Rezervația de stejar pufos

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Rezervația de stejar pufos
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Rezervația de stejar pufos
Harta locului unde se află Rezervația de stejar pufos
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaActual Mureș county CoA.png Județul Mureș
 România
Cel mai apropiat orașSighișoara
Criș
Coordonate46°08′06″N 24°40′56″E () / 46.13500°N 24.68222°E[1]
Suprafață11,90 ha
Înființare1993, declarat în 2000

Rezervația de stejar pufos este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în Transilvania, pe teritoriul județului Mureș [2].

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală se află în Podișul Târnavelor, în extremitatea sudică a județului Mureș (aproape de limita de graniță cu județul Sibiu), pe teritoriul administrativ al comunei Daneș ( satul Criș), în imediata apropiere de drumul județean DJ143, care leagă localitatea Daneș, Mureș de Iacobeni, Sibiu.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate[3] și are o suprafață de 11, 90 hectare.

Rezervația de stejar pufos (dispusă pe trei parcele în bazinul hidrografic al râului Târnava Mare) este inclusă în situl de importanță comunitară - Sighișoara - Târnava Mare[4] și reprezintă zonă naturală acoperită cu vegetație forestieră constituită din stejar pufos (Quercus pubesncens); în asociere cu arborete de sânger (Cornus sanguinea) și lemn câinesc (Ligustrum vulgare)[5].

Monumente și atracții turistice[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea rezervației naturale se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic; astfel:

Biserica fortificată din Daneş
  • Ansamblul bisericii evanghelice fortificate din Daneș (biserica evanghelică și fragment de incintă fortificată cu turn clopotniță), construcție sec. XV - XVI, monument istoric (cod LMI MS-II-a-A-15649).
  • Biserica "Sf. Nicolae" din Daneș, construcție 1796, monument istoric (cod LMI MS-II-m-A-15650).
  • Ansamblul castelului Bethlen din satul Criș (Castelul Georgius Bethlen, Castelul Alexius Bethlen, incinta fortificată, parcul și criptele), construcție sec. XVI - XVII, monument istoric (cod LMI MS-II-a-A-15639).
  • Halta din Criș, construcție secolul al XIX-lea, monument istoric (cod LMI MS-II-m-B-20924.07).
  • Ariile protejate: Podișul Hârtibaciului și Sighișoara - Târnava Mare, situri de importanță comunitară incluse în rețeaua ecologică europeană, Natura 2000în România.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]