Șvabi sătmăreni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Șvabii sătmăreni (germană Sathmarer Schwaben) sunt un grup etnic german care locuiește în județele Satu Mare și Maramureș. Aceștia fac parte din grupul mai mare al șvabilor dunăreni și sunt în principal agricultori germani veniți aici în secolul XVIII din zona Șvabia, Germania.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Așezările șvabilor sătmăreni sunt situate predominant la sud de râul Someș. Cele mai importante așezări cu șvabi sătmăreni sunt (cu proporția germanilor conf. recens. 2002 între paranteze): Foieni (41,6%), Petrești (31,5%), Urziceni, Satu Mare (22,5%), Beltiug (15%), Tiream (14%), Căpleni, Satu Mare (9,6%), Ardud (6,4%) precum și în orașele Carei (2,3% ; cel mai important oraș al șvabilor sătmăreni) și Satu Mare (1,4%).

Câteva sate de șvabi sătmăreni sunt situate în Ungaria.

Uneori sunt incluși și germanii bihoreni în acest grup.


Istoric[modificare | modificare sursă]

Primii șvabii sătmăreni au ajuns în Maramureș în 1712 în urma unei solicitări a contelui Alexander Károlyi care dorea repopularea zonei, devastată de războaie. Inițial aceștia trăiau în circa 40 de așezări, unele exclusiv germane, altele mixte. În comparație cu alte grupuri de germani colonizați în sud-estul Europei, șvabii sătmăreni nu au primit pământ, deoarece s-au stabilit pe domenii nobiliare. Astfel, ei au fost încă de la început constrânși la iobăgie.

Al doilea val de germani veniți în Maramureș a fost cel al țipțerilor, tot în secolul XVIII. Aceștia erau atât agricultori cât și meșteșugari și mineri. Venirea lor a adus o contribuție important la dezvoltarea economică a regiunii. Până la sfârșitul secolului, aici au mai venit și alte grupuri de coloniști germani, originari din Europa centrală și de vest.

Procesele de maghiarizare din secolele XIX-XX au avut un mare impact asupra șvabilor sătmăreni, fiind catolici și în biserica catolică folosindu-se limba maghiară. După 1945 foarte mulți s-au refugiat de regimul comunist, emigrând în Germania. Totuși, comparativ cu alte grupuri de germani din România, emigrarea către Germania a fost mult mai redusă, această comunitate germană fiind singura din România despre care se poate vorbi că nu este amenințată cu dispariția.

În prezent, șvabii sătmăreni, împreună cu celelalte grupuri de etnie germană din România, sunt reprezentați politic de FDGR (Forumul Democrat al Germanilor din România).

Personalități[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

În limba germană: