Germani bucovineni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
germană Bukowinadeutsche/Buchenlanddeutsche, română Germani bucovineni
Steagul regional al comunității germane din Bucovina
Populație totală

717 (conform recensământului din 2011)

Regiuni cu populație semnificativă
Actual Suceava county CoA.png Județul Suceava
Limbi vorbite
Germană și română
Religii
Romano-catolici și evanghelici luterani
Grupuri înrudite sau legate cultural
Germani și austrieci
Note
Cu o prezență demografică sporită în trecut, cel mai notabil în sudul Bucovinei

Germanii bucovineni (în germană Bukowinadeutsche sau Buchenlanddeutsche) au reprezentat și încă reprezintă o populație de origine germană, care a trăit în Bucovina în principal între 1780 și 1940 d.C. și, în numere considerabil mai mici, chiar după strămutarea forțată din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Conform recensământului din 2011, în județul Suceava mai trăiau înca 717 etnici germani. Populația de germani care a mai rămas în județ trăiește în mare parte în orașele Suceava și Rădăuți dar și în centrul, vestul și sud-vestul județului unde înca mai sunt comunități mici de țipțeri, în mediul rural, mai precis în anumite comune precum, cel mai notabil, Cârlibaba (germană Mariensee/Ludwigsdorf/Kirlibaba).

Evul Mediu[modificare | modificare sursă]

Încă din Evul Mediu, mai precis pe la sfârșitul secolului al XIV-lea, a existat o comunitate germană pe cuprinsul teritoriului actual al Județului Suceava, comunitate de origine săsească cel mai probabil provenită din zona Bistriței.[1] Aceștia au format, cel mai notabil, o comunitate compactă care a trăit în orașul Suceava și în alte părți de pe teritoriul actual al Județului Suceava, în Baia spre exemplu.[2][3] O inscripție medievală în limba latină din anul 1209 atestă faptul că localitatea Baia a fost întemeiată de sași.[4]

Colonizarea în epoca modernă în timpul perioadei habsburgice[modificare | modificare sursă]

Germanii imigrați nu s-au răspândit uniform în toată Bucovina, ci au fondat localități proprii sau cartiere proprii în localitățile existente. Astfel de localități au fost Gura Putnei (în germană : Karlsberg), Voievodeasa (în germană : Fürstenthal)[5] și Poiana Micului (în germană : Buchenhain). În alte sate s-au așezat pe lângă locuitorii români, preluând numele românesc al localității, ca la Bădeuți (în germană : Deutsch-Badeutz).

O parte însemnată din imigranți s-au stabilit în orașe ca Cernăuți (în germană : Czernowitz/Tschernowitz), Storojineț (în germană : Storozynetz)[6], Rădăuți (în germană : Radautz), Suceava (în germană : Suczawa)[5], Vatra Dornei (în germană : Dorna-Watra)[5] și Gura Humorului (în germană : "Gurahumora" sau "Gura Humora"), localitate în care, în 1930, reprezentau majoritatea populației.

Germanii bucovineni au fost, în majoritate, agricultori. În activitatea lor, agricultorii coloniști germani au obținut adesea rezultate mai bune decât localnicii români, pentru că, la venirea lor în Bucovina, aceștia au primit 16-20 hectare de teren agricol de cea mai bună calitate, lemn de construcție, vite de prăsilă, semințe de calitate la prețuri convenabile sau sub formă de împrumuturi pe termen lung, fără dobândă, scutiri de impozite.[7]

Până la strămutarea lor în Al Treilea Reich, ce a avut loc în 1940, germanii reprezentau o minoritate națională cu pondere de circa 21% din totalul populației, valoare stabilită la recensământul din 1910. Ulterior, s-a constatat că circa 13% din aceștia erau evrei care s-au declarat germani.

Cronologia colonizării[modificare | modificare sursă]

În Bucovina, coloniștii germani au venit valuri, nu numai dinafara Imperiului, dar și din interior, formând colonii pentru exploatări miniere, forestiere, fabricarea sticlei, agricultură, meșteșuguri, etc. Iată, cronologic, coloniile germane înființate în Bucovina:[7]

De asemena, coloniști germani s-au așezat și în alte localități (Putna [5], Valea MoldoveiWallessaka [5], VamaWama, MoldovițaRuss Moldawitza [5], CiudeiCzudyn [6], StănileștiKornoluncze/ Stanilesti [5], Valea CosminuluiFranzthal [6] etc.).

Strămutarea forțată din cel de-al Doilea Război Mondial[modificare | modificare sursă]

Prin ultimatumul sovietic din 28 iunie 1940, adresat României, care a dus la Ocupația sovietică a Basarabiei și Bucovinei de nord, germanii din cele două ținuturi s-au trezit peste noapte locuind în Uniunea Sovietică. Având ca bază Pactul Ribbentrop-Molotov, pe 5 septembrie 1940 a fost încheiat la Moscova așa-numitul "Tratat de strămutare" (Umsiedlungsvertrag). Ca urmare a acestui tratat, după numai 4 zile, la 9 septembrie 1940 s-a înființat în Cernăuți "Comandamentul pentru strămutare" (Umsiedlungskommando) pentru Basarabia și Bucovina de Nord, care și-a început activitatea pe 15 septembrie, acesta fiind compus din 599 persoane sub comanda SS-Standartenführer Horst Hoffmeyer. Primul transport pe calea ferată, cu 1.000 de germani strămutați, a avut loc pe 27 septembrie. Ultimul tren cu strămutați a trecut granița Uniunii Sovietice la 17 noiembrie, încadrându-se perfect în termen. Din sudul Bucovinei, trenurile au trecut prin Transilvania, Ungaria și Austria.[9]

După strămutarea germanilor din nordul Bucovinei, care intrase în compunerea URSS-ului, Germania a considerat că nici comunitățile germane din sudul Bucovinei, rămase la România, nu mai erau "viabile". De aceea, la 22 octombrie 1940, consulul general al Germaniei în România, SS-Oberführer Wilhelm Rodde a semnat cu Ioan Broșu, reprezentantul României, un tratat germano-român privind strămutatrea. După modelul aplicat în Bucovina de Nord s-a înființat Comandamentul German pentru strămutare Deutsche Abwicklungsstelle für die Umsiedlung (DAS)[10], care a pus strămutarea sub comanda SS-Oberführer Heinrich Siekmeier[11]. De data aceasta, acțiunea nu mai era pusă sub presiunea timpului, ca în Bucovina de Nord[9].

Prin strămutarea din 1940, circa 80.000-90.000 de persoane au părăsit Bucovina, fiind duse în Al Treilea Reich, sub lozinca Heim ins Reich ("Acasă în Reich").

Deoarece transportul s-a făcut cu trenul, strămutații au putut să-și ia cu ei doar foarte puține obiecte personale. După o scurtă staționare în lagăre din Germania, majoritatea strămutaților au fost relocați în gospodării confiscate de naziști în Polonia (teritoriu ce forma Reichsgau Wartheland, denumit și Warthegau), gospodării care le-au fost date strămutaților ca despăgubire pentru averile lăsate în Bucovina.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Consiliul Județean Suceava (). „Germanii”. Visiting Bucovina. Accesat în . 
  2. ^ Hugo Weczerka, Das Fürstentum Moldau und die Deutschen, în: Isabel Röskau-Rydel, Deutsche Geschichte im Osten Europas. Galizien, Bukowina, Moldau, Berlin 1999, pag. 338.
  3. ^ Orașe dispărute din România. Baia, prima capitală a Moldovei, 16 aprilie 2015, Dănuț Zuzeac, Adevărul, accesat la 5 iunie 2016
  4. ^ Günter Schödl, Deutsche Geschichte im Osten Europas. Land an der Donau, Berlin 1995, pag. 60.
  5. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd Azi, în România
  6. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s Azi, în Ucraina
  7. ^ a b Ioan Cocuz: Partidele politice românești din Bucovina 1862 – 1914
  8. ^ Povestea așezărilor bucovinene (revăzută): Jucica
  9. ^ a b „Die Umsiedlung der Volksdeutschen aus der Bukowina im Jahre 1940”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ Markus Leniger Nationalsozialistische "Volkstumsarbeit" und Umsiedlungspolitik 1933-1945
  11. ^ Mariana Hausleitner Die Rumänisierung der Bukowina

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Hugo Weczerka, Die Deutschen im Buchenland [Germanii din Bucovina], Würzburg 1954;
  • Hugo Weczerka, Das Fürstentum Moldau und die Deutschen, în: Isabel Röskau-Rydel, Deutsche Geschichte im Osten Europas. Galizien, Bukowina, Moldau, Berlin, 1999.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]