Bulgarii din România

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Zonele din România în care trăiesc bulgari
Bulgarii din România (2002)

Bulgarii din România sunt un grup etnic minoritar din România. La ultimul recensământ din 2002, erau înregistrați 8.025 bulgari.

Județul Bulgari Procentul
Timiș 5.562 0,82%
Arad 819 0,18%
Dâmbovița 658 0,12%
București 370 0,02%

Ei trăiesc în 3 regiuni ale țării, prezența acestei populații fiind legată de o istorie și origine diferită:

  • 1) Banat (vezi articolul Bulgari bănățeni)
  • 2) Muntenia (și Oltenia), în zonele de câmpie, unde sunt denumiți "sârbi". Așa-zișii "sârbi" din sudul României sunt de fapt bulgari.[1] Ei nu beneficiază de învățământ sau liturghie în limba maternă și sunt din această cauză într-un puternic proces de asimilare. Chiar dacă recensămintele nu vorbesc decât de câteva mii de bulgari, numărul lor se poate ridica la circa 100.000 persoane, însă datorită lipsei conștiinței naționale se declară de cele mai multe ori drept "români". Acești bulgari sunt descendenții bulgarilor care s-au refugiat de opreliștea otomană începând cu secolul XV până în secolul XIX. În prima jumătate a sec. XX li s-au mai adăugat bulgarii veniți aici din motive sociale și economice.
  • 3) Dobrogea de Nord: Majoritatea au părăsit România în 1940 în urma schimbului de populație cu Bulgaria stabilit la tratatul de la Craiova; azi mai trăiesc acolo doar câteva sute de bulgari. Aceasta este cea mai veche comunitate bulgărească din România, prezența ei datând încă din secolul VII.
  • 4) Transilvania și nordul Munteniei: Bulgarii colonizați în Evul Mediu în Transilvania și nordul Munteniei au fost asimilați de-a lungul timpului, păstrându-se doar toponimul Șchei (de exemplu în Brașov sau în Câmpulung), precum și unele tradiții și obiceiuri legate de bulgari.[2]

La aceștia se adaugă în vremuri istorice:

Politică[modificare | modificare sursă]

Sigla UBBR, sediul din Vinga

Toți bulgarii din România sunt organizați în Asociația Culturală Bulgară, transformată mai târziu, în UNIUNEA DEMOCRATA BULGARA din ROMANIA - UDBR

În perioada 1990 - 1996, reprezentantul minorității bulgare în Camera Deputaților a fost președintele Uniunii Bulgare din Banat, Carol Ivanciov. La alegerile din 1996, locul minorității bulgare în Parlamentul României a fost câștigat de reprezentantul Asociației Culturale Bulgare din Romania, Florin Simion. În aceste alegeri, A.C.B.R a obtinut 5.359 de voturi, iar Uniunea Bulgară din Banat – 4.115 voturi. La alegerile din noiembrie 2000, reprezentant al minorității bulgare în Camera Deputaților a fost ales Petru Mirciov, din partea Uniunii Bulgare din Banat. Apoi legislatia electorala a restrans dreptul etnicilor bulgarilor din restul tarii sa candideze, pentru a-si propune propriul candidat in parlament si a nu concura reprezentantul existent. In prezent UBB-R (Banat) e reprezentata de Mihaela Csokany.

Personalități[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Uniunea Democrata Bulgara din Romania
  2. ^ Ion Mușlea - Șcheii de la Cergău și folclorul lor (Cluj, 1928)

Legături externe[modificare | modificare sursă]