Sari la conținut

Lacul Fărăgău

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lacul Fărăgău
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Lacul Fărăgău (aprilie 2017)
Lacul Fărăgău (aprilie 2017)
Harta locului unde se află Lacul Fărăgău
Harta locului unde se află Lacul Fărăgău
Localizarea rezervației pe harta țării
(punctul marchează aproximativ centrul rezervației)
Poziția Județul Mureș
 România
Cel mai apropiat orașReghin
Fărăgău (sat)
Coordonate46°44′58″N 24°31′31″E () / 46.74944°N 24.52528°E[1]
Suprafață35,50 ha
Înființare1977, declarat în 2000

Lacul Fărăgău este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), aflată în Transilvania, pe teritoriului județului Mureș[2]

Aria naturală este situată în Câmpia Transilvaniei (în bazinul hidrografic al Mureșului), în extremitatea nordică a județului Mureș (aproape de granița cu județul Bistrița-Năsăud), pe teritoriul administrativ al comunei Fărăgău, în apropierea drumului național DN16 care leagă Reghinul de municipiul Cluj Napoca.

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate[3] și are o suprafață de 35,50 hectare.

Vegetație higrofilă, adaptată la umiditatea accentuată din zona lacului

Aria protejată este inclusă în situl de importanță comunitară - Lacurile Fărăgău - Glodeni[4] și reprezintă o zonă naturală (luciu de apă, iazul, eleșteul și terenul ce înconjoară lacul) ce adăpostește o gamă diversă de vegetație higrofilă și faună specifică turbăriilor și lacurilor de câmpie.

Lathyrus palustris
Lăcar mare (Acrocephalus arundinaceus)

La nivelul ierburilor sunt întâlnite mai multe rarități floristice; printre care: cruciuliță (Senecio paludorus), mlăștiniță (Epipactis palustris), pufuliță (cu specii de: Epilobium hursutum și Epilobium palustre), susai mare (Sonchus palustris), săgețică (Geranium pratense), joiană (Oenanthe silaifolia), Lathyrus palustris o specie rară din familia Fabaceae[5], orhidee (Hammarbya paludosa), șopârliță albă (Parnassia palustris), broscăriță (Triglochin palustre), frigări (Geranium palustre), bolonică (Sium latifolium), gălbinea (Rorippa amphibia), mărăraș (Oenante aquatica), ferigă (Dryopteris thelypteris) sau rogojel (Carex paniculata)[6].

Fauna este reprezentată de peste 180 specii de păsări migratoare, care cuibăresc sau tranzitează zona. În arealul rezervației este semnalată prezența broaștei-de-mlaștină (Rana arvalis), un amfibian protejat, aflat pe lista roșie a IUCN[7].

Căi de acces

[modificare | modificare sursă]

Monumente și atracții turistice

[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic; astfel:

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Lacul Fărăgău