Barajul Pecineagu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pecineagu
Prelucrare 3D pentru Lacul Pecineagu, Romania.gif
Prelucrare 3D pentru Lacul Pecineagu
Geografie
RâuDâmbovița
Bazin hidrograficArgeș
Date tehnice
Data dării în folosință1984
Cota coronamentului1.117,00 m.d.m.
Înălțime107,00 m
Lungime (la coronament)267,00 m
Volum2.050,00 mii m³
Realizatori
Proiectant barajSandu Condeescu
Inginer gospodărirea apelorPaul Solacolu
Institut de proiectareISCPGA (în prezent Aquaproiect)
BeneficiarAgenția Națională Apele Române
Lac de acumulare
Bazin de recepție103,00 km²
Folosințealimenatare cu apă, energie hidroelectrică, irigații
Plan
header36=Harta de localizare

Barajul Pecineagu este un baraj de anrocamente de 107 m înălțime, situat pe râul Dâmbovița. Lacul de acumulare Pecineagu este utilizat pentru alimentări cu apă, producție de energie hidroelectrică și irigații.

Amplasamentul barajului[modificare | modificare sursă]

Barajul Pecineagu este situat pe cursul superior al râului Dâmbovița, într-o depresiune dintre munții Piatra Craiului și munții Iezer-Păpușa.

Barajul[modificare | modificare sursă]

Barajul Pecineagu a fost proiectat de institutul ISCPGA (în prezent Aquaproiect) șef de proiect fiind inginerul Sandu Condeescu. În timpul lucrărilor de recepție a barajului, inginerul Sandu Condeescu, aflându-se în disipatorul de energie a golirii de fund a barajului, a fost ucis dintr-un accident prin jetul produs de deschiderea vanelor golirii de fund.

Barajul este executat din anrocamente, cu o mască amonte din beton armat. Barajul are o înălțime de 107 m și o lungime la coronament de 267 m. La baza măștii de etanșare este executată o galerie perimetrală pe conturul căreia au fost executate 50 de foraje verticale de drenaj.

Pentru etanșarea terenului de fundații s-au realizat trei șiruri de injecții de mică adîncime (8–10 m) și un voal format din 2 șiruri de injecții de mare adâncime (40–100 m).

Pentru evacuarea apelor mari s-a executat un deversor pâlnie pe malul stâng, cu o capacitate de 687 m³/s, care se continuă cu un puț de 81,50 m înălțime și o galerie de evacuare de 389 m lungime și 5,80 m diametru, terminată cu o trambulină. În puțul vertical mai debușează și o galerie de semiadâncime, care permite evacuarea a 105,00 m³/s.

Golirea de fund, cu o capacitate de 109 m³/s, este realizată print-o galerie situată pe versantul drept. Debitele evacuate prin golirea de fund sunt controlate de o casă a vanelor subterană la care accesul este realizat print-un puț. În casa vanelor este realizat și o conductă de bypass de 400 mm diametru pentru evacuarea unui debit de servitute de 1,30 m³/s. La ieșirea din galerie este executat un disipator de energie, prelungit de un canal de 80 m lungime de secțiune trapezoidală