Jungfrau

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Muntele Jungfrau
Jungfrau 1.jpg
Altitudine4.158 m
Localizarela granița dintre cantonul Berna cu cantonul Wallis Elveţia Elveția
Aparține deAlpii Bernezi
Coordonate46°32′16″N 7°57′32″E / 46.53778°N 7.95889°E
Prima ascensiune3 august 1811, Johann Rudolf, Hieronymus Meyer cu ghizii Joseph Bortis, Alois Volker
Ascensiunepeste șaua Rottal și creasta de S-E

Jungfrau (română Fecioara) este unul dintre cei mai renumiți munți din Elveția. Are altitudinea de 4.158,2 m deasupra n.m., fiind al treilea munte ca înălțime din Alpii Bernezi. Împreună cu munții Eiger și Mönch formează un trio muntos marcant. La 13 decembrie 2001 muntele Jungfrau a fost declarat ca patrimoniu mondial UNESCO, împreună cu regiunea din sud numită Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn.

Așezare[modificare | modificare sursă]

Granița dintre cantoanele Berna și Wallis trece peste vârful muntelui. Muntele are chipuri diferite în funcție de unghiul de unde este privit. Astfel, privit din nord sau nord-vest se vede partea lui așa numită „feminină” (frumoasă) (Wengen-Jungfrau, Schneehorn și Schwarzmönch), iar văzut din vest se înalță cu 3.250 m peste valea Lauterbrunn, fiind lipsit de ghețari dar deosebit de impozant. Peretele de sud se ridică peste ghețarul Rottal, iar cel de est peste șaua Jungfraujoch.

Geologie[modificare | modificare sursă]

Muntele Jungfrau are o structură petrografică formată din roci calcaroase de vârstă mezozoică. Poalele muntelui în valea Lauterbrunn este constitută din roci din grupa cristalinului, ca marmora sau gneisurile, peste care s-au suprapus calcarele, în timp ce în regiunea piscurilor s-au suprapus magmatitele ca de ex. riolitul.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Prima escaladare a muntelui a fost realizată la data de 3 august 1811 de către Hieronymus Meyer, condus de ghizii alpini Joseph Bortis și Alois Volker. În vorbirea populară a apărut zicala „Fecioara neprihănită a devenit madam Meyer”.

Escaladări clasice:

  • din nord, ruta Guggi peste ghețarul Kühlau și muntele Silberhorn,
  • din NV, peste creasta Rotbrettgrat și Silberhorn,
  • din SV, pe mijlocul crestei Rottalgrat,
  • din S, cale normală peste șaua Rottal,
  • de la șaua Jungfraujoch pe creasta de NE

La data de 12 iulie 2007 șase recruți aparținând trupelor de munte „RS Andermatt” s-au prăbușit 1.000 m în jos pe ghețarul Rottal; cauza acestui accident mortal n-a putut fi clarificată.

Planul de a construi pe munte o cale ferată alpină a fost abandonat. Pe creasta de NE a fost montată o antenă pentru telecomunicații.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Jungfrau