Lacul Cinciș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pagina „Cinciș” trimite aici. Pentru o localitate vedeți Cinciș-Cerna.
Lacul Cinciș
Cincis Lake.jpg
Lacul Cincis, Romania
Administrație
Țară/Țări România
SatCinciș-Cerna
Geografie
Coordonate45°41′27″N 22°51′29″E / 45.69083333°N 22.85805556°E ({{PAGENAME}})
Tipde acumulare
Suprafața lacului8,67 km²
Altitudine256 m
Lungime4,8 km
Lățimea medie1,8 km
Adâncime medie30 m
Adâncime maximă48 m
Volum43,5 milioane m³
Hidrografie
Râu afluentCerna
Localizare

Lacul Cinciș este un lac de acumulare din județul Hunedoara. Este de unul dintre cele mai mari lacuri din Transilvania, având o suprafață de cca 867 ha și o adâncime de 48 metri.

Așezare geografică[modificare | modificare sursă]

Lacul Cinciș este situat in partea sud-vestică a României la 15 km de Municipiul Hunedoara. Lacul este situat în centrul județului Hunedoara. Din cauza faptului ca județul Hunedoara nu are ieșire la mare, lacul Cinciș mai este denumit în glumă și Marea hunedorenilor.[1]

Lake Cincis on a sunny early afternoon

Habitate[modificare | modificare sursă]

Malurile lacului sunt alcătuite din mai multe habitate, 48% sunt considerate a fi în stare naturală, iar restul de 52% este nisip. Principalele specii de pești sunt crapul, știuca, amurul, șalăul, carasul.

Localități[modificare | modificare sursă]

Cinciș-Cerna - Bulbucani - Ciuleni

Turism[modificare | modificare sursă]

Sezonul turistic de vârf, se întinde de la începutul lunii iunie până la sfârșitul lui august.Temperatura medie a apei este de 18 °C. făcând posibil înotul. Principalele atracții turistice sunt reprezentate de pescuit, sporturi nautice, vizitarea obiectivelor turistice din zonă. Țărmul nordic al lacului este alcătuit din plaje, în timp ce țărmul sudic este alcătuit din dealuri și păduri. În jurul lacului sunt 2 camping-uri, 3 moteluri și mai multe pensiuni, numeroase vile (particulare sau destinate turiștilor) o sala de popice, etc.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Un colț liniștit de lume și o priveliște de vis: lacul Cinciș sau „marea hunedorenilor". De ce se spune că lacul este BLESTEMAT și ce a prezis părintele Arsenie Boca GALERIE FOTO”, Pressalert.ro, , accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]