Telephone

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
„Telephone”
Disc single de Lady Gaga în colaborare cu Beyoncé
de pe albumul The Fame Monster
Lansat 26 ianuarie 2010 (2010-01-26)
Format
Înregistrat
Gen Dance-pop
Lungime 3:41
Casă de discuri
Compozitor
Producător
 • Darkchild
 • Lady Gaga[1]
Discuri single de Lady Gaga
"Bad Romance"
(2009)
"Telephone"
(2010)
"Alejandro"
(2010)
Cronologie singles – Discuri single de Beyoncé
"Put It in a Love Song"
(2010)
"Telephone"
(2010)
"Why Don't You Love Me"
(2010)

„Telephone” este un cântec al interpretei americane Lady Gaga realizat în colaborare cu artista americană Beyoncé. Compus de Gaga, Rodney Jerkins, LaShawn Daniels, Lazonate Franklin și Beyoncé, piesa este inspirată de teama de asfixie a solistei. Cântăreața a explicat că versurile în care aceasta preferă să se relaxeze pe ringul de dans decât să îi răspundă la telefon iubitului ei sunt o metaforă iar telefonul reprezintă frica de a nu lucra îndeajuns de mult pentru a fi de succes. În mod inițial, Gaga a compus cântecul pentru Britney Spears, aceasta înregistrând un demo. Din punct de vedere muzical, „Telephone” conține un ante-refren lung, un vers rap și voci ale unor operatori care anunță că linia telefonică nu este disponibilă. Beyoncé apare în mijlocul piesei, cântând versurile rapid, acompaniată de beat-urile duble.

Cântecul a primit recenzii pozitive din partea criticilor de specialitate, considerând „Telephone” o piesă ce iese în evidență din extended play-ul The Fame Monster. Single-ul a primit o nominalizare pentru un premiu Grammy la categoria „Cea mai bună colaborare pop vocală” în 2011. În urma lansării albumului, „Telephone” s-a clasat în topurile din Statele Unite, Australia, Canada, Țările de Jos, Noua Zeelandă, Suedia și Ungaria datorită descărcărilor digitale. Cântecul a înregistrat un succes deosebit în Europa, ocupând prima poziție a clasamentelor din Belgia, Danemarca, Irlanda, Norvegia, Regatul Unit și Ungaria. Potrivit International Federation of the Phonographic Industry, single-ul s-a vândut în 7.4 milioane de exemplare digitale în toată lumea în 2010, devenind unul dintre cele mai bine vândute single-uri ale lui Gaga[2].

Videoclipul muzical al cântecului a reprezentat o continuare a videoclipului piesei „Paparazzi” din 2009, fiind filmat drept un scurtmetraj. După ce Gaga este eliberată din închisoare de Beyoncé, cele două merg la un restaurant și otrăvesc oaspeții cu micul dejun. În urma crimei, acestea scapă și ajung într-o urmărie a poliției de mare viteză. Videoclipul conține referințe către Quentin Tarantino și filmele lui: Pulp Fiction (1994) și Kill Bill: Volumul 1 (2003). Videoclipul a primit, în general, recenzii pozitive din partea criticilor de specialitate. Acesta a primit trei nominalizări la ediția din 2010 a MTV Video Music Awards, inclusiv o nominalizare la categoria „Videoclipul anului”. În ianuarie 2015, revista Billboard a numit „Telephone” ca fiind cel mai bun videoclip din prima jumătate a deceniului. În memoria prietenului lui Gaga, Alexander McQueen, aceasta a cântat o versiune acustică a piesei, mixată cu „Dance in the Dark”, la ediția din 2010 a premiilor Brit. Single-ul a fost, de asemenea, adăugat în lista cântecelor pentru turneele The Monster Ball Tour în 2010, Born This Way Ball în 2010, ArtRave: The Artpop Ball în 2014 și Joanne World Tour în 2017.

Informații generale[modificare | modificare sursă]

Imagine indisponibilă Imagine indisponibilă
„Telephone” a fost inițial compus pentru Britney Spears (stânga). Atunci când cântăreața nu l-a folosit pentru albumului ei, Gaga a preluat piesa pentru a o înregistra împreună cu Beyoncé (dreapta).

În mod inițial, „Telephone” a fost compus de Gaga pentru cel de-al șaselea album de studio al cântăreței Britney Spears, Circus, însă aceasta l-a respins[3]. Mai târziu, Gaga a înregistrat piesa împreună cu Beyoncé pentru The Fame Monster[4]. Aceasta a spus că: „Am compus piesa pentru ea [Spears] cu mult timp în urmă, însă pur și simplu nu l-a folosit pentru albumul ei. E bine pentru că eu iubesc melodia și o să o cânt acum”[5]. Demo-ul cu vocea lui Spears a apărut în mod ilegal pe internet în luna mai a anului 2010. De asemenea, „Telephone” ar fi trebuit să fie în colaborare cu Spears, însă Gaga a ales-o în cele din urmă pe Beyoncé[6][7]. Inspirația principală din spatele cântecului a fost frica solistei de asfixie, de vreme ce aceasta simțea că rareori își găsește timp să se relaxeze și să se distreze.

Teama de sufocare—ceva ce am sau teama de faptul că niciodată nu mă pot bucura ... Deoarece îmi iubesc munca foarte mult, îmi este foarte greu să ies în oraș și să mă distrez ... Nu mă duc în cluburi de noapte ... Nu vei vedea fotografii cu mine căzând beată într-un club. Nu merg—și asta pentru că de obicei, știi, merg, îmi iau un whiskey, beau jumătate din el, și apoi trebuie să mă întorc la muncă[8].

În mai 2011, Gaga a dezvăluit faptul că „legătura emoțională” cu cântecul a fost una dificilă. Atunci când a fost întrebată dacă piesa a fost compusă în mod inițial pentru Britney Spears, solista a spus că: „Păi, nu a fost asta exact ceea ce s-a întâmplat, dar nu vreau să intru în asta. [...] În cele din urmă, procesul de mixare și finalizare a producției a fost unul foarte stresant pentru mine. Când spun că este cel mai rău cântec al meu, nu are de-a face cu el în sine, ci doar cu legătura emoțională între mine și piesă”[9].

Structura muzicală și versurile[modificare | modificare sursă]

„Telephone” a fost compus de Lady Gaga împreună cu Rodney Jerkins, LaShawn Daniels, Lazonate Franklin și Beyoncé[1]. Din punct de vedere muzical, piesa a fost descrisă ca fiind dance-pop[10]. Deși cântecul este construit ca un duet, prima apariție a lui Beyoncé este în versul mijlociu. Aceasta își cântă versul în timpul unui interludiu scurt, apoi contribuie ca acompaniament vocal pentru refren și restul piesei[11]. „Telephone” începe încet, Gaga cântând într-o voce solemnă peste sunetele unei harpe ce se schimbă imediat într-un beat puternic[12]. În principal, solista vorbește despre a fi într-un club în timp ce iubitul ei continuă să o sune, însă aceasta nu poate să vorbească deoarece bea și dansează pe melodia ei preferată. Refrenul urmează pe măsură ce versurile „Stop calling, stop calling, I don't want to talk anymore” (ro.: „Nu mai suna, nu mai suna, nu vreau să mai vorbesc”) încep. „Telephone” constă într-un ante-refren extins, un vers rap și un epilog cu o voce care anunță că linia telefonică nu este accesibilă în acel moment[11]. Potrivit unei partituri publicate la Musicnotes.com by Sony/ATV Music Publishing, cântecul are un tempo de 122 de bătăi pe minut. Vocea lui Gaga variază de la nota Fa3 către înalta notă Do5. Piesa este compusă în tonalitatea Fa în modul dorian în timp ce urmărește o secvență simplă de Fa minor–La♭–Si♭–Fa minor în progresia de acorduri[13].

Versurile piesei „Telephone” vorbesc despre dorința solistei de a se distra pe ringul de dans în loc să răspundă la telefon[14]. Aceasta îi spune mai târziu iubitului ei că și-a lăsat capul și inima pe scenă[15]. Versurile sunt cântate într-un mod rapid, acompaniate de beat-urile duble[14]. Potrivit lui Gaga, telefonul din versurile piesei nu este doar un telefon fizic, ci și o persoană din capul ei care îi spune să continue să lucreze din ce în ce mai mult. Cântăreața a explicat că: „Asta este teama mea—telefonul sună în timp ce și capul meu sună ... Fie că e vorba de un telefon sau doar gândurile din capul tău, asta e o altă teamă”[8].

Receptare[modificare | modificare sursă]

Critică[modificare | modificare sursă]

Lady Gaga interpretând cântecul „Telephone” în turneul Born This Way Ball.

Cântecul a obținut recenzii pozitive din partea criticilor de specialitate. Michael Hubbard de la MusicOMH a opinat că piesa a fost „probabil cel mai bun lucru aici [pe The Fame Monster]”. El a complimentat „ante-refrenul briliant” și finalul piesei în care apelantul ascultă căsuța vocală[11]. Popjustice i-a oferit o recenzie pozitivă cântecului: „Parcă «What You Waiting For?» a lui Gwen se întâlnește cu «The Way I Are» a lui Timbaland, care se întâlnește cu alte cincizeci de lucruri ... Structura este destul de captivantă ... există ceva tumultuos de strălucit în legătură cu contribuția lui Beyoncé care face totul să pară bine, precum ar fi fost un plan de la început”[6]. Evan Sawdey de la PopMatters a opinat că „Mult discutata colaborare a lui Beyoncé în «Telephone»—cu beat-urile duble și versurile rapide—se dovedește a fi una dintre cele mai pline de adrenalină piese pe care Gaga a creat-o până acum, totul simțindu-se ca și cum e pe cale să vireze către alte cântece în orice moment pur și simplu datorită entuziasmului rafinat împărțit între cele două dive, transformând [melodia] cu ușurință în punctul culminant a lui The Fame Monster[16]. Mikael Woods de la ziarul Los Angeles Times a considerat că „Telephone” este „o meditație atent gândită la cât de enervant este acel moment când un tip te tot sună în timp ce ești în club”[17]. Jon Caramnica de la ziarul The New York Times a comentat că „Video Phone” și „Telephone” „au promis o nouă direcție, însă tot ce a făcut Beyoncé a fost să apară pentru a dovedi că ar putea să o depășească pe Gaga, întorcându-se apoi în zona de ei confort”[18].

Nick Escuerdo de la Phoenix New Times a listat „Telephone” ca fiind un cântec ce iese în evidență de pe album[19]. Sarah Hajibagheri de la ziarul The Times și criticul de muzică și film de la New York Press, Armond White, nu au fost impresionați de piesă. Hajibagheri a spus că „Apariția vocii lui Beyoncé alături de tonurile de pe apel aduce un sentiment de haos total”[20]. White a opinat că „[Piesa] sărbătorește un refuz nepăsător de a comunica; pentru a răsfăța cultura pop fără minte și fără inimă—într-un stil Tarantino”[21]. Melanie Bertoldi de la revista Billboard i-a oferit o recenzie pozitivă cântecului, spunând că: „Asemănător cu «Blah Blah Blah» a lui Kesha, «Telephone» se hotărăște să reducă la tăcere pe «Bug a Boo» cu care artista Beyoncé este prea familiară ... În momentul în care «Telephone» trece printr-un zid de sunete celulare pentru a reveni la introducerea sa simplă, Gaga și Beyoncé îi lasă ascultătorului o singură opțiune: să se predea ringului de dans”[22].

Comercială[modificare | modificare sursă]

În noiembrie 2009, datorită numeroaselor descărcări digitale, cântecul s-a clasat în topurile din Iralanda, Australia și Regatul Unit, debutând pe locurile 26, 29 și, respectiv, 30[23]. Piesa a debutat, de asemenea, pe locul 30 la 12 decembrie 2009 în topul Billboard Hot 100 din Statele Unite datorită vânzărilor digitale[24]. După câteva săptămâni în care a fluctuat în clasament, single-ul a ajuns în cele din urmă pe locul trei, devenind cel de-al șaselea hit de top 10 consecutiv a lui Gaga[25]. Piesa a ocupat, de asemenea, locul unu în clasamentul Pop Songs, devenind cel de-al șaselea single consecutiv a lui Gaga care să ocupe această poziție. Solista a devenit astfel singura artistă din istorie care să reușească această performanță. Cântecul a devenit, de asemenea, cel de-al șaselea single a lui Beyoncé care să ajungă pe locul unu în Pop Songs. Astfel, Gaga și Beyoncé au egalat-o pe Mariah Carey ca artiste cu cele mai multe piese pe locul unu de la lansarea topului în 1992[26]. Până în aprilie 2016, „Telephone” s-a vândut în 3,400,000 de exemplare digitale în Statele Unite[27].

În Australia, piesa s-a clasat pe locul trei[28] și a primit o certificare cu triplu disc de platină din partea Australian Recording Industry Association (ARIA) pentru expedierea a 210,000 de copii[29]. În Noua Zeelandă, cântecul a debutat pe locul 31, acesta fiind cel mai mare debut al săptămânii respective[30]. În cele din urmă, single-ul a ajuns pe locul trei[31]. „Telephone” a debutat, de asemenea, pe locul 14 în clasamentul Canadian Hot 100. Piesa a ocupat poziția maximă, locul trei, devenind cel de-al șaselea single consecutiv de top trei a lui Gaga[32]. Cântecul a primit o certificare cu triplu disc de platină din partea Canadian Recording Industry Association (CRIA) pentru cele 240,000 de exemplare digitale vândute[33].

În Regatul Unit, „Telephone” a debutat pe locul 12 în UK Singles Chart la 14 martie 2010[34]. În următoarea săptămână, single-ul a urcat către prima poziție, devenind cel de-al patrulea single a lui Gaga și, respectiv, cel de-al cincilea single a lui Beyoncé care să obțină această performanță. Au fost vândute 720,500 de copii în Regatul Unit până în septembrie 2016 iar piesa a primit o certificare cu disc de platină din partea British Phonographic Industry (BPI)[35][36]. Potrivit Official Charts Company, „Telephone” este al treilea cel mai bine vândut single pe vinil în Regatul Unit din acest deceniu[37]. În Irlanda, cântecul a debutat pe locul 26. Săptămâna următoare, acesta a urcat către poziția maximă, locul doi[38]. Potrivit International Federation of the Phonographic Industry, single-ul s-a vândut în 7.4 milioane de exemplare în întreaga lume în 2010[39].

Distincții[modificare | modificare sursă]

În sondajul anual Pazz and Jop realizat de criticii de muzică, „Telephone” s-a clasat pe locul 16 în 2010[40]. Piesa a ocupat, de asemenea, locul trei în topul celor mai bune 25 de single-uri din 2010 realizat de Rob Sheffield de la Rolling Stone[15]. Sheffield a explicat mai târziu că „Telephone” a fost „o defecțiune în comunicare pe ringul de dans”, adăugând că „Beyoncé, cel mai extraordinar star pop non-nebunatic al timpurilor noastre, se preface că e la fel de nebună ca Gaga pentru câteva minute”[15]. Amy Phillips de la Pitchfork Media a clasat „Telephone” pe locul 55 în lista celor mai bune piese din 2010, opinând că este unul dintre cele mai „puțin ciudate” cântece de pe The Fame Monster[41]. În același an, single-ul a ocupat locurile 10 și, respectiv, 29 în listele de final de an realizate de MTV News și PopMatters[42][43]. Pe 26 aprilie 2011, Gary Trust de la revista Billboard a clasat „Telephone” pe locul patru în lista celor mai bune 10 colaborări între femei[44].

În 2010, melodia a fost nominalizată la categoria „Cântec preferat” la premiile Australian Nickelodeon Kids' Choice Awards[45] și la cea de-a 37-a ediție a premiilor People's Choice Awards[46]. În următorul an, „Telephone” a fost nominalizat la categoria „Cea mai bună colaborare pop vocală” la cea de-a 53-a ediție a premiilor Grammy[47]. Single-ul a fost, de asemenea, recunoscut ca fiind una dintre cele mai interpretate piese în 2011 la premiile ASCAP Pop Music Awards[48]. În același an, BMI a listat „Telephone” ca fiind una dintre piesele premiate la ceremonia de premiere a BMI[49]. La ediția din 2011 a premiilor Virgin Media Music Awards, cântecul a primit o nominalizare la categoria „Cel mai bun single” și a câștigat premiul pentru „Cea mai bună colaborare”[50].

Videoclipul[modificare | modificare sursă]

Informații generale[modificare | modificare sursă]

Videoclipul piesei „Telephone” a fost filmat la 28 ianuarie 2010 sub regia lui Jonas Åkerlund[51][52]. Revista New York a raportat că ideea videoclipului a implicat-o pe Beyoncé, eliberând-o pe Gaga din închisoare. În fotografiile publicate de pe platourile de filmare, Gaga și Beyoncé sunt surprinse într-o mașină numită „Pussy Wagon”. Autovehicolul a fost condus de personajul lui Uma Thurman în filmul lui Quentin Tarantino din 2003, Kill Bill: Vol. 1[53]. Alte idei ale videoclipului implică scene într-un restaurant, o apariție a cântărețului Tyrese Gibson și o scenă de duș în închisoare. Gaga și Beyoncé au purtat „bucăți distorsionate de blug”, proiectate de Frank Fernández și Oscar Olima[54]. Într-un interviu pentru E! Online, Gaga a explicat mai profund semnificația din spatele videoclipului:

A fost această calitate uimitoare în «Paparazzi» unde am avut muzică pop pură și de calitate, dar am avut în același timp și un comentariu despre cultura faimei ... Am vrut să fac același lucru și cu acest videoclip ... Este cu siguranță o calitate inspirată de Tarantino în videoclip ... Implicarea sa directă [în acesta] a venit atunci când m-a lăsat să împrumut Pussy Wagon-ul. Luam prânzul într-o zi în Los Angeles și i-am spus conceptul videoclipului meu, și i-a plăcut atât de mult încât mi-a spus «Trebuie să folosești Pussy Wagon-ul»[55].

Pe 5 februarie 2010, solista a fost intervievată de Ryan Seacrest de la KIIS-FM. Aceasta a comentat videoclipul, opinând că: „Ceea ce am făcut a fost cu adevărat un eveniment pop și, atunci când eram mai tânără, eram întotdeauna entuziasmată de momentele când avea loc un eveniment gigantic în muzica pop, și asta mi-am dorit să fac și eu”[56]. Gaga a spus, de asemenea, că intenția ei a fost de a lua „ideea că America este plină de tineri care sunt inundați de informații și tehnologie și o transformă mai mult într-un comentariu despre tipul de țară care suntem”[55].

Formația rock Semi Precious Weapons a confirmat pentru MTV News că vor avea o apariție cameo în videoclip[57]. Pe 15 februarie 2010, trei fotografii de pe platourile de filmare au fost postate pe site-ul cântăreței. Imaginile o prezintă pe Gaga în trei scene distincte: o scenă în bucătărie în care aceasta poartă o pălărie de bucătar din plastic, o altă scenă în restaurant alături de dansatorii ei în care Gaga este prezentată purtând un sutien și o bandană, ambele cu modelul drapelului Americii, și o altă fotografie alb-negru ce o prezintă pe solistă purtând o pălărie făcută din mai multe triunghiuri și telefoane cu fir[58]. S-a stabilit inițial ca videoclipul să aibă premiera în februarie 2010, însă lansarea a fost amântă până în martie 2010[59][60][61]. La 9 martie 2010, numeroase fotografii din videoclip au fost postate pe internet. În cele din urmă, acesta a avut premiera la E! News și Vevo pe 11 martie 2010[62].

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Lady Gaga într-o fotografie de prezentare a videoclipului.

Videoclipul muzical are o durată de peste nouă minute și începe acolo unde „Paparazzi” s-a încheiat, Gaga fiind arestată pentru uciderea iubitului ei prin otrăvirea băuturii sale[63]. Aceasta este ulterior dusă la o închisoare pentru femei, fiind condusă de doi gardieni care o dezbracă de rochia cu umeri falși. Solista este lăsată întinsă pe pat, goală, în timp ce este luată în râs de celelalte deținute. Unul dintre gardieni spune: „Ți-am spus eu că nu are penis”, referindu-se la zvonurile cum că Gaga ar fi intersex[63][64]. Primele trei minute ale videoclipului prezintă activitățile cântăreței în închisoare—notabil sărutul cu o prizonieră lesbi (Heather Cassils) în curtea de exerciții, purtând o pereche de ochelari de soare realizați din țigări semi-fumate, și scena în care Gaga vizionează o scenă de bătaie între femei în cantină[65]. Sora cântăreței, Natali Germanotta, face o apariție cameo în această secvență[66]. Gaga răspunde apoi la un apel de la Beyoncé, începând mai apoi să cânte piesa. Solista interpretează primul vers și refrenul împreună cu alte deținute, urmat de post-refrenul în care aceasta poartă un costum realizat din bandă galbenă de precauție, proiectat de Brian Lichtenberg[63][67].

Gaga este scoasă pe cauțiune din închisoare și iese pentru a o găsi pe Beyoncé ce o așteaptă în „Pussy Wagon”. Cântăreața este poreclită „Honey Bee”, o referință pentru personajul „Honey Bunny” din filmul lui Tarantino din 1994, Pulp Fiction[68]. După un schimb de dialoguri, Gaga și Beyoncé călătoresc prin deșert pentru a se opri la un restaurant[64]. Beyoncé se așează în fața iubitului ei, Gibson, însă se plictisește de prostia lui și îl otrăvește. Cu toate acestea, otrava nu a avut efect, așa cum spera[64]. Videoclipul trece mai apoi la o secvență intermediară intitulată „Let's Make a Sandwich” (ro.: „Să facem un sandviș”)[63]. Aici, Gaga stă într-o bucătărie, purtând pălăria din triunghiuri și telefoane, în timp ce dansatorii sar în spatele ei, ținând clești de salată și tacâmuri asortate. În cele din urmă, solista pregătește un sandviș și îl mănâncă după o secvență de dans[63]. Între timp, cântăreața adaugă otravă în toate farfuriile pregătite pentru clienții din restaurant. Gibson și toate celelalte personaje, inclusiv cele jucate de Semi Precious Weapons și câinele lor, Lava, mor. Gaga și Beyoncé realizează o altă secvență de dans, purtând articole de îmbrăcăminte cu drapelul Americii și blugi sfâșiați, defilând în jurul cadavrelor[64]. Solistele părăsesc restaurantul și se urcă în „Pussy Wagaon”, călătorind pe o șosea, în timp ce un reporter de știri (intepretat de Jai Rodriguez) raportează crima la știri. Scena finală o prezintă pe Gaga și Beyoncé călătorind prin deșeret pe măsură ce sirene de poliție se aud în fundal. Videoclipul se încheie cu versul „To Be Continued...” (ro.: „Va Urma...”), urmat de acreditările de final[63].

Receptare[modificare | modificare sursă]

Lady Gaga cântând piesa „Telephone” în timpul turneului ArtRave: The Artpop Ball în 2014.

James Montgomery de la MTV a opinat că: „Împreună cu «Telephone», Gaga a intrat în stratosfera starurilor pop rare, alături de celebrități precum Madonna și Michael Jackson”[63]. Matt Donnelly de la ziarul Los Angeles Times a scris că videoclipul piesei „Telephone” este „o sărbătoare vizuală, plină de modă fantastică, lupte între fete, mese otrăvite, o armată de accesorii pentru cap și multă generozitate Gaga”[69]. Amy Odell de la revista New York a considerat că „Acesta e videoclipul lui Gaga, însă Beyoncé este cea mai bună parte: ea arată partea furioasă și nebună pe care o știam ascunsă sub fațada ei atât de perfectă”[64]. Monica Herrera de la revista Billboard a scris că: „Videoclipul lui «Telephone» este plin de intrigi, lupte în închisori, scene de săruturi, otrăviri în masă și o mulțime de versiuni pline de piele a ceea ce par a fi «costume»”[70]. Tanner Stransky de la Entertainment Weekly a opinat că: „Este la fel ca epicul ei videoclip pentru «Bad Romance»? Din păcate, nu prea cred. Dar este mai bun decât orice altceva avem aici”[71]. Jennifer Cady de la site-ul E! Online a lăudat aspectul „întotdeauna feroce” a lui Beyoncé pe parcursul videoclipului[72]. Un editor de la The Huffington Post a scris: „Ca de obicei, există crimă, masturbare, plasare de produse, referințe către Tarantino și o mulțime de articole de îmbrăcăminte nerealiste”[73]. În ianuarie 2015, Billboard a numit videoclipul piesei „Telephone” cel mai bun videoclip al primei jumătăți al anilor '10 (deceniu)[74].

Sandy Rios, președinte al Culture Campaign, a criticat videoclipul la Fox News într-un interviu cu Megyn Kelly, numindu-l „dezgustător ... otrăvește mințile copiilor noștrii”[75]. Criticul Armond White de la New York Press a descris videoclip ca fiind „malefic și urât”, considerând, de asemenea, că „rezumă nebunia culturii pop contempoare de masă” și aduce „un omagiu către influența lui Tarantino” în distorsionarea „plăcerii culturii pop către absurdități”[21]. William Goodman de la revista Spin a scris că videoclipul are „un efect boom-pow al televizorului japonez luminos”[76]. Acesta și-a încheiat recenzia prin a spune că „videoclipul trebuie să fi costat o avere”, descriindu-l ca „o capodoperă pop cu buget mare”[76]. Caryn Ganz de la Rolling Stone a numit videoclipul „un amestec de pornografie lesbiană în închisoare, filme ce explorează sexul și clipiri confidențiale între cele două dive”[68]. El a mai spus că: „dacă Quentin Tarantino și Russ Meyer ar fi refăcut Thelma și Louise ca o orgie cu plasare de produse și interludii cu coregrafii, acesta ar fi fost rezultatul”[68]. Ganz și-a încheiat recenzia prin a opina că „Videoclipul este, cu siguranță, cinematografic și ciudat de feminist, și strigă către o declarație largă despre cultura consumatorilor”[68].

În luna mai a anului 2011, Gaga și-a exprimat nemulțumirea cu privire la videoclip în timpul unui interviu pentru revista Time Out, spunând: „Nici măcar nu pot să mă uit la videoclipul lui «Telephone», îl urăsc atât de mult. Beyoncé și cu mine suntem grozave împreună. Însă există atât de multe idei în acel videoclip și tot ceea ce văd este creierul meu plin idei și îmi doresc să fi editat ceva mai mult”[77].

Distincții și recunoașteri[modificare | modificare sursă]

Videoclipul a fost clasat pe locul trei în lista celor mai bune 50 de videoclipuri a anului 2010 realizată de NME, comentând că sunt „aproape zece minute de plasare de produse, o poveste ca cea din Thelma și Louise, costume bizare și câteva mișcări unice a la Gaga”[78]. Acesta a fost plasat, de asemenea, pe locul 17 în lista celor mai bune 100 de videoclipuri muzicale realizată de aceeași publicație, redactorul conluzionând că: „«Telephone» ocolește toată ciudățenia cosmică și depășită a videoclipurilor recenete și se stabilește timp de nouă minute pentru o acțiune lesbi plină de referințe Tarantino”[79]. În clasamentul celor mai bune 20 de videoclipuri ale anului 2010 realizat de revista Spin, „Telephone” a ocupat locul șapte, alături de comentariul: „decizia de a o atrage pe normala și secretoasa Beyoncé într-o fantezie lesbi pușcăriașă a fost genială”[80]. Redactorii de la Pitchfork Media au clasat, de asemenea, videoclipul în lista celor mai bune videoclipuri a anului 2010[81]. Pe 3 august 2010, videoclipul piesei „Telephone” a primit trei nominalizări la ediția din 2010 a premiilor MTV Video Music Awards la categoriile „Cea mai bună coregrafie”, „Videoclipul anului” și „Cea mai bună colaborare”, câștigându-l pe ultimul[82].

Interpretări live[modificare | modificare sursă]

Gaga interpretând melodia în turneul The Monster Ball Tour, în 2010.

Gaga a cântat „Telephone” la premiile Brit la 16 februarie 2010, la Earls Court Exhibition Centre. Interpretarea a fost inspirată de decesul recent al unui prieten, designerul de modă Alexander McQueen. Solista a planificat inițial o versiune diferită a interpretării, însă a schimbat conceptul în ultimul moment, de vreme ce și-a dorit să aducă un omagiu lui McQueen[83]. Gaga a ales o versiune acustică a piesei „Telephone” și un remix al cântecului „Dance in the Dark”. Înainte de spectacol, aceasta a postat un mesaj pe contul ei de Twitter: „Interpretarea din această seară este inspirată de prietenul nostru. Mască făcută de Phillip Treacy, sculptură realizată de Nick Knight, muzică de Lady Gaga. Ne e dor de tine”[84]. Cântăreața și-a început interpretarea prin a anunța că „Asta este pentru Alexander McQueen”. Gaga a purtat un costum de culoare albă și o perucă imensă în stilul Mariei Antoneta[85]. Întregul spectacol a fost mai discret în comparație cu cele precedente[83].

Solista a adăugat „Telephone” și în lista pieselor pentru turneul The Monster Ball Tour, pentru concertele din Europa. În cel de-al doilea act, intitulat „Subway”, Gaga a purtat ținute negre și a cântat la o claviatură[86][87]. „Telephone” și „Brown Eyes” (de pe albumul The Fame) au fost, de asemenea, interpretare la emisiunea de comedie Friday Night with Jonathan Ross, la 3 martie 2010, pentru un episod care a fost difuzat două zile mai târziu[88]. Artista a cântat single-ul și la emisiunea japoneză Music Station pe 16 aprilie 2010. Pentru interpretare, Gaga a purtat un costum de pisică și o pereche de umeri din plastic, proiectați de Somarta și Yuima Nakazato[89]. În mai 2011, solista a cântat „Telephone” la festivalul BBC Radio 1's Big Weekend în Carlisle, Cumbria[90]. Pe 26 iunie 2011, Beyoncé a interpretat piesa în timpul festivalului Glastonbury în fața a peste 175,000 de fani[91]. Gaga a cântat melodia în turneul Born This Way Ball Tour în 2012 cu aceeași coregrafie din videoclip[92]. În timpul turneului ArtRave: The Artpop Ball din 2014, cântăreața a interpretat un mixaj între „Telephone” și „Poker Face[93]. Pe 5 februarie 2017, solista a cântat piesa în timpul spectacolului din pauza Super Bowl[94].

Alte versiuni[modificare | modificare sursă]

Pe 2 mai 2010, un demo al cântecului „Telephone” ce conține vocea lui Brintey Spears a apărut în mod ilegal pe internet[95]. După câteva sugestii că demo-ul ar putea fi fals, producătorul Rodney Jerkins a confirmat autenticitatea piesei prin intermediul contului său de Twitter. Acesta a mai spus că versiunea apărută a fost o înregistrare timpurie și nemixată, negând faptul că el însuși ar fi postat demo-ul, cu toate că ar fi fost rugat să o facă[96][97]. Stilul muzical al demo-ului a fost comparat cu single-ul lui Spears din 2007, „Piece of Me”. Versiunea finală a cântecului „Telephone” a fost, de asemenea, comparată cu cel de-al cincilea album de studio al lui Spears, Blackout[98]. Rob Sheffield de la Rolling Stone a lăudat versiunea demo, incluzând-o în lista celor mai bune 25 de single-uri din 2010[15].

Trupa Little Mix a interpretat un mixaj între „Telephone” și piesa formației Queen, „Radio Ga Ga” (1984), în timpul celui de-al optulea sezon al emisiunii The X Factor din Regatul Unit[99][100]. Versiunea lor a fost lansată ca disc single[101]. Cântecul a fost interpretat într-o versiune cover de către Lea Michele ca Rachel Berry și Charice Pempengco drept Sunshine Corazon, personaje din emisiunea TV americană Glee[102]. Această versiune a fost lansată, de asemenea, ca single, și a reușit să se claseze pe locul 17 în Canada, pe locul opt în Irlanda, pe locul 23 în Statele Unite și pe locul 30 în Australia[103][104][105].

Ordinea pieselor pe disc și formate[modificare | modificare sursă]

Acreditări și personal[modificare | modificare sursă]

Înregistrare și management
Perosnal

Acreditări adaptate de pe broșura albumului The Fame Monster[1].

Prezența în clasamente[modificare | modificare sursă]

Vânzări și certificări[modificare | modificare sursă]

Datele lansărilor[modificare | modificare sursă]

Regiune Dată Format
Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii 26 ianuarie 2010 Difuzare radio[188][189][190][191]
Franţa Franța 15 februarie 2010 Descărcare digitală[192]
Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii 2 martie 2010 The Remixes EP – descărcare digitală
Regatul Unit Regatul Unit[193]
Canada Canada[194]
Franţa Franța[195]
Danemarca Danemarca[196]
Suedia Suedia[197]
Elveţia Elveția[198]
Belgia Belgia[199]
Irlanda Irlanda[200]
Țările de Jos Țările de Jos[201]
Regatul Unit Regatul Unit 15 martie 2010 CD single[202], 7 inch, descărcare digitală[203]
Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii 30 martie 2010 The Remixes EP – CD single[117]
Germania Germania 2 aprilie 2010 CD single[204]
Franţa Franța 5 aprilie 2010 Descărcare digitală[205]
6 aprilie 2010 CD single[206]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c en The Fame Monster. Lady Gaga. Interscope Records. 2009. 
 2. ^ en IFPI publishes Digital Music Report 2011”. International Federation of the Phonographic Industry. 20 ianuarie 2011. http://www.ifpi.com/content/section_resources/dmr2011.html. Accesat la 15 februarie 2011. 
 3. ^ en Lipshutz, Jason (28 februarie 2013). „20 Hit Songs Meant For Other Singers”. Billboard. http://www.billboard.com/articles/columns/pop-shop/1550426/20-hit-songs-meant-for-other-singers. Accesat la 1 martie 2013. 
 4. ^ en Greenblatt, Leah (16 noiembrie 2009). „New Lady Gaga, 'Telephone': Stream It Here”. Entertainment Weekly. http://music-mix.ew.com/2009/11/16/new-lady-gaga-song-telephone/. Accesat la 1 decembrie 2009. 
 5. ^ en India, Press Trust (26 noiembrie 2009). „Pop princess Britney Spears snubbed Lady Gaga”. Zee News (Zee Entertainment Enterprises). http://web.archive.org/web/20091129120735/http://spicezee.zeenews.com/articles/story47414.htm. Accesat la 1 decembrie 2009. 
 6. ^ a b en Reporter, Staff (26 octombrie 2009). „Lady Gaga's 'Fame Monster' – it's a proper album (and a very good one at that)”. Popjustice. http://www.popjustice.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4162&Itemid=9. Accesat la 30 noiembrie 2009. 
 7. ^ en Lady Gaga – Telephone”. Popjustice. 9 ianuarie 2010. http://www.popjustice.com/index.php?option=com_content&task=view&id=4211&Itemid=243. Accesat la 20 ianuarie 2010. 
 8. ^ a b en Vena, Jocelyn; Calloway, Sway (25 noiembrie 2009). „Lady Gaga Explains Inspiration Behind Beyoncé Collabo, 'Telephone'”. MTV. http://www.mtv.com/news/articles/1627050/20091124/lady_gaga.jhtml. Accesat la 1 decembrie 2009. 
 9. ^ en Lady Gaga Interview”. Popjustice. 24 mai 2011. http://www.popjustice.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5456&Itemid=9. Accesat la 24 mai 2011. 
 10. ^ en Anderson, Kyle (22 decembrie 2010). „Lady Gaga's 'Telephone' Is MTV News' #10 Song Of 2010”. MTV News. http://www.mtv.com/news/1653554/lady-gagas-telephone-is-mtv-news-10-song-of-2010/. Accesat la 10 octombrie 2015. 
 11. ^ a b c en Hubbard, Michael (23 noiembrie 2009). „Lady Gaga: The Fame Monster, track-by-track”. MusicOMH. Există o versiune arhivată la 24 noiembrie 2009. http://blog.musicomh.com/musicomh/2009/11/lady-gaga-the-fame-monster-trackbytrack.html. Accesat la 24 noiembrie 2009. 
 12. ^ en Single review: Lady Gaga – Telephone (feat. Beyoncé)”. BBC. 15 martie 2010. http://news.bbc.co.uk/cbbcnews/hi/newsid_8540000/newsid_8547700/8547789.stm. Accesat la 16 martie 2010. 
 13. ^ en Partitură muzicală digitală – Lady Gaga – Telephone”. Musicnotes.com. http://www.musicnotes.com/sheetmusic/mtd.asp?ppn=MN0080609. 
 14. ^ a b en Cinquemani, Sal (18 noiembrie 2009). „Lady Gaga: The Fame Monster”. Slant Magazine. Există o versiune arhivată la 6 iunie 2011. http://www.slantmagazine.com/oldurlredirect.php?type=music&ID=1929. Accesat la 19 noiembrie 2009. 
 15. ^ a b c d en Sheffield, Rob (20 decembrie 2010). „Rob Sheffield's Top 25 Singles of the 2010”. Rolling Stone. http://www.rollingstone.com/culture/blogs/pop-life/rob-sheffields-top-25-singles-of-the-year-20101220. Accesat la 26 decembrie 2010. 
 16. ^ en Sawdey, Evan (23 noiembrie 2009). „Lady Gaga: The Fame Monster < Reviews”. PopMatters. http://www.popmatters.com/pm/review/116603-lady-gaga-the-fame-monster/. Accesat la 23 noiembrie 2009. 
 17. ^ en Wood, Mikael (23 noiembrie 2009). „Album review: Lady Gaga's 'The Fame Monster'”. Los Angeles Times. http://latimesblogs.latimes.com/music_blog/2009/11/album-review-lady-gagas-the-fame-monster.html. Accesat la 24 noiembrie 2009. 
 18. ^ en Caramanica, Jon (27 iunie 2011). „On '4,' Beyoncé Bids Farewell (for Now) to Her Old Selves”. The New York Times. https://www.nytimes.com/2011/06/28/arts/music/on-4-beyonce-bids-farewell-for-now-to-her-old-selves.html. Accesat la 6 decembrie 2011. 
 19. ^ en Escuerdo, Nicki (30 noiembrie 2009). „Lady Gaga Sexy, Vulnerable on 'The Fame Monster'”. Phoenix New Times (Village Voice Media). http://blogs.phoenixnewtimes.com/uponsun/2009/11/lady_gaga_sexy_vulnerable_on_t.php. Accesat la 1 decembrie 2009. 
 20. ^ en Hajibagheri, Sarah (21 noiembrie 2009). „Lady GaGa: The Fame Monster”. The Times (London). http://entertainment.timesonline.co.uk/tol/arts_and_entertainment/music/cd_reviews/article6920282.ece. Accesat la 23 noiembrie 2009. 
 21. ^ a b en White, Armond (16 aprilie 2010). „Going Gaga”. New York Press. http://www.nypress.com/article-21128-going-gaga.html. Accesat la 20 aprilie 2010. 
 22. ^ en Bertoldi, Melanie (5 martie 2010). „Lady Gaga featuring Beyoncé, "Telephone"”. Billboard. http://www.billboard.com/articles/review/1069649/lady-gaga-featuring-beyonce-telephone. Accesat la 10 martie 2010. 
 23. ^ en Lady Gaga and Beyoncé – Telephone – Music Charts”. αCharts.us. http://acharts.us/song/52122. Accesat la 27 decembrie 2009. 
 24. ^ en Pietrolungo, Silvio (3 decembrie 2009). „Jay-Z And Alicia Keys' 'Empire' Stays Put On Hot 100”. Billboard. http://login.vnuemedia.com/bbbiz/content_display/industry/e3idf30b42a15c2d86a8b267921b5762373. Accesat la 4 decembrie 2009. 
 25. ^ en Pietrolungo, Silvio (25 martie 2010). „Rihanna Remains Atop Hot 100”. Billboard. http://www.billboard.com/articles/news/958841/rihanna-remains-atop-hot-100. Accesat la 26 martie 2010. 
 26. ^ en Trust, Gary (15 martie 2010). „Lady Gaga, Beyoncé Match Mariah's Record”. Billboard. http://www.billboard.com/articles/news/958963/lady-gaga-beyonce-match-mariahs-record. Accesat la 18 martie 2010. 
 27. ^ a b en Hampp, Andrew (17 aprilie 2016). „Ask Billboard: Lady Gaga's Sales & What's the Longest Streak for Americans Atop the Hot 100?”. Billboard. http://www.billboard.com/articles/columns/chart-beat/7334121/ask-billboard-lady-gagas-sales-whats-the-longest-streak-for. Accesat la 17 aprilie 2016. 
 28. ^ a b en Australian-charts.com – Lady Gaga feat. Beyoncé – Telephone”. 3 aprilie 2013. http://www.australian-charts.com/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga+feat.+Beyonc%E9&titel=Telephone&cat=s. Accesat la 3 aprilie 2013. 
 29. ^ a b en ARIA Charts – Accreditations – 2011 Singles”. 28 septembrie 2011. http://www.aria.com.au/pages/httpwww.aria.com.aupageshttpwww.aria.com.auSINGLEaccreds2011.htm. Accesat la 28 septembrie 2011. 
 30. ^ en Chart# 1701 – Top 40 Singles Chart”. Recording Industry Association of New Zealand. RIANZ.org.nz. 28 decembrie 2009. Există o versiune arhivată la 9 martie 2009. http://www.rianz.org.nz/rianz/chart.asp. Accesat la 30 decembrie 2009. 
 31. ^ a b en Charts.org.nz – Lady Gaga feat. Beyoncé – Telephone”. 3 aprilie 2013. http://www.charts.org.nz/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga+feat.+Beyonc%E9&titel=Telephone&cat=s. Accesat la 3 aprilie 2013. 
 32. ^ a b en Lady Gaga – Chart history”. 25 mai 2015. http://www.billboard.com/artist/306341/Lady+Gaga/chart?f=793. Accesat la 25 mai 2015. 
 33. ^ a b en Canadian single certifications – Lady Gaga – Telephone”. 28 septembrie 2011. http://musiccanada.com/gold-platinum/?fwp_gp_search=Telephone%20Lady+Gaga. Accesat la 28 septembrie 2011. 
 34. ^ a b en Lady Gaga: Artist Chart History”. 3 aprilie 2013. http://www.officialcharts.com/artist/5334/lady%20gaga/. Accesat la 3 aprilie 2013. 
 35. ^ a b en British single certifications – Lady Gaga – Telephone”. 28 septembrie 2011. http://www.bpi.co.uk/certified-awards/search.aspx. Accesat la 28 septembrie 2011. 
 36. ^ a b en Myers, Justin (2 septembrie 2016). „Lady Gaga's Official Top 20 biggest songs in the UK revealed”. Official Charts Company. http://www.officialcharts.com/chart-news/lady-gagas-official-top-20-biggest-songs-in-the-uk-revealed__16218/. Accesat la 7 septembrie 2016. 
 37. ^ en Moss, Liv (13 aprilie 2015). „The Official Top 40 Biggest Vinyl Singles and Albums of the decade so far”. Official Charts Company. http://www.officialcharts.com/chart-news/the-official-top-40-biggest-vinyl-singles-and-albums-of-the-decade-so-far__8905/. Accesat la 13 aprilie 2015. 
 38. ^ a b en Chart Track: Week 12, 2010”. 3 aprilie 2013. http://www.chart-track.co.uk/index.jsp?c=p%2Fmusicvideo%2Fmusic%2Farchive%2Findex_test.jsp&ct=240001&arch=t&lyr=2010&year=2010&week=12. Accesat la 3 aprilie 2013. 
 39. ^ en IFPI publishes Digital Music Report 2011”. International Federation of the Phonographic Industry. 20 ianuarie 2011. http://www.ifpi.com/content/section_resources/dmr2011.html. Accesat la 20 ianuarie 2011. 
 40. ^ en 2010 New York Pazz and Jop Singles”. The Village Voice. http://www.villagevoice.com/pazznjop/singles/2010/. Accesat la 31 iulie 2014. 
 41. ^ en Staff Lists – The Top 100 Tracks of 2010”. Pitchfork Media. 13 decembrie 2010. http://pitchfork.com/features/staff-lists/7895-the-top-100-tracks-of-2010/5/. Accesat la 13 decembrie 2010. 
 42. ^ en Anderson, Kyle (12 martie 2010). „Lady Gaga’s ‘Telephone’ Is MTV News’ #10 Song Of 2010”. MTV News. MTV Networks. http://www.mtv.com/news/1653554/lady-gagas-telephone-is-mtv-news-10-song-of-2010/. Accesat la 31 iulie 2014. 
 43. ^ en The 60 Best Songs of 2010”. PopMatters. 23 decembrie 2010. p. 3. http://www.popmatters.com/feature/134407-the-60-best-singles-of-2010/P3/. Accesat la 31 iulie 2014. 
 44. ^ en Trust, Gary (26 aprilie 2011). „10 All-Female Hit Collaborations”. Billboard. http://www.billboard.com/articles/columns/chart-beat/471869/10-all-female-hit-collaborations. Accesat la 2 mai 2011. 
 45. ^ en Knox, David (16 august 2010). „Kids' Choice Awards: 2010 Nominees”. TV Tonight. http://www.tvtonight.com.au/2010/08/kids-choice-awards-2010-nominees.html. Accesat la 31 iulie 2014. 
 46. ^ en People's Choice Awards”. People's Choice Awards. http://www.peopleschoice.com/pca/awards/nominees/index.jsp?year=2011. Accesat la 31 iulie 2014. 
 47. ^ en 2010 Grammy Award Nominations”. USA Today. http://www.usatoday.com/life/music/awards/grammys/2010-12-01-grammy-nominations-list_N.htm?loc=interstitialskip. Accesat la 2 decembrie 2010. 
 48. ^ en ASCAP 2011 Pop Awards: Most Performed Songs”. American Society of Composers, Authors and Publishers. http://www.ascap.com/eventsawards/awards/popawards/2011/most_Performed_Songs.aspx. Accesat la 31 iulie 2014. 
 49. ^ en Mitchell, Gail (18 mai 2011). „Lady Gaga, Jason Derulo, JR Rotem Win Songwriters of the Year Award at BMI's Pop Music Awards”. Billboard. http://www.billboard.com/biz/articles/news/publishing/1177859/lady-gaga-jason-derulo-jr-rotem-win-songwriters-of-the-year#most. Accesat la 31 iulie 2014. 
 50. ^ en Vena, Jocelyn (10 februarie 2010). „Lady Gaga, Christina Aguilera Win Virgin Media Music Awards”. MTV News. MTV Networks. http://www.mtv.com/news/1657642/lady-gaga-christina-aguilera-win-virgin-media-music-awards/. Accesat la 31 iulie 2014. 
 51. ^ es Em (25 ianuarie 2010). „Parceria com Alicia Keys e Lady GaGa: Beyoncé grava dois clipes nessa semana” (în Spanish). MTV. http://web.archive.org/web/20110706154949/http://popline.mtv.uol.com.br/parceria-com-alicia-keys-e-lady-gaga-beyonce-grava-dois-clipes-nessa-semana/. Accesat la 27 ianuarie 2010. 
 52. ^ en Kaufman, Gil (27 ianuarie 2010). „Lady Gaga Says She Raised $500,000 For Haiti Relief”. MTV. http://www.mtv.com/news/articles/1630614/20100127/lady_gaga.jhtml. Accesat la 28 ianuarie 2010. 
 53. ^ en Vena, Jocelyn (1 februarie 2010). „Beyoncé, Lady Gaga 'Telephone' Video Pics Revealed”. MTV. http://www.mtv.com/news/1630926/beyonce-lady-gaga-telephone-video-pics-revealed/. Accesat la 2 februarie 2010. 
 54. ^ en Odell, Amy (2 februarie 2010). „Beyoncé Will Reportedly Rescue Lady Gaga in 'Telephone' Video”. New York. http://nymag.com/daily/fashion/2010/01/beyonc_will_reportedly_rescue.html. Accesat la 2 februarie 2010. 
 55. ^ a b Candy, Jennifer (12 martie 2010). „Lady Gaga on "Telephone" and Its Hidden Meaning”. E!. http://web.archive.org/web/20100719232858/http://uk.eonline.com/uberblog/b171259_lady_gaga_on_telephone_its_hidden.html. Accesat la 12 martie 2010. 
 56. ^ en Taylor, J.R. (8 februarie 2010). „Lady Gaga Says 'Telephone' Video Will Top 'Bad Romance'”. Rap-Up. http://www.rap-up.com/2010/02/08/lady-gaga-says-telephone-video-will-top-bad-romance/. Accesat la 9 februarie 2010. 
 57. ^ en Vena, Jocelyn; Montalto, Daniel (12 februarie 2010). „Beyoncé, Lady Gaga Are 'Magical' In 'Telephone' Video, Semi Precious Weapons Say”. MTV. http://www.mtv.com/news/articles/1631848/20100212/lady_gaga.jhtml. Accesat la 15 februarie 2010. 
 58. ^ en Lady Gaga: Telephone Video pics”. Ladygaga.com. 15 februarie 2010. http://web.archive.org/web/20100219045609/http://www.ladygaga.com/photos/default.aspx?fid=16698. Accesat la 15 februarie 2010. 
 59. ^ en Reporter, Rap-Up (2 februarie 2010). „Lady Gaga Says 'Telephone' Video Will Top 'Bad Romance'”. Rap-Up. http://www.rap-up.com/2010/02/08/lady-gaga-says-telephone-video-will-top-bad-romance/. Accesat la 2 martie 2010. 
 60. ^ en Reporter, Rap-Up (24 februarie 2010). „Lady Gaga's 'Monster Ball' Invades Liverpool”. Rap-Up. http://www.rap-up.com/2010/02/24/lady-gagas-monster-ball-invades-liverpool/. Accesat la 1 martie 2010. 
 61. ^ en Shawhan, Jason (17 februarie 2010). „Lady Gaga gets on the Telephone for new music video”. Metro. http://www.metro.co.uk/metrolife/music/813861-lady-gaga-gets-on-the-telephone-for-new-music-video. Accesat la 19 februarie 2010. 
 62. ^ en Vena, Jocelyn (8 martie 2010). „Lady Gaga's 'Telephone' Video To Premiere Thursday Night”. MTV. http://www.mtv.com/news/articles/1633346/20100307/lady_gaga.jhtml. Accesat la 8 martie 2010. 
 63. ^ a b c d e f g en Montogomery, Jason (11 martie 2010). „Lady Gaga Premieres Epic, Outrageous 'Telephone' Video”. MTV. http://www.mtv.com/news/articles/1633772/20100311/lady_gaga.jhtml. Accesat la 12 martie 2010. 
 64. ^ a b c d e en Odell, Amy (11 martie 2010). „The Ten Best Things About Lady Gaga and Beyoncé's 'Telephone' Video”. New York (New York Media Holdings). http://nymag.com/daily/fashion/2010/03/the_ten_best_things_about_lady.html. Accesat la 12 martie 2010. 
 65. ^ en Heather Cassils, Lady Gaga's Prison Yard Girlfriend”. Out. Out Magazine Inc. 15 martie 2010. http://www.out.com/entertainment/interviews/2010/03/15/heather-cassils-lady-gagas-prison-yard-girlfriend. Accesat la 18 februarie 2014. 
 66. ^ en Candy, Jennifer (12 martie 2010). „Lady Gaga's Sis Makes Cameo in Telephone”. E!. http://uk.eonline.com/uberblog/b171698_lady_gagas_sis_makes_cameo_in_telephone.html. Accesat la 17 martie 2010. 
 67. ^ en Murrow, Lauren (24 martie 2010). „The Guy Who Made Lady Gaga’s ‘Telephone’ Caution-Tape Costume Is Making Tops for Forever 21”. Daily News (New York). http://nymag.com/thecut/2010/03/forever_21s_first_designer_col.html. Accesat la 18 februarie 2014. 
 68. ^ a b c d en Ganz, Caryn (11 martie 2010). „Lady Gaga and Beyoncé Unleash Orgy of Sex, Violence, Product Placement in "Telephone" Video”. Rolling Stone. http://www.rollingstone.com/music/news/14639/80695. Accesat la 14 martie 2010. 
 69. ^ en Donnelly, Matt (11 martie 2010). „Lady Gaga, Beyoncé world premiere their 'Telephone' video”. Los Angeles Times. http://latimesblogs.latimes.com/gossip/2010/03/lady-gaga-beyonce-telephone-video-world-premiere-.html. Accesat la 12 martie 2010. 
 70. ^ en Herrera, Monica (14 martie 2010). „Lady Gaga's Hot New Video Goes To Prison”. Billboard. http://www.billboard.com/articles/columns/daily-noise/958995/lady-gagas-hot-new-video-goes-to-prison-so-do-metallica-fans. Accesat la 15 martie 2010. 
 71. ^ en Stransky, Tanner (12 martie 2010). „Lady Gaga and Beyoncé's 'Telephone' video: Beautiful cigarette sunglasses, Honey Buns, and sandwich-making”. Entertainment Weekly. http://music-mix.ew.com/2010/03/12/lady-gaga-beyonce-telephone-video/. Accesat la 15 martie 2010. 
 72. ^ en Cady, Jennifer (11 martie 2010). „Lady Gaga & Beyoncé Kill in "Telephone"”. E! Online. E!. http://uk.eonline.com/news/lady_gaga_beyonceacute_kill_in_telephone/171256. Accesat la 9 decembrie 2011. 
 73. ^ en Hall, Katy (12 mai 2010). „Lady Gaga's 'Telephone' Video Featuring Beyonce Is Beyond, NSFW”. The Huffington Post. http://www.huffingtonpost.com/2010/03/12/lady-gagas-telephone-vide_n_496541.html. Accesat la 9 decembrie 2011. 
 74. ^ en The 20 Best Music Videos of the 2010s (So Far)”. Billboard. http://www.billboard.com/articles/columns/pop-shop/6436761/best-music-videos-2010s. Accesat la 15 ianuarie 2015. 
 75. ^ en Fox News' Latest Senseless Culture Wars Battle Invokes La Gaga”. Fox News Channel. http://www.queerty.com/fox-news-latest-senseless-culture-wars-battle-invokes-la-gaga-20100316/. Accesat la 19 aprilie 2010. 
 76. ^ a b en Goodman, William (12 martie 2010). „WATCH: Lady Gaga Premieres Epic "Telephone" Video”. Spin. Spin Media LLC. http://www.spin.com/articles/watch-lady-gaga-premieres-epic-telephone-video. Accesat la 7 decembrie 2011. 
 77. ^ en Lady Gaga Hates Beyonce Telephone Video”. Marie Claire. 22 mai 2011. http://www.marieclaire.co.uk/news/celebrity/526661/lady-gaga-hates-beyonce-telephone-video.html. Accesat la 25 mai 2011. 
 78. ^ en 50 Best Music Videos of 2010”. NME. p. 5. http://www.nme.com/list/50-best-music-videos-of-2010/200787/page/5. Accesat la 7 decembrie 2011. 
 79. ^ en 100 Greatest Music Videos”. NME. p. 9. http://www.nme.com/list/100-greatest-music-videos/217342/page/9. Accesat la 7 decembrie 2011. 
 80. ^ en Reilly, Phoebe (20 decembrie 2010). „The 20 Best Music Videos of 2010”. Spin. Spin Media LLC. p. 3. http://www.spin.com/articles/20-best-music-videos-2010?page=0,2. Accesat la 7 decembrie 2011. 
 81. ^ en Staff Lists: The Top Music Videos of 2010”. Pitchfork Media. 1 decembrie 2010. http://www.pitchforkmedia.com/features/staff-lists/8729-the-top-music-videos-of-2010/3/. Accesat la 9 decembrie 2011. 
 82. ^ en Herrera, Monica (4 august 2010). „Lady Gaga Earns Record 13 MTV VMA Nominations”. Billboard. http://www.billboard.com/articles/news/957071/lady-gaga-earns-record-13-mtv-vma-nominations-eminem-nabs-eight. Accesat la 4 august 2010. 
 83. ^ a b en Lady Gaga Performs "Telephone," "Dance in the Dark" As Tribute to Alexander McQueen at Brit Awards”. The Wall Street Journal. 16 februarie 2010. https://blogs.wsj.com/speakeasy/2010/02/16/lady-gaga-performs-telephone-dance-in-the-dark-as-tribute-to-alexander-mcqueen-at-brit-awards/. Accesat la 17 februarie 2010. 
 84. ^ en Vena, Jocelyn (16 februarie 2010). „Lady Gaga Pays Tribute To Alexander McQueen At Brit Awards”. MTV. http://www.mtv.com/news/articles/1631990/20100216/lady_gaga.jhtml. Accesat la 17 februarie 2010. 
 85. ^ en Johnson, Chris; Cable, Simon (17 februarie 2010). „Brit Awards 2010: Lily Allen finally wins her first Brit as emotional Lady Gaga cleans up with three gongs”. Daily Mail (London). http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-1251515/Brit-Awards-2010-winners-Lady-GaGa-Lily-Allen-JLS.html. Accesat la 17 februarie 2010. 
 86. ^ en Kreps, Daniel (18 februarie 2010). „Lady Gaga Amps Up "Electro-Opera" Monster Ball for Arena Tour”. Rolling Stone. ISSN 0035-791X. 
 87. ^ en Savage, Mark (19 februarie 2010). „Lady Gaga: The Monster Ball meets Manchester”. BBC News. http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/8520915.stm. Accesat la 22 februarie 2010. 
 88. ^ en Thomas, Liz (4 martie 2010). „So, Lady Gaga, the new single you're promoting wouldn't happen to be about telephones by any chance?”. Daily Mail (London). http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-1255035/Lady-Gagas-bodyguard-pushes-eager-young-fan-side.html. Accesat la 4 martie 2010. 
 89. ^ en Reporter, Daily Mail (17 aprilie 2010). „Lady Gaga goes batty in bizarre winged outfit... as she breaks YouTube records with 1bn views”. Daily Mail (London). http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-1266645/Lady-Gaga-goes-batty-bizarre-winged-outfit--breaks-YouTube-records-1bn-views.html. Accesat la 19 aprilie 2010. 
 90. ^ en Sperling, Daniel (16 mai 2011). „Lady GaGa closes Radio 1's Big Weekend”. Digital Spy. Hachette Filipacchi Médias. http://www.digitalspy.co.uk/music/news/a319632/lady-gaga-closes-radio-1s-big-weekend-video.html. Accesat la 16 mai 2011. 
 91. ^ en Beyonce covers Kings Of Leon and Prince at Glastonbury”. NME (IPC Media (Time Warner)). 27 iunie 2011. http://www.nme.com/news/nme/57589. Accesat la 5 septembrie 2011. 
 92. ^ en Shepard, Dense (12 ianuarie 2013). „Lady Gaga Kicks Off Her Born This Way Ball in North America”. Rolling Stone. http://www.rollingstone.com/music/news/lady-gaga-kicks-off-her-born-this-way-ball-in-north-america-20130112. Accesat la 12 ianuarie 2013. 
 93. ^ en Guarino, Mark (12 iulie 2014). „Review: Lady Gaga at United Center leads wild, but wildly uneven disco party”. Chicago Sun-Times. http://voices.suntimes.com/arts-entertainment/the-daily-sizzle/review-lady-gaga-at-united-center-leads-wild-but-wildly-uneven-disco-party/. Accesat la 31 iulie 2014. 
 94. ^ en Weatherby, Taylor (5 februarie 2017). „Watch Lady Gaga's Show-Stopping Super Bowl 2017 Halftime Performance”. Billboard. http://www.billboard.com/articles/news/super-bowl/7678062/lady-gaga-super-bowl-2017-halftime-show-video. Accesat la 5 februarie 2017. 
 95. ^ en Levine, Nick (3 mai 2010). „Britney's 'Telephone' leaks onto web?”. Digital Spy. Hachette Filipacchi Médias. http://www.digitalspy.co.uk/music/news/a217919/britneys-telephone-leaks-onto-web.html. Accesat la 7 mai 2010. 
 96. ^ en Skewer, Jonathan (6 mai 2010). „Britney Spears' Demo of Lady Gaga's "Telephone" Hits the Web”. Rolling Stone. http://www.rollingstone.com/music/news/14639/84365. Accesat la 7 mai 2010. 
 97. ^ en Vena, Jocelyn (5 mai 2010). „Britney Spears' Leaked 'Telephone' Demo Confirmed By Producer Rodney Jerkins”. MTV. http://www.mtv.com/news/articles/1638349/20100504/spears_britney.jhtml. Accesat la 7 mai 2010. 
 98. ^ Sheffield, Rob (6 mai 2010). „Britney Phone Home: Why Spears' "Telephone" Beats Lady Gaga's By a Robo-Mile”. Rolling Stone. http://www.rollingstone.com/culture/rob-sheffield/blogs/Sheffield_April2010/79714/79703. Accesat la 7 mai 2010. 
 99. ^ en Bell, Amy (13 noiembrie 2011). „'X Factor' poll results: Amelia Lily was best on GaGa vs Queen week”. Digital Spy. Hachette Filipacchi Médias. http://www.digitalspy.co.uk/tv/s103/the-x-factor/news/a350659/x-factor-poll-results-amelia-lily-was-best-on-gaga-vs-queen-week.html. Accesat la 16 ianuarie 2012. 
 100. ^ en "Little Mix - Telephone/Radio Ga Ga". The X Factor. No. 5, season 8.
 101. ^ en Radio Ga Ga / Telephone (Medley) [X Factor Performance] - Single by Little Mix”. iTunes Store. (UK) Apple Inc. http://web.archive.org/web/20111114224010/http://itunes.apple.com/gb/album/radio-ga-ga-telephone-medley/id479315477. Accesat la 16 ianuarie 2012. 
 102. ^ en Glee: Fall Preview”. Fox News Channel. 4 septembrie 2010. http://web.archive.org/web/20100905024000/http://www.fox.com/watch/glee/602797657001. Accesat la 4 septembrie 2010. [nefuncțională]
 103. ^ en Canadian Hot 100: Week of October 09, 2010 (Biggest Jump). http://www.billboard.com/charts/2010-10-09/canadian-hot-100?order=gainer. Accesat la 1 octombrie 2010. 
 104. ^ en Chart Track: Top 50 Singles, Week Ending 23 September 2010”. Irish Singles Chart. GfK. http://www.chart-track.co.uk/index.jsp?c=p/musicvideo/music/archive/index_test.jsp&ct=240001&arch=t&lyr=2010&year=2010&week=38. Accesat la 1 octombrie 2010. 
 105. ^ en Glee Cast – Telephone (Song)”. Australian-charts.com. Hung Medien. http://www.australian-charts.com/showitem.asp?interpret=Glee+Cast&titel=Telephone. Accesat la 3 octombrie 2010. 
 106. ^ en Lady Gaga – Telephone – UK CD Single”. EIL.com. http://eil.com/shop/moreinfo.asp?catalogid=500275. Accesat la 1 martie 2010. 
 107. ^ en Telephone (feat. Beyoncé) – Single by Lady GaGa”. iTunes Store. (UK) Apple Inc. http://itunes.apple.com/gb/album/telephone-feat-beyonce-single/id362078952. Accesat la 18 martie 2010. 
 108. ^ en Telephone Feat. Beyoncé Knowles (Alphabeat Extended Remix)”. Amazon.com. http://www.amazon.co.uk/dp/B003B082R4. Accesat la 22 martie 2010. 
 109. ^ fr Telephone (Crookers Vocal Remix) – Single de Lady GaGa & Beyoncé –”. iTunes Store (France). Apple Inc. http://itunes.apple.com/fr/album/telephone-crookers-vocal-remix/id359858945. Accesat la 18 martie 2010. 
 110. ^ en Telephone Feat. Beyoncé Knowles (DJ Dan Extended Vocal Remix)”. Amazon.com. http://www.amazon.co.uk/dp/B003B03VWU. Accesat la 22 martie 2010. 
 111. ^ fr Telephone (Electrolightz Remix) – Single de Lady GaGa & Beyoncé”. iTunes Store. (France) Apple Inc. http://itunes.apple.com/fr/album/telephone-electrolightz-remix/id359847246. Accesat la 18 martie 2010. 
 112. ^ fr Telephone (Kaskade Extended Remix) – Single de Lady GaGa & Beyoncé –”. iTunes Store. (France) Apple Inc. http://itunes.apple.com/fr/album/telephone-kaskade-extended/id359853078. Accesat la 18 martie 2010. 
 113. ^ fr Telephone (Ming Extended Remix) – Single de Lady GaGa & Beyoncé”. iTunes Store. (France) Apple Inc. http://itunes.apple.com/fr/album/telephone-ming-extended-remix/id359854632. Accesat la 18 martie 2010. 
 114. ^ fr Telephone (Passion Pit Remix) – Single de Lady GaGa & Beyoncé”. iTunes Store (France) Apple Inc. http://itunes.apple.com/fr/album/telephone-passion-pit-remix/id359857591. Accesat la 18 martie 2010. 
 115. ^ fr Telephone (Tom Neville's Ear Ringer Radio Remix) – Single de Lady GaGa & Beyoncé”. iTunes Store (France). Apple Inc. http://itunes.apple.com/fr/album/telephone-tom-nevilles-ear/id359852652. Accesat la 18 martie 2010. 
 116. ^ en Lady Gaga – Telephone – UK 7 inch Vinyl”. EIL.com. http://eil.com/shop/moreinfo.asp?catalogid=500276. Accesat la 1 martie 2010. 
 117. ^ a b en US Remixes EP – Lady Gaga – Telephone”. Amazon.com. http://www.amazon.com/dp/B00397B52S/. Accesat la 24 martie 2010. 
 118. ^ en Telephone (The Remixes): Lady Gaga: MP3 Downloads”. Amazon.com. http://www.amazon.com/dp/B00397B52S. Accesat la 24 martie 2010. 
 119. ^ en Telephone (The DJ Remixes)”. Masterbeat.com. https://www.masterbeat.com/#release/602527352633. Accesat la 1 aprilie 2010. 
 120. ^ de Austriancharts.at – Lady Gaga feat. Beyoncé – Telephone”. 3 aprilie 2013. http://www.austriancharts.at/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga+feat.+Beyonc%E9&titel=Telephone&cat=s. Accesat la 3 aprilie 2013. 
 121. ^ nl Ultratop.be – Lady Gaga feat. Beyoncé – Telephone”. 3 aprilie 2013. http://www.ultratop.be/nl/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga+feat.+Beyonc%E9&titel=Telephone&cat=s. Accesat la 3 aprilie 2013. 
 122. ^ fr Ultratop.be – Lady Gaga feat. Beyoncé – Telephone”. 3 aprilie 2013. http://www.ultratop.be/fr/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga+feat.+Beyonc%E9&titel=Telephone&cat=s. Accesat la 3 aprilie 2013. 
 123. ^ pt „Brasil Hot 100 Airplay” (în portugheză). Billboard Brasil (São Paulo) 2: 84. 1 august 2010. 
 124. ^ fr Bulgarian Charts – Week 21 24.05–30.05.2010”. 3 aprilie 2013. http://web.archive.org/web/20110725035628/http://www.bamp-bg.org/en/2009-07-08-09-48-53/nmc-charts/220-week21-2405-30052010.html. Accesat la 3 aprilie 2013. 
 125. ^ ko South Korea International Singles(2010.01.03 to 2010.01.09”. Gaon Chart. Există o versiune arhivată la 23 martie 2014. http://gaonchart.co.kr/digital_chart/index.php?nationGbn=E&current_week=3&current_year=2010&chart_Time=week. Accesat la 23 martie 2014. 
 126. ^ cs ČNS IFPI”. 3 aprilie 2013. http://www.ifpicr.cz/hitparada/index.php. Accesat la 3 aprilie 2013. 
 127. ^ en Danishcharts.com – Lady Gaga feat. Beyoncé – Telephone”. 3 aprilie 2013. http://www.danishcharts.com/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga+feat.+Beyonc%E9&titel=Telephone&cat=s. Accesat la 3 aprilie 2013. 
 128. ^ de Swisscharts.com – Lady Gaga feat. Beyoncé – Telephone”. 3 aprilie 2013. http://www.swisscharts.com/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga+feat.+Beyonc%E9&titel=Telephone&cat=s. Accesat la 3 aprilie 2013. 
 129. ^ en Billboard – Telephone – Lady Gaga Song Information”. Billboard. http://www.billboard.com/artist/306341/lady+gaga/chart. Accesat la 26 martie 2010. 
 130. ^ fi Lady Gaga feat. Beyoncé: Telephone”. 29 august 2013. http://www.ifpi.fi/tilastot/virallinen-lista/artistit/Lady+Gaga+feat.+Beyonc%C3%A9/Telephone. Accesat la 29 august 2013. 
 131. ^ fr Lescharts.com – Lady Gaga feat. Beyoncé – Telephone”. 3 aprilie 2013. http://www.lescharts.com/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga+feat.+Beyonc%E9&titel=Telephone&cat=s. Accesat la 3 aprilie 2013. 
 132. ^ de Musicline.de – Lady Gaga Single-Chartverfolgung”. 3 aprilie 2013. http://musicline.de/de/chartverfolgung_summary/artist/Lady+Gaga/?type=single. Accesat la 3 aprilie 2013. 
 133. ^ en CHART SEARCH RESULTS - Greece Digital Songs”. Billboard. 10 aprilie 2010. http://web.archive.org/web/20150216182426/http://www.billboard.biz/bbbiz/charts/chart-search-results/singles/3118599. Accesat la 3 noiembrie 2012. 
 134. ^ he Media Forest: Airplay chart” (în ebraică). Media Forest. http://web.archive.org/web/20150216182646/http://www.mediaforest.biz/WeeklyCharts/HistoryWeeklyCharts.aspx?year=2010&week=17. 
 135. ^ it Italiancharts.com – Lady Gaga feat. Beyoncé – Telephone”. 3 aprilie 2013. http://www.italiancharts.com/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga+feat.+Beyonc%E9&titel=Telephone&cat=s. Accesat la 3 aprilie 2013. 
 136. ^ en Lady Gaga – Chart history”. 25 mai 2015. http://www.billboard.com/artist/306341/Lady+Gaga/chart?f=848. Accesat la 25 mai 2015. 
 137. ^ en Lady Gaga – Chart history”. 25 mai 2015. http://www.billboard.com/artist/306341/Lady+Gaga/chart?f=913. Accesat la 25 mai 2015. 
 138. ^ es Norwegiancharts.com – Lady Gaga feat. Beyoncé – Telephone”. 14 octombrie 2013. http://www.norwegiancharts.com/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga+feat.+Beyonc%E9&titel=Telephone&cat=s. Accesat la 29 iunie 2012. 
 139. ^ pl Listy bestsellerów, wyróżnienia :: Związek Producentów Audio-Video”. 25 mai 2015. http://bestsellery.zpav.pl/airplays/top/archiwum.php?year=2010&idlisty=56#title. Accesat la 25 mai 2015. 
 140. ^ pl Listy bestsellerów, wyróżnienia :: Związek Producentów Audio-Video”. 25 mai 2015. http://ozz.zpav.pl/muzykawbiznesie/toplistyprzebojow.php?idtypu=11&idlisty=46. Accesat la 25 mai 2015. 
 141. ^ „Telephone” ocupă locul 4 în România”. 10 aprilie 2010. http://mediaforest.ro/weeklycharts/HistoryWeeklyCharts.aspx?year=2010&week=16. Accesat la 10 aprilie 2010. 
 142. ^ ru Chart Search”. Tophit for Lady Gaga. http://www.tophit.ru/ru/tracks/21478/view. Accesat la 1 noiembrie 2016. 
 143. ^ sk SNS IFPI”. 3 aprilie 2013. http://www.ifpicr.cz/hitparadask/index.php?hitp=R. Accesat la 3 aprilie 2013. 
 144. ^ es Spanishcharts.com – Lady Gaga feat. Beyoncé – Telephone”. 3 aprilie 2013. http://www.spanishcharts.com/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga+feat.+Beyonc%E9&titel=Telephone&cat=s. Accesat la 3 aprilie 2013. 
 145. ^ en Swedishcharts.com – Lady Gaga feat. Beyoncé – Telephone”. 3 aprilie 2013. http://www.swedishcharts.com/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga+feat.+Beyonc%E9&titel=Telephone&cat=s. Accesat la 3 aprilie 2013. 
 146. ^ en Lady Gaga – Chart history”. 12 decembrie 2014. http://www.billboard.com/artist/306341/Lady+Gaga/chart?f=379. Accesat la 12 decembrie 2014. 
 147. ^ en Lady Gaga – Chart history”. 12 decembrie 2014. http://www.billboard.com/artist/306341/Lady+Gaga/chart?f=341. Accesat la 12 decembrie 2014. 
 148. ^ en Lady Gaga – Chart history”. 12 decembrie 2014. http://www.billboard.com/artist/306341/Lady+Gaga/chart?f=343. Accesat la 12 decembrie 2014. 
 149. ^ en Lady Gaga – Chart history”. 12 decembrie 2014. http://www.billboard.com/artist/306341/Lady+Gaga/chart?f=359. Accesat la 12 decembrie 2014. 
 150. ^ en Lady Gaga – Chart history”. 12 decembrie 2014. http://www.billboard.com/artist/306341/Lady+Gaga/chart?f=381. Accesat la 12 decembrie 2014. 
 151. ^ en Lady Gaga – Chart history”. 12 decembrie 2014. http://www.billboard.com/artist/306341/Lady+Gaga/chart?f=378. Accesat la 12 decembrie 2014. 
 152. ^ nl Nederlandse Top 40 – Lady Gaga feat. Beyoncé search results”. 3 aprilie 2013. https://www.top40.nl/zoeken?search=Lady+Gaga+feat.+Beyonc%C3%A9. Accesat la 3 aprilie 2013. 
 153. ^ nl Dutchcharts.nl – Lady Gaga feat. Beyoncé – Telephone”. 10 martie 2012. http://www.dutchcharts.nl/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga+feat.+Beyonc%E9&titel=Telephone&cat=s. 
 154. ^ hu Archívum – Slágerlisták – MAHASZ”. 3 aprilie 2013. http://zene.slagerlistak.hu/single-track-top-40-lista/2009/52. Accesat la 3 aprilie 2013. 
 155. ^ en ARIA Charts – End Of Year Charts – Top 100 Singles”. Australian Recording Industry Association. http://www.aria.com.au/pages/aria-charts-end-of-year-charts-top-100-singles-2010.htm. Accesat la 11 ianuarie 2011. 
 156. ^ de Jahreshitparade 2010” (în germană). Hitradio Ö3. Hung Medien. Există o versiune arhivată la 27 februarie 2011. http://austriancharts.at/2010_single.asp. Accesat la 2 ianuarie 2011. 
 157. ^ nl Jaaroverzichten 2010 (Flanders)” (în neerlandeză). Ultratop. Hung Medien. http://www.ultratop.be/nl/annual.asp?year=2010. Accesat la 26 decembrie 2010. 
 158. ^ fr Rapports annuels 2010 – Singles” (în franceză). Ultratop. http://www.ultratop.be/fr/annual.asp?year=2010. Accesat la 26 decembrie 2010. 
 159. ^ en 2010 Year-End Canadian Hot 100 Songs”. Billboard. 9 decembrie 2009. http://www.billboard.com/charts/year-end/2010/canadian-hot-100?begin=11&order=position. Accesat la 9 decembrie 2010. 
 160. ^ da Track 2010 Top-50” (în daneză). Tracklisten. Nielsen Music Control. 2010. Există o versiune arhivată la 22 ianuarie 2011. http://www.hitlisterne.dk/yearlist.asp?list=download%2050. 
 161. ^ de 2010 Year End Swiss Singles Chart”. Swiss Music Charts. 2011. http://swisscharts.com/year.asp?key=2010. Accesat la 12 ianuarie 2011. 
 162. ^ en 2010 Year-End European Hot 100 Songs”. Billboard. http://www.billboard.com/charts/year-end/2010/european-hot-100-singles?begin=11&order=position. Accesat la 9 decembrie 2010. 
 163. ^ fr Classement Singles - année 2010” (în franceză). SNEP. Există o versiune arhivată la 11 ianuarie 2014. http://www.snepmusique.com/fr/pag-259376-Classements-Annuels.html?year=2010. Accesat la 9 octombrie 2012. 
 164. ^ de 2010 Year-End German Charts” (în germană). Media Control Charts. Viva.tv. Există o versiune arhivată la 11 ianuarie 2011. http://www.viva.tv/charts/viva-single-jahrescharts-2010-2010-212/?start=40. Accesat la 7 ianuarie 2011. 
 165. ^ en 2010 Year-End Irish Charts”. IRMA. http://www.irma.ie/best2010.htm#singles. Accesat la 26 ianuarie 2011. 
 166. ^ it Hit Parade Italia – Top Annuali Single: 2010” (în italiană). Federation of the Italian Music Industry. 15 mai 2010. http://www.hitparadeitalia.it/hp_yends/hpe2010.htm. Accesat la 14 noiembrie 2011. 
 167. ^ en 2010 Year-End Japan Hot 100 Songs”. Billboard. http://www.billboard.com/charts/year-end/2010/japan-hot-100?begin=81&order=position. Accesat la 9 decembrie 2010. 
 168. ^ en Top Selling Singles of 2013”. Recorded Music NZ. http://nztop40.co.nz/chart/singles?chart=2363. Accesat la 1 ianuarie 2015. 
 169. ^ en UK Year-End Charts 2010”. BBC. http://www.bbc.co.uk/radio1/chart/2010/singles. Accesat la 22 iunie 2011. 
 170. ^ Topul celor mai difuzate piese în România în 2010”. România Liberă. Există o versiune arhivată la 6 ianuarie 2011. http://www.romanialibera.ro/arte/muzica/exclusiv-topul-celor-mai-difuzate-piese-in-romania-in-2010-211604.html. Accesat la 21 ianuarie 2011. 
 171. ^ es 2010 Spanish Year-end charts” (în spaniolă) (PDF). PROMUSICAE. 29 decembrie 2010. Există o versiune arhivată la 3 iulie 2011. http://www.promusicae.es/files/listasanuales/canciones/Top%2050%20Canciones%20Anual%20(PUBLICAR)%202010.pdf. Accesat la 31 ianuarie 2011. 
 172. ^ en 2010 Year End Swiss Singles Chart”. Swiss Music Charts. 2011. http://swisscharts.com/year.asp?key=2010. Accesat la 12 ianuarie 2011. 
 173. ^ en 2010 Year-End Hot 100 Songs”. Billboard. http://www.billboard.com/charts/year-end/2010/hot-100-songs?begin=11&order=positiondate=2009-12-09. Accesat la 9 decembrie 2010. 
 174. ^ en 2010 Year-End Hot Dance Club Songs”. Billboard. 9 decembrie 2009. http://www.billboard.com/charts/year-end/2010/hot-dance-club-play-songs?begin=31&order=position. Accesat la 9 decembrie 2010. 
 175. ^ en 2010 Year-End Pop Songs”. Billboard. http://www.billboard.com/charts/year-end/2010/hot-pop-songs?begin=11&order=position. Accesat la 9 decembrie 2010. 
 176. ^ nl 2010 Dutch Year-end chart” (în neerlandeză). Top40jaarlijsten.nl. Hung Medien. http://www.top40jaarlijsten.nl/top_40_2010.html. Accesat la 26 decembrie 2010. 
 177. ^ hu MAHASZ Rádiós TOP 100 2010” (în maghiară). Mahasz. http://www.mahasz.hu/?menu=slagerlistak&menu2=eves_osszesitett_listak&id=radios&ev=2010. Accesat la 10 martie 2011. 
 178. ^ de Ultratop − Goud en Platina – 2010”. 28 mai 2017. http://www.ultratop.be/nl/goud-platina/2010. Accesat la 28 mai 2017. 
 179. ^ de Danish single certifications – Lady Gaga – Telephone”. 28 septembrie 2011. http://www.ifpi.dk/?q=content/lady-gaga-telephone. Accesat la 28 septembrie 2011. 
 180. ^ de The Official Swiss Charts and Music Community: Awards (Lady Gaga; 'Telephone')”. 28 septembrie 2011. http://www.swisscharts.com/search_certifications.asp?search=Lady+Gaga+Telephone. Accesat la 28 septembrie 2011. 
 181. ^ fr French single certifications – Lady Gaga – Telephone”. 28 septembrie 2011. http://www.snepmusique.com/les-disques-dor/?awards_cat=64&awards_artist=Lady+Gaga&awards_title=Telephone. Accesat la 28 septembrie 2011. 
 182. ^ de Gold-/Platin-Datenbank (Lady Gaga; 'Telephone')”. 28 septembrie 2011. http://www.musikindustrie.de/nc/datenbank/?action=suche&strTitel=Telephone&strInterpret=Lady+Gaga&strTtArt=alle&strAwards=checked. Accesat la 28 septembrie 2011. 
 183. ^ it Italian single certifications – Lady Gaga – Telephone”. 28 septembrie 2011. http://www.fimi.it/certificazioni#/category:tutte/page:0/term:Lady_Gaga. Accesat la 28 septembrie 2011. 
 184. ^ ja Digital sales certification in May 2010”. Recording Industry Association of Japan. 20 iunie 2010. http://www.riaj.or.jp/data/others/chart/w100620.html. Accesat la 12 septembrie 2010. 
 185. ^ en New Zealand single certifications – Lady Gaga – Telephone”. 28 septembrie 2011. https://web.archive.org/web/20110724195845/http://www.radioscope.net.nz/index.php?option=com_content&task=view&id=77&Itemid=61. Accesat la 28 septembrie 2011. 
 186. ^ es Spanish single certifications – Lady Gaga – Telephone”. 28 septembrie 2011. http://www.promusicae.es/listas/semanales. Accesat la 28 septembrie 2011. 
 187. ^ en American single certifications – Lady Gaga – Telephone”. 3 martie 2016. https://www.riaa.com/gold-platinum/?tab_active=default-award&ar=Lady+Gaga&ti=Telephone#search_section. Accesat la 3 martie 2016. 
 188. ^ en R&R :: Going For Adds :: CHR/Top 40”. Gfa.radioandrecords.com. 26 ianuarie 2010. Există o versiune arhivată la 14 mai 2010. http://gfa.radioandrecords.com/publishGFA/GFANextPage.asp?sDate=01/26/2010&Format=1. Accesat la 27 martie 2010. 
 189. ^ en R&R :: Going For Adds :: Rhythmic”. Gfa.radioandrecords.com. 26 ianuarie 2010. Există o versiune arhivată la 2 aprilie 2012. http://gfa.radioandrecords.com/publishGFA/GFANextPage.asp?sDate=01/26/2010&Format=9. Accesat la 27 martie 2010. 
 190. ^ en R&R :: Going For Adds :: Urban”. Gfa.radioandrecords.com. 26 ianuarie 2010. Există o versiune arhivată la 2 aprilie 2012. http://gfa.radioandrecords.com/publishGFA/GFANextPage.asp?sDate=01/26/2010&Format=5. Accesat la 27 martie 2010. 
 191. ^ en R&R :: Going For Adds :: Hot AC”. Gfa.radioandrecords.com. 26 ianuarie 2010. http://gfa.radioandrecords.com/publishGFA/GFANextPage.asp?sDate=01/26/2010&Format=10. Accesat la 27 martie 2010. 
 192. ^ fr Telephone (feat. Beyoncé) – Single Lady GaGa – France digital release”. iTunes Store. (Franța) Apple Inc. 15 februarie 2010. http://itunes.apple.com/fr/album/telephone-feat-beyonce-single/id354113259. Accesat la 18 februarie 2010. 
 193. ^ en Telephone (The Remixes) by Lady GaGa & Beyoncé”. iTunes Store. (UK) Apple Inc. 2 martie 2010. http://itunes.apple.com/gb/album/telephone-the-remixes/id361357988. Accesat la 7 aprilie 2010. 
 194. ^ en Telephone (The Remixes) by Lady GaGa & Beyoncé”. iTunes Store. (Canada) Apple Inc. 2 martie 2010. http://itunes.apple.com/ca/album/telephone-the-remixes/id358639933. Accesat la 7 aprilie 2010. 
 195. ^ fr Telephone (The Remixes) de Lady GaGa & Beyoncé”. iTunes Store. (Franța) Apple Inc. http://itunes.apple.com/fr/album/telephone-the-remixes/id364051004. Accesat la 7 aprilie 2010. 
 196. ^ da Telephone (The Remixes) by Lady GaGa & Beyoncé”. iTunes Store. (Denmark) Apple Inc. 2 martie 2010. http://itunes.apple.com/dk/album/telephone-the-remixes/id361357988. Accesat la 7 aprilie 2010. 
 197. ^ sv Telephone (The Remixes) by Lady GaGa & Beyoncé”. iTunes Store. (Suedia) Apple Inc. 4 septembrie 1981. http://itunes.apple.com/se/album/telephone-the-remixes/id361357988. Accesat la 7 aprilie 2010. 
 198. ^ de Telephone (The Remixes) von Lady GaGa & Beyoncé”. iTunes Store. (Elveția) Apple Inc. 4 septembrie 1981. http://itunes.apple.com/ch/album/telephone-the-remixes/id361357988. Accesat la 7 aprilie 2010. 
 199. ^ de Telephone (The DJ Remixes) by Lady GaGa & Beyoncé”. iTunes Store. (Belgia) Apple Inc. 2 martie 2010. http://itunes.apple.com/be/album/telephone-the-dj-remixes/id363865424. Accesat la 7 aprilie 2010. 
 200. ^ en Telephone (The Remixes) by Lady GaGa & Beyoncé”. iTunes Store. (Irlanda) Apple Inc. 2 martie 2010. http://itunes.apple.com/ie/album/telephone-the-remixes/id361357988. Accesat la 7 aprilie 2010. 
 201. ^ nl Telephone (The Remixes) van Lady GaGa & Beyoncé”. iTunes Store. (Țările de Jos) Apple Inc. 4 septembrie 1981. http://itunes.apple.com/nl/album/telephone-the-remixes/id364051004. Accesat la 7 aprilie 2010. 
 202. ^ en Lady Gaga – Telephone (Feat Beyoncé) – CD Single”. HMV. Există o versiune arhivată la 24 decembrie 2009. http://hmv.com/hmvweb/home.do. Accesat la 13 februarie 2010. 
 203. ^ en Lady Gaga – Telephone (Feat Beyoncé)-(2010)”. HMV. http://hmv.com/hmvweb/displayProductDetails.do?ctx=280;0;-1;-1;-1&sku=769294. Accesat la 13 februarie 2010. 
 204. ^ en Lady Gaga – Telephone – (CD Single)”. Universal Music Germany. http://www.universal-music.de/musik/ladygaga/detail/product/162895/0/telephone/. Accesat la 15 martie 2010. 
 205. ^ fr Lady Gaga: Telephone French CD single”. Amazon.com. http://www.amazon.fr/dp/B003FDDKRY. Accesat la 25 mai 2010. 
 206. ^ fr French CD single”. Musique. FNAC.com. http://web.archive.org/web/20110711014132/http://musique.fnac.com/a2844508/Lady-Gaga-Telephone-CD-single?SID=a1adf097-6708-0c13-ca53-4e5f754f4b5f&UID=0AEDBF200-C360-7271-2889-E065C1554BF9&Origin=FnacAff&OrderInSession=0&TTL=050320110555&Fr=0&To=0&Nu=4&from=1&Mn=-1&Ra=-28. Accesat la 25 martie 2010. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]