Lacul Surduc

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Lacul Surduc, foto: septembrie 2009.

Lacul Surduc este un lac de acumulare situat în vestul țării, în județul Timiș, (în partea de sud-est a munților Poiana Ruscă), la ca. patru km de localitatea Surducu Mic, la o distanță de aproximativ 100 de km de Timișoara și la 30 km de Lugoj. Este cel mai mare lac din vestul României cu o suprafață de 460 hectare și este un important obiectiv turistic.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Barajul se află la 195 m deasupra nivelului mării. Construcția barajului a început în anul 1972. În 1976 s-a început acumularea apei. Lacul de acumulare avea pe atunci capacitatea de 25 milioane m³ de apă. O a doua etapă în proiectul barajului este programată să ducă la creșterea capacității de acumulare estimată la cca. 50 milioane m³ de apă și o suprafață de cca. 530 hectare.[Când?] Adâncimea lacului oscilează între 16-20 m.

Barajul și Lacul Surduc alimentează cu apă potabilă și industrială municipiul Timișoara și pune în mișcare turbinele unei microhidrocentrale de 2 MW.

Turism[modificare | modificare sursă]

La Surduc are loc „Festivalul AeroNautic Show” dedicat domeniilor aerian și nautic și se organizează câteva concursuri de înot. Regiunea este ideală pentru iubitorii de plimbări în natură. Pentru agrement se pot închiria bărci și hidrobiciclete.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]