Applause

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Applause
Applause - Lady Gaga.png
Disc single de Lady Gaga
De pe albumul Artpop
Lansare 12 august 2013
Format Descărcare digitală, single pe CD
Limbă Engleză
Gen Electropop, eurodance
Durată 3:32
Casă de discuri Streamline, Interscope
Producător Lady Gaga, DJ White Shadow
Cronologie – Lady Gaga
"Marry the Night"
(2011)
"Applause"
(2013)
"Do What U Want"
(2013)

Applause” este o melodie a cântăreței și compozitoarei americane Lady Gaga de pe al treilea ei album de studio, Artpop (2013). Piesa scrisă de Gaga, DJ White Shadow, Dino Zisis, Nick Monson și scriitori ajutători Martin Bresso, Nicolas Mercier, Julien Arias și William Grigahcine a fost lansată ca primul disc single de pe album prin Interscope Records pe 12 august 2013. „Applause” a fost inspirat de aplauzele fanilor lui Gaga care au păstrat-o motivată în timpul turneului Born This Way Ball, înainte de a fi anulat datorită unei răni la șold. Este un cântec electropop și eurodance construit în jurul unor sintetizatoare și beat-uri hi-NRG, cu versuri ce abordează modul în care Gaga este dependentă de adorarea fanilor ei și cum ea trăiește pentru a cânta.

Piesa a primit în general recenzii pozitive de la criticii de muzică, care au lăudat refrenul atrăgător și au comparat-o în mod favorabil cu materialul de pe albumul ei de debut, The Fame (2008). „Applause” a obținut un succes comercial în numeroase magazine de muzică mari. În Statele Unite a debutat pe locul patru în clasamentul Billboard Hot 100, devenind al zecelea single al lui Gaga care să ajungă în top zece. „Applause” a fost certificat de către Recording Industry Association of America (RIAA) cu triplu disc de platină.

Un videoclip însoțitor regizat de fotografii de modă Inez van Lamsweerde și Vinoodh Matadin a fost lansat pe 19 august 2013 și a fost difuzat în Times Square. Videoclipul a primit recenzii pozitive de la criticii ce l-au văzut ca un profil al lui Gaga și au remarcat referințele la expresionismul german și Andy Warhol. Pentru a-și promova piesa, Gaga a deschis ediția din 2013 a MTV Video Music Awards cu un spectacol în care și-a prezentat cariera prin mai multe schimbări de garderobă pe scenă. De asemenea, a cântat live și la Good Morning America, Saturday Night Live, Lady Gaga Live at Roseland Ballroom și în turneul ArtRave: The Artpop Ball.

Informații generale[modificare | modificare sursă]

DJ White Shadow, unul dintre compozitorii cântecului „Applause”

Dezvoltarea lui ARTPOP a început cu puțin timp după lansarea lui Born This Way (2011)[1] iar în următorul an, conceptul albumului a început „să înflorească”, Gaga colaborând cu producătorii Fernando Garibay și DJ White Shadow[2]. Procesele inițiale de înregistrare au coincis cu Born This Way Ball, aproape 50 de melodii fiind schițate și luate în considerare pentru includere[3]. Gaga însăși a admis faptul că își dorește ca publicul ei să aibă „un moment distractiv” cu ARTPOP, inginerând albumul pentru a oglindi „o noapte la club”[4].  Între timp, cântăreața a început să își prezinte piesele casei de discuri și a sperat să dezvăluie titlul albumului din septembrie[5], o revelație care a fost anunțată în schimb cu o lună înainte[6].

În urma unei intervenții chirurgicale la bazin din februarie 2013, cântăreața a fost forțată să ia o pauză de 6 luni, în timpul acesta studiind literatură și muzică cu Haus Of Gaga. Această etapă i-a permis revizuirea și sporirea direcției ei creative, recunoscând că este un meticulos „proces de contemplare”[7]. „Applause” a fost scris și produs de Gaga și DJ White Shadow împreună cu Nick Monson și Dino Zisis în timpul unui drum pentru turneul Born This Way Ball din 2012. Alți compozitori precum Martin Bresso, Nicolas Mercier, Julien Arias și William Grigahcine[7][8]. Vorbind cu Sirius XM Radio, Gaga a explicat sursa de inspirație din spatele scrierii lui „Applause”:

„Am realizat că aplauzele fanilor erau cele care mă făceau să continui cu adevărat. Pentru că aș fi fost gata să merg pe scenă și să plâng isteric pentru că nu înțelegeam cum mă simțeam. Mă simțeam foarte buimacă, am fost foarte amețită, am avut multă durere dar e ca și cum nu contează că știu ce doare cel mai mult pentru că am fost în turneu pentru un an. Nu am vrut să îi părăsesc și pur și simplu nu puteam să anulez totul deoarece gândul să părăsesc 50,000 de copii în arenă îmi frângea inima. Și am mers în fiecare seară și am jucat și am jucat și am jucat până când nu am mai putut merge într-o noapte.”[9]

Înregistrarea și compunerea[modificare | modificare sursă]

Ședințele de înregistrare au avut loc la Record Plant, Hollywood, California și la Platinum Sound Recording Studio în New York City de Dave Russell, cu Benjamin Rice și Andrew Robertson lucrând ca asistenți. Russell s-a ocupat, de asemenea, de mixarea piesei la Record Plant și la Heard It! Studios. Alte mix-uri au fost realizate de Bill Malina cu ajutor de la Rice și Ghazi Hourani. Rick Pearl a efectuat programarea suplimentară iar Gene Grimaldi a finalizat masterizarea audio la Oasis Mastering Studios în Burbank, California[10].

Piesa a fost încadrată în genurile muzicale electropop și eurodance[11][12] și a fost menționat ca o revenire al lui Gaga la rădăcinile ei reflectând sunetele de pe albumul ei de debut[13][12]. Evan Sawdey de la PopMatters a descris cântecul „mai aproape de «Just Dance» din punct de vedere stilistic decât oricare dintre hit-urile erei Born This Way, dar într-o manieră mult mai agresivă”[14]. Erin Coulehan de la Rolling Stone a fost de acord, numindu-l „o revenire la era «LoveGame»”[15].

Producția piesei este centrată în principal în jurul unor beat-uri hi-NRG, „sintetizatoare gângăvite” și tobe tari[16]. Robbie Daw de la Idolator a remarcat că „la început, sintetizatoarele pulsante sunt o revenire drept la intro-ul de la «Poker Face» - cu toate că sunt ușor accelerate - în timp ce refrenul încărcat cu bătăi din palme se umflă și se avântă cu aceeași nebunie pop care a făcut «Paparazzi» așa o încântare”[17].

Din punct de vedere liric, „Applause” este despre dependența lui Gaga pentru adorarea fanilor ei[13][18]. Bradley Stern de la MuuMuse a apreciat că „spre deosebire de «Born This Way», «Applause» este despre celebrarea nimeni alteia decât Mama Monstru însăși”[19]. Conform lui Gaga, versurile evidențiază diferența dintre un artist și o celebritate[20]. Ea a elaborat faptul că ”Trăiesc pentru aplauze însă nu trăiesc pentru atenție în modul în care oamenii te iubesc doar pentru că ești faimos. Eu trăiesc pentru a cânta pentru oameni iar ei să aplaude deoarece au fost distrați”[9].

Coperta și lansarea[modificare | modificare sursă]

În timpul procesului de a alege care să fie primul single de pe ARTPOP, Gaga a difuzat numeroase cântece pentru Jimmy Iovine, un director de la Interscope Records. Dintre cele 40 de piese pe care i le-a arătat, lovine a preferat „Applause”, ultimul cântec pe care l-a ascultat. Gaga a dezvăluit că „Applause” a fost aproape exclus din varianta finală a lui ARTPOP datorită abundenței de material, până la întâlnirea cu lovine[21]. Gaga a confirmat că „Applause” va fi următorul single pe care îl va lansa și a anunțat că va fi lansat pe 19 august 2013[22]. Coperta oficială a apărut prima dată pe site-ul Women's Wear Daily pe 29 iulie 2013[23] și prezintă fața lui Gaga pătată vopsea multi-coloră, înconjurată de un cearșaf alb[24]. Gaga a explicat că a ales acest look mâzgălit pentru a simboliza momentul în care, la finalul spectacolului, solistul este vulnerabil și îi este dor de simpatia publicului[25]. Fotografia a fost comparată cu coperta albumului Scary Monsters (And Super Creeps) al lui David Bowie din 1980[26].

Pe 10 august 2013 două fragmente ale cântecului au apărut în mod ilegal pe internet[27]. Gaga le-a cerut fanilor „vă rog să ștergeți acestea cât de mult e posibil” și le-a oferit instrucțiuni despre cum să raporteze informații despre distribuirea neautorizată ale cântecelor ei la Universal Music Group[28]. Ca răspuns, fanii au raportat site-urile unde au văzut că se distribuie fragmentele din cântec, aproape 2500 de persoane trimițând link-uri la pagina de takedown a companiei Universal[29]. În ciuda eforturilor, fragmentele erau eminente. Așa că Gaga și-a lansat piesa cu o săptămână mai devreme la diferite posturi de radio din America[30]. Single-ul a fost pus la dispoziție în majoritatea țărilor după miezul nopții (EST) pe iTunes Store împreună cu o pre-comandă a albumului[31]. Următoarea zi, Gaga a fost văzută la mai multe evenimente de promovare într-un costum de fantomă și o pictură pe față ca un clown, similară cu coperta piesei. The Huffington Post a comparat schimbarea de stil cu Marilyn Manson, spunând: „Cu părul negru lăsat pe spate, o față plină de pudră albă și combinația de blazer negru și tricou, Gaga ar putea fi ușor confundată cu Manson în cazul în care nu ar fi avut tocurile ei înalte”[12]. Gaga a prezentat, de asemenea, în premieră un scurt clip din „Applause” în care s-a menționat presa aspră care i-a atacat credibilitatea ei ca și artist. În video, Gaga a fost văzută dezbrăcată într-o cameră albă și purtând o vizieră transparentă. Sunetul unui public care huiduiește și batjocorește poate fi auzit în fundal[32]. Citate directe de la critici și calomniatori pot fi văzute în partea de jos a clipului, inclusiv „Nu cumpărați noul single al lui Lady Gaga, «Applause»”. Clipul a fost interpretat ca o încercare de psihologie inversă[33].

Deoarece fragmentele piesei au apărut în aceeași zi în care cântăreața de muzică pop Katy Perry și-a lansat single-ul „Roar”, „Applause” a fost comparat cu acesta[34][35][36]. Gaga a primit o imagine negativă din partea presei, insinuând faptul că ar încerca să crească în mod artificial plasarea single-ului în clasamentul Billboard Hot 100, alte surse raportând faptul că ar încerca și să bată vânzările lui „Roar”[37][38]. A fost criticată pentru că ar fi scris pe Twitter fanilor să cumpere cât mai multe copii ale single-ului, cu șansa de a o întâlni pe cântăreață în Londra ca stimulent[39][40][41]. Ca urmare, Gaga a declarat că își va recompensa fanii cu proiecte creative, nu doar cei care au cumpărat multe exemplare a single-ului „Applause”[42].

Receptarea[modificare | modificare sursă]

Critică[modificare | modificare sursă]

Comercială[modificare | modificare sursă]

Lady Gaga cântând „Applause” la turneul ArtRave: The Artpop Ball

În Statele Unite, Nielsen SoundScan a prezis că „Applause” va vinde peste 400,000 de unități în prima săptămână[36][43]. Până la sfârșitul săptămânii, Nielsen SoundScan și Billboard au redus valoarea vânzărilor single-ului de la 400,000 de unități la 200,000 - 225,000[44][45]. „Applause” nu a intrat în Billboard Hot 100 în prima săptămână[43]. De asemenea, s-a clasat sub pragul clasamentului Top 75 al US Radio Songs, cu 16 milioane de difuzări în peste 210 stații radio. Piesa a făcut impact în mod oficial cu stațiile radio pe 19 august 2013. „Applause” a ajuns pe locul unu în clasamentul cântecelor Dance/Electronic[43] și a ajuns pe locul douăzeci în clasamentul US Pop Songs Chart; cel mai mare debut în acel top făcut de o artistă solo în 2013. În următoarea săptămână, „Applause” a debutat pe locul șase în Billboard Hot 100. Urmând lansările radio și lansările comerciale, piesa a ajuns pe locul șase în Digital Songs, pe locul nouă în Streaming Songs și pe locul patruzeci în Radio Songs[46].

În a doua sa săptămână în clasamentul Hot 100, piesa a urcat pe locul patru în timp ce în topul Streaming Songs a ajuns pe locul trei (ca urmare a lansării videoclipului) și pe locul treizeci și cinci în Radio Songs, în Digital Songs ajungând pe locul cinci datorită vânzării a 163,000 de copii[47]. În a șasea săptămână, single-ul a vândut 160,000 de exemplare și a ajuns la 1 milion de exemplare vândute, devenind al unsprezecelea cântec al ei care să facă acest lucru[48]. În aceeași săptămână a ajuns pe locul nouă în Radio Songs, devenind al zecelea ei single care să ajungă în top zece al clasamentului respectiv[49]. A reușit să rămână în Billboard Hot 100 timp de 14 săptămâni consecutive. Până în aprilie 2016 s-au vândut 2,640,000 de exemplare în Statele Unite[50] iar single-ul certificat de către Recording Industry Association of America (RIAA) cu triplu disc de platină[51].

Potrivit Official Charts Company, „Applause” a vândut peste 10,000 de copii în câteva ore în UK[31]. A debutat pe locul cinci în clasamentul UK Singles Chart, făcând să devină cea mai mare poziție a unui single de al ei în acel clasament de la „Born This Way” (2011). „Applause” a vândut 38,042 de copii până la sfârșitul săptămânii și s-a clasat pe locul nouă în a doua săptămână[52]. A fost prezent timp de 20 de săptămâni în top 100 al clasamentului[53]. A primit o certificare cu argint de la British Phonographic Industry (BPI), și până la finalul lunii septembrie a anului 2016 a vândut 300,000 de exemplare[54]. „Applause” a primit certificări cu aur în alte piețe internaționale din Italia, Noua Zeelandă și Elveția[55][56][57].

Videoclipul[modificare | modificare sursă]

Dezvoltare[modificare | modificare sursă]

Inez Van Lamsweerde și Vinoodh Matadin, regizorii videoclipului muzical

Videoclipul piesei „Applause” a fost regizat de fotografii de modă Inez van Lamsweerde și Vinoodh Matadin care au mai colaborat anterior cu Gaga pentru o serie de filme de modă în 2011 și pentru o ședință foto pentru revista V[58]. Videoclipul a fost filmat la studiourile Paramount Pictures din Hollywood, California cu două decoruri diferite în peste trei zile[59]. Gaga a fost inspirată de filmele mute și filmele de groază timpurii, explicând că ideea din spatele video-ului este pasiunea ei pentru schimbări și transformări. L-a descris ca ”o iconografie în mișcare, ca o magie”[60][58]. Gaga și echipa ei au decis să folosească diferite înfățișări pentru video, fiecare dintre ele fiind reprezentative pentru diferitele ei aspecte ca interpretă[61]. Ținutele purtate în videoclip includ proiecte ale lui Gareth Pugh, piese de modă veche ale lui John Galliano și, de asemenea, ținute create de Haus Of Gaga[60][62].

Inez și Vinoodh au explicat că videoclipul simbolizează „această idee de a trece printr-o luptă pentru a ajunge înapoi pe scenă, care este acel turn cu laser roz”[60]. Jo Ratcliffe, o ilustratoare din Londra cunoscută pentru design-ul ei grafic, a fost angajată pentru a oferi efecte de animație pentru video. A descris-o pe Gaga ca fiind ”foarte puternică” în timpul filmărilor, adăugând că ”nu a mai văzut niciodată pe cineva care să se stimuleze singur atât de tare”[63]. Gaga a vorbit despre această încordare într-un interviu pentru stația radio Z100 New York, explicând că a fost dificil pentru ea să modeleze în difreitele personalități înfățișate în video[64].

Lansare și rezumat[modificare | modificare sursă]

Înainte de lansarea propriu-zisă a videoclipului, Gaga a debutat cu un videoclip cu versuri pentru cântec. Versurile au fost afișate peste un metraj filmat de Gaga la clubul de noapte Micky's în Los Angeles[65][66].

Recepție și analiză[modificare | modificare sursă]

Spectacole live și apariții media[modificare | modificare sursă]

Lady Gaga într-o rochie scurtă cântând cu un microfon în mâna stângă
Lady Gaga într-o jachetă violet cu umeri largi, purtând ochelari și cântând
În timpul interpretării piesei „Applause” la ediția din 2013 a MTV Video Music Awards, Lady Gaga și-a prezentat cariera prin mai multe schimbări de garderobă pe scenă, cu look-uri din erele anterioare precum „The Fame” și „The Fame Monster” (ilustrate).

Piesa a fost interpretată live prima dată la ediția din 2013 a MTV Video Music Awards[67]. Gaga a început spectacolul purtând o bentiță în formă de pătrat pe cap iar huiduielile pre-înregistrate au fost rapid înlocuite de sunetul unor aplauze. Apoi, Gaga a alunecat pe scenă și a fost ajutată de dansatorii ei să se schimbe într-un costum cu paiete negre, cântând și realizând coregrafia complicată văzută și în videoclipul piesei. De-a lungul spectacolului a schimbat costume și peruci pe care le-a purtat în timpul carierei sale[68]. După ce a dansat cu o minge albastrată lucioasă creată de Jeff Koons, Gaga a încheiat spectacolul ieșind la suprafață din spatele unui decor asemănător unei jungle, îmbrăcată cu un bikini în formă de scoică și apoi făcând o plecăciune[69]. Ea a colaborat cu regizorul de teatru experimental Robert Wilson pentru spectacol. El a proiectat fundalul unei jungle sclipitoare, cu litere silabisind „Applause” suspendate de crengile copacilor[70]. Gaga a descris show-ul „Atât de frumos. Este foarte semnificativ pentru mine ca artistă. Simt în multe feluri că acest spectacol este ca o metaforă uriașă pentru mine”. De asemenea, a descris producția ca fiind „cel mai provocator spectacol din punct de vedere fizic pe l-am făcut, vreodată”[71].

„Applause” a fost ultima piesă interpretată la Roundhouse în Londra ca parte a show-ului care a fost difuzat live pe 1 septembrie 2013 pentru iTunes Festival[72]. Pe 9 septembrie 2013, Gaga a cântat single-ul la Good Morning America și a apărut îmbrăcată în mai multe personaje din Vrăjitorul din Oz[73]. „Applause” a servit ca bis în timpul evenimentului de lansare a ARTPOP denumit ArtRave, ce a avut loc la Brooklyn Navy Yard, New York, în primele ore a zilei de 11 noiembrie 2013[74]. Cântăreața a fost gazda episodului de pe 16 noiembrie 2013 a emisiunii Saturday Night Live, începând programul cu o interpretare în stil Chicago a „Applause” ce s-a transformat ulterior într-o interpretare a piesei „New York, New York”[75]. Mai târziu în acea lună, Gaga a cântat piesa la o ediție TV specială numită „Lady Gaga and the Muppets Holiday Spectacular” ca un cântec solo și o repriză cu Păpușile Muppets[76]. Un alt spectacol a avut loc la Jingle Ball Ball pe 8 decembrie 2013, unde a cântat „Applause” și alte piese din discografia ei[77].

Gaga a mai cântat piesa și la festivalul de muzică South by Southewst(SXSW) în Austin, Texas în martie 2014, alăturându-se scenei alături de actele de deschidere și prietenii ei, Dirty Pearls, Semi Precious Weapons și Lady Starlight[78]. „Applause” a fost inclus în lista cu piese pe care Gaga avea să le cânte la Lady Gaga Live at Roseland Ballroom[79]. Cântecul a fost inclus și pentru ArtRave: The Artpop Ball. Brad Wheeler de la The Globe and Mail a descris spectacolul lui Gaga „de neoprit și captivant” dar a criticat producția show-ului pentru că îneacă vocea lui Gaga, spunând „Ea nu e ca Jennifer López sau Britney Spears sau chiar Madonna care s-au lansat prima dată ca dansatoare, nu ca muzicieni. Și totuși, ea preferă aceste spectacole care, prin design-ul lor, nu îi scot în evidență toate abilitățile ei”[80].

„Applause” a fost interpretat de membrii clubului glee în serialul Glee în episodul „A Katy or a Gaga”[81]. Piesa a fost pusă la dispoziție spre difuzare pentru stația radio ficțională Non-Stop-Pop FM din versiunile pentru PS4, Xbox One sau PC a jocului Grand Theft Auto V[82].

Formate și versiuni[modificare | modificare sursă]

Acreditări și personal[modificare | modificare sursă]

Management

Personal

 • Lady Gaga – compozitoare, voce, producătoare
 • Paul Blair (DJ White Shadow) – compozitor, producător
 • Dino Zisis – compozitor, producător
 • Nick Monson – compozitor, producător
 • Martin Bresso – compozitor
 • Nicolas Mercier – compozitor
 • Julius Arias – compozitor
 • William Grigahcine – compozitor
 • Dave Russell – înregistrare, mixare
 • Benjamin Rice – înregistrare și asistent de mixaj
 • Andrew Robertson – asistent de înregistrare
 • Bill Malina – mix suplimentar
 • Ghazi Hourani – asistent de mixaj
 • Rick Pearl – programator suplimentar
 • Gene Grimaldi – mastering

Acreditări adaptate de pe broșura albumului ARTPOP[10].

Clasamente[modificare | modificare sursă]

Certificări[modificare | modificare sursă]

Regiune Certificări Vânzări
Australia (ARIA)[153] Platină 70.000^
Canada (Music Canada)[154] 2× Platină 160.000^
Danemarca (IFPI Denmark)[155] Platină 30.000^
Italia (FIMI)[156] Platină 30.000*
Japonia (RIAJ)[157] Aur 100.000^
Noua Zeelandă (RMNZ)[158] Aur 7.500*
Suedia (GLF)[159] 2× Platină 80.000x
Regatul Unit (BPI)[160] Argint 300,000[54]
Statele Unite (RIAA)[161] 3× Platină 2,640,000[162]
Venezuela (APFV)[163] 2× Platină 20,000^

*cifrele de vânzări sunt bazate pe un singur certificat
^cifrele cargo sunt bazate pe un singur certificat
xcifrele nespecificate sunt bazate pe un singur certificat

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ 12 decembrie 2016. „Eight Things We Know About Lady Gaga's 'ARTPOP'. http://www.rollingstone.com/music/news/eight-things-we-know-about-lady-gagas-artpop-20130730. Accesat la Steve Knopper. 
 2. ^ Jocelyn Vena. „Lady Gaga 'Doing Prep' For Tour, Next Album. http://www.mtv.com/news/1675019/lady-gaga-next-album-tour/. Accesat la 5 martie 2016. 
 3. ^ James Montgomery. „Lady Gaga 'Already Workin' On Born This Way Follow-Up. http://www.mtv.com/news/1671501/lady-gaga-born-this-way-follow-up/. Accesat la 10 martie 2016. 
 4. ^ Jocelyn Vena. „Lady Gaga's ARTPOP Isn't An Album, But 'A Night At The Club'. http://www.mtv.com/news/1714293/lady-gaga-artpop-kiis-ustream/. Accesat la 28 septembrie 2016. 
 5. ^ Brennan Carley. „Lady Gaga Teases New Album News. http://www.billboard.com/articles/news/483555/lady-gaga-teases-new-album-news. Accesat la 4 martie 2016. 
 6. ^ Alison Rowley. „Lady GaGa's new album to be called 'ARTPOP'. http://www.digitalspy.com/music/news/a397438/lady-gagas-new-album-to-be-called-artpop/. Accesat la 12 decembrie 2015. 
 7. ^ a b Jessica Iredale. „Lady Gaga: ‘I’m Every Icon’. http://wwd.com/eye/people/lady-gaga-im-every-icon-7068388/. Accesat la 12 decembrie 2016. 
 8. ^ Sam Rigby. „Lady Gaga new single 'Applause' snippet leaks - listen. http://www.digitalspy.com/music/news/a505740/lady-gaga-new-single-applause-snippet-leaks-listen/. Accesat la 30 iunie 2016. 
 9. ^ a b Rob Moran. „Listen To Lady Gaga’s Track-By-Track Explanation Of Artpop, ‘Cause Maybe You Just Didn’t Get It. http://junkee.com/listen-to-lady-gaga-offer-a-track-by-track-explanation-of-every-song-from-artpop-cause-maybe-you-just-didnt-get-it/24708. Accesat la 11 martie 2016. 
 10. ^ a b Gaga, Lady (2013). „Digital booklet”. Artpop. Lady Gaga. Santa Monica, California: Interscope Records. p. 13. 687955814. 
 11. ^ Chris Richards. „Lady Gaga, ‘Applause’ – It’s trending, but is it good?. https://www.washingtonpost.com/news/arts-and-entertainment/wp/2013/08/12/lady-gaga-applause-its-trending-but-is-it-good-2/?utm_term=.793d048fb054. Accesat la 15 ianuarie 2017. 
 12. ^ a b c Ashley Percival. „Lady Gaga Takes Style Inspiration From Marilyn Manson As She Launches New Single ‘Applause’ (PICTURES). http://www.huffingtonpost.co.uk/2013/08/13/lady-gaga-new-single-applause-make-up_n_3747420.html. Accesat la 9 martie 2016. 
 13. ^ a b James Montgomery. „Lady Gaga Rush-Release 'Applause'. http://www.mtv.com/news/1712188/lady-gaga-applause-single-released/. Accesat la 7 mai 2016. 
 14. ^ Evan Sawdey. „Lady Gaga's Round of "Applause" (single review). http://www.popmatters.com/post/174419-lady-gagas-round-of-applause-single-review/. Accesat la 30 iunie 2016. 
 15. ^ Erin Coulehan. „Listen: Lady Gaga Breaks Out Disco Stick for 'Applause'. http://www.rollingstone.com/music/videos/listen-lady-gaga-breaks-out-disco-stick-for-applause-20130812. Accesat la 29 decembrie 2016. 
 16. ^ Lewis Corner. „Lady Gaga: 'Applause' - Single review. http://www.digitalspy.com/music/single-reviews/review/a507026/lady-gaga-applause-single-review/. Accesat la 2 aprilie 2016. 
 17. ^ Mike Wass. „Pop Perspective: Lady Gaga’s “Applause” Reviewed By All Four Idolator Editors. http://www.idolator.com/7478268/pop-perspective-lady-gagas-applause-reviewed-by-all-four-idolator-editors. Accesat la 29 decembrie 2016. 
 18. ^ Erin Coulehan. „Listen: Lady Gaga Breaks Out Disco Stick for 'Applause'. http://www.rollingstone.com/music/videos/listen-lady-gaga-breaks-out-disco-stick-for-applause-20130812. Accesat la 29 decembrie 2016. 
 19. ^ Bradley Stern. „https://www.muumuse.com/2013/08/lady-gaga-applause-single-review-clap-by-clap.html/. https://www.muumuse.com/2013/08/lady-gaga-applause-single-review-clap-by-clap.html/. Accesat la 7 aprilie 2016. 
 20. ^ Sam Lansky. „Lady Gaga Explains The True Meaning Of “Applause,” Sort Of. http://idolator.com/7484887/lady-gaga-applause-song-meaning. Accesat la 10 mai 2016. 
 21. ^ Adam Bychawsky. „Lady Gaga says new single ‘Applause’ ‘almost didn’t make’ new album ‘ARTPOP’. http://www.nme.com/news/lady-gaga/72061. Accesat la 25 martie 2016. 
 22. ^ Sam Rigby. „Lady Gaga confirms 'Applause' as first 'ARTPOP' single, reveals cover. http://www.digitalspy.com/music/news/a501881/lady-gaga-confirms-applause-as-first-artpop-single-reveals-cover/. Accesat la 2 aprilie 2016. 
 23. ^ Gil Kaufman. „LADY GAGA'S FIERCE 'APPLAUSE' COVER ART: SEE IT NOW!. http://www.mtv.com/news/1711390/lady-gaga-applause-cover-art/. Accesat la 7 mai 2016. 
 24. ^ Jason Lipshutz. „Lady Gaga Unveils 'Applause' Single Artwork. http://www.billboard.com/articles/news/5044118/lady-gaga-unveils-applause-single-artwork. Accesat la 23 septembrie 2014. 
 25. ^ Caitlin Morton. „Lady Gaga Wears 'Applause' Face Paint To Promote Her New Single. http://www.mtv.com/news/2519392/lady-gaga-applause-face-paint/. Accesat la 31 martie 2016. 
 26. ^ Carl Williott. „Lady Gaga Unveils Artwork For ‘ARTPOP’ Lead Single “Applause”. http://www.idolator.com/7473875/lady-gaga-applause-single-artwork. Accesat la 3 iunie 2016. 
 27. ^ Robbie Daw. „Lady Gaga’s “Applause”: Listen To A Leaked Snippet Of The ‘ARTPOP’ Single. http://idolator.com/7476840/lady-gaga-applause-leaked-snippets-artpop-single. Accesat la 2 iulie 2016. 
 28. ^ Sam Rigby. „Lady Gaga new single 'Applause' snippet leaks - listen. http://www.digitalspy.com/music/news/a505740/lady-gaga-new-single-applause-snippet-leaks-listen/. Accesat la 30 iunie 2016. 
 29. ^ Stuart Dredge. „Lady Gaga Applause single released early after fans fail to plug leaks. https://www.theguardian.com/technology/2013/aug/12/piracy-lady-gaga. Accesat la 9 noiembrie 2016. 
 30. ^ Leonie Cooper. „Lady Gaga unveils new single ‘Applause’ early after leaks – listen. http://www.nme.com/news/music/lady-gaga-181-1266376. Accesat la 15 ianuarie 2017. 
 31. ^ a b James Legge. „Lady Gaga's new single 'Applause' nears the Top 10 after only seven hours on sale. http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/music/news/lady-gagas-new-single-applause-nears-the-top-10-after-only-seven-hours-on-sale-8761768.html. Accesat la 9 martie 2016. 
 32. ^ Elinor Cosgrave. „Lady Gaga Warns Fans She Is "Over" In Promotional Artpop Video. http://www.contactmusic.com/lady-gaga/news/lady-gaga-warns-fans-she-is-over-in-promotional-artpop-video_3816390. Accesat la 9 martie 2016. 
 33. ^ Kia, Makarechi. The Huffington Post. http://www.huffingtonpost.com/2013/08/13/lady-gaga-is-over-video_n_3748964.html%7C. 
 34. ^ James Montgomery. „LADY GAGA VS. KATY PERRY: WHY THE A-POP-CALYPSE MEANS WE ALL WIN. http://www.mtv.com/news/1712272/lady-gaga-applause-vs-katy-perry-roar/. Accesat la 7 mai 2016. 
 35. ^ Katy Perry’s “Roar” Versus Lady Gaga’s “Applause”: Which Song Is Better?. http://b96.cbslocal.com/2013/08/13/katy-perrys-roar-versus-lady-gagas-applause-which-song-is-better/. Accesat la 1 mai 2016. 
 36. ^ a b Gary Trust & Keith Caulfield. „Lady Gaga and Katy Perry Singles Could 'Roar' Toward Digital Chart History. http://www.billboard.com/articles/news/5647575/lady-gaga-and-katy-perry-singles-could-roar-toward-digital-chart-history. Accesat la 13 mai 2016. 
 37. ^ Keith Caulfield. „Katy Perry Aiming to Sell 450k Downloads of 'Roar,' Lady Gaga's 'Applause' Set for 225k Debut. http://www.billboard.com/biz/articles/news/5657741/katy-perry-aiming-to-sell-450k-downloads-of-roar-lady-gagas-applause-set. Accesat la 21 iulie 2015. 
 38. ^ Matthew Jacobs. „Lady Gaga’s ‘Applause’ Twitter Contest Encourages Fans To Buy Multiple Copies Of Single. http://www.huffingtonpost.com/2013/08/17/lady-gaga-applause-twitter-contest_n_3772877.html. Accesat la 17 mai 2016. 
 39. ^ Dan Reilly. „Lady Gaga Goads Fans Into Buying Multiple Copies of ‘Applause’. http://www.spin.com/2013/08/lady-gaga-applause-contest-prostitution-controversy/. Accesat la 4 mai 2016. 
 40. ^ Brad Wheeler. „Is Lady Gaga exploiting her fans to get a number one single?. http://www.theglobeandmail.com/arts/music/lady-gaga-exploits-fans-with-new-twitter-contest/article13820700/. Accesat la 9 martie 2016. 
 41. ^ Lauren James. „Is Lady Gaga Wrong To Incentivise Fans To Buy Multiple Copies Of Her New Single?. http://www.contactmusic.com/lady-gaga/news/lady-gaga-making-fans-buy-copies-of-artpop-to-win-trip-to-london_3819296. Accesat la 9 martie 2016. 
 42. ^ The Belfast Telegraph. http://www.belfasttelegraph.co.uk/entertainment/news/gaga-unveils-applause-soup-29580652.html. 
 43. ^ a b c Gary Trust. „Robin Thicke Leads Hot 100 For 10th Week, Katy Perry's 'Roar' Debuts. http://www.billboard.com/articles/news/5650672/robin-thicke-leads-hot-100-for-10th-week-katy-perrys-roar-debuts?utm_source=twitter. Accesat la 4 mai 2016. 
 44. ^ Gary Trust. „Katy Perry, Lady Gaga Soar At Radio Ahead Of Hot 100 Vaults. http://www.billboard.com/articles/news/5657773/katy-perry-lady-gaga-soar-at-radio-ahead-of-hot-100-vaults. Accesat la 5 mai 2016. 
 45. ^ Keith Caulfield. „Katy Perry Set to Sell 450k Downloads of 'Roar,' Gaga's 'Applause' Set for 225k Debut. http://www.billboard.com/biz/articles/news/chart-alert/5657581/katy-perry-set-to-sell-450k-downloads-of-roar-gagas-applause. Accesat la 14 august 2016. 
 46. ^ Gary Trust. „Robin Thicke No. 1, Katy Perry No. 2 On Hot 100. http://www.billboard.com/articles/news/5660927/robin-thicke-no-1-katy-perry-no-2-on-hot-100. Accesat la 1 noiembrie 2016. 
 47. ^ Gary Trust. „Robin Thicke Leads Hot 100, Katy Perry Holds At No. 2. http://www.billboard.com/articles/news/5672768/robin-thicke-leads-hot-100-katy-perry-holds-at-no-2. Accesat la 26 septembrie 2016. 
 48. ^ Chart Watch (Yahoo!). https://www.yahoo.com/music/bp/week-ending-sept-22-2013-songs-brit-back-204122521.html. 
 49. ^ Gary Trust. „Miley Cyrus' 'Wrecking Ball' Spends Second Week Atop Hot 100. http://www.billboard.com/articles/news/5733088/miley-cyrus-wrecking-ball-spends-second-week-atop-hot-100. Accesat la 29 decembrie 2016. 
 50. ^ Gary Trust. „Ask Billboard: Lady Gaga's Sales & What's the Longest Streak for Americans Atop the Hot 100?. http://www.billboard.com/articles/columns/chart-beat/7334121/ask-billboard-lady-gagas-sales-whats-the-longest-streak-for. Accesat la 10 octombrie 2016. 
 51. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite riaa
 52. ^ Alan, Jones. Music Week. http://www.musicweek.com/businessanalysis/read/official-charts-analysis-richard-adam-need-just-19k-sales-to-hold-on-at-no-1/055782. 
 53. ^ a b "Lady Gaga" UK Singles Chart. Retrieved August 26, 2013.
 54. ^ a b Myers, Justin (2 septembrie 2016). „Lady Gaga's Official Top 20 biggest songs in the UK revealed”. Official Charts Company. http://www.officialcharts.com/chart-news/lady-gagas-official-top-20-biggest-songs-in-the-uk-revealed__16218/. Accesat la 7 septembrie 2016. 
 55. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite fimi
 56. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite rianz
 57. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite ifpiswe
 58. ^ a b Jocelyn Vena. „LADY GAGA'S 'APPLAUSE' VIDEO: WHAT WE KNOW SO FAR. http://www.mtv.com/news/1712505/lady-gaga-applause-video-preview/. Accesat la 7 mai 2016. 
 59. ^ Laura Bradley. „New Video: Lady Gaga x Inez & Vinoodh x Jo Ratcliffe. http://www.anothermag.com/art-photography/2937/new-video-lady-gaga-x-inez-vinoodh-x-jo-ratcliffe. Accesat la 9 martie 2016. 
 60. ^ a b c Jocelyn Vena. „LADY GAGA'S 'APPLAUSE': DIRECTOR CRACKS OPEN FIVE 'HIP' SCENES!. http://www.mtv.com/news/1712597/lady-gaga-applause-director-scenes/. Accesat la 7 mai 2016. 
 61. ^ Lewis Corner. „Lady Gaga premieres new single 'Applause' music video - watch. http://www.digitalspy.com/music/news/a507911/lady-gaga-premieres-new-single-applause-music-video-watch/. Accesat la 2 aprilie 2016. 
 62. ^ Chrissy Mahlmeister. „LADY GAGA WEARS GARETH PUGH ON 'APPLAUSE' SINGLE COVER, TALKS VMA FASHION. http://www.mtv.com/news/2519327/lady-gaga-applause-cover/. Accesat la 31 martie 2016. 
 63. ^ Laura Kelly. „JO RATCLIFFE INTERVIEW: "LADY GAGA IS REALLY TOUGH". http://www.bigissue.com/features/interviews/3824/jo-ratcliffe-interview-lady-gaga-is-really-tough. Accesat la 13 aprilie 2016. 
 64. ^ Adam Pyarali. „Lady Gaga Talks iTunes Festival Performance And ‘ARTPOP’ Details During Elvis Duran Interview. http://www.idolator.com/7478999/lady-gaga-itunes-festival-artpop-elvis-duran-interview. Accesat la 14 martie 2016. 
 65. ^ LINDSEY CALDWELL & REBECCA MACATEE | W Lindsey Caldwell & Rebcca Macatee. „Lady Gaga Parties With Drag Queens, Films "Applause" Lyric Video at Micky's Nightclub. http://www.eonline.com/news/448513/lady-gaga-parties-with-drag-queens-films-applause-lyric-video-at-micky-s-nightclub. Accesat la 8 mai 2016. 
 66. ^ Matt Bagwell. „Lady Gaga ‘Applause’ Video: Singer Unveils Official Full Length Clip For Her New Single (WATCH). http://www.huffingtonpost.co.uk/2013/08/19/lady-gaga-applause-video_n_3778778.html. Accesat la 4 martie 2016. 
 67. ^ James Montgomery. „Lady Gaga To Return At The 2013 MTV Video Music Awards!. http://www.mtv.com/news/1711264/lady-gaga-2013-vma-performer/. Accesat la 11 iunie 2016. 
 68. ^ Chris Payne. „Lady Gaga Opens 2013 MTV VMAs With A Round Of 'Applause'. http://www.billboard.com/articles/news/5672589/lady-gaga-opens-2013-mtv-vmas-with-a-round-of-applause. Accesat la 3 martie 2016. 
 69. ^ Erin Coulehan. „Lady Gaga Performs 'Applause' at 2013 VMAs. http://www.rollingstone.com/music/videos/watch-lady-gaga-perform-applause-at-the-vmas-20130825. Accesat la 5 noiembrie 2015. 
 70. ^ Amy Serafin. „Robert Wilson's macabre video portraits of Lady Gaga. http://www.wallpaper.com/art/robert-wilsons-macabre-video-portraits-of-lady-gaga. Accesat la 23 aprilie 2016. 
 71. ^ lady gaga reveals details of 2013 mtv vma performance!. http://www.mtv.co.uk/vmas/news/lady-gaga-reveals-details-of-2013-mtv-vma-performance. Accesat la 9 martie 2016. 
 72. ^ Peter Holslin. „Lady Gaga Debuts New 'Artpop' Songs at iTunes Festival. http://www.rollingstone.com/music/news/lady-gaga-debuts-new-artpop-songs-at-itunes-festival-20130902. Accesat la 28 noiembrie 2016. 
 73. ^ Jason Lipshutz. „Lady Gaga Channels 'Wizard Of Oz' For 'Applause' Performance on 'GMA': Watch. http://www.billboard.com/articles/columns/pop-shop/5687248/lady-gaga-channels-wizard-of-oz-for-applause-performance-on-gma. Accesat la 11 mai 2016. 
 74. ^ Alex Panisch. „Lady Gaga's Secret 'artRave' To Be Live-Streamed On Sunday. http://www.out.com/entertainment/music/2013/11/08/lady-gagas-secret-artrave-be-live-streamed-sunday. Accesat la 9 martie 2016. 
 75. ^ Zayda Rivera. „Lady Gaga hosts ‘Saturday Night Live,’ plays future self without fame or applause. http://www.nydailynews.com/entertainment/tv-movies/lady-gaga-hosts-snl-plays-future-fame-applause-article-1.1519876. Accesat la 9 septembrie 2016. 
 76. ^ Kory Grow. „Lady Gaga to Celebrate Thanksgiving With the Muppets. http://www.rollingstone.com/music/news/lady-gaga-to-celebrate-thanksgiving-with-the-muppets-20131018. Accesat la 29 aprilie 2016. 
 77. ^ John Walker. „LADY GAGA DECKS HER HEAD WITH POUNDS OF WHITE DREADLOCKS AT THE JINGLE BELL BALL (VIDEOS). http://www.mtv.com/news/2306177/lady-gaga-white-dreads-jingle-bell-ball-videos/. Accesat la 9 aprilie 2016. 
 78. ^ Gavin Edwards. „Lady Gaga Stages Dramatic Performance-Art Spectacle at SXSW. http://www.rollingstone.com/music/news/lady-gaga-stages-dramatic-performance-art-spectacle-at-sxsw-20140314. Accesat la 20 decembrie 2016. 
 79. ^ Brad Wete. „Lady Gaga Closes Down Roseland Ballroom With NYC Venue's Final Show. http://www.billboard.com/articles/columns/pop-shop/6042183/lady-gaga-closes-down-roseland-ballroom-with-venues-final-show. Accesat la 13 mai 2016. 
 80. ^ Brad Wheeler. „Dayglo and ‘dancing’: How Lady Gaga’s ArtRave tour went down in Toronto. http://www.theglobeandmail.com/arts/music/wig-flips-dayglo-and-dancing-how-lady-gagas-tour-went-down-in-toronto/article19545291/. Accesat la 30 septembrie 2016. 
 81. ^ Keith Caulfield. „Chart Moves: All Eight of Eminem's Albums on the Billboard 200 This Week. http://www.billboard.com/biz/articles/news/chart-alert/5793186/chart-moves-all-eight-of-eminems-albums-on-the-billboard-200. Accesat la 21 octombrie 2015. 
 82. ^ Rockstar reveals definitive GTA 5 radio station song list. http://metro.co.uk/2013/10/03/rockstar-reveals-definitive-gta-5-radio-station-song-list-4133849/. Accesat la 23 aprilie 2016. 
 83. ^ Applause (Remixes) by Lady Gaga”. iTunes Store. 30 septembrie 2013. https://itunes.apple.com/album/applause-remixes/id712722207. Accesat la 9 martie 2016. 
 84. ^ ARTPOP by Lady Gaga”. iTunes Store. 1 ianuarie 2013. https://itunes.apple.com/gb/album/artpop/id687737873. Accesat la 9 martie 2016. 
 85. ^ Lady Gaga. „Lady Gaga: Applause: Exclusive Limited Edition CD Single at Universal Music”. Amazon.com. http://www.amazon.co.uk/dp/B00EJYGQFG. Accesat la 9 martie 2016. 
 86. ^ "Australian-charts.com – Lady Gaga – Applause". ARIA Top 50 Singles. Retrieved August 26, 2013.
 87. ^ ARIA Dance Singles Chart”. ARIA Charts. 26 august 2013. Există o versiune arhivată la 13 decembrie 2013. https://web.archive.org/web/20131213203314/http://www.ariacharts.com.au/chart/dance-singles/1452. Accesat la 13 decembrie 2013. 
 88. ^ "Lady Gaga – Applause – Austriancharts.at" (in German). Ö3 Austria Top 40. Retrieved August 21, 2013.
 89. ^ "Ultratop.be – Lady Gaga – Applause" (in Dutch). Ultratop 50. Retrieved August 26, 2013.
 90. ^ "Ultratop.be – Lady Gaga – Applause" (in French). Ultratop 50. Retrieved August 26, 2013.
 91. ^ a b BPP, ed (1 octombrie 2013). „Billboard Brasil Hot 100 Airplay”. Billboard Brasil (45): 88. 
 92. ^ "Lady Gaga Album & Song Chart History" Canadian Hot 100 for Lady Gaga. Retrieved August 26, 2013.
 93. ^ "Lady Gaga Album & Song Chart History" Billboard Canada AC for Lady Gaga. Retrieved September 5, 2016.
 94. ^ "Lady Gaga Album & Song Chart History" Billboard Canada CHR/Top 40 for Lady Gaga. Retrieved September 5, 2016.
 95. ^ "Lady Gaga Album & Song Chart History" Billboard Canada Hot AC for Lady Gaga. Retrieved September 5, 2016.
 96. ^ "ČNS IFPI" (in Czech). Hitparáda – Radio Top 100 Oficiální. IFPI Czech Republic. Note: insert 201343 into search. Retrieved October 29, 2013.
 97. ^ "Danishcharts.com – Lady Gaga – Applause". Tracklisten. Retrieved August 26, 2013.
 98. ^ "Lady GaGa: Applause" (in Finnish). Musiikkituottajat – IFPI Finland. Retrieved September 13, 2013.
 99. ^ "Lescharts.com – Lady Gaga – Applause" (in French). Les classement single. Retrieved August 26, 2013.
 100. ^ "Lady Gaga – Applause". Officialcharts.de. GfK Entertainment. Retrieved September 26, 2013.
 101. ^ Greece Digital Songs – August 31, 2013”. Billboard. http://www.billboard.com/biz/charts/2013-08-31/greece. Accesat la 13 iunie 2013. 
 102. ^ "Archívum – Slágerlisták – MAHASZ – Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége" (in Hungarian). Rádiós Top 40 játszási lista. Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége. Retrieved October 17, 2013.
 103. ^ "Archívum – Slágerlisták – MAHASZ – Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége" (in Hungarian). Single (track) Top 10 lista. Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége. Retrieved September 26, 2013.
 104. ^ "Chart Track". Irish Singles Chart. Retrieved August 26, 2013.
 105. ^ Israel International Chart – September 14, 2013” (în Hebrew). Media Forest. Există o versiune arhivată la 27 septembrie 2013. https://web.archive.org/web/20130927123825/http://www.mediaforest.biz/WeeklyCharts/HistoryWeeklyCharts.aspx?year=2013&week=35e. Accesat la 14 septembrie 2013. 
 106. ^ "Italiancharts.com – Lady Gaga – Applause". Top Digital Download. Retrieved November 3, 2013.
 107. ^ "Lady Gaga Album & Song Chart History" Japan Hot 100 for Lady Gaga. Retrieved November 3, 2013.
 108. ^ Luxembourg Digital Songs – August 31, 2013”. Billboard. http://www.billboard.com/biz/charts/2013-09-07/luxembourg-digital-songs. Accesat la 31 august 2013. 
 109. ^ Lady Gaga Profile”. The Official Lebanese Top 20. http://olt20.com/Lady-Gaga#fragment-2. Accesat la 9 martie 2016. 
 110. ^ Top 20 Ingles: Del 2 al 9 de Septiembre del 2013”. Monitor Latino. Există o versiune arhivată la 19 octombrie 2013. https://web.archive.org/web/20131019144943/http://www.monitorlatino.com.mx//Charts/Ingles81920138252013.html. Accesat la 10 septembrie 2013. 
 111. ^ "Nederlandse Top 40 – Lady Gaga search results" (in Dutch) Dutch Top 40. Retrieved September 3, 2013.
 112. ^ "Dutchcharts.nl – Lady Gaga – Applause" (in Dutch). Single Top 100. Retrieved August 26, 2013.
 113. ^ "Charts.org.nz – Lady Gaga – Applause". Top 40 Singles. Retrieved September 3, 2013.
 114. ^ "Norwegiancharts.com – Lady Gaga – Applause". VG-lista. Retrieved September 13, 2013.
 115. ^ "Listy bestsellerów, wyróżnienia :: Związek Producentów Audio-Video". Polish Airplay Top 20. Retrieved October 8, 2013.
 116. ^ Portugal Digital Songs – August 31, 2013”. Billboard. http://www.billboard.com/biz/charts/2013-08-31/portugal. Accesat la 13 iunie 2013. 
 117. ^ Chart Search”. Tophit for Lady Gaga. http://www.tophit.ru/ru/tracks/50217/view. Accesat la 1 noiembrie 2016. 
 118. ^ "Archive Chart". Scottish Singles Top 40. Retrieved August 26, 2013.
 119. ^ "SNS IFPI" (in Slovak). Hitparáda – Radio Top 100 Oficiálna. IFPI Czech Republic. Note: insert 201337 into search. Retrieved September 17, 2013.
 120. ^ South Korean International Digital Chart” (în Korean). Gaon Music Chart. 29 august 2013. http://gaonchart.co.kr/main/section/chart/online.gaon?serviceGbn=ALL&termGbn=week&hitYear=2013&targetTime=35&nationGbn=E. Accesat la 30 august 2013. 
 121. ^ "Spanishcharts.com – Lady Gaga – Applause" Canciones Top 50. Retrieved August 26, 2013.
 122. ^ "Swedishcharts.com – Lady Gaga – Applause". Singles Top 60. Retrieved September 10, 2013.
 123. ^ "Lady Gaga – Applause – swisscharts.com". Swiss Singles Chart. Retrieved September 3, 2013.
 124. ^ "Lady Gaga Album & Song Chart History" Billboard Hot 100 for Lady Gaga. Retrieved September 26, 2013.
 125. ^ "Lady Gaga Album & Song Chart History" Billboard Adult Contemporary for Lady Gaga. Retrieved November 22, 2013.
 126. ^ "Lady Gaga Album & Song Chart History" Billboard Adult Pop Songs for Lady Gaga. Retrieved November 21, 2013.
 127. ^ "Lady Gaga Album & Song Chart History" Billboard Hot Dance Club Songs for Lady Gaga. Retrieved September 26, 2013.
 128. ^ "Lady Gaga Album & Song Chart History" Billboard Hot Dance/Electronic Songs for Lady Gaga. Retrieved September 26, 2013.
 129. ^ "Lady Gaga Album & Song Chart History" Billboard Pop Songs for Lady Gaga. Retrieved October 31, 2013.
 130. ^ "Lady Gaga Album & Song Chart History" Billboard Rhythmic Songs for Lady Gaga. Retrieved October 31, 2013.
 131. ^ Record Report: Fecha de Publicación: Sábado 16/11/2013”. Record Report. Există o versiune arhivată la 14 noiembrie 2013. http://www.webcitation.org/6L8O5Xmag?url=http%3A%2F%2Fwww.recordreport.com.ve%2Fpublico%2F%3Fi%3Dpoprock. Accesat la 9 martie 2016. 
 132. ^ ARIA Charts – End Of Year Charts – Top 100 Singles 2013”. Australian Recording Industry Association. Există o versiune arhivată la 7 ianuarie 2014. http://www.webcitation.org/6MRmHf8xS?url=http%3A%2F%2Fwww.aria.com.au%2Fpages%2Faria-charts-end-of-year-charts-top-100-singles-2013.htm. Accesat la 7 ianuarie 2014. 
 133. ^ ARIA Charts – End Of Year Charts – Top 50 Dance Singles 2013”. Australian Recording Industry Association. http://www.aria.com.au/pages/aria-charts-end-of-year-charts-dance-singles-2013.htm. Accesat la 7 ianuarie 2014. 
 134. ^ Jahreshitparade Singles 2013” (în German). austriancharts.at. Hung Medien. http://austriancharts.at/year.asp?id=2013&cat=s. Accesat la 2 ianuarie 2014. 
 135. ^ Jaaroverzichten 2013 Singles” (în Dutch). Ultratop (NL). http://www.ultratop.be/nl/annual.asp?year=2013. Accesat la 30 iulie 2014. 
 136. ^ Rapports Annuels 2013: Singles” (în French). Ultratop (FR). http://www.ultratop.be/fr/annual.asp?year=2013. Accesat la 30 iulie 2014. 
 137. ^ Canadian Hot 100: Dec 26, 2013”. Billboard. http://www.billboard.com/charts/year-end/2013/canadian-hot-100?page=4. Accesat la 9 martie 2016. 
 138. ^ Top 100 Single Jahrescharts 2013” (în German). Offizielle Deutsche Charts. https://www.offiziellecharts.de/charts/single-jahr/for-date-2013. Accesat la 3 martie 2014. 
 139. ^ MAHASZ Rádiós TOP 100 – radios 2013” (în Hungarian). MAHASZ. http://zene.slagerlistak.hu/archivum/eves-osszesitett-listak/radios/2013. Accesat la 22 ianuarie 2014. 
 140. ^ Classifiche annuali top 100 single digital 2013” (în Italian) (PDF). Federation of the Italian Music Industry. http://www.fimi.it/up/files/pdfddm/Classifiche_Annuali_2013.zip. Accesat la 7 ianuarie 2014. 
 141. ^ Japan Hot 100: December 19, 2013”. Billboard. http://www.billboard.com/charts/year-end/2013/japan-hot-100?page=1. Accesat la 9 martie 2016. 
 142. ^ Jaaroverzichten 2013”. Billboard. http://www.dutchcharts.nl/jaaroverzichten.asp?year=2013&cat=s. Accesat la 9 martie 2016. 
 143. ^ Spanish Year-End Charts 2013”. PROMUSICAE. http://www.promusicae.es/documents/viewfile/96-top-50-canciones-2013. Accesat la 3 februarie 2014. 
 144. ^ Årslista Singlar – År 2013” (în Swedish). Sverigetopplistan. Există o versiune arhivată la 29 noiembrie 2014. https://web.archive.org/web/20141129043504/http://www.hitlistan.se/netdata/ghl002.mbr/lista?liid=43&dfom=20130001. Accesat la 3 martie 2014. 
 145. ^ Swiss Year-End Charts 2013”. Sweitzer Hitparade. http://swisscharts.com/charts/jahreshitparade/2013. Accesat la 2 ianuarie 2014. 
 146. ^ End of Year Singles Chart Top 100 – 2013”. Official Charts Company. http://www.officialcharts.com/charts/end-of-year-singles-chart/20130106/37501/. Accesat la 9 martie 2016. 
 147. ^ Hot 100 Songs : Dec 26, 2013”. Billboard. http://www.billboard.com/charts/year-end/2013/hot-100-songs?page=3. Accesat la 9 martie 2016. 
 148. ^ Adult Pop Songs : Dec 26, 2013”. Billboard. http://www.billboard.com/charts/year-end/2013/hot-adult-pop-songs. Accesat la 9 martie 2016. 
 149. ^ Dance Club Songs : Dec 26, 2013”. Billboard. http://www.billboard.com/charts/year-end/2013/hot-dance-club-play-songs. Accesat la 9 martie 2016. 
 150. ^ Dance/Electronic Songs : Dec 26, 2013”. Billboard. http://www.billboard.com/charts/year-end/2013/dance-electronic-songs. Accesat la 9 martie 2016. 
 151. ^ Pop Songs : Dec 26, 2013”. Billboard. http://www.billboard.com/charts/year-end/2013/hot-pop-songs. Accesat la 9 martie 2016. 
 152. ^ Dance/Electronic Songs : Dec 28, 2014”. Billboard. http://www.billboard.com/charts/year-end/2014/hot-dance-electronic--songs?bbfe=yes. Accesat la 7 iunie 2015. 
 153. ^ ARIA Charts – Accreditations – 2013 Singles”. Australian Recording Industry Association. http://www.aria.com.au/pages/httpwww.aria.com.aupagesaria-charts-accreditations-singles-2013.htm. Accesat la 23 septembrie 2013. 
 154. ^ Canadian single certifications – Lady Gaga – Applause”. Music Canada. http://www.musiccanada.com/GPSearchResult.aspx?st=Applause&sa=Lady+Gaga&smt=0. Accesat la 10 ianuarie 2014. 
 155. ^ Danish single certifications – Lady Gaga – Applause”. IFPI Danemarca. http://www.ifpi.dk/index.php?pk_menu=13. Accesat la 13 octombrie 2013. 
 156. ^ Italian single certifications – Lady Gaga – Applause” (în italiană). Federation of the Italian Music Industry. http://www.fimi.it/archivio_certificazioni.php. Accesat la 20 septembrie 2013.  Select Online in the field Scegli la sezione. Select Week -- and Year ----. Enter Lady Gaga in the field Artista. Click Avvia la ricerca
 157. ^ Japanese single certifications – Lady Gaga – Applause” (în japoneză). Recording Industry Association of Japan. http://www.riaj.or.jp/data/others/gold/201311.html. Accesat la 19 martie 2014. 
 158. ^ New Zealand single certifications – Lady Gaga – Applause”. Recording Industry Association of New Zealand. http://nztop40.co.nz/chart/singles?chart=2281. Accesat la 20 septembrie 2013. 
 159. ^ Guld- och Platinacertifikat − År 2013” (în suedeză) (PDF). IFPI Suedia. http://www.ifpi.se/wp-content/uploads/. Accesat la 19 decembrie 2014. 
 160. ^ British single certifications – Lady Gaga – Applause”. British Phonographic Industry. http://www.bpi.co.uk/certified-awards.aspx. Accesat la 18 octombrie 2013.  Enter Applause in the field Search. Select Title in the field Search by. Select single in the field By Format. Click Go
 161. ^ American single certifications – Lady Gaga – Applause”. RIAA. http://www.riaa.com/goldandplatinumdata.php?artist=%22Applause%22.  If necessary, click Advanced, then click Format, then select Single, then click SEARCH
 162. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite ussales
 163. ^ Certificaciones De Venezuela Del 2013” (în Spanish). APFV. 30 noiembrie 2013. http://media.wix.com/ugd/ff1e07_13cc06642b654b95979ea5d7fb76d27a.pdf. Accesat la 17 ianuarie 2014.