Jungfrau

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Muntele Jungfrau
Altitudine4.158 m
Localizarela granița dintre cantonul Berna cu cantonul Wallis Elveţia Elveția
Aparține deAlpii Bernezi
Coordonate
Prima ascensiune3 august 1811, Johann Rudolf, Hieronymus Meyer cu ghizii Joseph Bortis, Alois Volker
Ascensiunepeste șaua Rottal și creasta de S-E

Jungfrau (română Fecioara) este unul dintre cei mai renumiți munți din Elveția. Are altitudinea de 4.158,2 m deasupra n.m., fiind al treilea munte ca înălțime din Alpii Bernezi. Împreună cu munții Eiger și Mönch formează un trio muntos marcant. La 13 decembrie 2001 muntele Jungfrau a fost declarat ca patrimoniu mondial UNESCO, împreună cu regiunea din sud numită Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn.

Așezare[modificare | modificare sursă]

Granița dintre cantoanele Berna și Wallis trece peste vârful muntelui. Muntele are chipuri diferite în funcție de unghiul de unde este privit. Astfel, privit din nord sau nord-vest se vede partea lui așa numită „feminină” (frumoasă) (Wengen-Jungfrau, Schneehorn și Schwarzmönch), iar văzut din vest se înalță cu 3.250 m peste valea Lauterbrunn, fiind lipsit de ghețari dar deosebit de impozant. Peretele de sud se ridică peste ghețarul Rottal, iar cel de est peste șaua Jungfraujoch.

Geologie[modificare | modificare sursă]

Muntele Jungfrau are o structură petrografică formată din roci calcaroase de vârstă mezozoică. Poalele muntelui în valea Lauterbrunn este constitută din roci din grupa cristalinului, ca marmora sau gneisurile, peste care s-au suprapus calcarele, în timp ce în regiunea piscurilor s-au suprapus magmatitele ca de ex. riolitul.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Prima escaladare a muntelui a fost realizată la data de 3 august 1811 de către Hieronymus Meyer, condus de ghizii alpini Joseph Bortis și Alois Volker. În vorbirea populară a apărut zicala „Fecioara neprihănită a devenit madam Meyer”.

Escaladări clasice:

  • din nord, ruta Guggi peste ghețarul Kühlau și muntele Silberhorn,
  • din NV, peste creasta Rotbrettgrat și Silberhorn,
  • din SV, pe mijlocul crestei Rottalgrat,
  • din S, cale normală peste șaua Rottal,
  • de la șaua Jungfraujoch pe creasta de NE

La data de 12 iulie 2007 șase recruți aparținând trupelor de munte „RS Andermatt” s-au prăbușit 1.000 m în jos pe ghețarul Rottal; cauza acestui accident mortal n-a putut fi clarificată.

Planul de a construi pe munte o cale ferată alpină a fost abandonat. Pe creasta de NE a fost montată o antenă pentru telecomunicații.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Jungfrau