Vrabie de câmp

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Vrabie de câmp
Tree Sparrow August 2007 Osaka Japan.jpg
Stare de conservare
Status iucn3.1 LC ro.svg
risc minim de dispariție
Clasificare științifică
Supradomeniu[*] Biota
Supraregn[*] Eukaryota
Regn Animalia
Subregn Bilateria
Infraregn[*] Deuterostomia
Încrengătură Chordata
Subîncrengătură Vertebrata
Infraîncrengătură[*] Gnathostomata
Subîncrengătură Vertebrata
Supraclasă[*] Tetrapoda
Clasă Aves
Subclasă[*] Neognathae
Supraordin[*] Neoaves
Ordin Passeriformes
Subordin[*] Passeri
Parvordin[*] Passerida
Suprafamilie Passeroidea
Familie Passeridae
Gen Passer
Nume binomial
Passer montanus[1][2][3][4][5][6][7]

L., 1758
Passermontanusmap.png

Vrabia de câmp sau vrabia eurasiană (Passer montanus) este o pasăre pasageră din familia vrăbii, cu o coroană de castane bogată în castan și pe o față și un plasture negru pe fiecare obraz pur alb. Sexul este în mod similar plumat, iar păsările tinere sunt o versiune dulleră a adultului. Această vrabie se dezvoltă în cea mai mare parte din Eurasia temperată și din Asia de Sud-Est, unde este cunoscută sub numele de vrabia de copac și a fost introdusă în altă parte, inclusiv în Statele Unite, unde este cunoscută sub numele de vrabia eurasiană sau vrabia germană, pentru ao diferenția de nativ o vrabie americana inrudita. Deși mai multe subspecii sunt recunoscute, aspectul acestei păsări variază foarte puțin în întreaga sa gamă largă.

Cuibul nevăzut al vrabiei eurasiene este construit într-o cavitate naturală, o gaură într-o clădire sau un cuib mare al unei magpie sau o barză albă. Ambreiajul tipic este de cinci sau șase ouă care se deschid în mai puțin de două săptămâni. Această vrabie se hrănește în principal pe semințe, dar nevertebratele sunt consumate, în special în timpul sezonului de reproducere. Ca și în cazul altor păsări mici, infecția cu paraziți și boli, precum și pradă de păsările de pradă își iau amprenta, iar durata de viață tipică este de aproximativ doi ani.

Vrabia eurasiană este larg răspândită în orașele din Asia de Est, dar în Europa este o pasăre de peisaj rural deschis, împrăștiată în zonele mai urbane. Gama largă a vrabiei copacului eurasian și populația mare asigură că nu este amenințată la nivel global, dar au existat scăderi considerabile în populațiile din Europa de Vest, în parte datorită schimbărilor în practicile agricole care implică utilizarea intensivă a erbicidelor și pierderea zăpezilor de iarnă. În Asia de Est și Australia de Vest, această specie este privită uneori ca un dăunător, deși este, de asemenea, foarte sărbătorită în arta orientală.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Vrabie de câmp
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de vrabie de câmp