Spiš

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Spiš
—  regiune culturală[*]  —

Map
Spiš (Slovacia)
Poziția geografică în Slovacia
Coordonate: 49°05′00″N 20°30′00″E ({{PAGENAME}}) / 49.0833°N 20.5°E

Țară Slovacia

Prezență online

Spiš (în germană Zips, în maghiară Szepes, în poloneză Spisz, în latină Scepusium) este o regiune din nord-estul Slovaciei. Spiš este un nume informal al teritoriului, aceasta nefiind o regiune administrativă actuală, teritoriul acesteia corespunzând însă comitatului Szepes din Regatul Ungariei.

Așezare[modificare | modificare sursă]

Regiunea Zips (Țips)

Ținutul este situată în nordul Slovaciei o parte în regiunea „Tatra Mare” și o parte se întinde spre est. La sud este mărginită de „Tatra Mică”, munții „Slovenské rudohorie” (Munții Mineralieri slovaci) iar în vest de regiunea Liptov. Ținutul este străbătut de râurile Poprad și Hornád. În prezent pe teritoriul ei sunt regiunile: Košice și Prešov cu orașele: Poprad, Levoča, Spišská Nová Ves și centrul cultural Kežmarok.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Cetatea Spiš

A fost un ținut locuit la început de slovaci, fiind în secolul XI cucerit de unguri, iar la ca. 100 de ani mai târziu este organizată ca un comitat: „Comitatul Szepes” (comitatus Scepusiensis). Până în anul 1802 ținutul era subdivizat în"Parvus comitatus, Sedes superior, Sedes X lanceatorum."

După năvălirea mongolă din anul 1242, au fost aduși de regele Ungariei în regiune coloniști germani compuși din mineri din Silezia și Germania Centrală, formându-se ulterior „Uniunea celor 24 de parohii Zips” și o uniune a orașelor sub conducerea unui duce și judecător. Această uniune a țipțerilor a fost dizolvată din motive financiare în anul 1412 de regele Ungariei Sigismund de Luxemburg [1].

După ce Ungaria intră din nou în posesia regiunii (1772), orașele au format „Uniunea celor 16 orașe din Zips”, această administrație proprie a încetat în anul 1876 când s-a format „Comitatul Szepes”. Ținutul ajunge sub administrație slovacă în 1918 după terminarea primului război mondial și declararea Cehoslovaciei ca stat.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ pentru datoriile care le avea Ungaria din cauza războiului cu orașul Veneția, a fost cedat ca zălog Poloniei, stare care a durat 360 de ani până la împărțirea Poloniei (1772)