Applause

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
„Applause”
Disc single de Lady Gaga
de pe albumul Artpop
Lansat 12 august 2013 (2013-08-12)
Format
Înregistrat 2013
The Record Plant (Hollywood)
Platinum Sound Recording Studio (New York City)
Gen
Lungime 3:32
Casă de discuri
Compozitor
Producător
 • DJ White Shadow
 • Lady Gaga
 • Dino Zisis
 • Nick Monson
Cronologie — Lady Gaga
"Marry the Night"
(2011)
"Applause"
(2013)
"Do What U Want"
(2013)

„Applause” este un cântec al interpretei americane Lady Gaga de pe cel de-al treilea ei album de studio, Artpop (2013). Compoziția realizată de Gaga, DJ White Shadow, Dino Zisis, Nick Monson și textierii ajutători Martin Bresso, Nicolas Mercier, Julien Arias și William Grigahcine a fost lansată ca primul disc single extras de pe album la 12 august 2013 prin Interscope Records. „Applause” a fost inspirat de aplauzele fanilor cântăreței care au păstrat-o motivată în timpul turneului Born This Way Ball, înainte de a fi anulat datorită unei răni la șold. Este un cântec electropop și Eurodance construit în jurul unor sintetizatoare și beat-uri hi-NRG, cu versuri ce abordează modul în care Gaga este dependentă de adorarea fanilor ei și cum ea trăiește pentru a cânta.

Cântecul a primit recenzii pozitive din partea criticilor de specialitate care au lăudat refrenul atrăgător și au comparat piesa în mod favorabil cu lucrările de pe albumul de debut al solistei, The Fame (2008). „Applause” a obținut un succes comercial remarcabil în numeroase magazine de muzică mari. În Statele Unite, piesa a ocupat locul patru în clasamentul Billboard Hot 100, devenind cel de-al doisprezecelea șlagăr de top 10 al cântăreței. „Applause” a fost certificat cu triplu disc de platină de Recording Industry Association of America (RIAA).

Un videoclip muzical regizat de fotografii de modă Inez van Lamsweerde și Vinoodh Matadin a fost lansat pe 19 august 2013 și a fost difuzat în Times Square. Videoclipul a primit recenzii pozitive din partea criticilor, aceștia văzându-l ca un profil al lui Gaga și remarcând referințele la expresionismul german și Andy Warhol. Pentru a-și promova piesa, Gaga a deschis ediția din 2013 MTV Video Music Awards cu o interpretare a cântecului în care și-a prezentat cariera prin numeroase schimbări de garderobă pe scenă. De asemenea, aceasta a cântat „Applause” și la Good Morning America, Saturday Night Live, Lady Gaga Live at Roseland Ballroom și în turneul ArtRave: The Artpop Ball.

Informații generale[modificare | modificare sursă]

Dezvoltarea albumului Artpop a început cu puțin timp după lansarea lui Born This Way (2011)[1] iar în următorul an, conceptul albumului a început să prindă formă, Gaga colaborând cu producătorii Fernando Gairbay și DJ White Shadow[2]. Ședințele inițiale de înregistrare pentru Artpop au coincis cu Born This Way Ball: aproximativ cincizeci de cântece fiind compuse și luate în considerare pentru includere[3]. Gaga însăși a admis faptul că își dorește ca publicul să „se distreze” cu Artpop, albumul oglindind o „noapte în club”[4]. Între timp, cântăreața a început să își prezinte cântecele casei de discuri și a sperat să-și dezvăluite titlul albumului din septembrie[5] în loc să-l dezvăluie cu o lună înainte de lansarea propriu-zisă[6].

În urma unei intervenții chirurgicale la bazin în februarie 2013, solista a fost forțată să ia o pauză de șase luni, timp în care aceasta a studiat literatură și muzică împreună cu Haus of Gaga. De asemenea, aceasta a putut să își revizuiască și să-și sporească direcția creativă, recunoscând că este un meticulos „proces de contemplare”[7]. „Applause” a fost compus și produs de Gaga și DJ White Shadow, alături de Nick Monson și Dino Zisis în timpului unui drum pentru turneul Born This Way Ball în 2012. Martin Bresso, Nicolas Mercier, Julien Arias și William Grigahcine sunt alți textieri care au lucrat la piesă[7][8]. În timpul unui interviu pentru Sirius XM Radio, solista a explicat sursa de inspirație din spatele piesei:

„Am realizat că aplauzele fanilor erau cele care mă făceau să continui cu adevărat. Pentru că aș fi fost gata să merg pe scenă și să plâng isteric deoarece nu înțelegeam cum mă simțeam. Mă simțeam foarte buimacă, am fost foarte amețită, am simțit foarte multă durere...dar e ca și cum nu contează că știu ce doare cel mai mult pentru că am fost în turneu pentru un an. Nu am vrut să îi părăsesc și pur și simplu nu puteam să anulez totul deoarece gândul să părăsesc 50,000 de copii în arenă îmi frângea inima. Și am mers în fiecare seară și am cântat și am cântat și am cântat până când nu am mai putut merge într-o noapte”[9].

Înregistrarea și compunerea[modificare | modificare sursă]

Ședințele de înregistrare pentru cântec au avut loc la Recording Plant Studios în Hollywoow, California, și la Platinum Sound Recording Studio în New York City alături de Dave Russell și asistenții Benjamin Rice și Andrew Robertson. Russell s-a ocupat, de asemenea, de mixarea piesei la Record Plant și la Heard It! Studios. Mixarea suplimentară a fost realizată de Bill Malina cu ajutor din partea lui Rice și Ghazi Hourani. Rick Pearl a realizat programarea suplimentară iar Gene Grimaldi a completat cu masterizarea audio la Oasis Mastering Studios în Burbank, Calfornia[10].

„Applause” are un tempo cu 140 de bătăi pe minut și este compus în tonalitatea sol minor, cu progresie de acorduri Gm–F–E♭–Cm–F–Gm iar vocea cântăreței ajungând de la Fa3 la Re5[11]. Înregistrarea a fost încadrată în genurile muzicale electropop și Eurodance[12][13] și a fost menționată ca o întoarcere a cântăreței la rădăcini, piesa reflectând sunete specifice albumului ei de debut[14][15]. Evan Sawdey de la PopMatters a descris piesa „mai apropiată de stilul lui 'Just Dance' decât orice al hit din era Born This Way, dar într-o modă mult mai agresivă, străbătând gradual înăbușitorul EDM al radioului pop”[16] Erin Coulehan de la Rolling Stone a fost de acord, numind „Applause” „o revenire la era LoveGame[17].

Producția piesei se axează în principal pe beat-uri hi-NRG, „sintetizatoare bâlbâite” și tobe puternice[18]. Robbie Daw de Idolator a remarcat că „la început, cu vibrantele sintetizatoare sunt o revenire la intro-ul lui 'Poker Face' — cu toate că sunt ușor accelerate — în timp ce refrenul încărcat cu bătăi de palme se intensifică și se avântă cu aceeași nebunie pop care au făcut 'Paparazzi' așa o încântare[19]. Michael Cragg de la The Guardian a descris compoziția piesei „strălucită – plină de sintetizatoare zdrobitoare și beat-uri sacadate” și a asemănat-o cu „un cântec glam-rock caraghios căruia i s-a oferit o reconstrucție techno[20]. În refren s-a observat „un mixaj solid de pop cu influențe EDM, euforie k-pop și o picătură de veselie specifică The Fame[21] în timp ce solista cântă versurile „Give me the thing that I love (I'll turn the lights on) / Put your hands up make 'em touch (Make it real loud)” (ro.: „Dă-mi acel lucru pe care-l iubesc (O să aprind luminile) / Ridică-ți mâinile sus, fă-le să mă atingă (Fă-o foarte tare)”)[19]. Acrobația vocală a cântăreței pe parcursul piesei a fost comparată cu cea a lui David Bowie, Annie Lennox și Grace Jones[22][21].

Din punct de vedere al versurilor, „Applause” abordează modul în care Gaga este dependentă de adorarea fanilor ei[15][17]. Bradley Stern de la MuuMuse a considerată ca „Spre deosebire de 'Born This Way', 'Applause' este despre celebrarea nimeni alteia decât Mama Monstru însăși[23]. Conform lui Gaga, versurile evidențiază diferența dintre un artist și o celebritate. Ea a elaborat faptul că ”Trăiesc pentru aplauze însă nu trăiesc pentru atenție și modul în care oamenii te iubesc doar pentru că ești faimos. Eu trăiesc pentru a cânta pentru oameni iar ei să aplaude deoarece au fost distrați”[24].

Coperta și lansarea[modificare | modificare sursă]

În timpul procesului de alegere a primului disc single de pe Artpop, Gaga a redat numeroase cântece lui Jimmy Iovine, un director al Interscope Records. Dintre cele patruzeci de cântece pe care lovine le-a ascultat, acesta l-a preferat pe „Applause”, ultimul cântec difuzat. Cântăreața a dezvăluit că „Applause” a fost aproape exclus din lista finală de cântece pentru Artpop până să se întâlnească cu lovine, datorită numeroaselor piese înregistrare[25]. Gaga a confirmat că următorul ei disc single va fi „Applause”, cu lansarea pe 19 august 2013[26]. Coperta oficială a piesei a apărut pe website-ul Women's Wear Daily pe 29 iulie 2013[27]. Imaginea prezintă fața solistei pătată cu vopsea multicoloră și înconjurată de un cearșaf alb[28]. Gaga a explicat că a ales acest look mâzgălit pentru a simboliza momentul în care, la finalul spectacolului, solistul este vulnerabil și îi este dor de simpatia publicului[29]. Coperta lui „Applause” a fost comparată cu coperta albumului lui David Bowie, Scary Monsters (And Super Creeps)[30].

Pe 10 august 2013, două fragmente ale cântecului au apărut pe internet fără acordul cântăreței[31]. Gaga le-a cerut fanilor „vă rog să ștergeți acestea cât de repede e posibil” și le-a oferit instrucțiuni despre cum să raporteze informații despre distribuirea neautorizată ale cântecelor ei la Universal Music Group[32]. Ca răspuns, fanii au raportat site-urile unde au văzut că se distribuie fragmentele din cântec, aproape 2500 de persoane trimițând link-uri la pagina companiei Universal[33].  În ciuda eforturilor, fragmentele nu au putut fi șterse de pe internet. Astfel, Gaga și-a lansat piesa cu o săptămână mai devreme la diferite posturi de radio din Statele Unite[34]. Single-ul a fost pus la dispoziție spre descărcare digitală în majoritatea țărilor după miezul nopții (EST) pe iTunes Store împreună cu o precomandă a albumului[35]. Următoarea zi, Gaga a fost văzută la mai multe evenimente de promovare într-un costum gothic și o pictură pe față ca un clown, similară cu coperta piesei. The Huffington Post a comparat schimbarea de stil cu Marilyn Manson, spunând: „Cu părul negru lăsat pe spate, o față plină de pudră albă și combinația de blazer negru și tricou, Gaga ar putea fi ușor confundată cu Manson în cazul în care nu ar fi avut tocurile ei înalte”[36]. Gaga a prezentat, de asemenea, în premieră un scurt clip din „Applause” în care s-a menționat presa aspră care i-a atacat credibilitatea ei ca și artist. În videoclip, Gaga este dezbrăcată într-o cameră albă și poartă o vizieră transparentă. Sunetele unui public care huiduiește și batjocorește pot auzite în fundal[37]. Citate directe de la critici și calomniatori pot fi văzute în partea de jos a clipului, inclusiv „Nu cumpărați noul single al lui Lady Gaga, 'Applause'”. Clipul a fost interpretat ca o încercare de psihologie inversă[38].

Deoarece fragmentele piesei au apărut în aceeași zi în care cântăreața de muzică pop Katy Perry și-a lansat single-ul „Roar”, „Applause” a fost comparat cu acesta[39][40][41]. Gaga a primit o imagine negativă din partea presei, insinuând faptul că ar încerca să crească în mod artificial plasarea single-ului în clasamentul Billboard Hot 100, alte surse raportând faptul că ar încerca și să bată vânzările lui „Roar”[42][43]. Cântăreața a fost criticată și pentru că ar fi scris pe Twitter fanilor să cumpere cât mai multe copii ale single-ului, cu șansa de a o întâlni pe cântăreață în Londra ca stimulent[44][45][46]. Ca urmare a critcii negative, Gaga a declarat că își va recompensa toți fanii cu proiecte creative, nu doar pe cei care au cumpărat multe exemplare a single-ului „Applause”[47].

Receptarea[modificare | modificare sursă]

Critică[modificare | modificare sursă]

Comercială[modificare | modificare sursă]

Lady Gaga cântând „Applause” la turneul ArtRave: The Artpop Ball

În Statele Unite, Nielsen SoundScan a prezis că „Applause” va vinde peste 400,000 de unități în prima săptămână[48][49]. Până la sfârșitul săptămânii, Nielsen SoundScan și Billboard au redus valoarea vânzărilor single-ului de la 400,000 de unități la 200,000 - 225,000[50][51]. „Applause” nu a intrat în Billboard Hot 100 în prima săptămână[49]. De asemenea, s-a clasat sub pragul clasamentului Top 75 al US Radio Songs, cu 16 milioane de difuzări în peste 210 stații radio. Piesa a făcut impact în mod oficial cu stațiile radio pe 19 august 2013. „Applause” a ajuns pe locul unu în clasamentul cântecelor Dance/Electronic[49] și a ajuns pe locul douăzeci în clasamentul US Pop Songs Chart; cel mai mare debut în acel top făcut de o artistă solo în 2013. În următoarea săptămână, „Applause” a debutat pe locul șase în Billboard Hot 100. Urmând lansările radio și lansările comerciale, piesa a ajuns pe locul șase în Digital Songs, pe locul nouă în Streaming Songs și pe locul patruzeci în Radio Songs[52].

În a doua sa săptămână în clasamentul Hot 100, piesa a urcat pe locul patru în timp ce în topul Streaming Songs a ajuns pe locul trei (ca urmare a lansării videoclipului) și pe locul treizeci și cinci în Radio Songs, în Digital Songs ajungând pe locul cinci datorită vânzării a 163,000 de copii[53]. În a șasea săptămână, single-ul a vândut 160,000 de exemplare și a ajuns la 1 milion de exemplare vândute, devenind al unsprezecelea cântec al ei care să facă acest lucru[54]. În aceeași săptămână a ajuns pe locul nouă în Radio Songs, devenind al zecelea ei single care să ajungă în top zece al clasamentului respectiv[55]. A reușit să rămână în Billboard Hot 100 timp de 14 săptămâni consecutive. Până în aprilie 2016 s-au vândut 2,640,000 de exemplare în Statele Unite[56] iar single-ul certificat de către Recording Industry Association of America (RIAA) cu triplu disc de platină[57].

Potrivit Official Charts Company, „Applause” a vândut peste 10,000 de copii în câteva ore în UK[58]. A debutat pe locul cinci în clasamentul UK Singles Chart, făcând să devină cea mai mare poziție a unui single de al ei în acel clasament de la „Born This Way” (2011). „Applause” a vândut 38,042 de copii până la sfârșitul săptămânii și s-a clasat pe locul nouă în a doua săptămână[59]. A fost prezent timp de 20 de săptămâni în top 100 al clasamentului[60]. A primit o certificare cu argint de la British Phonographic Industry (BPI), și până la finalul lunii septembrie a anului 2016 a vândut 300,000 de exemplare[61]. „Applause” a primit certificări cu aur în alte piețe internaționale din Italia, Noua Zeelandă și Elveția[62][63][64].

Videoclipul[modificare | modificare sursă]

Dezvoltare[modificare | modificare sursă]

Inez Van Lamsweerde și Vinoodh Matadin, regizorii videoclipului.

Videoclipul piesei „Applause” a fost regizat de fotografii de modă Inez van Lamsweerde și Vinoodh Matadin care au mai colaborat anterior cu Gaga pentru o serie de filme de modă în 2011 și pentru o ședință foto pentru revista V[65]. Videoclipul a fost filmat la studiourile Paramount Pictures din HollywoodCalifornia cu două decoruri diferite în peste trei zile[66]. Gaga a fost inspirată de filmele mute și filmele de groază timpurii, explicând că ideea din spatele video-ului este pasiunea ei pentru schimbări și transformări. L-a descris ca ”o iconografie în mișcare, ca o magie”[67][65]. Gaga și echipa ei au decis să folosească diferite înfățișări pentru video, fiecare dintre ele fiind reprezentative pentru diferitele ei aspecte ca interpretă[68]. Ținutele purtate în videoclip includ proiecte ale lui Gareth Pugh, piese de modă veche ale lui John Galliano și, de asemenea, ținute create de Haus Of Gaga[67][69].

Inez și Vinoodh au explicat că videoclipul simbolizează „această idee de a trece printr-o luptă pentru a ajunge înapoi pe scenă, care este acel turn cu laser roz”[67]. Jo Ratcliffe, o ilustratoare din Londra cunoscută pentru design-ul ei grafic, a fost angajată pentru a oferi efecte de animație pentru video. A descris-o pe Gaga ca fiind ”foarte puternică” în timpul filmărilor, adăugând că ”nu a mai văzut niciodată pe cineva care să se stimuleze singur atât de tare”[70]. Gaga a vorbit despre această încordare într-un interviu pentru stația radio Z100 New York, explicând că a fost dificil pentru ea să modeleze în diferitele personalități înfățișate în video[71].

Lansare și rezumat[modificare | modificare sursă]

Înainte de lansarea propriu-zisă a videoclipului, cântăreața a debutat cu un videoclip cu versuri pentru cântec. Versurile au fost afișate peste un metraj filmat de solistă la clubul de noapte Micky's în Los Angeles[72][73]. Pe 19 august 2013, Gaga a anunțat că își va lansa videoclipul pentru „Applause” și va filma un interviu pentru emisiunea Good Morning America următoarea zi[74]. Cântăreața a ajuns la Times Square Studios în New York City, acolo unde emisiunea s-a filmat, purtând o rochie realizată în totalitate din hârtie[75][76]. După interviul live al cântăreței, videoclipul s-a difuzat în Times Square, Midtown Manhattan[26].

Recepție și analiză[modificare | modificare sursă]

Spectacole live și apariții media[modificare | modificare sursă]

Lady Gaga într-o rochie scurtă cântând cu un microfon în mâna stângă
Lady Gaga într-o jachetă violet cu umeri largi, purtând ochelari și cântând
În timpul interpretării piesei „Applause” la ediția din 2013 a MTV Video Music Awards, Lady Gaga și-a prezentat cariera prin mai multe schimbări de garderobă pe scenă, cu look-uri din erele anterioare precum „The Fame” și „The Fame Monster” (ilustrate).

Piesa a fost interpretată live prima dată la ediția din 2013 a MTV Video Music Awards[77]. Gaga a început spectacolul purtând o bentiță în formă de pătrat pe cap iar huiduielile pre-înregistrate au fost rapid înlocuite de sunetul unor aplauze. Apoi, Gaga a alunecat pe scenă și a fost ajutată de dansatorii ei să se schimbe într-un costum cu paiete negre, cântând și realizând coregrafia complicată văzută și în videoclipul piesei. De-a lungul spectacolului a schimbat costume și peruci pe care le-a purtat în timpul carierei sale[78]. După ce a dansat cu o minge albastrată lucioasă creată de Jeff Koons, Gaga a încheiat spectacolul ieșind la suprafață din spatele unui decor asemănător unei jungle, îmbrăcată cu un bikini în formă de scoică și apoi făcând o plecăciune[79]. Ea a colaborat cu regizorul de teatru experimental Robert Wilson pentru spectacol. El a proiectat fundalul unei jungle sclipitoare, cu litere silabisind „Applause” suspendate de crengile copacilor[80]. Gaga a descris show-ul „Atât de frumos. Este foarte semnificativ pentru mine ca artistă. Simt în multe feluri că acest spectacol este ca o metaforă uriașă pentru mine”. De asemenea, a descris producția ca fiind „cel mai provocator spectacol din punct de vedere fizic pe l-am făcut, vreodată”[81].

„Applause” a fost ultima piesă interpretată la Roundhouse în Londra ca parte a show-ului care a fost difuzat live pe 1 septembrie 2013 pentru iTunes Festival[82]. Pe 9 septembrie 2013, Gaga a cântat single-ul la Good Morning America și a apărut îmbrăcată în mai multe personaje din Vrăjitorul din Oz[83]. „Applause” a servit ca bis în timpul evenimentului de lansare a ARTPOP denumit ArtRave, ce a avut loc la Brooklyn Navy Yard, New York, în primele ore a zilei de 11 noiembrie 2013[84]. Cântăreața a fost gazda episodului de pe 16 noiembrie 2013 a emisiunii Saturday Night Live, începând programul cu o interpretare în stil Chicago a „Applause” ce s-a transformat ulterior într-o interpretare a piesei „New York, New York”[85]. Mai târziu în acea lună, Gaga a cântat piesa la o ediție TV specială numită „Lady Gaga and the Muppets Holiday Spectacular” ca un cântec solo și o repriză cu Păpușile Muppets[86]. Un alt spectacol a avut loc la Jingle Ball Ball pe 8 decembrie 2013, unde a cântat „Applause” și alte piese din discografia ei[87].

Gaga a mai cântat piesa și la festivalul de muzică South by Southewst(SXSW) în Austin, Texas în martie 2014, alăturându-se scenei alături de actele de deschidere și prietenii ei, Dirty Pearls, Semi Precious Weapons și Lady Starlight[88]. „Applause” a fost inclus în lista cu piese pe care Gaga avea să le cânte la Lady Gaga Live at Roseland Ballroom[89]. Cântecul a fost inclus și pentru ArtRave: The Artpop Ball. Brad Wheeler de la The Globe and Mail a descris spectacolul lui Gaga „de neoprit și captivant” dar a criticat producția show-ului pentru că îneacă vocea lui Gaga, spunând „Ea nu e ca Jennifer López sau Britney Spears sau chiar Madonna care s-au lansat prima dată ca dansatoare, nu ca muzicieni. Și totuși, ea preferă aceste spectacole care, prin design-ul lor, nu îi scot în evidență toate abilitățile ei”[90].

„Applause” a fost interpretat de membrii clubului glee în serialul Glee în episodul „A Katy or a Gaga”[91]. Piesa a fost pusă la dispoziție spre difuzare pentru stația radio ficțională Non-Stop-Pop FM din versiunile pentru PS4, Xbox One sau PC a jocului Grand Theft Auto V[92].

Formate și versiuni[modificare | modificare sursă]

Acreditări și personal[modificare | modificare sursă]

Management

Personal

 • Lady Gaga – compozitoare, voce, producătoare
 • Paul Blair (DJ White Shadow) – compozitor, producător
 • Dino Zisis – compozitor, producător
 • Nick Monson – compozitor, producător
 • Martin Bresso – compozitor
 • Nicolas Mercier – compozitor
 • Julius Arias – compozitor
 • William Grigahcine – compozitor
 • Dave Russell – înregistrare, mixare
 • Benjamin Rice – înregistrare și asistent de mixaj
 • Andrew Robertson – asistent de înregistrare
 • Bill Malina – mix suplimentar
 • Ghazi Hourani – asistent de mixaj
 • Rick Pearl – programator suplimentar
 • Gene Grimaldi – mastering

Acreditări adaptate de pe broșura albumului ARTPOP[96].

Clasamente[modificare | modificare sursă]

Certificări[modificare | modificare sursă]

Regiune Certificări Vânzări
Australia (ARIA)[164] Platină 70.000^
Canada (Music Canada)[165] 2× Platină 160.000^
Danemarca (IFPI Denmark)[166] Platină 30.000^
Italia (FIMI)[167] Platină 30.000*
Japonia (RIAJ)[168] Aur 100.000^
Noua Zeelandă (RMNZ)[169] Aur 7.500*
Suedia (GLF)[170] 2× Platină 80.000x
Regatul Unit (BPI)[171] Argint 300,000[61]
Statele Unite (RIAA)[172] 3× Platină 2,640,000[173]
Venezuela (APFV)[174] 2× Platină 20,000^

*cifrele de vânzări sunt bazate pe un singur certificat
^cifrele cargo sunt bazate pe un singur certificat
xcifrele nespecificate sunt bazate pe un singur certificat

Datele lansărilor[modificare | modificare sursă]

Țară Dată Format Casă de discuri
Canada Canada[175] 12 august 2013 Descărcare digitală Interscope
Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii[176]
Austria Austria[177] 13 august 2013 Universal Music
Belgia Belgia[178]
Finlanda Finlanda[179]
Franţa Franța[180]
Germania Germania[181]
Irlanda Irlanda[182]
Italia Italia[183]
Luxemburg Luxemburg[184]
Țările de Jos Țările de Jos[185]
Noua Zeelandă Noua Zeelandă[186]
Norvegia Norvegia[187]
Portugalia Portugalia[188]
Singapore Singapore[189]
Spania Spania[190]
Suedia Suedia[191]
Elveţia Elveția[192]
Regatul Unit Regatul Unit[193]
Italia Italia[194] 19 august 2013 Difuzare radio
Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii[195] 20 august 2013 Interscope
Japonia Japonia[196] 11 septembrie 2013 CD Universal Music
Germania Germania[197] 13 septembrie 2013
Singapore Singapore[198] 16 septembrie 2013
Regatul Unit Regatul Unit[199]
Franţa Franța[200] CD single
Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii[201] 29 noiembrie 2013 Vinil Interscope

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ en Knopper, Steve (). „Lady Gaga's 'ARTPOP': What We Know So Far”. Rolling Stone. Accesat în . 
 2. ^ en Vena, Jocelyn (). „Lady Gaga 'Doing Prep' For Tour, Next Album”. MTV News. Accesat în . 
 3. ^ en Montogomery, James (). „Lady Gaga 'Already Working' On Born This Way Follow-Up”. MTV News. Accesat în . 
 4. ^ en Vena, Jocelyn (). „Lady Gaga's ARTPOP Isn't An Album, But 'A Night At The Club'. MTV News. Accesat în . 
 5. ^ en Carley, Brennanan (). „Lady Gaga Teases New Album News”. Billboard. Accesat în . 
 6. ^ en Rowley, Allison (). „Lady GaGa's new album to be called 'ARTPOP'. Digital Spy. Accesat în . 
 7. ^ a b en Iredale, Jessica (). „Lady Gaga: 'I'm Every Icon'. Women's Wear Daily. Accesat în . 
 8. ^ en Rigby, Sam (). „Lady Gaga new single 'Applause' snippet leaks”. Digital Spy. Accesat în . 
 9. ^ en „Listen To Lady Gaga's Track-By-Track Explanation Of Artpop, 'Cause Maybe You Just Didn't Get It”. Junkee.com. Accesat în . 
 10. ^ en Gaga, Lady (2013). „Digital booklet”. Artpop. Lady Gaga. Santa Monica, California: Interscope Records. p. 13. 687955814. 
 11. ^ en „Lady Gaga – 'Applause' – Sheet Music”. Musicnotes.com. Universal Music Publishing Group. Accesat în . 
 12. ^ en Chris Richards. „Lady Gaga, 'Applause' – It's trending, but is it good?”. Accesat în . 
 13. ^ en Ashley Percival. „Lady Gaga Takes Style Inspiration From Marilyn Manson As She Launches New Single 'Applause' (PICTURES)”. Accesat în . 
 14. ^ en James Montgomery. „Lady Gaga Rush-Release 'Applause'. Accesat în . 
 15. ^ a b en Montgomery, James (). „Lady Gaga Rush-Releases 'Applause' Gaga drops her new single a week early ... just hours after Katy Perry releases 'Roar.'. MTV News. Accesat în . 
 16. ^ en James Montgomery. „Lady Gaga Rush-Release 'Applause'. Accesat în . 
 17. ^ a b en Coulehan, Erin (). „Listen: Lady Gaga Breaks Out Disco Stick for 'Applause'. Rolling Stone. Accesat în . 
 18. ^ en Corner, Lewis (). „Lady Gaga: 'Applause' – Single review”. Digital Spy. Accesat în . 
 19. ^ a b en Wass, Mike (). „Pop Perspective: Lady Gaga's 'Applause' Reviewed By All Four Idolator Editors”. Idolator. Accesat în . 
 20. ^ en Cragg, Michael (). „Lady Gaga – Applause: New music”. The Guardian. Accesat în . 
 21. ^ a b Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite muumuse
 22. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite WP
 23. ^ en Bradley Stern. „https://www.muumuse.com/2013/08/lady-gaga-applause-single-review-clap-by-clap.html/”. Accesat în .  Legătură externa în |title= (help)
 24. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite liner
 25. ^ en Bychawsky, Adam (). „Lady Gaga says new single 'Applause' 'almost didn't make' new album 'ARTPOP'. NME. Accesat în . 
 26. ^ a b en Rigby, Sam (). „Lady Gaga confirms 'Applause' as first 'ARTPOP' single, reveals cover”. Digital Spy. Accesat în . 
 27. ^ en Kaufman, Gil (). „Lady Gaga's Fierce 'Applause' Cover Art: See It Now!”. MTV News. Accesat în . 
 28. ^ en Lipshutz, Jason (). „Lady Gaga Unveils 'Applause' Single Artwork”. Billboard. Accesat în . 
 29. ^ en Morton, Caitlin (). „Lady Gaga Wears 'Applause' Face Paint to Promote Her New Single”. MTV News. Accesat în . 
 30. ^ en Williott, Carl (). „Lady Gaga Unveils Artwork For 'ARTPOP' Lead Single 'Applause'. Idolator. Accesat în . 
 31. ^ en Daw, Robbie (). „Lady Gaga's 'Applause': Listen to a Leaked Snippet of The 'ARTPOP' Single”. Idolator. Accesat în . 
 32. ^ en Daniels, Colin (). „Lady Gaga slams 'Applause' leak: 'Lord in heaven why?'. Digital Spy. Accesat în . 
 33. ^ en Dredge, Stuart (). „Lady Gaga Applause single released early after fans fail to plug leaks”. The Guardian. London. Accesat în . 
 34. ^ en Bychawski, Adam (). „Lady Gaga unveils new single 'Applause' – listen”. NME. Accesat în . 
 35. ^ en Legge, James (). „Lady Gaga's new single 'Applause' nears the Top 10 after only seven hours on sale”. The Independent. Accesat în . 
 36. ^ en Percival, Ashley (). „Lady Gaga Takes Style Inspiration From Marilyn Manson As She Launches New Single 'Applause'. The Huffington Post. Accesat în . 
 37. ^ en Cosgrave, Elinor (). „Lady Gaga Warns Fans She Is 'Over' In Promotional Artpop Video”. Contactmusic.com. Accesat în . 
 38. ^ en Makarechi, Kia (). „Lady Gaga Is Over' Promo Clip Debuts, Offers Some Reverse Psychology”. The Huffington Post. Accesat în . 
 39. ^ en Montgomery, James (). „Lady Gaga Vs. Katy Perry: Why The A-POP-Calypse Means We All Win”. MTV News. Accesat în . 
 40. ^ en „Katy Perry's "Roar" Versus Lady Gaga's "Applause": Which Song Is Better?”. CBS. . Accesat în . 
 41. ^ en Trust, Gary; Caulfield, Keith (). „Lady Gaga and Katy Perry Singles Could 'Roar' Toward Digital Chart History”. Billboard. Accesat în . 
 42. ^ en Caulfield, Keith (). „Katy Perry Aiming to Sell 450k Downloads of 'Roar,' Lady Gaga's 'Applause' Set for 225k Debut”. Billboard. Accesat în . 
 43. ^ en Jacobs, Matthew (). „Lady Gaga's 'Applause' Twitter Contest Encourages Fans To Buy Multiple Copies of Single”. The Huffington Post. Accesat în . 
 44. ^ en „Lady Gaga Goads Fans into Buying Multiple Copies of 'Applause'. Spin. . Accesat în . 
 45. ^ en Wheeler, Brad (). „Is Lady Gaga exploiting her fans to get a number one single?”. The Globe and Mail. Accesat în . 
 46. ^ en James, Lauren (). „Is Lady Gaga Wrong To Incentivise Fans To Buy Multiple Copies of Her New Single?”. Contactmusic.com. Accesat în . 
 47. ^ en „Gaga unveils Applause soup”. The Belfast Telegraph. . Accesat în . 
 48. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite :4
 49. ^ a b c Gary Trust. „Robin Thicke Leads Hot 100 For 10th Week, Katy Perry's 'Roar' Debuts”. Accesat în . 
 50. ^ Gary Trust. „Katy Perry, Lady Gaga Soar At Radio Ahead Of Hot 100 Vaults”. Accesat în . 
 51. ^ Keith Caulfield. „Katy Perry Set to Sell 450k Downloads of 'Roar,' Gaga's 'Applause' Set for 225k Debut”. Accesat în . 
 52. ^ Gary Trust. „Robin Thicke No. 1, Katy Perry No. 2 On Hot 100”. Accesat în . 
 53. ^ Gary Trust. „Robin Thicke Leads Hot 100, Katy Perry Holds At No. 2”. Accesat în . 
 54. ^ Chart Watch. Yahoo! https://www.yahoo.com/music/bp/week-ending-sept-22-2013-songs-brit-back-204122521.html.  Parametru necunoscut |source date= ignorat (help); Parametru necunoscut |last name= ignorat (help); Parametru necunoscut |source title= ignorat (help); Lipsește sau este vid: |title= (help)
 55. ^ Gary Trust. „Miley Cyrus' 'Wrecking Ball' Spends Second Week Atop Hot 100”. Accesat în . 
 56. ^ Gary Trust. „Ask Billboard: Lady Gaga's Sales & What's the Longest Streak for Americans Atop the Hot 100?”. Accesat în . 
 57. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite riaa
 58. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite :6
 59. ^ Alan, Jones. Music Week http://www.musicweek.com/businessanalysis/read/official-charts-analysis-richard-adam-need-just-19k-sales-to-hold-on-at-no-1/055782. (Necesită abonament (help)).  Parametru necunoscut |source title= ignorat (help); Parametru necunoscut |source date= ignorat (help); Parametru necunoscut |url accest date= ignorat (help); Lipsește sau este vid: |title= (help)
 60. ^ a b "Lady Gaga" UK Singles Chart. Retrieved August 26, 2013.
 61. ^ a b Myers, Justin (). „Lady Gaga's Official Top 20 biggest songs in the UK revealed”. Official Charts Company. Accesat în . 
 62. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite fimi
 63. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite rianz
 64. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite ifpiswe
 65. ^ a b en Vena, Jocelyn (). „Lady Gaga's 'Applause' Video: What We Know So Far”. MTV News. Accesat în . 
 66. ^ en Bradley, Laura (). „New Video: Lady Gaga x Inez & Vinoodh x Jo Ratcliffe”. Another Magazine. Accesat în . 
 67. ^ a b c en Vena, Jocelyn (). „Lady Gaga's 'Applause': Director Cracks Open Five 'Hip' Scenes!”. MTV News. Accesat în . 
 68. ^ en Corner, Lewis (). „Lady Gaga premieres new single 'Applause' music video”. Digital Spy. Accesat în . 
 69. ^ en Mahlmeister, Chrissy (). „Lady Gaga Wears Gareth Pugh On 'Applause' Single Cover, Talks VMA Fashion”. MTV News. Accesat în . 
 70. ^ en Kelly, Laura (). „Jo Ratcliffe Interview: "Lady Gaga is really tough". The Big Issue. Accesat în . 
 71. ^ en Pyarali, Adam (). „Lady Gaga Talks iTunes Festival Performance And 'ARTPOP' Details During Elvis Duran Interview”. Idolator. Accesat în . 
 72. ^ en Caldwell, Lindsey (). „Lady Gaga Parties With Drag Queens, Films "Applause" Lyric Video at Micky's Nightclub”. E!. Accesat în . 
 73. ^ en Bagwell (). „Lady Gaga 'Applause' Video: Singer Unveils Official Full Length Clip For Her New Single (WATCH)”. The Huffington Post. Accesat în . 
 74. ^ en Corner, Lewis (). „Lady Gaga wants to 'start over' with new single 'Applause' music video”. Digital Spy. Accesat în . 
 75. ^ en „How Lady Gaga Pulled Off Wearing a Paper Dress on 'GMA'. Yahoo! News. . Accesat în . 
 76. ^ en Monde, Chiderah (). „Lady Gaga debuts 'Applause' music video on 'Good Morning America'. Daily News. New York. Accesat în . 
 77. ^ James Montgomery. „Lady Gaga To Return At The 2013 MTV Video Music Awards!”. Accesat în . 
 78. ^ Chris Payne. „Lady Gaga Opens 2013 MTV VMAs With A Round Of 'Applause'. Accesat în . 
 79. ^ Erin Coulehan. „Lady Gaga Performs 'Applause' at 2013 VMAs”. Accesat în . 
 80. ^ Amy Serafin. „Robert Wilson's macabre video portraits of Lady Gaga”. Accesat în . 
 81. ^ „lady gaga reveals details of 2013 mtv vma performance!”. Accesat în . 
 82. ^ Peter Holslin. „Lady Gaga Debuts New 'Artpop' Songs at iTunes Festival”. Accesat în . 
 83. ^ Jason Lipshutz. „Lady Gaga Channels 'Wizard Of Oz' For 'Applause' Performance on 'GMA': Watch”. Accesat în . 
 84. ^ Alex Panisch. „Lady Gaga's Secret 'artRave' To Be Live-Streamed On Sunday”. Accesat în . 
 85. ^ Zayda Rivera. „Lady Gaga hosts 'Saturday Night Live,' plays future self without fame or applause”. Accesat în . 
 86. ^ Kory Grow. „Lady Gaga to Celebrate Thanksgiving With the Muppets”. Accesat în . 
 87. ^ John Walker. „LADY GAGA DECKS HER HEAD WITH POUNDS OF WHITE DREADLOCKS AT THE JINGLE BELL BALL (VIDEOS)”. Accesat în . 
 88. ^ Gavin Edwards. „Lady Gaga Stages Dramatic Performance-Art Spectacle at SXSW”. Accesat în . 
 89. ^ Brad Wete. „Lady Gaga Closes Down Roseland Ballroom With NYC Venue's Final Show”. Accesat în . 
 90. ^ Brad Wheeler. „Dayglo and 'dancing': How Lady Gaga's ArtRave tour went down in Toronto”. Accesat în . 
 91. ^ Keith Caulfield. „Chart Moves: All Eight of Eminem's Albums on the Billboard 200 This Week”. Accesat în . 
 92. ^ „Rockstar reveals definitive GTA 5 radio station song list”. Accesat în . 
 93. ^ „Applause (Remixes) by Lady Gaga”. iTunes Store. . Accesat în . 
 94. ^ „ARTPOP by Lady Gaga”. iTunes Store. . Accesat în . 
 95. ^ Lady Gaga. „Lady Gaga: Applause: Exclusive Limited Edition CD Single at Universal Music”. Amazon.com. Accesat în . 
 96. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite :9
 97. ^ "Australian-charts.com – Lady Gaga – Applause". ARIA Top 50 Singles. Retrieved August 26, 2013.
 98. ^ „ARIA Dance Singles Chart”. ARIA Charts. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 99. ^ "Lady Gaga – Applause – Austriancharts.at" (in German). Ö3 Austria Top 40. Retrieved August 21, 2013.
 100. ^ "Ultratop.be – Lady Gaga – Applause" (in Dutch). Ultratop 50. Retrieved August 26, 2013.
 101. ^ "Ultratop.be – Lady Gaga – Applause" (in French). Ultratop 50. Retrieved August 26, 2013.
 102. ^ a b BPP, ed. (). „Billboard Brasil Hot 100 Airplay”. Billboard Brasil (45): 88. 
 103. ^ "Lady Gaga Album & Song Chart History" Canadian Hot 100 for Lady Gaga. Retrieved August 26, 2013.
 104. ^ "Lady Gaga Album & Song Chart History" Billboard Canada AC for Lady Gaga. Retrieved September 5, 2016.
 105. ^ "Lady Gaga Album & Song Chart History" Billboard Canada CHR/Top 40 for Lady Gaga. Retrieved September 5, 2016.
 106. ^ "Lady Gaga Album & Song Chart History" Billboard Canada Hot AC for Lady Gaga. Retrieved September 5, 2016.
 107. ^ "ČNS IFPI" (in Czech). Hitparáda – Radio Top 100 Oficiální. IFPI Czech Republic. Note: insert 201343 into search. Retrieved October 29, 2013.
 108. ^ "Danishcharts.com – Lady Gaga – Applause". Tracklisten. Retrieved August 26, 2013.
 109. ^ "Lady GaGa: Applause" (in Finnish). Musiikkituottajat – IFPI Finland. Retrieved September 13, 2013.
 110. ^ "Lescharts.com – Lady Gaga – Applause" (in French). Les classement single. Retrieved August 26, 2013.
 111. ^ "Lady Gaga – Applause". Officialcharts.de. GfK Entertainment. Retrieved September 26, 2013.
 112. ^ „Greece Digital Songs – August 31, 2013”. Billboard. Accesat în . (Necesită abonament (help)). 
 113. ^ "Archívum – Slágerlisták – MAHASZ – Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége" (in Hungarian). Rádiós Top 40 játszási lista. Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége. Retrieved October 17, 2013.
 114. ^ "Archívum – Slágerlisták – MAHASZ – Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége" (in Hungarian). Single (track) Top 10 lista. Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége. Retrieved September 26, 2013.
 115. ^ "Chart Track". Irish Singles Chart. Retrieved August 26, 2013.
 116. ^ „Israel International Chart – September 14, 2013” (în Hebrew). Media Forest. Arhivat din original la . Accesat în . 
 117. ^ "Italiancharts.com – Lady Gaga – Applause". Top Digital Download. Retrieved November 3, 2013.
 118. ^ "Lady Gaga Album & Song Chart History" Japan Hot 100 for Lady Gaga. Retrieved November 3, 2013.
 119. ^ „Luxembourg Digital Songs – August 31, 2013”. Billboard. Accesat în . (Necesită abonament (help)). 
 120. ^ „Lady Gaga Profile”. The Official Lebanese Top 20. Accesat în . 
 121. ^ „Top 20 Ingles: Del 2 al 9 de Septiembre del 2013”. Monitor Latino. Arhivat din original la . Accesat în . 
 122. ^ "Nederlandse Top 40 – Lady Gaga search results" (in Dutch) Dutch Top 40. Retrieved September 3, 2013.
 123. ^ "Dutchcharts.nl – Lady Gaga – Applause" (in Dutch). Single Top 100. Retrieved August 26, 2013.
 124. ^ "Charts.org.nz – Lady Gaga – Applause". Top 40 Singles. Retrieved September 3, 2013.
 125. ^ "Norwegiancharts.com – Lady Gaga – Applause". VG-lista. Retrieved September 13, 2013.
 126. ^ "Listy bestsellerów, wyróżnienia :: Związek Producentów Audio-Video". Polish Airplay Top 20. Retrieved October 8, 2013.
 127. ^ „Portugal Digital Songs – August 31, 2013”. Billboard. Accesat în . (Necesită abonament (help)). 
 128. ^ „Chart Search”. Tophit for Lady Gaga. Accesat în . 
 129. ^ "Archive Chart". Scottish Singles Top 40. Retrieved August 26, 2013.
 130. ^ "SNS IFPI" (in Slovak). Hitparáda – Radio Top 100 Oficiálna. IFPI Czech Republic. Note: insert 201337 into search. Retrieved September 17, 2013.
 131. ^ „South Korean International Digital Chart” (în Korean). Gaon Music Chart. . Accesat în . 
 132. ^ "Spanishcharts.com – Lady Gaga – Applause" Canciones Top 50. Retrieved August 26, 2013.
 133. ^ "Swedishcharts.com – Lady Gaga – Applause". Singles Top 60. Retrieved September 10, 2013.
 134. ^ "Lady Gaga – Applause – swisscharts.com". Swiss Singles Chart. Retrieved September 3, 2013.
 135. ^ "Lady Gaga Album & Song Chart History" Billboard Hot 100 for Lady Gaga. Retrieved September 26, 2013.
 136. ^ "Lady Gaga Album & Song Chart History" Billboard Adult Contemporary for Lady Gaga. Retrieved November 22, 2013.
 137. ^ "Lady Gaga Album & Song Chart History" Billboard Adult Pop Songs for Lady Gaga. Retrieved November 21, 2013.
 138. ^ "Lady Gaga Album & Song Chart History" Billboard Hot Dance Club Songs for Lady Gaga. Retrieved September 26, 2013.
 139. ^ "Lady Gaga Album & Song Chart History" Billboard Hot Dance/Electronic Songs for Lady Gaga. Retrieved September 26, 2013.
 140. ^ "Lady Gaga Album & Song Chart History" Billboard Pop Songs for Lady Gaga. Retrieved October 31, 2013.
 141. ^ "Lady Gaga Album & Song Chart History" Billboard Rhythmic Songs for Lady Gaga. Retrieved October 31, 2013.
 142. ^ „Record Report: Fecha de Publicación: Sábado 16/11/2013”. Record Report. Arhivat din originalul de la . Accesat în .  Parametru necunoscut |df= ignorat (help)
 143. ^ „ARIA Charts – End Of Year Charts – Top 100 Singles 2013”. Australian Recording Industry Association. Arhivat din original la . Accesat în .  Parametru necunoscut |df= ignorat (help)
 144. ^ „ARIA Charts – End Of Year Charts – Top 50 Dance Singles 2013”. Australian Recording Industry Association. Accesat în . 
 145. ^ „Jahreshitparade Singles 2013” (în German). austriancharts.at. Hung Medien. Accesat în . 
 146. ^ „Jaaroverzichten 2013 Singles” (în Dutch). Ultratop (NL). Accesat în . 
 147. ^ „Rapports Annuels 2013: Singles” (în French). Ultratop (FR). Accesat în . 
 148. ^ „Canadian Hot 100: Dec 26, 2013”. Billboard. Accesat în . 
 149. ^ „Top 100 Single Jahrescharts 2013” (în German). Offizielle Deutsche Charts. Accesat în . 
 150. ^ „MAHASZ Rádiós TOP 100 – radios 2013” (în Hungarian). MAHASZ. Accesat în . 
 151. ^ „Classifiche annuali top 100 single digital 2013” (PDF) (în Italian). Federation of the Italian Music Industry. Accesat în . 
 152. ^ „Japan Hot 100: December 19, 2013”. Billboard. Accesat în . 
 153. ^ „Jaaroverzichten 2013”. Billboard. Accesat în . 
 154. ^ „Spanish Year-End Charts 2013”. PROMUSICAE. Accesat în . 
 155. ^ „Årslista Singlar – År 2013” (în Swedish). Sverigetopplistan. Arhivat din original la . Accesat în . 
 156. ^ „Swiss Year-End Charts 2013”. Sweitzer Hitparade. Accesat în . 
 157. ^ „End of Year Singles Chart Top 100 – 2013”. Official Charts Company. Accesat în . 
 158. ^ „Hot 100 Songs : Dec 26, 2013”. Billboard. Accesat în . 
 159. ^ „Adult Pop Songs : Dec 26, 2013”. Billboard. Accesat în . 
 160. ^ „Dance Club Songs : Dec 26, 2013”. Billboard. Accesat în . 
 161. ^ „Dance/Electronic Songs : Dec 26, 2013”. Billboard. Accesat în . 
 162. ^ „Pop Songs : Dec 26, 2013”. Billboard. Accesat în . 
 163. ^ „Dance/Electronic Songs : Dec 28, 2014”. Billboard. Accesat în . 
 164. ^ „ARIA Charts – Accreditations – 2013 Singles”. Australian Recording Industry Association. Accesat în . 
 165. ^ „Canadian single certifications – Lady Gaga – Applause”. Music Canada. Accesat în . 
 166. ^ „Danish single certifications – Lady Gaga – Applause”. IFPI Danemarca. Accesat în . 
 167. ^ „Italian single certifications – Lady Gaga – Applause” (în italiană). Federation of the Italian Music Industry. Accesat în .  Select Online in the field Scegli la sezione. Select Week -- and Year ----. Enter Lady Gaga in the field Artista. Click Avvia la ricerca
 168. ^ „Japanese single certifications – Lady Gaga – Applause” (în japoneză). Recording Industry Association of Japan. Accesat în . 
 169. ^ „New Zealand single certifications – Lady Gaga – Applause”. Recording Industry Association of New Zealand. Accesat în . 
 170. ^ „Guld- och Platinacertifikat − År 2013” (PDF) (în suedeză). IFPI Suedia. Accesat în . 
 171. ^ „British single certifications – Lady Gaga – Applause”. British Phonographic Industry. Accesat în .  Enter Applause in the field Search. Select Title in the field Search by. Select single in the field By Format. Click Go
 172. ^ „American single certifications – Lady Gaga – Applause”. RIAA.  If necessary, click Advanced, then click Format, then select Single, then click SEARCH
 173. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite ussales
 174. ^ „Certificaciones De Venezuela Del 2013” (PDF) (în Spanish). APFV. . Accesat în . 
 175. ^ en „Applause by Lady GaGa”. 7digital. Accesat în . 
 176. ^ en „Applause Lady Gaga Download”. Amazon.com. Accesat în . 
 177. ^ de „Applause von Lady GaGa” (în germană). 7digital. Accesat în . 
 178. ^ nl „Applause van Lady GaGa” (în neerlandeză). 7digital. Accesat în . 
 179. ^ en „Applause by Lady GaGa”. 7digital. Accesat în . 
 180. ^ fr „Applause par Lady GaGa” (în franceză). 7digital. Accesat în . 
 181. ^ de „Applause von Lady GaGa” (în germană). 7digital. Accesat în . 
 182. ^ en „Applause by Lady GaGa”. 7digital. Accesat în . 
 183. ^ it „Applause di Lady GaGa” (în italiană). 7digital. Accesat în . 
 184. ^ fr „Applause par Lady GaGa” (în franceză). 7digital. Accesat în . 
 185. ^ nl „Applause van Lady GaGa” (în neerlandeză). 7digital. Accesat în . 
 186. ^ en „Applause by Lady GaGa”. 7digital. Accesat în . 
 187. ^ en „Applause by Lady GaGa”. 7digital. Accesat în . 
 188. ^ pt „Applause de Lady GaGa” (în portugheză). 7digital. Accesat în . 
 189. ^ en „Applause by Lady GaGa”. 7digital. Accesat în . 
 190. ^ es „Applause de Lady GaGa” (în spaniolă). 7digital. Accesat în . 
 191. ^ en „Applause by Lady GaGa”. 7digital. Accesat în . 
 192. ^ de „Applause von Lady GaGa” (în germană). 7digital. Accesat în . 
 193. ^ en „Applause by Lady GaGa”. 7digital. Accesat în . 
 194. ^ it „Lady Gaga – Applause (Universal)” (în italiană). Radio Airplay SRL. Accesat în . 
 195. ^ en „Future releases”. Allaccess. Arhivat din originalul de la . Accesat în .  Parametru necunoscut |df= ignorat (help)
 196. ^ ja „Lady Gaga — Applause — CD Single” (în japoneză). Amazon.com. Accesat în . 
 197. ^ de „Applause CD Single Germany” (în germană). Amazon.com. Accesat în . 
 198. ^ en „Applause CD Single South East Asia”. HMV Singapore. Accesat în . 
 199. ^ en „Applause CD Single Universal UK Store”. Universal Music UK. Arhivat din original la . Accesat în . 
 200. ^ en „Applause CD Single French Card-sleeve”. Amazon.com. Accesat în . 
 201. ^ en „Applause Vinyl Single”. Amazon.com. Accesat în .