Câmpia Transilvaniei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Harta Câmpiei Transilvaniei

Câmpia Transilvaniei este o depresiune aflată în partea nordică a Depresiunii colinare a Transilvaniei, la nord de râul Mureș. Este formată din dealuri scunde cu o înălțime medie de 500 m și văi largi. Este denumită astfel datorită utilizării terenurilor, fiind asemănată, din acest punct de vedere, cu o câmpie[necesită citare].

Așezare[modificare | modificare sursă]

Se află dispusă aproximativ între cele două Someșuri (Someșul Mare și Someșul Mic) și Mures, fiind delimitată de Podișul Someșan la nord și de Podișul Târnavelor la sud.

Relieful[modificare | modificare sursă]

Prezintă un relief colinar, mai puțin împădurit, cu văi largi, mature, cu iazuri în lungul lor și cu versanți supuși alunecărilor de teren. Formațiunile geologice ascund în subsol rezerve foarte mari de sare și de gaz metan (aflat în regiuni boltite, numite domuri gazeifere).

Soluri[modificare | modificare sursă]

Solul are un substrat argilo-marnos.

Locuitorii se ocupă în special cu creșterea animalelor, cu cultura pomilor fructiferi, a viilor și a cerealelor, cu exploatarea și prelucrarea lemnului pădurii, a gazelor naturale și a petrolului.

Climă[modificare | modificare sursă]

Etaj climatic de dealuri joase (în Vest) si dealuri înalte (în Est) cu influente oceanice (atlantice). Temperaturi medii anuale: 8-10 grade C Precipitații medii anuale: 550–650 mm/an

Apar aici vânturile de vest, încărcate cu precipitații.

Legături externe[modificare | modificare sursă]