Lacul Techirghiol

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Limanul Techirghiol
Lacul Techirghiol photo.jpg
Lacul Techirghiol văzut de la Eforie Nord
Administrație
Țară/ȚăriRomânia
JudețConstanța
Geografie
Coordonate44°2′30″N 28°38′00″E ({{PAGENAME}}) / 44.04167°N 28.63333°E
Tipliman fluvio-maritim
Suprafața lacului10,68 km²
Adâncime maximă9 m
Lacul Techirghiol.png
Harta din satelit a lacului
Localizare

Limanul Techirghiol zis și Lacul Techirghiol (sau Tekirghiol, turcă Tekirgöl, însemnând „lacul Tekir”) este situat la marginea localității balneare Eforie Nord de pe țărmul Mării Negre la 12 km distanță de portul Constanța, România. Este un liman fluvio-marin[1] cu o suprafață de 10,68 km², separat de mare printr-un perisip și cu o adâncime maximă de 9 m. Prin aportul mic de apă dulce, apa limanului și-a mărit concentrația de săruri, la circa 95 g/l. Acest fenomen a permis formarea unui strat de nămol cu calități terapeutice.

Pe malul limanului opus localității Eforie Nord se află orașul Techirghiol, înființat în 1893. La Techirghiol a fost deschis un sanatoriu încă din 1899. Localitatea este o renumită stațiune de tratamente, unde sunt puse în valoare efectele terapeutice ale apei sărate (mineralizate) și a nămolului din liman, recomandate pentru tratarea unor boli precum psoriazis, reumatism, alergii, ș.a.

Fauna[modificare | modificare sursă]

Timbru poștal românesc

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Din punct de vedere geografic, numele desemnează în mod specific și precis lagunele adesea salmastre, situate la ieșirea unui curs de apă dulce spre mare și legate de aceasta printr-o portiță (în limba greacă στόμα - stoma, adică gură, în rusă бухта - buhta, idem), care străpunge cordonul litoral ce le desparte de larg (în română grind sau perisip, în greacă αμμογλώσσα limbă de nisip, în rusă Коса - kosa). Limanele sunt specifice Mării Negre. În România comunistă denumirea de limane pentru acest ansamblu a fost considerată învechită de unii comentatori care nu cunoșteau bine terminologia geografică, astfel că în locul denumirii de "liman" se folosește impropriu cuvântul lac, de exemplu în Dicționarul Enciclopedic, vol IV al Academiei Republicii Socialiste România, editura Politică, București, 1966.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Mihai Ielenicz (coord.): Dicționar de geografie fizică, ed. Corint, București, 1999 ; Grigore Antipa : Marea Neagră, Academia Română, București, 1941, pp. 55-64,
  • Petre Gâștescu, Vasile Sencu : Împărăția limanelor (prefață de Geo Dumitrescu), ed. Meridiane, București, 1968.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Reportaje