Lacul Cernica

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Lacul Cernica
LacCernica.jpg

Lacul și Mănăstirea Cernica
Administrație
Țară/Țări  România
Județ Ilfov
Comuna Cernica
Zona geografică Muntenia
Geografie
Coordonate 44.427588, 26.268279
Suprafața lacului 3,6 km²
Adâncime maximă 3 m

Cernica este un lac antropic amenajat pe râul Colentina. Este localizat la o distanță de 14 km E București, în arealul comunei Cernica.

Pe malul lacului se află localitățile: Cernica și Căldăraru, iar pe mai multe ostroave, legate atât între ele, cât și de uscat, Mănăstirea Cernica.

Calitatea apei[modificare | modificare sursă]

În urma analizelor apei efectuate de Administrația Națională Apele Romane (A.N.A.R.) și a Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (A.L.P.A.B.), s-au constatat următoarele:[1]
Lacul Cernica I înregistrează valoarea maximă a pH-ului de 8,6 depășind ușor limita de 8,5. Amoniul, nitriții și nitrații nu depășesc limitele maxime admise, dar metalele grele depășesc frecvent, cadmiul ajunge la valori de 11 ori mai mari decât maxima admisă, plumbul de aproape două ori, iar zincul nu depășește limita maximă de 1000μg/l, cuprul depășește și el sporadnic limita de 100 μg/l. Și în lacul Cernica fosforul se găsește în concentrații ridicate, ajungând la valoarea de 3,27mg/l. Poate cum era de așteptat se constată și aici prezența streptococilor fecali, a bacteriilor coliforme fecale și a E. coli.
Lacul Cernica II este ultimul lac din salba de lacuri a râului Colentina; în acest lac pH-ul înregistrează izolat valoarea de 9, dar în restul timpului efectuării analizelor se încadrează în limitele normale. Atât amoniul cât și metalele grele se întâlnesc în concentrații normale, nedepășind valorile maxime admise prin Ordinul161/2006.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Stelian Valentin Stănescu: Aspecte ale calității apei râului Colentina pe traseul din municipiul București (România), în Ecoterra, no. 27, 2011

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Ghinea, Dan: Enciclopedia geografică a României, Ed. Enciclopedică, București, 2002

Vezi și[modificare | modificare sursă]