Lacul Curiacul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Lacul Curiacul
Administrație
Țară/ȚăriRomânia
JudetPrahova
LocalitateCâmpina
Zona geograficăSubcarpati
Geografie
Coordonate45°07′47″N 25°43′32″E / 45.12972°N 25.72556°E
Tipnatural
Suprafața lacului1,07 ha

Lacul Curiacul este un lac natural din municipiul Câmpina, România. De-a lungul timpului, lacul a trecut prin momente grele, fiind sufocat de gunoaie, fiind poluat cu reziduuri petroliere, ba chiar și cu mizeria din canalizări. Se spune că aici, pe malurile lacului și chiar în apele sale, au fost aduse și cantități mari de moloz de la clădirile demolate în urma cutremurului din 1977. Ecosistemul lacului a avut mult de suferit în timp, Curiacul arătând ani la rând ca o adevărată mlaștină.

În perioada 2014-2015, aici au avut loc lucrări de modernizare a zonei și lacului. A fost un proiect amplu și frumos al administrației locale, care a costat aproape 2 milioane de lei, un proiect prin care s-a dorit transformarea locului într-o adevărată zonă de agrement. Nu a fost ușor, au apărut numeroase probleme pe parcursul lucrărilor, inclusiv găsirea, în timpul săpăturilor, a unui proiectil de mari dimensiuni din cel de-al doilea război mondial. O descoperire care a alimentat și mai mult legendele locale potrivit cărora în Lacul Curiacul ar fi fost aruncat un vagon plin cu muniție, în timpul retragerii nemților. Muniție nu a mai fost găsită, deși Primăria a angajat o firmă specializată, dar problema reziduurilor petroliere nu a putut fi rezolvată. Pe luciul apei apar astfel de reziduuri, iar lacul trebuie curățat periodic.

Legende urbane[modificare | modificare sursă]

Lacul Curiacul din Câmpina este în centrul unei legende urbane potrivit căreia ar fi plin cu muniție germană, după ce un vagon a fost abandonat aici, în Al Doilea Război Mondial. Câmpina a fost, în timpul celei de a doua conflagrații mondiale, teatru de război, din cauza rafinăriilor existente în zonă.

În mai 2014, la aproximativ un an de la demararea lucrărilor de ecologizare, muncitorii au descoperit un proiectil de mari dimensiuni care s-a dovedit a fi din al Doilea Război Mondial, activ, și mai multe cartușe. Atunci s-au oprit temporar lucrările pentru o verificare temeinică a zonei, iar ulterior o cercetare detaliată a zonei, cu detectoare de metale, pentru a se preîntâmpina producerea unor evenimente tragice. Ipoteza existenței vagonului german pe fundul apei a fost exclusă, însă în mai multe zone ale lacului au fost depistate locuri cu o densitate mare de obiecte metalice. Proveniența și natura obiectelor metalice, adânc îngropate în mâl, nu a fost stabilită niciodată cu exactitate pentru că s-a considerat că, indiferent despre ce ar fi vorba, acestea sunt la o distanță suficient de mare pentru a nu fi periculoase pentru oameni.