Judas (cântec)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
„Judas”
Disc single de Lady Gaga
de pe albumul Born This Way
Lansat 15 aprilie 2011 (2011-04-15)
Format
Înregistrat 2010
Gen Electro house
Lungime 4:09
Casă de discuri
Compozitor
Producător
Cronologie — Lady Gaga
"Born This Way"
(2011)
"Judas"
(2011)
"The Edge of Glory"
(2011)
Videoclip muzical
"Judas" pe YouTube

„Judas” este un cântec al interpretei americane Lady Gaga, lansat la 15 aprilie 2011 sub egida casei de discuri Interscope Records drept al doilea disc single extras de pe cel de-al doilea album de studio al solistei, Born This Way (2011). Compus și produs de Lady Gaga și RedOne, „Judas” este o melodie dance și electro house despre o femeie ce este îndrăgostită de un bărbat care a înșelat-o. Cântecul întruchipează incidentele care au bântuit-o pe Gaga în trecut, iar semnificația de bază a piesei se referă la părțile negative ale vieții de care nu poate scăpa. Artista a explicat mai târziu că „Judas” a fost, de asemenea, despre onorarea întunericului interior pentru a aduce lumină[2]. Coperta single-ului a fost creată de cântăreață în Microsoft Word. În ciuda impactului polarizant din partea mai multor grupuri religioase, cântecul a primit aprecieri din partea criticilor de specialitate. Aceștia au comparat „Judas” cu „Bad Romance” în timp ce alții au considerat că piesa ar fi trebuit să fie primul single de pe album.

„Judas” a obținut, în general, recenzii pozitive din partea criticilor. Sunetul cântecului este unul similar cu celelalte piese produse de RedOne, notabil „Poker Face”, „LoveGame”, „Bad Romance” și „Alejandro”. Piesa conține trei ante-refrenuri diferite și un break down cu influențe house. Gaga a explicat că versurile rostite în timpul versului intermediar vorbesc despre ea dincolo de mântuire în ceea ce privește opiniile tradiționale despre cum ar trebui să fie o femeie. „Judas” a avut parte de un număr mare de vânzări la început, însă a avut un succes mai scăzut în comparație cu single-urile anterioare ale solistei. Piesa a devenit un șlagăr de top 10 în majoritatea clasamentelor, ocupând locul unu în Coreea de Sud.

Un videoclipul pentru cântec a fost filmat în aprilie 2011, co-regizat de Gaga și Laurieann Gibson, iar actorul Norman Reedus a jucat în el. Videoclipul are o poveste biblică unde Reedus îl interpretează pe Iuda Iscariotul iar Gaga joacă rolul Mariei Magdalena. Acesta portretizează personajele ca fiind misionari ai zilelor noaste, într-o călătorie spre Ierusalim. Videoclipul include povestea biblică a lui Iuda, trădându-l pe Iisus, și se încheie cu Gaga drept Magdalena, fiind bătută cu pietre până la deces. Înainte de lansarea sa, Liga Catolică a criticat-o pe Gaga pentru utilizarea imaginilor religioase și rolul acesteia. Cu toate acestea, videoclipul a fost lăudat de către critci și a primit două nominalizări la ediția din 2011 a premiilor MTV Video Music Awards. Solista a interpretat „Judas” la numeroase emisiuni de televiziune, notabil The Graham Norton Show, Saturday Night Live, festivalul „Summer Concert Series” al emisiunii Good Morning America, X Factor, precum și The Ellen DeGeneres Show.

Informații generale[modificare | modificare sursă]

„«Judas» este un cântec dance, cu siguranță, [...] Consider că «Judas» este o operă tradițională RedOne/Gaga. Este grozav deoarece are un mesaj serios, este puțin jucăuș, dar totuși serios, însă tot te trezești dansând pe el. Asta e ceea ce e grozav în legătură cu muzica ei. Știi, piesa mea preferată din toate timpurile, piesa dance «Billie Jean», este o poveste pe care nu te-ai gândi să o cânți, însă ajungi să dansezi și să-i cânți versurile. Acesta cred că e graalul muzcii pentru mine, cea dance”.

Fernando Garibay, unul dintre producătorii albumului Born This Way, vorbind despre cel de-al doilea single, „Judas”[3].

„Judas” a fost dezvăluit de Gaga ca fiind numele celui de-al doilea single în timpul unui interviu pentru revista Vogue[4]. Solista a confirmat lansarea lui „Judas” ca single în timpul emisiunii radio a lui Ryan Seacrest la 14 februarie 2011, dezvăluind, de asemenea, faptul că RedOne a fost co-producătorul cântecului[5]. La cea de-a 53-a ediție a premiilor Grammy, Gaga a spus pentru MTV News că dacă single-ul anterior, „Born This Way”, i-a șocat pe oameni, „Judas” îi va șoca și mai mult[3][6]. În timpul emisiunii Last Call with Carson Daly, artista a explicat că piesa este despre a te îndrăgosti de bărbatul nepotrivit din nou și din nou. „Judas este un cântec foarte, foarte întunecat. E radical”, a adăugat aceasta[2][7]. Solista a explicat, de asemenea, metaforele și semnificația din spatele piesei:

„«Judas» este o metaforă și o analogie despre iertare și trădare și lucruri care te bântuie în viață și despre cum consideri că întunericul din viața ta este cel care strălucește și aprinde lumina pe care o ai în tine. Cineva mi-a spus odată: «Dacă nu ai umbre, atunci înseamnă că nu stai în lumină». Așa că această piesă este despre a spăla picioarele binelui și răului și a înțelge și ierta demonii din trecutul tău, astfel încât să treci la măreția viitorului tău. Pur și simplu îmi plac metaforele cu adevărat agresive—mai dificile, mai dense, mai întunecate—și știu că și fanilor mei la place la fel de mult. Prin urmare, este o metaforă foarte interesantă și agresivă, dar este o metaforă”[8].

Gaga a descris mai apoi inspirația din spatele cântecului ca fiind ea însăși, mergând spre forța luminoasă și privind către diavolul din spate. „Cânt despre păcatul sfânt, chiar dacă sunt anumite moment din viața mea atât de crude și relații atât de dure, eu tot sunt îndrăgostită de Iuda. Tot mă voi întoarce la acele lucruri rele”, a adăugat artista[2]. În timpul unui interviu cu Google, Gaga a mai spus că semnificația melodiei este onorarea întunericului interior pentru a aduce lumină și cum trebuie să înveți să te ierți pentru a putea să îți continui viața[2]. Solista a povestit pentru Popjustice despre lucrurile care au bântuit-o în trecut, notabil alegerile personale, bărbații, abuzul de droguri, frica de a se întoarce în New York, precum și înfrunterea vechilor relații. Astfel, „Judas” a reprezentat ceva care nu era bun pentru ea, însă de care nu putea scăpa. „Mă tot duc de colo-colo între întuneric și lumină pentru a înțelege cine sunt”, a spus cântăreața[9].

Structura muzicală și versurile[modificare | modificare sursă]

Producătorul Fernando Garibay a spus că „Judas” sună similar cu single-urile anterioare ale lui Gaga, notabil „Poker Face”, „LoveGame”, „Bad Romance” și „Alejandro”[3]. Potrivit lui Jocelyn Vena de la MTV, „Judas” urmărește din punct de vedere muzical un teritoriu muzical similar în timp ce din punct de vedere vocal, artista se află într-un teritoriu nou; conform Popjustice, în versuri și ante-refren, Gaga realizează o combinație între cântat și rap, într-un stil jamaican[9]. Jason Gregory de la site-ul Gigwise a numit „Judas” „o felie mare de electro-house de cel mai înalt ordin”[10]. Cântecul conține trei ante-refrenuri și începe cu solista, cântând „Oh-oh-oh-oh-oh, I'm in love with Judas” (ro.: „Oh-oh-oh-oh-oh, sunt îndrăgostită de Iuda”), acompaniată de sintetizatoare. Versul este urmat de un beat electro zgomots, Gaga cântând „Judahhh/ Juda-a-ah/ Gaga”. Rostirea acestor cuvinte aduc aminte de versul de început al piesei „Bad Romance”[11]. Versule parțial vorbite sunt rostite de cântăreață într-un accent caribian. Primul vers urmează: „When he comes to me I am ready/ I'll wash his feet with my hair if he needs/ Forgive him when his tongue lies through his brain/ Even after three times, he betrays me/ I'll bring him down, a king with no crown” (ro.: „Când vine spre mine sunt pregătită/ Îi voi spăla picioarele cu părul meu dacă va avea nevoie/ Îl iert atunci când minte cu nerușinare/ Chiar și după a treia oară, el mă trădează/ Îl voi doborî, un rege fără coroană”)[12].

Coperta și lansarea[modificare | modificare sursă]

În cel de-al 42-lea episod al seriei de videoclipuri online intitulate Transmission Gagavision, a fost dezvăluit faptul că fotografia utilizată pentru copertă a fost creată de Gaga în Microsoft Word și conține un fundal negru, alături de cuvântul „Judas” scris cu majuscule și litere roșii în fontul Impact. Sub acesta, o cruce creștină și roșie cu o inimă în mijloc este prezentă. Cântăreața a fotografiat design-ul de pe ecranul calculatorului utilizându-și telefonul mobil „pentru textură”[13] rezultând în pixeli vizibili pe litere și cruce, precum și o reflectare slabă a feței și mâinilor cântăreței, ținând telefonul[13][14]. Episodul a prezentat-o pe Gaga stând la o ședință împreună cu echipa Haus of Gaga, discutând detalii despre lansarea albumului[13]. În jurul artstei sunt prezenți diferiți fotografi, MTV speculând că aceștia ar avea legătură cu „Judas”. Într-o anumită fotografie, cuvântul „Judas” a fost scris cu o cruce pe el. Jocelyn Vena de la MTV a fost de părere că imaginea ar fi putut apărea cu ușurință în versiunea regizată de Baz Luhrmann a filmului Romeo și Julieta (1996)[13].

În cel de-al 41-lea episiod al Transmission Gagavision, cântăreața a anunțat faptul că lansarea melodiei va avea loc în curând[15]. Pe lângă anunț, solista a adăugat și un mesaj abstract: „Să înceapă botezul cultural. Dacă ei nu ar fi fost persoana care ai fost învățată să fii, ai mai crede?”[11]. S-a stabilit inițial ca lansarea single-ului să aibă loc pe 19 aprilie 2011, moment în care acesta ar fi trebuit să fie trimis către stațiile radio și către distribuitorii digitali de muzică[16][17]. Cu toate acestea, în urma apariției ilegale a piesei pe internet, lansarea a fost mutată către 15 aprilie 2011 pentru a neutralizarea scurgerile de informații. Înainte de lansare, Gaga postat un mesaj pe Twitter în legătură cu single-ul, spunând: „#PawsUpForJudas! Am învățat că dragostea e ca o cărămidă, poți să construiești o casă sau poți să afunzi un cadavru”. Pe 15 aprilie 2011, cu câteva ore înainte de premiera la radio a piesei, artista a postat: „Chiar și după a treia oară, el mă trădează”, amintind de versurile legate de iubire și trădare[14]. În Regatul Unit, „Judas” a fost difuzat pentru prima oară la postul The Capital FM Network la 15 aprilie 2011, în timpul emisiunii Home Run[11]. Gaga a vorbit despre apariția ilegală a piesei pe internet înainte de lansare în cel de-al 43-lea episod al Transmission Gagavision, comparând sentimentul resimțit cu descarnarea: „O moarte lentă! [...] Mi-au rupt cântecul bucată cu bucată! Mai întâi a fost brațul, apoi ficatul...”[18].

Receptare[modificare | modificare sursă]

Critică[modificare | modificare sursă]

Lady Gaga interpretând piesa „Judas” în turneul Born This Way Ball, stând în vârful unui balcon al castelului medieval.

„Judas” a primit, în general, aprecieri din partea criticilor de specialitate. Jonathan Van Meter de la revista Vogue i-a oferit single-ului o recenzie pozitive, spunând că sonoritatea acestuia este asemănătoare unui cântec compus de The Ronettes, însă cu un beat dance „ciocănitor”[4]. Dinh de la MTV a observat faptul că „Bad Romance” și „Judas” au o compoziție similară[19]. Popjustice l-a comparat, de asemenea, cu „Bad Romance”, descriind melodia ca fiind „o variantă foarte evoluată a «Bad Romance» din anul 2511, placată cu titaniu, călătorind în timp cu o jumătate de mileniu înapoi pentru a salva muzica de un val de trăncăneli pop obsedate de muzica de club. Acesta este «Judas»”[9]. Kevin O'Donnel de la revista Spin a considerat că piesa sună precum un gălăgios hit industrial-disco, descriind interpretarea vocală a solistei ca fiind: „peste măsură: Mai întâi alternează între rap, un monoton robotic și tipete care sună precum o mulțime — înainte de a pluti într-un refren mai convențional care se apropie foarte mult de «Bad Romance»”[20]. Criticul a complimentat energiea cântecului și a fost de părere că breakdown-ul acesteia a fost unul dintre cele mai bizare lucruri care s-au petrecut pe scena muzicii pop în anul 2011[20].  Într-o recenzie pentru Slant Magazine, Eric Henderson a observat că deconectarea și abatarerea de la single-ul anterior, „Born This Way”, a fost mai pronunțată cu „Judas”[21].

Amos Barshad de la revista New York a spus că melodia l-a făcut să își amintească de un moment în care acesta dansa beat într-o discotecă din Berlin[22]. Dan Martin de la revista NME a afirmat faptul că „Judas” este cântecul cu care Gaga ar fi trebuit să revină. Cu toate acestea, el a înțeles de ce nu a ales să îl lanseze ca primul disc single extras de pe albumul Born This Way, dat fiind fapt că piesa cu același nume este caracteristică stilului muzical al artistei[23]. Aceeași viziune a avut-o și Matthew Perpetua de la Rolling Stone, opinând că „Judas” a avut propriile sale farmece iar „cele trei ante-refrenuri incredibil de captivante reamintesc de elementele specifice lui Gaga”[24]. Maura Johnston de la The Village Voice a descris piesa ca fiind un geamăn a lui „Bad Romance”[25] în timp ce Robert Copsey de la Digital Spy i-a acordat cinci din cinci stele, comentând că refrenul „blasfemic” este demn de Eurovision – „o poveste Scooch-întâlnește-Lordi care, în mod nesurprinzător, are nevoie de câteva ascultări ca să-ți dai seama”[26]. Mark Lepage de la ziarul The Gazette a lăudat cântecul, considerându-l un progres din punct de vedere muzical datorită versurilor și inspirațiilor artistei, indicând relația conflictuală pe care o are cu personajul Iuda din melodie[27]. Într-o recenzie pentru The Daily Record, Rick Fulton a comparat „Judas” cu „«Like a Prayer» pe stereoizi”, acordându-i trei din cinci puncte[28] iar revista NME a descris piesa ca fiind „cel mai groaznic single Gaga de până acum[29].

Comercială[modificare | modificare sursă]

În urma lansării single-ului către magazinele digitale și stațiile radio, revista Billboard a teorizat că „Judas” va avea nevoie de vânzări între 350,000 și 400,000 de exemplare în două zile și jumătate și un număr mare de audiență la radio până pe 19 aprilie 2011 pentru a debuta pe prima poziție a clasamentului Billboard Hot 100[30]. Single-ul a debutat pe locul 30 în topul Billboard Pop Songs, cu 1,405 de difuzări la 118 din cele 132 de stații radio, având o audiență de 13,6 milioane de ascultători[31]. La 30 aprilie 2011, „Judas” a debutat pe locul patru în Hot Digital Songs, având vânzări de 162,000 de copii[32].Cântecul a debutat pe locul 10 în Hot 100—cel de-al treilea debut al solistei în top 10—și a apărut, de asemenea, în clasamentul Radio Songs, având o audiență de 26 de milioane de ascultători[33]. În următoarea săptămână, „Judas” a coborât două poziții în Hot 100, cu 156,000 de exemplare vândute (cu 4% mai puțin)[34]. Cu toate acestea, single-ul a reușit să urce către locul 36 în Radio Songs datorită celor 34 de milioane de ascultători (cu 29% mai mult). În aceeași săptămână, piesa a ajuns pe locul 19 în topul Pop Songs[34], iar două săptămâni mai târziu, aceasta s-a clasat pe locul 15, poziția sa maximă[35]. „Judas” a ocupat, de asemenea, locurile unu și 40 în clasamentele Hot Dance Club Songs și, respctiv, Adult Pop Songs[36][37]. Potrivit Nielsen SoundScan, single-ul s-a vândut în 984,000 de exemplare digitale în Statele Unite până în aprilie 2016[38]. „Judas”, „Marry the Night”, „G.U.Y” și „Perfect Illusion” sunt singurele single-uri ale cântăreței care nu au reușit să vândă peste un milion de copii[39].

În Canada, melodia a debutat pe locul nouă în clasamentul Canadian Hot 100 cu doar trei zile de vânzare, ajungând totodată pe locul cinci în topul Digital Songs datorită celor 16,000 de exemplare vândute[40][41]. „Judas” a ocupat ulterior poziția sa maximă, locul opt, fiind cel mai difuzat cântec la radio al săptămânii. În clasamentul Canadian Hot 100 Airplay, single-ul a urcat de pe locul 66 pe locul 23, având o creștere a audiențelor de 161%[42]. În Regatul Unit, piesa a debutat pe locul 14 în UK Singles Chart la 17 aprilie 2011, cu 20,729 de copii vândute[43][44]. În următoarea săptămână, „Judas” a urcat către locul nouă[45]. În Franța, single-ul a debutat pe locul nouă în topul French Singles Chart datorită celor 5,719 de exemplare vândute[46], ajungând ulterior pe locul șapte. În Australia, piesa a debutat pe locul șase în ARIA Singles Chart[47] și a primit, de asemenea, discul de platină pentru cele peste 70,000 de exemplare expediate[48]. În Irlanda și Finlanda, „Judas” a devenit un șlagăr de top cinci, clasându-se pe locurile patru și, respectiv, trei[49][50]. În România, single-ul a debutat pe locul 56 la 22 mai 2011, două săptămâni mai târziu ajungând poziția sa maximă, locul 48. „Judas” a petrecut un total de 15 săptămâni neconsecutive în clasamentul Romanian Top 100[51]. Cântecul a ajuns, de asemenea, în top 10 în clasamentele din Belgia (Valonia), Norvegia și Spania[52]. În Germania, piesa a ajuns pe locul 23, marcând finalul celor 8 șlagăre de top 10 consecutive de la debutul artistei[53].

Acuzația de plagiat[modificare | modificare sursă]

Pe 4 august 2011, Rebecca Francescatti, o textieră din Chicago, a intentat un proces împotriva lui Gaga pe motivul copierii cântecului „Juda” de pe albumul acesteia, It's All About You[54][55]. Potrivit NBC Chicago, basistul care a colaborat cu Gaga, Brian Gaynor, a lucrat și pentru Francescatti[56]. O copie a procesului a dezvăluit faptul că Francescatti a căutat o reducere a profiturilor pe care single-ul „Judas” le-a adus[57], piesă care „a copiat și a încorporat porțiuni substanțiale și originale” ale lucrări[54].

În luna iunie anului 2014, procesul a fost respins de către un judecător federal într-un act de judecată preliminară în Chicago, afirmând că: „Diferențele [dintre cântecele «Judas» și «Juda»] depășesc similaritățile pretinse” „Suntem de acord cu pârâții că melodiile nu au versuri comune, temele sunt diferite și nu se aseamănă din punct de vedere muzical” „Astfel, considerăm că asemănările pieselor «lipsesc în totalitate»”[58].

Videoclipul[modificare | modificare sursă]

Informații generale[modificare | modificare sursă]

„[Videoclipul] a trecut prin multe schimbări și dezbateri până noaptea târziu până când, la un moment dat, existau două puncte de vedre complet diferite iar eu am spus «Ascultați, nu vreau ca un fulger să mă lovească! Eu cred în Biblie și nu voi merge până acolo». A fost uimitor să am acea conversație despre salvare, pace și căutarea adevărului într-o cameră cu necredincioși și credincioși, iar pentru mine, acela a fost momentul în care am simțit că Dumnezeu este activ într-un mod măreț. Nu ne antingem de lucruri de care nu avem voie să ne atingem, iar inspirația, sufletul și ideea noastră a fost că din adâncul întunericului tău, din Iudaul tău, poți să ajungi în lumina minunată. Este vorba despre inspirație și despre a nu renunța niciodată ... Am creat un nou Ierusalim

—Laurieann Gibson vorbind despre dezvoltarea videoclipului[59].

Videoclipul muzical pentru cântecul „Judas” a fost filmat între 2 și 3 aprilie 2011, sub regia lui Gaga și coregrafei ei, Laurieann Gibson[60]. În duminica următoare, Gaga a postat pe Twitter: „Regizând videoclipul Judas cu sora mea @boomkack este cel mai interesant moment artistic din cariera mea. Este cea mai măreață lucrare pe care am făcut-o până acum. Ziua 2”. Stilistul Thierry Mugler și directorul creativ Nicola Formichetti au anunțat în lunea următoare că filmările s-au încheiat[60]. Gibson a explicat pentru MTV News ideea din spatele videoclipului:

„Voi începe prin a spune că, în primul rând, sunt creștină, iar cariera mea este dovada prezenței lui Dumnezeu în viața mea, și cred că majoritatea oamenilor se gândesc deja la Gaga și blasfemie și deja premeditează abordarea ei și cred că vor fi foarte șocați atunci când vor afla cât de imens, revoluționar și liber este acest mesaj, din motive întemeiate. Și va șoca lumea, într-adevăr”[61].

Actorul Norman Reedus a făcut parte din distribuție, jucând rolul lui Iuda, și Gaga rolul Mariei Magdalena. Gibson și cântăreața și-au dorit ca direcția creativă a videoclipului să fie una perfectă, așa că au ales să regizeze videoclipul singure. Gibson a explicat faptul că, în videoclipul pentru „Born This Way” regizat de Nick Knight, mesajul care și-au dorit să îl transmită nu a fost a fost prezentat în modul pe care și l-au dorit. Astfel, cu videoclipul pentru „Judas”, întreaga idee și inspirație a fost destul de evidentă. Inițial, Gaga și Gibson au contactat un regizor, însă datorită programului acestuia, nu s-au putut întâlni. Așadar, managerul solistei a rugat-o pe ea și pe Gibson să regizeze videoclipul[61].

Coregrafa a dezvăluit faptul că a stat puțin pe gânduri înainte de a-și da acordul, de vreme ce abia terminase lucrul pentru ediția specială pentru HBO a turneului The Monster Ball. „Este un videoclip fenomenal: foarte puternic, plin de impact. [Gaga] este o artistă atât de rezistentă și devotată. Loialitatea ei pentru mine este ceva pentru care îi voi recunoscătoare pentru totdeauna. Suntem conectate din punct de vedere spiritual. Avem nevoie una de cealaltă ... iar «Judas» este la urma urmei o reprezentare a legăturii noastre adevărate”, a adăugat aceasta[61]. Într-un interviu pentru The Hollywood Reporter, Gibson a explicat că și-au dorit să creeze un nou Ierusalim în videoclip[59]. Caracterul șocant al acestuia a fost adăugat în mod intenționat, însă, în cele din urmă, povestea videoclipului a fost despre opresiune, urmărirea inimiii și gloria libertății[62]. Gaga a dezvăluit pentru revista NME faptul că în videoclipul include motociclete și o scenă a morții. Aceasta a descris, de asemenea, portetizarea personajului ei ca fiind „dincolo de pocăință”, caracterizare care a evoluat din acuzațiile continue ale mass-media către ea deoarece este „fie lipsită de valoare sau îngâmfată sau asta și aia. [Videoclipul acesta] este modelul meu de a spune «Am întrecut măsura. Nici măcar nu voi încerca să mă căiesc. Și nici nu ar trebui să o fac vreodată»”[63]. Iertarea și destinul au făcut, de asemenea, parte din videoclipul, așa că Gaga și-a dorit să prezinte asemănătoare cu cele ale lui Federico Fellini despre apostoli, fiind revoluționari într-un Ierusalim modern[8]. Cu toate că s-a stabilit inițial ca videoclipul să aibă premiera în timpul unui episod din cel de-al zecelea sezon al emisiunii American Idol[64], acesta a fost difuzat prima oară în timpul emisiunii E! News pe 5 mai 2011, la ora 19:00[65].

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Videoclipul începe cu bandă de motocicliști pe o autostradă, purtând jachete petiticte cu piele. Banda de motocicliști reprezintă cei Doisprezece Apostoli care au urmat pe Iisus, inclusiv pe Iuda. Gaga, în rolul Mariei Magdalena, se apropie Iisus (rol jucat de actorul Rick Gonzalez) care poartă o coroană de aur cu spini. Printre motocicliști se numără și Iuda (Norman Reedus) care depășește motocicleta lui Gaga în timp ce aceasta îl privește într-un mod judicios. Trupa trece sub un pasaj pe măsură ce melodia începe. Aceștia ajung într-un ascunziș rustic numit „Electric Chapel” iar solista poartă un sarong roșu și un sutien cu cruci care îi acoperă sfârcurile. Personajul lui Gaga privește curios, în timp ce Iuda intră în grupul de motocicliști și se amestecă într-o încăierare. În timp ce încearcă să îl protejeze pe Iisus de lupte, artista încearcă să-l avertizeze în legătură cu trădarea iminntă a apostolului său, însă devine hipnozitată de farmecul acestuia. Povestea este intercalată de secvențe de dans și scene de aproape în care Gaga poartă un machiaj artistic, comparat cu ochiul egipteanului Horus[66]. Părul blond este accentuat de o bandană roșie, o bluză albastră din piele și o rochie albă pufoasă în diferite scene ale videoclipului. Bluza albastră etalează Inima Sacră, o descriere a ceea ce Iisus a dezvăluit ca simbol al iubirii sale pentru umanitate. Gaga arată spre Petru în timpul versului „Build a house” (ro.:„Să construiești o casă) și spre ea în timpul versului „Or sink a dead body” (ro.: „Sau poți să afunzi un cadavru”).

În urma celui de-al doilea refren, cântăreața îndreaptă un pistol către gura lui Iuda, iar un ruj roșu apare și îi mânjește buzele acestuia. Scena prezintă alegerea lui Gaga de a nu îl împușca pe Iuda în inimă. Pe măsură ce versul intermediar se închie, muzica se oprește iar artista poate fi văzută stând într-o cadă alături de Iisus și Iuda, spălându-le picioarele. Secvența este intercalată de cadre în care Iisus se îndreaptă către destinul său fatal și cadre în care Gaga stă singură pe o stâncă, pe măsură ce valurile o cuprind. Această scenă amintește de pictura lui Sandro Botticelli, Nașterea lui Venus[67]. Muzica începe din nou iar Iuda este prezentat turnând bere în cadă. În timp ce Iisus stă în picioare pe o scenă, înconjurat de susținătorii săi[68], Gaga cade în genunchi, încercând să îi explice un lucru. Acesta îi mângaie capul pe măsură ce Iuda îl privește. În urma sărutului fatal pe obraji între Iisus și Iuda, Gaga cade la pământ cu un strigăt tăcut și agitat. Videoclipul nu se încheie cu moartea lui Iisus sau a lui Iuda, ci cu moartea artistei, fiind bătută cu pietre de o mulțime până la ultima suflare.

Receptare[modificare | modificare sursă]

Painting of an eye with its brow, in black lines. The eye is stretched at its end with a horizontal line, and has another spiral line coming out of its lower lid.
Machiajul lui Gaga a fost comparat cu ochiul egipteanului Horus.

Înainte de lansarea oficială a videoclipului, președintele Ligii Catolice, William Anthony Donohue, a criticat alegerea artistei de a juca rolul Mariei Magdalena. Acesta a vorbit în mod exclusiv cu HollywoodLife.com despre concentrarea lui Gaga asupra lui Iuda și Mariei Magdalena, numind-o „din ce în ce mai irelevantă” în comparație cu oamenii „cu adevărat talentați”, atacând, de asemenea, decizia intenționată de a lansa cântecul și videoclipul în apropierea Săptămânii Mari și Paștelui[69]. Într-un interviu pentru E!, Gaga a comentat faptul că videoclipul nu a fost menit să stârnească controverse, spunând în glumă că: „singurul lucru controversat legat de acest videoclip este faptul că am purtat Christian Lacroix și Chanel în același cadru. Acest videoclip nu a fost menit să fie un atac la adresa religiei. Respect și iubesc credințele tuturor. Sunt o persoană religioasă și spirituală care este obsedată de arta religioasă. Sunt obsedată de ea”[70]. În urma lansării, Liga Catolică a emis o declarație, spunând:

„În videoclipul «Judas», Lady Gaga se joacă în mod nechibzuit cu iconografia catolică, generează câteva declarații nedorite și dansează, ca de obicei, pe linie, fără a trece peste ea. Includerea scenei botezului artificial este curioasă, la fel și aparenta slăbiciune pentru personajul Iisus. Însă dacă cineva este de părere că Liga Catolică va trece cu vederea peste ultima contribuție a lui Lady Gaga, atunci nu au nici o idee ce constituie cu adevărat anti-catolicism. Videoclipul este un dezastru incoerent care lasă spectatorul mai degrabă nedumerit decât mișcat”[71].

Jason Lipshutz de la revista Billboard a descris videoclipul ca fiind „o militărie de motocicliști ce întâlnesc cu trădarea biblică”[72]. James Montgomery de la MTV News l-a numit un clip pop pur care „cu toate că este unul care arată grozav, sigur va strâni câteva critici în lumea bisericii”, adăugând că „Judas” este o explozie artistică care se încadrează în limitele unui videoclip tradițional pop[67]. Christian Blauvelt de la revista Entertainment Weekly nu a apreciat videoclipul inițial, numindu-l cel mai slab efort al artistei de până acum datorită coregrafiei lui Gibson și scenariului. Cu toate acestea, criticul a recunoscut că după ce l-a vizionat de câteva ori, a devenit „îndrăgostit de el”[73]. Tris McCall de la ziarul The Star-Ledger a considerat că nu a existat nimic blasfemic sau prea îndrăzneț în legătură cu videoclipul, explicând că „este o plăcere să privești dansul” care, în opinia lui, ar fi fost mult mai bun dacă ar fi fost filmat de un cameraman mai profesionist. Potrivit criticului, singura scenă care i-a captat atenția a fost cea în care pistolul s-a dovedit a fi un ruj[74]. Matthew Perpetua de la Rolling Stone a fost convins de faptul că videoclipul va supăra pe unii creștini datorită modului nerespectuos și sexualizat de a-l privi pe Iisus Hristos; el a mai spus că Gaga a interpretat povestea biblică în stilul ei[75]. Oscar Moralde de la Slant Magazine a complimentat producția videoclipului, numindu-l „uimitor” din punct de vedere vizual, adăugând totodată că „«Judas» aduce câteva mostre familiare din paleta lui Gaga (piele și lanțuri din «Telephone»; cadrul de aproape cu fața înlăcrimată din «Bad Romance») și le pune cap la cap pentru o lucrare executată în mod competent”[76]. Într-o recenzie pentru ziarul The Washington Post, Phil Fox Rose i-a oferit o recenzie pozitivă videoclipului, descriindu-l ca fiind „dinamic, atât artistic cât și spiritual” și explicând mai apoi modul în care acuzațiile legate de religie împotriva artistei au fost complet părtinitoare[77]. VH1 a considerat că „Judas” a fost inspirat de videoclipul Madonnei pentru „Like a Prayer”, filmele Our Lady of the Assassins, Îngerii morți și Romeo + Juliet, precum și serialul de televiziune american Lost[78]. Revista NME a clasat „Judas” pe locul patru în topul celor mai îngrozitoar videoclipuri din istorie, descriindu-l ca fiind „o încercare nereușită a Madonna/Catolicism care este interpretată într-un mod atât de greșit încât este destul de comică”[29].

Interpretări live[modificare | modificare sursă]

Ordinea pieselor pe disc[modificare | modificare sursă]

Acreditări și personal[modificare | modificare sursă]

Înregistrare
Personal

Acreditări adaptate de pe broșura albumului Born This Way[85].

Prezența în clasamente[modificare | modificare sursă]

Certificări[modificare | modificare sursă]

Datele lansărilor[modificare | modificare sursă]

Țară Dată Format
Map projection-Eckert IV.png În întreaga lume[17] 15 aprilie 2011 Descărcare digitală
Coreea de Sud Coreea de Sud[144] 18 aprilie 2011
Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii[16] 26 aprilie 2011 Difuzare radio
Germania Germania[145] 13 mai 2011 CD single
Polonia Polonia[146]
Regatul Unit Regatul Unit[147] 16 mai 2011
Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii[82] Descărcare digitală – Versiuni remix
Australia Australia[83]
Regatul Unit Regatul Unit[148]
Italia Italia[149] 17 mai 2011 CD single
Taiwan Taiwan[150] 20 mai 2011
Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii[151] 24 mai 2011
Germania Germania[152] 1 iulie 2011 CD single – Versiuni remix 2

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ en Judas (Legal Title) – BMI Work #12598986”. Broadcast Music Incorporated, House of Gaga Publishing, Inc.. Există o versiune arhivată la 13 ianuarie 2016. http://repertoire.bmi.com/title.asp?blnWriter=True&blnPublisher=True&blnArtist=True&page=1&keyid=12598986&ShowNbr=0&ShowSeqNbr=0&querytype=WorkID. Accesat la 16 aprilie 2011. 
 2. ^ a b c d en Sun, Eryn (5 aprilie 2011). „Lady Gaga in Love with Judas Iscariot? Upcoming Second Single Leaked”. The Christian Post (The Post Company). Există o versiune arhivată la 20 aprilie 2011. https://web.archive.org/web/20110420071925/http://www.christianpost.com/news/lady-gaga-in-love-with-judas-iscariot-upcoming-second-single-leaked-49708/. Accesat la 15 aprilie 2011. 
 3. ^ a b c en Vena, Jocelyn (1 martie 2011). „Lady Gaga Producer Calls 'Judas' Playful With A 'Serious Message'”. MTV (MTV Networks). Există o versiune arhivată la 3 martie 2011. http://www.mtv.com/news/articles/1658922/lady-gaga-judas.jhtml. Accesat la 1 martie 2011. 
 4. ^ a b en Van Meter, Jonathan (14 februarie 2011). „Lady Gaga: Our Lady of Pop”. Vogue. Există o versiune arhivată la 12 mai 2011. https://web.archive.org/web/20110512204613/http://www.vogue.com/magazine/article/lady-gaga-our-lady-of-pop/. Accesat la 20 februarie 2011. 
 5. ^ en Perpetua, Matthew (15 februarie 2011). „Lady Gaga Reveals Details About Her New Album to Ryan Seacrest”. Rolling Stone. Există o versiune arhivată la 18 februarie 2011. https://web.archive.org/web/20110218180550/http://www.rollingstone.com/music/news/lady-gaga-reveals-details-about-her-new-album-to-ryan-seacrest-20110215. Accesat la 20 februarie 2011. 
 6. ^ en Vena, Jocelyn (14 februarie 2011). „Lady Gaga's Next Single Will 'Shock,' RedOne Says”. MTV (MTV Networks). Există o versiune arhivată la 12 aprilie 2011. https://web.archive.org/web/20110412030840/http://www.mtv.com/news/articles/1657897/lady-gaga-grammy-awards.jhtml. Accesat la 15 aprilie 2011. 
 7. ^ en Vena, Jocelyn (21 martie 2011). „Lady Gaga Wraps Up Born This Way, Plans Tour”. MTV (MTV Networks). Există o versiune arhivată la 3 septembrie 2011. http://www.mtv.com/news/articles/1660335/lady-gaga-born-this-way-tour-plans.jhtml. Accesat la 23 martie 2011. 
 8. ^ a b en Ritchie, Kevin (26 aprilie 2011). „Pop culture as religion: Lady Gaga explains the controversial biblical imagery in her upcoming music video "Judas"”. MSN. Microsoft. Există o versiune arhivată la 13 iunie 2011. https://www.webcitation.org/5zPkl7xyU?url=http://entertainment.ca.msn.com/music/features/pop-culture-as-religion-lady-gaga-explains-the-controversial-biblical-imagery-in-her-upcoming-music-video-judas. Accesat la 27 aprilie 2011. 
 9. ^ a b c en Listening to Lady Gaga's next single is an enjoyable experience.”. Popjustice. 6 aprilie 2011. Există o versiune arhivată la 29 aprilie 2011. http://www.popjustice.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5381&Itemid=206. Accesat la 16 aprilie 2011. 
 10. ^ en Gregory, Jason (26 aprilie 2011). „Lady Gaga, 'Judas': Review”. Gigwise. Giant Digital. Există o versiune arhivată la 8 septembrie 2011. http://www.gigwise.com/blog/62586/Lady-Gaga-Judas-Review. Accesat la 26 aprilie 2012. 
 11. ^ a b c en Vena, Jocelyn (15 aprilie 2011). „Lady Gaga Drops 'Judas' Early”. MTV (MTV Networks). Există o versiune arhivată la 16 aprilie 2011. http://www.mtv.com/news/articles/1662074/lady-gaga-judas.jhtml. Accesat la 16 aprilie 2011. 
 12. ^ en Dinh, James (23 martie 2011). „Lady Gaga To Direct 'Judas' Video With Laurieann Gibson”. MTV (MTV Networks). Există o versiune arhivată la 24 martie 2011. http://www.mtv.com/news/articles/1660468/lady-gaga-judas-video.jhtml. Accesat la 23 martie 2011. 
 13. ^ a b c d en Vena, Jocelyn (13 aprilie 2011). „Lady Gaga Talks 'Judas' Single, Influence Of Alexander McQueen”. MTV (MTV Networks). Există o versiune arhivată la 16 aprilie 2011. http://www.mtv.com/news/articles/1661864/lady-gaga-judas.jhtml. Accesat la 16 aprilie 2011. 
 14. ^ a b en Vena, Jocelyn (15 aprilie 2011). „Gaga's 'Judas': Fans Weigh In!”. MTV (MTV Networks). Există o versiune arhivată la 16 aprilie 2011. http://www.mtv.com/news/articles/1662109/lady-gaga-judas.jhtml. Accesat la 16 aprilie 2011. 
 15. ^ en Lynch, Joseph Brannigan (6 aprilie 2011). „Lady Gaga confronts Christian anti-gay protester; announces release date of 'Judas' single”. Entertainment Weekly. Există o versiune arhivată la 9 aprilie 2011. https://web.archive.org/web/20110409171316/http://music-mix.ew.com/2011/04/06/lady-gaga-protester-judas/. Accesat la 15 aprilie 2011. 
 16. ^ a b en Top 40/M Future Releases”. AllAccess.com. All Access Music Group. Există o versiune arhivată la 9 aprilie 2011. http://www.allaccess.com/top40-mainstream/future-releases. Accesat la 9 aprilie 2011. 
 17. ^ a b en Lewis, Randy (15 aprilie 2011). „New Lady Gaga single 'Judas' released today”. Los Angeles Times. Există o versiune arhivată la 18 aprilie 2011. https://web.archive.org/web/20110418233534/http://latimesblogs.latimes.com/music_blog/2011/04/lady-gaga-judas-single.html. Accesat la 16 aprilie 2011. 
 18. ^ en Vena, Jocelyn (20 aprilie 2011). „Lady Gaga Calls 'Judas' Leak 'A Slow Death'”. MTV (MTV Networks). Există o versiune arhivată la 24 aprilie 2011. http://www.mtv.com/news/articles/1662318/lady-gaga-judas-leak.jhtml. Accesat la 22 aprilie 2011. 
 19. ^ en Dinh, James (15 aprilie 2011). „Lady Gaga's 'Judas' Draws Comparisons To 'Bad Romance'”. MTV (MTV Networks). Există o versiune arhivată la 18 iunie 2011. https://web.archive.org/web/20110618094126/http://www.lady-gaga.de/releases/detail/product/176475/judas-the-remixes-pt-ii/. Accesat la 16 aprilie 2011. 
 20. ^ a b en O'Donnel, Kevin (16 aprilie 2011). „Lady Gaga Gets Her Freak On With "Judas"”. Spin (Spin Media LLC). Există o versiune arhivată la 19 aprilie 2011. https://web.archive.org/web/20110419032817/http://www.spin.com/articles/lady-gaga-gets-her-freak-judas. Accesat la 16 aprilie 2011. 
 21. ^ en Henderson, Eric (15 aprilie 2011). „Single Review: Lady Gaga's "Judas"”. Slant Magazine. Există o versiune arhivată la 18 aprilie 2011. https://web.archive.org/web/20110418205001/http://www.slantmagazine.com/house/2011/04/single-review-lady-gagas-judas/. Accesat la 16 aprilie 2011. 
 22. ^ en Barshad, Amos (16 aprilie 2011). „Lady Gaga’s In Love With Judas”. New York (New York Media LLC). Există o versiune arhivată la 18 aprilie 2011. https://web.archive.org/web/20110418005717/http://nymag.com/daily/entertainment/2011/04/lady_gagas_in_love_with_judas.html. Accesat la 16 aprilie 2011. 
 23. ^ en Martin, Dan (16 aprilie 2011). „Lady Gaga 'Judas' Review – The Song She Should've Come Back With”. NME. Există o versiune arhivată la 29 iunie 2011. https://web.archive.org/web/20110629031357/http://www.nme.com/blog/index.php?blog=148&title=lady_gaga_judas_review&more=1&c=1&tb=1&pb=1. Accesat la 16 aprilie 2011. 
 24. ^ en Perpetua, Matthew (16 aprilie 2011). „Listen: Lady Gaga's New Single 'Judas' Arrives Early”. Rolling Stone. Există o versiune arhivată la 18 aprilie 2011. https://web.archive.org/web/20110418044726/http://www.rollingstone.com/music/news/listen-lady-gagas-new-single-judas-arrives-early-20110415. Accesat la 16 aprilie 2011. 
 25. ^ en Johnston, Maura (16 aprilie 2011). „Lady Gaga's Glitchy, Catholicism-Drenched "Judas" Has Leaked”. The Village Voice (Village Media LLC). Există o versiune arhivată la 18 aprilie 2011. https://web.archive.org/web/20110418184334/http://blogs.villagevoice.com/music/2011/04/lady_gaga_judas_new_song.php. Accesat la 16 aprilie 2011. 
 26. ^ en Copsey, Robert (15 aprilie 2011). „Lady GaGa: 'Judas'”. Digital Spy. Există o versiune arhivată la 19 aprilie 2011. http://www.digitalspy.co.uk/music/singlesreviews/a314965/lady-gaga-judas.html. Accesat la 23 aprilie 2011. 
 27. ^ en Lepage, Mark (23 aprilie 2011). „Is Lady Gaga divine or just playing dress-up?”. The Gazette (Postmedia Network). Există o versiune arhivată la 13 iunie 2011. https://www.webcitation.org/5zPlVdSdd?url=http://www.montrealgazette.com/entertainment/Lady+Gaga+divine+just+playing+dress/4661804/story.html. Accesat la 23 aprilie 2011. 
 28. ^ en Fulton, Rick (19 mai 2011). „World reacts to new Lady Gaga Album: Here's our review”. Daily Record. Există o versiune arhivată la 22 mai 2011. https://web.archive.org/web/20110522114445/http://www.dailyrecord.co.uk/showbiz/music-news/2011/05/19/world-reacts-to-new-lady-gaga-album-here-s-our-review-86908-23140877/. Accesat la 19 mai 2011. 
 29. ^ a b en 50 Worst Music Videos Ever”. NME. Există o versiune arhivată la 3 decembrie 2011. http://www.nme.com/list/50-worst-music-videos-ever/253198/article/253219#article. Accesat la 4 decembrie 2011. 
 30. ^ en Caulfield, Keith (15 aprilie 2011). „Lady Gaga's 'Judas' Hits iTunes, Could Battle Rihanna for No. 1 on Hot 100”. Billboard. Există o versiune arhivată la 29 mai 2013. https://web.archive.org/web/20130529092010/http://www.billboard.com/articles/news/472042/lady-gagas-judas-hits-itunes-could-battle-rihanna-for-no-1-on-hot-100. Accesat la 15 aprilie 2011. 
 31. ^ en Trust, Gary (18 aprilie 2011). „Katy Perry Reigns, Lady Gaga Debuts On Pop Songs”. Billboard. Există o versiune arhivată la 10 iunie 2013. https://web.archive.org/web/20130610234201/http://www.billboard.com/articles/columns/chart-beat/472017/katy-perry-reigns-lady-gaga-debuts-on-pop-songs. Accesat la 18 aprilie 2011. 
 32. ^ en Caulfield, Keith (20 aprilie 2011). „Foo Fighters Earn First No. 1 Album with 'Wasting Light'”. Billboard. Există o versiune arhivată la 25 mai 2013. https://web.archive.org/web/20130525020141/http://www.billboard.com/articles/news/471963/foo-fighters-earn-first-no-1-album-with-wasting-light. Accesat la 20 aprilie 2011. 
 33. ^ en Trust, Gary (20 aprilie 2011). „Rihanna's 'S&M' Reigns on Hot 100, Lady Gaga's 'Judas' Debuts”. Billboard. Există o versiune arhivată la 16 aprilie 2011. https://web.archive.org/web/20110416044749/http://www.billboard.com/. Accesat la 20 aprilie 2011. 
 34. ^ a b en Trust, Gary (27 aprilie 2011). „Katy Perry's 'E.T.' Returns To No. 1 On Hot 100”. Billboard. Există o versiune arhivată la 8 mai 2013. https://web.archive.org/web/20130508071128/http://www.billboard.com/articles/news/472289/katy-perrys-et-rockets-to-no-1-on-hot-100. Accesat la 27 aprilie 2011. 
 35. ^ en Billboard – Lady Gaga – Judas”. Billboard. http://www.billboard.com/artist/306341/lady+gaga/chart. Accesat la 5 mai 2011. 
 36. ^ en Chart Highlights: Dance/Club Play, Country Songs & More”. Billboard. 2 mai 2011. Există o versiune arhivată la 18 iunie 2011. https://web.archive.org/web/20110618094126/http://www.lady-gaga.de/releases/detail/product/176475/judas-the-remixes-pt-ii/. Accesat la 5 mai 2011. 
 37. ^ a b en Lady Gaga – Chart history”. 21 noiembrie 2014. https://www.billboard.com/music/Lady-Gaga/chart-history/dance-club-play-songs. Accesat la 21 noiembrie 2014. 
 38. ^ a b en Hampp, Andrew (17 aprilie 2016). „Ask Billboard: Lady Gaga's Sales & What's the Longest Streak for Americans Atop the Hot 100?”. Billboard. Există o versiune arhivată la 17 aprilie 2016. http://www.billboard.com/articles/columns/chart-beat/7334121/ask-billboard-lady-gagas-sales-whats-the-longest-streak-for. Accesat la 17 aprilie 2016. 
 39. ^ en Trust, Gary (5 decembrie 2011). „Ask Billboard: J. Cole Helps Bring R&B/Hip-Hop Back To No. 1”. Billboard. Există o versiune arhivată la 9 mai 2013. http://www.billboard.com/articles/columns/chart-beat/466402/ask-billboard-j-cole-helps-bring-rbhip-hop-back-to-no-1. Accesat la 5 decembrie 2011. 
 40. ^ en Canadian Hot 100: Week Ending April 30, 2011”. Billboard. 30 aprilie 2011. Există o versiune arhivată la 3 decembrie 2014. http://www.billboard.com/charts/2011-04-30/canadian-hot-100. Accesat la 22 aprilie 2011. 
 41. ^ en Tuch, Paul (21 aprilie 2011). „Foo Fighters Light Up Album Chart” (PDF). Nielsen SoundScan. Există o versiune arhivată la 23 aprilie 2011. https://www.webcitation.org/5yA4DF1wR?url=http://ca.nielsen.com/content/dam/nielsen/en_ca/documents/pdf/newsletters/billboard_canadian-update/Nielsen. Accesat la 23 aprilie 2011. 
 42. ^ a b en Tuch, Paul (29 aprilie 2011). „Adele Tops Album & Digital Songs Chart” (PDF). Nielsen SoundScan. Există o versiune arhivată la 28 aprilie 2011. https://www.webcitation.org/5yHal9xoP?url=http://ca.nielsen.com/content/dam/nielsen/en_ca/documents/pdf/newsletters/billboard_canadian-update/Nielsen. Accesat la 28 aprilie 2011. 
 43. ^ en Adele knocked off album chart top spot”. BBC. 17 aprilie 2011. Există o versiune arhivată la 18 aprilie 2011. https://web.archive.org/web/20110418040626/http://www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-13108479. Accesat la 18 aprilie 2011. 
 44. ^ fr Decant, Charles (20 aprilie 2011). „Charts UK : Adele Enfine Detronee, Le "Judas" De Lady Gaga Demarre Timidement” (în franceză). OZAP. Există o versiune arhivată la 23 aprilie 2011. https://web.archive.org/web/20110423011613/http://www.ozap.com/actu/charts-uk-ventes-disques-angleterre-foo-fighters-adele-lady-gaga-judas/413450. Accesat la 20 aprilie 2011. 
 45. ^ en Press Release (24 aprilie 2011). „LMFAO Rock On & Adele regains nuumber one spot”. The Official Charts Company. Există o versiune arhivată la 17 mai 2011. http://www.theofficialcharts.com/chart-news/lmfao-rock-on-adele-regains-nuumber-one-spot/. Accesat la 24 aprilie 2011. 
 46. ^ fr Tops : Colonel Reyel est n°1 des ventes d'albums” (în franceză). Syndicat National de l'Édition Phonographique. Chartsinfrance.net. 20 aprilie 2011. Există o versiune arhivată la 23 aprilie 2011. https://web.archive.org/web/20110423013818/http://www.chartsinfrance.net/actualite/news-73250.html. Accesat la 20 aprilie 2011. 
 47. ^ a b en Australian-charts.com – Lady Gaga – Judas”. 24 aprilie 2011. http://www.australian-charts.com/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga&titel=Judas&cat=s. Accesat la 24 aprilie 2011. 
 48. ^ a b en ARIA Charts – Accreditations – 2011 Singles”. 4 iunie 2015. http://www.aria.com.au/pages/httpwww.aria.com.aupageshttpwww.aria.com.auSINGLEaccreds2011.htm. Accesat la 4 iunie 2015. 
 49. ^ a b en Chart Track: Week 16, 2011”. 22 aprilie 2011. http://www.chart-track.co.uk/index.jsp?c=p%2Fmusicvideo%2Fmusic%2Farchive%2Findex_test.jsp&ct=240001&arch=t&lyr=2011&year=2011&week=16. Accesat la 22 aprilie 2011. 
 50. ^ a b fi Lady Gaga: Judas”. 24 aprilie 2011. http://www.ifpi.fi/tilastot/virallinen-lista/artistit/Lady+Gaga/Judas. Accesat la 24 aprilie 2011. 
 51. ^ a b Romanian Top 100 – editia 12 iunie 2011”. 12 iunie 2011. http://archive.is/Swv50. Accesat la 5 noiembrie 2013. 
 52. ^ a b c nl Ultratop.be – Lady Gaga – Judas”. 24 aprilie 2011. http://www.ultratop.be/nl/song/c4a75/Lady-GaGa-Judas. Accesat la 24 aprilie 2011. 
 53. ^ a b de Musicline.de – Lady Gaga Single-Chartverfolgung”. 24 mai 2011. http://musicline.de/de/chartverfolgung_summary/artist/Lady+Gaga/?type=single. Accesat la 24 mai 2011. 
 54. ^ a b en Warner, Kara (5 august 2011). „Lady Gaga Sued For Allegedly Copying 'Judas'”. MTV. Există o versiune arhivată la 1 noiembrie 2012. http://www.mtv.com/news/articles/1668591/lady-gaga-judas-copyright-infringement-lawsuit.jhtml. Accesat la 7 noiembrie 2011. 
 55. ^ en Rebecca Francescatti, Chicago Musician, Claims Lady Gaga Stole Her Song”. The Huffington Post. 5 august 2011. Există o versiune arhivată la 5 septembrie 2011. http://www.huffingtonpost.com/2011/08/05/rebecca-francescatti-chic_n_919387.html. Accesat la 7 noiembrie 2011. 
 56. ^ en Rodrigez, Robert. „Lady Gaga Sued for Copyright”. NBC. Există o versiune arhivată la 20 septembrie 2011. http://www.nbcchicago.com/news/local/Chicago-Woman-Sues-Lady-Gaga-Over-Copyright-Infringement--126742133.html. Accesat la 7 noiembrie 2011. 
 57. ^ en Francescatti v. Germanotta et al”. 4 august 2011. Există o versiune arhivată la 19 septembrie 2011. http://dockets.justia.com/docket/illinois/ilndce/1:2011cv05270/258497/#. Accesat la 7 noiembrie 2011. 
 58. ^ en Chicago Tribune: Lady Gaga didn't rip off Chicago musician, federal judge rules, by Steve Schmadeke Tribune reporter url=http://www.chicagotribune.com/entertainment/chi-lady-gaga-chicago-lawsuit-20140617,0,6572126.story Arhivat June 18, 2014, la Wayback Machine. date=June 18, 2014 accessdate=June 18, 2014
 59. ^ a b en Halperin, Shirley (10 aprilie 2011). „Laurieann Gibson: 'We've Created a New Jerusalem' With Lady Gaga's 'Judas' Video”. The Hollywood Reporter. Există o versiune arhivată la 13 aprilie 2011. https://web.archive.org/web/20110413051102/http://www.hollywoodreporter.com/news/laurieann-gibson-weve-created-a-176790. Accesat la 16 aprilie 2011. 
 60. ^ a b en Vena, Jocelyn (4 aprilie 2011). „Lady Gaga Shoots 'Judas' Video”. MTV (MTV Networks). Există o versiune arhivată la 7 aprilie 2011. http://www.mtv.com/news/articles/1661221/lady-gaga-judas-video.jhtml. Accesat la 15 aprilie 2011. 
 61. ^ a b c en Vena, Jocelyn (7 aprilie 2011). „Lady Gaga's 'Judas' Video Is 'Groundbreaking,' Laurieann Gibson Says”. MTV (MTV Networks). Există o versiune arhivată la 9 aprilie 2011. http://www.mtv.com/news/articles/1661567/lady-gaga-judas-video.jhtml. Accesat la 9 aprilie 2011. 
 62. ^ en Gallo, Phil (17 aprilie 2011). „Lady Gaga Choreographer Laurieann Gibson Talks BET Dance Show”. Billboard. Există o versiune arhivată la 13 septembrie 2014. https://web.archive.org/web/20140913210606/http://www.billboard.com/articles/news/472038/lady-gaga-choreographer-laurieann-gibson-talks-bet-dance-show. Accesat la 17 aprilie 2011. 
 63. ^ en Robinson, Peter (23 aprilie 2011). „Freak Or Fraud? Lady Gaga: "I'm Not Full Of S**t. Are You?”. NME (London) 43: pp. 21–24. ISSN 0028-6362. 
 64. ^ en Harp, Justin (25 aprilie 2011). „Lady GaGa 'Judas' video for 'Idol' premiere”. Digital Spy. Există o versiune arhivată la 27 aprilie 2011. https://web.archive.org/web/20110427080555/http://www.digitalspy.co.uk/music/s91/american-idol/news/a316274/lady-gaga-judas-video-for-idol-premiere.html. Accesat la 25 aprilie 2011. 
 65. ^ en Lady Gaga's Controversial "Judas" Video Premiering Exclusively—and Uncut—on E!”. E!. 2 mai 2011. Există o versiune arhivată la 18 iunie 2011. https://web.archive.org/web/20110618094126/http://www.lady-gaga.de/releases/detail/product/176475/judas-the-remixes-pt-ii/. Accesat la 2 mai 2011. 
 66. ^ en Montogomery, James (5 mai 2011). „Lady Gaga's 'Judas' Video: A Pop-Culture Cheat Sheet”. MTV (MTV Networks). Există o versiune arhivată la 9 mai 2011. http://www.mtv.com/news/articles/1663416/lady-gaga-judas-video-references.jhtml. Accesat la 6 mai 2011. 
 67. ^ a b en Montogomery, James (5 mai 2011). „Lady Gaga's 'Judas' Video Hits The Net”. MTV (MTV Networks). Există o versiune arhivată la 7 mai 2011. http://www.mtv.com/news/articles/1663337/lady-gaga-judas-leaked.jhtml. Accesat la 6 mai 2011. 
 68. ^ en Ellias, Matt (5 mai 2011). „Lady Gaga 'Judas' Video 'Fulfills Our Vision,' Laurieann Gibson Says”. MTV (MTV Networks). Există o versiune arhivată la 7 mai 2011. http://www.mtv.com/news/articles/1663388/lady-gaga-laurieann-gibson-judas-video.jhtml. Accesat la 6 mai 2011. 
 69. ^ en O'Neil, Lorena (8 aprilie 2011). „Catholic League On Gaga's 'Judas': 'If She Had More Talent, We’d Be More Offended'”. HollywoodLife.com. Există o versiune arhivată la 14 aprilie 2011. http://www.hollywoodlife.com/2011/04/08/lady-gaga-judas-mary-magdalene-catholic-talentless-offended-bill-donohue/. Accesat la 15 aprilie 2011. 
 70. ^ en Vena, Jocelyn (5 mai 2011). „Lady Gaga Says 'Judas' Video Isn't 'An Attack On Religion'”. MTV (MTV Networks). Există o versiune arhivată la 7 mai 2011. http://www.mtv.com/news/articles/1663387/lady-gaga-judas-video.jhtml. Accesat la 6 mai 2011. 
 71. ^ en Lady Gaga's 'Judas' video is 'a mess,' Catholics say”. Fox News Channel. 6 mai 2011. Există o versiune arhivată la 9 mai 2011. https://web.archive.org/web/20110509070002/http://entertainment.blogs.foxnews.com/2011/05/06/lady-gagas-judas-video-is-a-mess-catholics-say/. Accesat la 6 mai 2011. 
 72. ^ en Lipshutz, Jason (5 mai 2011). „Lady Gaga's 'Judas' Video: Motorycle Mayhem Meets Biblical Betrayal”. Billboard. Există o versiune arhivată la 9 iunie 2013. https://web.archive.org/web/20130609071525/http://www.billboard.com/articles/news/471716/lady-gagas-judas-video-motorycle-mayhem-meets-biblical-betrayal. Accesat la 6 mai 2011. 
 73. ^ en Blauvelt, Christian (5 mai 2011). „Lady Gaga debuts 'Judas' video: Watch it here”. Entertainment Weekly. Există o versiune arhivată la 6 mai 2011. https://web.archive.org/web/20110506204507/http://music-mix.ew.com/2011/05/05/lady-gaga-judas-video/. Accesat la 6 mai 2011. 
 74. ^ en McCall, Tris (5 mai 2011). „Lady Gaga 'Judas' video debuts: Is it as blasphemous as they say?”. The Star-Ledger (Advance Publications). Există o versiune arhivată la 7 mai 2011. https://web.archive.org/web/20110507030011/http://www.nj.com/entertainment/music/index.ssf/2011/05/lady_gaga_judas_video_debuts_i.html. Accesat la 6 mai 2011. 
 75. ^ en Perpetua, Matthew (5 mai 2011). „Lady Gaga: Her sexy, sacrilegious 'Judas' video”. Rolling Stone. Există o versiune arhivată la 8 mai 2011. https://web.archive.org/web/20110508213415/http://www.rollingstone.com/videos/new-and-hot/lady-gaga-her-sexy-sacrilegious-judas-video-20110505. Accesat la 6 mai 2011. 
 76. ^ en Moralde, Oscar (6 mai 2011). „Video Review: Lady Gaga's "Judas"”. Slant Magazine. Există o versiune arhivată la 9 mai 2011. http://www.slantmagazine.com/house/2011/05/video-review-lady-gagas-judas/. Accesat la 6 mai 2011. 
 77. ^ en Rose, Philip Fox (6 mai 2011). „Lady Gaga’s Judas video: sacrilege or sacred art?”. The Washington Post. Există o versiune arhivată la 12 noiembrie 2012. https://web.archive.org/web/20121112091625/http://www.washingtonpost.com/blogs/guest-voices/post/lady-gagas-judas-video-sacrilege-or-sacred-art/2011/05/06/AFyvp17F_blog.html. Accesat la 6 mai 2011. 
 78. ^ en Lady Gaga's "Judas' Video Leaks, And We Cound Down Its Top 5 Influences”. VH1. Viacom. 6 mai 2011. Există o versiune arhivată la 10 mai 2011. http://blog.vh1.com/2011-05-05/lady-gagas-judas-video-leaks-and-we-count-down-its-top-5-influences/. Accesat la 7 mai 2011. 
 79. ^ en Judas – Single by Lady GaGa”. iTunes Store. 15 aprilie 2011. Există o versiune arhivată la 17 aprilie 2011. https://itunes.apple.com/us/album/judas-single/id432534186. Accesat la 16 aprilie 2011. 
 80. ^ de Lady Gaga – Judas (2-Track)” (în germană). Universal Music. Există o versiune arhivată la 18 iunie 2011. http://www.universal-music.de/lady-gaga/detail/product/175681/judas-2-track/. Accesat la 5 mai 2011. 
 81. ^ de Lady Gaga: Judas (CDS)”. HMV Group. Există o versiune arhivată la 18 iunie 2011. http://hmv.com/hmvweb/displayProductDetails.do?ctx=280;-1;-1;-1;-1&sku=67378. Accesat la 10 mai 2011. 
 82. ^ a b en Judas: Lady Gaga: MP3 Downloads”. Amazon.com. 16 mai 2011. Există o versiune arhivată la 18 iunie 2011. https://www.amazon.com/dp/B0050TK22M. Accesat la 15 mai 2011. 
 83. ^ a b en Judas (The Remixes, Pt. 1) – EP by Lady Gaga”. iTunes Store. 16 mai 2011. Există o versiune arhivată la 24 mai 2011. https://itunes.apple.com/au/album/judas-the-remixes-pt-1-ep/id438033530. Accesat la 16 mai 2011. 
 84. ^ en Judas (The Remixes, Pt. 2) – EP by Lady Gaga”. iTunes Store. 31 mai 2011. Există o versiune arhivată la 18 iunie 2011. https://itunes.apple.com/gb/album/judas-remix-pt-2-ep/id440281568. Accesat la 2 iunie 2011. 
 85. ^ en Germanotta, Stefani (2011). Born This Way. Lady Gaga. Manhattan, Newyork: Interscope Records. p. 4. 2771838. 
 86. ^ de Austriancharts.at – Lady Gaga – Judas”. 24 aprilie 2011. http://www.austriancharts.at/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga&titel=Judas&cat=s. Accesat la 24 aprilie 2011. 
 87. ^ a b fr Ultratop.be – Lady Gaga – Judas”. 15 aprilie 2014. http://www.ultratop.be/fr/song/c4a75/Lady-GaGa-Judas. Accesat la 15 aprilie 2014. 
 88. ^ pt „Brazil Hot 100 Airplay” (în portugheză). Billboard Brasil (Brazil) 15: p. 81. 1 mai 2012. 
 89. ^ en Lady Gaga Chart History (Canada CHR/Top 40)”. 7 ianuarie 2018. https://www.billboard.com/music/Lady-Gaga/chart-history/canada-chr-top-40. Accesat la 7 ianuarie 2018. 
 90. ^ en Lady Gaga Chart History (Canada Hot AC)”. 7 ianuarie 2018. https://www.billboard.com/music/Lady-Gaga/chart-history/canada-hot-ac. Accesat la 7 ianuarie 2018. 
 91. ^ cs RADIO TOP100 Oficiální – Lady Gaga – Judas”. International Federation of the Phonographic Industry. IFPIcr.cz. Există o versiune arhivată la 9 mai 2012. http://www.ifpicr.cz/hitparada/index.php?a=titul&hitparada=2&titul=149115&sec=eb691bd9d78d89a3572a5434e4e1b99a. Accesat la 11 mai 2011. 
 92. ^ ko Digital Comprehensive Chart: Overseas Week 18” (în coreeană). Gaon Chart. Există o versiune arhivată la 2 aprilie 2015. http://gaonchart.co.kr/main/section/chart/online.gaon?serviceGbn=S1020&termGbn=week&hitYear=2011&targetTime=18&nationGbn=E. Accesat la 21 mai 2011. 
 93. ^ en Danishcharts.com – Lady Gaga – Judas”. 24 aprilie 2011. http://www.danishcharts.com/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga&titel=Judas&cat=s. Accesat la 24 aprilie 2011. 
 94. ^ en Lady Gaga – Chart history”. 5 mai 2011. https://www.billboard.com/artist/306341/Lady+Gaga/chart?f=846. Accesat la 5 mai 2011. 
 95. ^ de Swisscharts.com – Lady Gaga – Judas”. 24 aprilie 2011. http://www.swisscharts.com/song/Lady-GaGa/Judas-805493. Accesat la 24 aprilie 2011. 
 96. ^ fr Lescharts.com – Lady Gaga – Judas”. 24 aprilie 2011. http://www.lescharts.com/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga&titel=Judas&cat=s. Accesat la 24 aprilie 2011. 
 97. ^ el Greece Digital Songs – May 28, 2011”. Billboard. Există o versiune arhivată la 21 iunie 2015. http://www.billboard.com/biz/charts/2011-05-28/greece. Accesat la 18 martie 2015.  (necesită abonare)
 98. ^ he Media Forest: Airplay chart”. mediaforest.biz. Există o versiune arhivată la 16 februarie 2015. http://www.mediaforest.biz/WeeklyCharts/HistoryWeeklyCharts.aspx?year=2011&week=18. 
 99. ^ it Italiancharts.com – Lady Gaga – Judas”. 24 aprilie 2011. http://www.italiancharts.com/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga&titel=Judas&cat=s. Accesat la 24 aprilie 2011. 
 100. ^ ja Lady Gaga – Chart history”. 12 iunie 2011. https://www.billboard.com/music/Lady-Gaga/chart-history/japan-hot-100. Accesat la 12 iunie 2011. 
 101. ^ en Lady Gaga – Chart history”. 12 iunie 2011. https://www.billboard.com/artist/306341/Lady+Gaga/chart?f=913. Accesat la 12 iunie 2011. 
 102. ^ en Norwegiancharts.com – Lady Gaga – Judas”. 24 aprilie 2011. http://www.norwegiancharts.com/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga&titel=Judas&cat=s. Accesat la 24 aprilie 2011. 
 103. ^ en Charts.org.nz – Lady Gaga – Judas”. 19 aprilie 2011. http://www.charts.org.nz/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga&titel=Judas&cat=s. Accesat la 19 aprilie 2011. 
 104. ^ en Lady Gaga – Chart history”. 18 martie 2015. https://www.billboard.com/artist/306341/Lady+Gaga/chart?f=806. Accesat la 18 martie 2015. 
 105. ^ en Lady Gaga: Artist Chart History”. 24 aprilie 2011. http://www.officialcharts.com/search/artists/%7B%7B%7Bartist%7D%7D%7D. Accesat la 24 aprilie 2011. 
 106. ^ ru Шнур и Ко возглавили российский чарт: Культура: Lenta.ru”. Există o versiune arhivată la 18 iulie 2012. http://lenta.ru/articles/2011/05/27/chart/. 
 107. ^ ru Chart Search”. Tophit for Lady Gaga. Există o versiune arhivată la 1 noiembrie 2016. http://www.tophit.ru/ru/tracks/32328/view. Accesat la 1 noiembrie 2016. 
 108. ^ en Official Scottish Singles Sales Chart Top 100”. 29 mai 2011. http://www.officialcharts.com/charts/scottish-singles-chart/282011/41/. Accesat la 29 mai 2011. 
 109. ^ sk RADIO TOP100 Oficiální – Lady Gaga – Judas”. International Federation of the Phonographic Industry. IFPIcr.sk. Există o versiune arhivată la 9 mai 2012. http://www.ifpicr.cz/hitparadask/index.php?a=titul&hitparada=18&titul=146500&sec=482fe42f3198b05ae8e8005ad9ee6c68. Accesat la 11 mai 2011. 
 110. ^ en Spanishcharts.com – Lady Gaga – Judas”. 24 aprilie 2011. http://www.spanishcharts.com/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga&titel=Judas&cat=s. Accesat la 24 aprilie 2011. 
 111. ^ en Swedishcharts.com – Lady Gaga – Judas”. 24, 2011. http://www.swedishcharts.com/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga&titel=Judas&cat=s. Accesat la 24, 2011. 
 112. ^ en Lady Gaga – Chart history”. 21 noiembrie 2014. https://www.billboard.com/music/Lady-Gaga/chart-history/hot-100. Accesat la 21 noiembrie 2014. 
 113. ^ en Lady Gaga – Chart history”. 5 mai 2011. https://www.billboard.com/music/Lady-Gaga/chart-history/adult-pop-songs. Accesat la 5 mai 2011. 
 114. ^ en Lady Gaga – Chart history”. 28 aprilie 2015. https://www.billboard.com/music/Lady-Gaga/chart-history/latin-pop-songs. Accesat la 28 aprilie 2015. 
 115. ^ en Lady Gaga – Chart history”. 3 aprilie 2012. https://www.billboard.com/music/Lady-Gaga/chart-history/pop-songs. Accesat la 3 aprilie 2012. 
 116. ^ en Lady Gaga – Chart history”. 28 aprilie 2015. https://www.billboard.com/music/Lady-Gaga/chart-history/rhythmic-40. Accesat la 28 aprilie 2015. 
 117. ^ nl Nederlandse Top 40 – week 19, 2011”. 16 mai 2011. https://www.top40.nl/top40/2011/week-19. Accesat la 16 mai 2011. 
 118. ^ nl Dutchcharts.nl – Lady Gaga – Judas”. 16 mai 2011. http://www.dutchcharts.nl/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga&titel=Judas&cat=s. Accesat la 16 mai 2011. 
 119. ^ hu Archívum – Slágerlisták – MAHASZ”. 2 iunie 2011. http://zene.slagerlistak.hu/single-track-top-40-lista/2011/21. Accesat la 2 iunie 2011. 
 120. ^ en End Of Year Charts - Top 50 Dance Singles 2011”. ARIA. Există o versiune arhivată la 27 ianuarie 2014. http://www.aria.com.au/pages/aria-charts-end-of-year-charts-dance-singles-2011.htm. Accesat la 15 aprilie 2014. 
 121. ^ nl Jaaroverzichten 2011” (în neerlandeză). Ultratop. Hung Medien. Există o versiune arhivată la 19 octombrie 2012. http://www.ultratop.be/nl/annual.asp?year=2011&cat=s. Accesat la 25 decembrie 2011. 
 122. ^ nl Jaaroverzichten 2011: Dance” (în neerlandeză). Ultratop. Hung Medien. Există o versiune arhivată la 29 decembrie 2014. http://www.ultratop.be/nl/annual.asp?year=2011&cat=sd. Accesat la 15 aprilie 2014. 
 123. ^ fr Rapports annuels 2011” (în franceză). Ultratop. Hung Medien. Există o versiune arhivată la 19 octombrie 2012. http://www.ultratop.be/fr/annual.asp?year=2011&cat=s. Accesat la 25 decembrie 2011. 
 124. ^ fr Rapports annuels 2011” (în franceză). Ultratop. Hung Medien. Există o versiune arhivată la 14 iunie 2014. http://www.ultratop.be/fr/annual.asp?year=2011&cat=sd. Accesat la 15 aprilie 2014. 
 125. ^ en Billboard Year-end 2011: Canadian Hot 100”. Billboard. Există o versiune arhivată la 9 decembrie 2011. http://www.billboard.biz/bbbiz/charts/yearendcharts/2011/canadian-hot-100. Accesat la 10 decembrie 2011. 
 126. ^ fr Classement des 100 premiers Singles Fusionnés par GfK Music 2011” (în franceză). Syndicat National de l'Édition Phonographique. Există o versiune arhivată la 16 noiembrie 2012. http://proxy.siteo.com.s3.amazonaws.com/disqueenfrance.siteo.com/file/dossierdepressesnep-midem2012.pdf. Accesat la 30 ianuarie 2012. 
 127. ^ it I singoli più venduti del 2011” (în italiană). Hit Parade Italia. Există o versiune arhivată la 8 august 2014. http://www.hitparadeitalia.it/hp_yends/hpe2011.htm. Accesat la 31 mai 2014. 
 128. ^ en Billboard Year-end 2011: Japan Hot 100”. Billboard—Japan. Există o versiune arhivată la 2 decembrie 2013. http://www.billboard-japan.com/charts/detail?a=hot100_year&year=2011. Accesat la 24 noiembrie 2013. 
 129. ^ en End of Year Charts: 2011”. UK Albums Chart. The Official Charts Company. Există o versiune arhivată la 15 septembrie 2012. http://www.ukchartsplus.co.uk/UKChartsPlusYE2011.pdf. Accesat la 30 aprilie 2012. 
 130. ^ es Top 50 Canciones 2011” (în spaniolă). Productores de Música de España. Există o versiune arhivată la 24 martie 2012. http://promusicae.es/files/listasanuales/canciones/Top%2050%20CANCIONES%20ANUAL%202011.pdf. Accesat la 27 ianuarie 2012. 
 131. ^ sv Singlar Album – År 2011” (în suedeză). Sverigetopplistan. Swedish Recording Industry Association. Există o versiune arhivată la 4 octombrie 2013. http://www.hitlistan.se/netdata/ghl002.mbr/lista?liid=43&dfom=20110001&newi=0. Accesat la 31 ianuarie 2012. 
 132. ^ en Billboard Year-end 2011: Hot Dance Club Songs”. Billboard. Există o versiune arhivată la 11 ianuarie 2012. http://www.billboard.biz/bbbiz/charts/yearendcharts/2011/hot-dance-club-play-songs. Accesat la 10 decembrie 2011. 
 133. ^ hu MAHASZ Rádiós TOP 100 2011” (în maghiară). Mahasz. Există o versiune arhivată la 26 iulie 2012. http://www.mahasz.hu/?menu=slagerlistak&menu2=eves_osszesitett_listak&id=radios&ev=2011. Accesat la 22 februarie 2012. 
 134. ^ ko South Korean Gaon Chart: Online download – 2011”. Gaon Chart. Korea Music Content Industry Association. Există o versiune arhivată la 4 martie 2016. http://gaonchart.co.kr/main/section/chart/online.gaon?serviceGbn=S1020&termGbn=year&hitYear=2011&targetTime=2011&nationGbn=E. Accesat la 28 mai 2017. 
 135. ^ fr Durand, Dominic. „InfoDisc : Les Meilleurs Ventes de Singles en 2011” (în franceză). InfoDisc. Există o versiune arhivată la 28 ianuarie 2016. http://www.infodisc.fr/Ventes_Single11.php. Accesat la 29 iulie 2013. 
 136. ^ it Certification: Nielsen, Week 26, 11” (PDF). Federation of the Italian Music Industry. p. 2. Există o versiune arhivată la 6 mai 2012. http://www.fimi.it/temp/cert_Nielsen_week2611.pdf. Accesat la 9 iulie 2011. 
 137. ^ ja レコード協会調べ 4月度有料音楽配信認定<略称:4月度認定>” (în japoneză). Recording Industry Association of Japan. 20 august 2011. Există o versiune arhivată la 14 septembrie 2011. http://www.riaj.or.jp/data/others/chart/w110820.html. Accesat la 20 august 2011. 
 138. ^ ja レコード協会調べ 4月度有料音楽配信認定<略称:4月度認定>” (în japoneză). Recording Industry Association of Japan. 20 septembrie 2011. Există o versiune arhivată la 4 noiembrie 2013. http://www.riaj.or.jp/data/others/chart/w110920.html. Accesat la 20 septembrie 2011. 
 139. ^ en Latest Gold / Platinum Singles”. RadioScope.net. Recording Industry Association of New Zealand. Există o versiune arhivată la 31 august 2011. http://www.radioscope.net.nz/index.php?option=com_content&task=view&id=77&Itemid=61. Accesat la 22 iulie 2011. 
 140. ^ en „[http://www.bpi.co.uk/certified-awards/search.aspx British single certifications – Lady Gaga - Judas]”. 4 iunie 2015. http://www.bpi.co.uk/certified-awards/search.aspx. Accesat la 4 iunie 2015. 
 141. ^ es Spanish single certifications – Lady Gaga – Judas”. 4 iunie 2015. http://www.promusicae.es/listas/semanales. Accesat la 4 iunie 2015. 
 142. ^ sv Guld- och Platinacertifikat − År 2011”. 4 iunie 2015. https://web.archive.org/web/20150924033215/http://www.ifpi.se/wp-content/uploads/Guld-Platina-Cert-2011-Artistordning.pdf. Accesat la 4 iunie 2015. 
 143. ^ en American single certifications – Lady Gaga - Judas”. 4 iunie 2015. https://www.riaa.com/gold-platinum/?tab_active=default-award&ar=Lady+Gaga&ti=Judas#search_section. Accesat la 4 iunie 2015. 
 144. ^ ko Lady Gaga – Judas Download” (în coreeană). Universal Music Korea. 18 aprilie 2011. Există o versiune arhivată la 4 mai 2011. http://www.universalmusic.co.kr/#/music/album?albumId=278050. Accesat la 23 aprilie 2011. 
 145. ^ de Lady Gaga : Judas : CD Single” (în germană). Amazon.com. Există o versiune arhivată la 18 iunie 2011. https://www.amazon.de/dp/B004XF5S50/. Accesat la 24 aprilie 2011. 
 146. ^ pl Empik Muzyka: Judas” (în poloneză). Empik.co. Există o versiune arhivată la 1 iunie 2011. http://www.empik.com/judas-lady-gaga,prod61080043,muzyka-p. Accesat la 13 mai 2011. 
 147. ^ en Lady Gaga : Judas : UK CD Single”. HMV Group. Există o versiune arhivată la 18 iunie 2011. http://hmv.com/hmvweb/displayProductDetails.do?ctx=280;-1;-1;-1;-1&sku=67378. Accesat la 5 mai 2011. 
 148. ^ en Judas (The Remixes, Pt. 1) – EP by Lady GaGa”. iTunes Store. 16 mai 2011. Există o versiune arhivată la 19 mai 2011. https://itunes.apple.com/gb/album/judas-the-remixes-pt-1-ep/id438033530. Accesat la 16 mai 2011. 
 149. ^ it Lady Gaga : Judas : Singolo” (în italiană). Internet Book Shop. Există o versiune arhivată la 11 septembrie 2011. http://www.ibs.it/disco/0602527727028/lady-gaga/judas.html. Accesat la 5 mai 2011. 
 150. ^ zh Taiwan CD single release: Lady Gaga: Judas” (în chineză). Universal Music Taiwan. Există o versiune arhivată la 18 iunie 2011. http://www.umusic.com.tw/Main.aspx?dest=AlbumMain&SuperCatId=2&catID=2&album=4065. Accesat la 17 iulie 2011. 
 151. ^ Lady GaGa : Judas : CD Single (US)”. Amazon.com. Există o versiune arhivată la 18 iunie 2011. https://www.amazon.com/dp/B004XF5S50. Accesat la 19 mai 2011. 
 152. ^ de Judas: The Remixes Part II German release” (în germană). Lady Gaga's Official German Website. 1 iulie 2011. Există o versiune arhivată la 18 iunie 2011. http://www.lady-gaga.de/releases/detail/product/176475/judas-the-remixes-pt-ii/. Accesat la 20 iunie 2011. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Acest cântec a fost inițial valabil gratuit pentru utilizatorii iTunes Store din Statele Unite care au cumpărat albumul Born This Way înainte de 29 mai 2011, prin intermediul unui cod trimis înainte de 2 iunie.