Poarta Otomană

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bab-ı Ali în vremurile Imperiului Otoman.

Poarta Otomană, Sublima Poartă sau Înalta Poartă sunt termeni similari care descriu ceea ce în limba turcă otomană era denumită Bab-ı Ali. Termenul este folosit pentru desemnarea guvernului Imperiului Otoman, în special în context diplomatic.

Sublima Poartă era numele Curții deschise a sultanului, condusă de Marele Vizir. A împrumutat numele porții sediului Marelui Vizir din Palatul Topkapî, locul în care sultanul ținea ceremonia întâmpinării ambasadorilor. Acesta este un obicei oriental vechi, și anume de a transforma porțile orașelor și ale regilor în locuri de adunare. Sublime Porte este denumirea franțuzească a Bab-ı Ali, fiind o traducere cuvânt cu cuvânt a termenului turcesc. Franceza a fost limba diplomației europene pentru multă vreme, numele sub care este cunoscută Poarta în diferite limbi fiind traduceri din limba franceză.

În timp, prin termenul "Poarta" a ajuns să se înțeleagă "Ministerul de Externe", iar, în zilele noastre, funcția de guvernator (Vali) al Provinciei Istanbul.

Acest nume a fost interpretat și ca o referire la poziția geografică de punct de trecere între Europa și Asia.