Carol al IX-lea al Suediei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Carol al IX-lea
Charles IX of Sweden.jpg
Date personale
Născut 4 octombrie 1550
Castelul Stockholm
Decedat (61 de ani)
Castelul Nyköping
Înmormântat Catedrala Strängnäs
Părinți Gustav I al Suediei[1]
Margareta Leijonhufvud[1] Modificați la Wikidata
Frați și surori Princess Elizabeth of Sweden[*]
Catarina Vasa
Princess Anna Maria of Sweden[*]
Princess Sophia of Sweden[*]
Cecilia a Suediei
Eric al XIV-lea al Suediei
Magnus, Duke of Östergötland[*]
Ioan al III-lea al Suediei Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Maria de Palatinate-Simmern
Christina de Holstein-Gottorp
Copii Caterina, Contesă Palatină de Kleeburg
Gustavus Adolphus al Suediei
Maria Elisabeta, Ducesă de Ostrogothia
Charles Philip, Duce de Södermanland
Cetățenie Flag of Sweden.svg Suedia Modificați la Wikidata
Religie luteranism Modificați la Wikidata
Ocupație om politic Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Casa de Vasa
Rege al Suediei
Domnie 6 martie 1604 – 30 octombrie 1611
Încoronare 15 martie 1607
Predecesor Sigismund
Succesor Gustav al II-lea Adolf

Carol al IX-lea al Suediei suedeză Karl IX (4 octombrie 155030 octombrie 1611) a fost rege al Suediei din 1604 până la moartea sa. A fost fiul cel mic al regelui Gustav I al Suediei și al celei de-a doua soții, Margaret Leijonhufvud, fratele regilor Eric al XIV-lea și Ioan al III-lea, unchiul regelui Sigismund al III-lea Vasa.

Conform testamentului tatălui său, el a primit, cu titlu de apanaj, Ducatul de Södermanland, care a inclus provinciile Närke și Värmland, însă nu a intrat în posesia lor efectivă decât după căderea lui Eric și după succesiunea lui Ioan la tron, în 1568.

El a preluat tronul prin apărarea cauzei protestanților în timpul perioadelor tensionate și a conflictelor religioase între sectele concurente ale creștinismului. Aceste conflicte cauzaseră deja cearta dinastică.

Domnia sa a marcat începutul capitolului final, atât pentru Reformă cât și pentru Contra-reformă. Odată cu moartea fratelui său în noiembrie 1592, tronul Suediei a fost acordat nepotului său și aliatului Habsburg, Sigismund al Poloniei și Suediei. În timpul politicilor tensionate care au predominat, Carol a văzut moștenirea tronului protestant suedez care era deținut de nepotul său care era un romano-catolic devotat, ducând la mulți ani de controverse religioase și discordie.

În această perioadă, el și Consiliul privat suedez au guvernat în numele lui Sigismund, în timp ce acesta a rămas în Polonia. După mai multe preliminarii, Stander Riksens l-a forțat pe Sigismund să abdice în favoarea lui Carol, în 1595. Războiul care dura de decenii între cele două linii ale casei de împărați Vasa a continuat și a fost nevoie să se refacă uniunea dintre tronurile Poloniei și Suediei, ducând la alte războaie dinastice.

În cele din urmă, Riksdag la Linköping a declarat pe 24 februarie 1604, că Sigismund a abdicat de la tronul suedez și că ducele Carol este recunoscut ca suveran. El a fost declarat rege sub numele de Carol al IX-lea. Domnia scurtă a lui Carol a fost una cu lupte continue. Ostilitatea poloneză și destrămarea Rusiei l-au implicat în lupte pentru posesia regiunilor Livonia și Ingria, în Războiul polono-suedez (1600 - 1611) și Războiul Ingrian, în timp ce pretențiile sale asupra regiunii Lappland au dus la un alt război cu Danemarca, în ultimul an al domniei sale.


  1. ^ a b Sven Ulric Palme[*], Karl IX (în suedeză), p. 630