Sari la conținut

Lacul Rotundu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nu confundați cu Lacul Rotunda.
Lacul Rotundu
Harta locului unde se află Lacul Rotundu
Harta locului unde se află Lacul Rotundu
Localizarea rezervației pe harta țării
Poziția Județul Tulcea
 România
Cel mai apropiat orașIsaccea
Coordonate45°13′59″N 28°30′58″E () / 45.23306°N 28.51611°E
Suprafață228 ha
Înființare1991[1], declarat în 2000

Lacul Rotundu este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a I-a IUCN (rezervație naturală strictă de tip mixt), situată în județul Tulcea pe teritoriul administrativ al orașului Isaccea.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în partea nord-vestică a județului Tulcea (în nord-estul Deltei Dunării), în partea sudică a Brațului Sulina, pe teritoriul sud-estic al orașului Isaccea, în apropierea drumului național DN22, care leagă municipiul Brăila de Tulcea[2].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală Lacul Rotundu cu o suprafață de 228 ha.[3] a fost declarat arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[4] și este inclus în Parcul Național Delta Dunării (rezervație a biosferei), parc național aflat pe lista patrimoniului mondial al UNESCO[5].

Aria naturală reprezintă o zonă lacustră (grinduri marine și fluvio-marine, lacuri, ghioluri, lacuri cu apă dulce, depresiuni de mică adâncime, pajiști cu vegetație de stepă) aflată în complexul lacustru Samova-Parcheș, ce asigură condiții prielnice de hrană și reproducere pentru mai multe specii din ihtiofauna României.

În arealul rezervației sunt semnalate mai multe specii floristice (specifice zonelor umede), dintre care: pipirig (Juncus gerardii), alior de baltă (Euphorbia palustris) sau pir de mare (Elymus sabulosus)[6].

Atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, sit-uri arheologice, arii protejate, zone naturale), astfel:

Moscheea Azizyie din Isaccea

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]