Iosif Vulcan

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Logo of the Romanian Academy.png Membru titular al Academiei Române
Iosif Vulcan
Iosif Vulcan.jpg
Iosif Vulcan
Date personale
Născut31 martie 1841
Holod, Bihor, Regatul Ungariei
Decedat8 septembrie 1907, (66 de ani)
Oradea, Austro-Ungaria
ÎnmormântatOlosig cemetery[*] Modificați la Wikidata
PărințiViktória și Nicolae Vulcan
Naționalitate România
ReligieBiserica Română Unită cu Roma
Ocupațiepublicist, scriitor
Activitate
Cauza decesuluinephritis[*]  Modificați la Wikidata
EducațieUniversitatea Eötvös Loránd
Alma materUniversitatea „Eötvös Loránd” din Budapesta  Modificați la Wikidata
Cunoscut pentruA fost fondatorul revistei Familia
Semnătură
Vulcan Jozsef sign.jpg
Bustul lui Iosif Vulcan în Oradea

Iosif Vulcan (n. 31 martie 1841, Holod, Bihor - d. 8 septembrie 1907, Oradea) a fost un publicist și scriitor român, animator cultural, membru al Academiei Române.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut într-o veche familie greco-catolică. Tatăl său, Nicolae Vulcan, a fost nepotul de unchi al episcopului Samuil Vulcan, întemeietorul școlii de la Beiuș, care astăzi îi poartă numele. Mama sa se numea Irinyi Viktória. Studiile primare le urmează în comuna Leta-Mare, unde se mută cu familia în 1844. Din 1851 urmează studiile medii la Gimnaziul Premonstratens din Oradea. La sfatul tatălui său, se înscrie la facultatea de drept a Universității din Budapesta. Cariera de avocat nu-l satisface însă, deorece îndrăgea literatura. Primele sale încercări literare apar în publicația Federațiunea, patronată de Alexandru Roman. În luna iunie a anului 1865 Iosif Vulcan întemeiază revista Familia, al cărei program era de a răspândi cultura românească în Transilvania.

În februarie 1866 Iosif Vulcan primește la sediul redacției, de la un privatist de la Gimanziul din Cernăuți, o scrisoare însoțită de o poezie, „De-aș avea”, semnată de Mihail Eminovici. Redactorul Familiei este încântat de poezia primită, permițându-și însă o modificare, și anume, romanizarea numelui tânărului poet, transformându-l din Eminovici în Eminescu. Din acest motiv, Iosif Vulcan este considerat "nașul literar" al celui mai mare poet român.

Fondatorul revistei Familia a scris poezii („Lira mea”, 1882), piese de teatru („Ștefan Vodă cel Tânăr”, „Gărgăunii Dragostei”, „Mireasă pentru Mireasă”), o importantă lucrare istorică („Panteonul Roman”, 1869), nuvele, romane și traduceri. La data de 8 septembrie 1907, marele publicist se stinge din viață și este înmormântat la cimitirul Olosig din Oradea.

Muzeul memorial[modificare | modificare sursă]

În anul 1965, cu prilejul organizării festivităților de aniversare a unui veac de la apariția revistei Familia, în Oradea a fost inaugurat Muzeul memorial Iosif Vulcan. Muzeul este situat în centrul orașului, strada cu același nume, foarte aproape de malul Crișului Repede, de care îl desparte doar un mic parc, în care se află și statuia lui Iosif Vulcan.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Iosif Vulcan.