Elena Ghica

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Dora d’Istria.

Elena Ghica (n. 22 ianuarie 1828, București – d. 17 noiembrie 1888, Florența), este numele de naștere al ducesei Helena Koltsova-Massalskaya, scriitoare de origine româno-albaneză cunoscută sub pseudonimul Dora d'Istria.

A fost fiica marelui ban Mihail Ghica și nepoata domnitorului Grigore al IV-lea Ghica.

A fost prima femeie care a escaladat vârful Moench din Alpii (4105m) elvetieni la 11 iunie 1855, după trei zile de expediție.

Este precedată în escaladarea Alpilor elvețieni de Maria Paradis în 1808 și de Henriette d'Angeville în 1838 care au escaladat Mont Blanc.[necesită citare]

Elena Ghica a escaladat muntele Mont Blanc, la 1 iunie 1860.[necesită citare]

Elena Ghica a colaborat cu numeroase reviste, «Ètoile du Danube» (Bruxelles), «Courrier de Paris», «Illustration» (Florenta), «Revue Suisse» (Neuchatel), «Nouvelle Pandore d’Athènes», «Indépendance hellénique» (Atena) etc. Călătorește mult prin Europa Occidentală, prin Balcani, sau în cele două Americi. A fost membră a multor Academii, societăti savante, institute, asociații din Grecia, Italia, Turcia, Franța, Austria sau Argentina.

A fost cinstită de scriitorii români precum George Barițiu, Radu Ionescu, George Ionnescu-Gion, Cezar Bolliac sau străini, Angelo de Gubernatis, Enrico Panzacchi, C.F. Gabba, A. Rizo Rangabé, A.Z. Pieromaldi, A. Pommier, Schmidt Weissenfels, A. Wolf, Jacques Thalberg de Scheikévitch

Legături externe[modificare | modificare sursă]