Sari la conținut

Lacul Vida

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vida
Geografie
RâuHolod
Lac de acumulareVida
Bazin hidrograficCrișuri
LocalizareJudețul Bihor, România
Date tehnice
Data dării în folosință1967
Înălțime10,00 m
Lungime (la coronament)70,00 m
Realizatori
Lac de acumulare
Suprafață0,06 km²
FolosințeAgrement

Lacul de acumulare Vida sau Lacul cu vârtej este un lac artificial realizat pe Râul Holod (Vida) print-un baraj de anrocamente de 10 m înălțime.

Amplasare[modificare | modificare sursă]

Barajul Vida este amplasat pe râul Holod, aval de confluența acestuia cu râul Toplița, amonte de localitatea Luncasprie.

Barajul[modificare | modificare sursă]

Barajul Vida este un baraj de anrocamente de 10 m înălțime, cu o lungime la coronament de 70 m. Pentru evacuarea debitelor maxime, barajul a fost prevăzut cu un deversor tip pâlnie. Barajul a fost terminat în anul 1967.

Pe locul actual al barajului, înainte de 1967, se afla cea mai veche moară din satul Luncasprie, numită moara lui Lioliu. Pe acest loc se aflau doar două case, a morarului și a fiului acestuia.Câmpul dintre dealuri era împărțit de râul Vida. În acest loc , pe partea dreaptă a cursului apei, a fost casa părintească în care s-a născut și copilărit scriitorul Teodor Dume

Din locul acesta se putea ajunge pe o potecă îngustă în satul Răcaș, sat aflat foarte sus între dealuri.

Lacul de acumulare[modificare | modificare sursă]

Lacul de acumulare are un volum de 0,4 milioane m3 și o suprafață de 6 ha. O curiozitate turistică a acestui lac o reprezintă pâlnia de deversare, cu rolul de a normaliza debitul când sunt precipitații abundente în zonă.[1]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]