Ptyonoprogne

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ptyonoprogne
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Passeriformes
Familie: Hirundinidae
Gen: Ptyonoprogne
Reichenbach, 1850
Specia tip
Ptyonoprogne rupestris
Specii

      Rezident parțial P. rupestris


      Vizitator de iarnă P. rupestris


      P. concolor


      P. fuligula

Ptyonoprogne (Cheramoeca leucosterna) este un gen de păsări din familia de rândunele Hirundinidae. Cuprinde patru specii: P. rupestris, P. fuligula, P. obsoleta și P. concolor. Sunt strâns înrudiți unul cu celălalt și uneori au fost considerați o singură specie. Sunt niște rândunele mici cu părțile superioare maro, părțile inferioare mai palide și o coadă pătrată cu pete albe.

Taxonomie[modificare | modificare sursă]

Cele trei specii de Ptyonoprogne sunt lăstunul euroasiatic de stâncă (P. rupestris), descris în genul Hirundo de naturalistul italian Giovanni Antonio Scopoli în 1769; lăstunul de stâncă (P. fuligula), descris de zoologul german Martin Lichtenstein în 1842 și lăstunul cenușiu de stâncă (P. concolor), descris de ornitologul britanic William Henry Sykes în 1832 au fost mutate de ornitologul german Heinrich Gustav Reichenbach în genul Ptyonoprogne în 1850. Tot în 1859, ornitologul german Jean Cabanis a descris cea de-a patra specie, lăstunul de deșert (P. obsoleta).

Numele genului este derivat din greaca veche ptuon (πτύον), „evantai”, referindu-se la forma cozii deschise, și Procne (Πρόκνη), o fată mitologică care a fost transformată într-o rândunică.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Scopoli (). „Crag Martin Ptyonoprogne rupestris. BirdFacts. British Trust for Ornithology. Arhivat din original la . Accesat în .