Joanne

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Joanne
Lady Gaga Joanne.jpg
de Lady Gaga  Modificați la Wikidata
Lansare 21 octombrie 2016
Înregistrare 2015-2016
Limbă limba engleză  Modificați la Wikidata
Gen Soft rock, Dance-pop
Durată 39:05 (varianta standard), 47:23 (varianta deluxe)
Casă de discuri Interscope Records  Modificați la Wikidata
Producător Lady Gaga, Mark Ronson, Kevin Parker, BloodPop, RedOne

Cheek to Cheek (2014)

Joanne
(2016)

A Star Is Born[*]  Modificați la Wikidata
Alte informații
Single-uri de pe Joanne
 1. Perfect Illusion
  Lansare: 9 septembrie 2016
 2. Million Reasons
  Lansare: 8 noiembrie 2016
 3. Joanne
  Lansare: 22 decembrie 2017

Joanne este al cincilea album de studio al cântăreței americane Lady Gaga. A fost lansat la data de 21 octombrie 2016 de Streamline și Interscope Records. Lady Gaga a colaborat cu diverși producători precum Mark Ronson, Jeff Bhasker, BloodPop sau RedOne. Albumul a fost numit după mătușa ei, Joanne, care a murit la vârsta de 19 ani suferind de lupus, aceasta având o puternică influență în crearea albumului și totodată în viața artistei.

Din punct de vedere comercial, Joanne a devenit al patrulea album al lui Lady Gaga care a ajuns pe locul 1 în Statele Unite, și, de asemena, a dominat topurile din Argentina, Mexic, Brazilia și Taiwan, în Brazilia fiind certificat „platinum” la doar două luni de la lansare.[1] În scopul de a promova albumul, au fost lansate două single-uri: Perfect Illusion și Million Reasons.

Context și dezvoltare[modificare | modificare sursă]

Al treilea album al lui Lady Gaga, Artpop a fost lansat în noiembrie 2013 și a avut parte de recenzii mixte[2]. A debutat în vârful topului Billboard 200 chart și s-au vândut 2,5 milioane de copii până în iulie 2014[3][4]. În acest timp, Lady Gaga a decis să nu mai lucreze cu managerul Troy Carter, iar în iunie 2014, ea și noul ei manager Bobby Campbell s-au alăturat Artist Nation[5]. Pe partea vieții personale, Lady Gaga a mărturisit că se simte deprimată în legătură cu ea și talentele ei și a decis să renunțe la muzică cu totul[6]. Recepția ambivalentă față de Artpop a condus la o schimbare de imagine pentru solistă. Împreună cu acest aspect mai estompat în mass-media, Lady Gaga a subliniat puternicile abilități vocale. Omagiul pentru Sunetul muzicii la a 87-a ediție a premiilor Oscar, unde ea a cântat un amestec de cântece din film a fost lăudat de către critici[7][8]. De asemenea, ea și Tony Bennett au lansat în septembrie 2014 Cheek to Cheek, un album de duete jazz care a primit în general recenzii favorabile[9]. A debutat în vârful topului Billboard 200 chart, devenind al treilea album consecutiv al lui Gaga care să ajungă numărul 1 în Statele Unite[10]. A câștigat și un premiu Grammy pentru Cel mai bun album pop vocal tradițional[11].

Pe deasupra, Lady Gaga a jucat în American Horror Story (2015-2016), al cincilea sezon al serialului de televiziune americană, câștigând Globul de Aur pentru cea mai bună actriță în rol secundar într-o miniserie/film de TV[12][13]. În acest timp, Gaga a confirmat că își va lansa al cincilea album studio mai târziu, în 2016, și a lucrat la organizare și aspecte precum look-urile pe care le va prezenta pentru înregistrare[14][15]. De-a lungul anilor 2015-2016, Lady Gaga a dezvăluit procesele creative de înregistrare a albumului prin conturile ei de social-media. A fost văzută colaborând cu RedOne, precum și cu noii ei colaboratori ca Giorgio Moroder, Mark Ronson, Nile Rodgers printre alții[16].

Compunerea și înregistrarea[modificare | modificare sursă]

Mark Ronson (fotografie) și Gaga au fost producătorii executivi ai albumului.

„Vreau ca fanii să fie surprinși (de album). Vă voi spune doar că este minunat, o experiență de regăsire a sufletului.”[17] a declarat Lady Gaga într-un interviu. Albumul, produs de Mark Ronson, oferă o imagine mai înțeleaptă și sunete mai country și conține colaborări cu Bloodpop și Kevin Parker (Tame grup Impala) și un duet cu Florence Welch (Florence + The Machine).[18]

Despre Joanne, Lady Gaga a declarat ca fiecare piesa de pe el este autobiografica. Perfect Illusion, primul single de pe noul material reflectă perfect „cum te simți atunci când vrei sa fii un om obișnuit și, în acelasi timp, un super-star. Îmi este foarte dificil să relaționez cu oameni pe care nu îi cunosc pentru că adesea au senzația că au în fața lor doar o imagine ce a devenit proprietatea întregii lumi, așa ca eu am devenit un fel de iluzie perfectă a ceea ce așteaptă ei de la Lady Gaga”.[19]

“Pe albumul acesta, aș spune că sunt fata tatălui meu, fata mamei mele, sora sorei mele, nepoata celor două bunici ale mele, dar și prietena prietenilor mei. Pe acest album mi-am închis ochii și mi-am imaginat pentru cine aș vrea să îl scriu. M-am gândit la asta, i-am spus mereu lui Mark, atunci când eram în studio, că întotdeuna îmi apărea imaginea unei fete. M-a întrebat cine este, cum arată și i-am povestit că era o fată cu părul negru, fără nicun fel de machiaj, purta bijuterii ce păreau că aparțin familiei, un inel de logodnă al bunicii sale. Avea un copil într-o mână și un pahar de Pinot Grigio în cealaltă, un tricou simplu și o pereche de blugi. Ceilalți doi copii ai săi alergau pe lângă ea, nu avea soț sau iubit, și apărea la concertul meu, stătea într-un colț, în depărtare. Și, cumva, simt că ea știe cum mă simt și ce trăiesc, iar eu, la rândul meu, înțeleg tot ce i se întâmplă. După ce am povestit asta, am început să plâng și mi-am dat seama că acea femeie sunt eu. Nu am încă trei copii, nici paharul de vin în mână, dar simt că dacă nu aș fi cine sunt azi, poate că asta aș fi devenit”[20].

Lansarea[modificare | modificare sursă]

Pe 15 septembrie 2016, Lady Gaga a apărut la un interviu la Apple Radio's Beats 1, unde a dezvăluit numele albumului și data lansării: 21 octombrie 2016. Totodată, a confirmat faptul că în următoarele 48 de ore, albumul va fi finisat.[21] În timpul aceluiași interviu, cântăreața a confirmat faptul că albumul nu va fi lansat exclusiv prin servicii precum Apple Music sau Tidal. Înainte de lansearea propriu-zisă, albumul s-a confruntat cu o serie de descărcări ilegale. Site-ul Amazon.com a pus la dispoziție albumul pentru pre-comandă, iar cântecele vor fi disponibile odată cu lansarea.[22] Cu toate acestea, prin difuzoarele Amazon Echo, fanii au constatat că exista o opțiune ”Play Joanne by Lady Gaga”, acolo unde puteau fi ascultate fragmente de 30 de secunde ale fiecărui cântec.[23] Amazon a dezactivat mai târziu fragmentele din tot albumul.[24] Cu doar 3 zile înainte de lansarea oficială, albumul a fost pus spre vânzare din greșeală în magazine din Belgia, oamenii postând peste tot pe internet.[25] Albumul a fost descărcat ilegal de pe internet de peste 300 de mii de ori în primele 20 de minute.[26]

Titlul, ambalajul și cover-ul[modificare | modificare sursă]

Lady Gaga și-a numit albumul după sora tatălui ei, Joanne Germanotta. Ea a murit la data de 18 decembrie 1974, suferind de Lupus[27]. Lady Gaga a observat că moartea mătușii ei a avut un efect puternic în familia ei[28]. Cu toate că artista s-a născut după 12 ani de la moartea mătușii, Joanne a avut o influență puternică în familie și lucrările cântăreței.[29] În albumul ei de debut, The Fame (2008), poezia ”For A Moment” scrisă chiar de mătușa ei a fost inclusă în broșura albumului[30].

Tatuajul lui Lady Gaga pe bicepsul stâng afișează data decesului mătușii ei, între liniile unui vers dintr-o poezie de Rainer Maria Rilke.

Lady Gaga îi mulțumeșe lui Joanne pentru că a ajutat-o să treacă peste problemele de dependență, dedicându-i turneul The Fame Ball Tour. Cântăreața are un tatuaj cu data în care mătușa ei a murit pe bicepsul stâng, printre rândurile unui vers dintr-o poezie al lui Rainer Maria Rilke. Părinții cântăreței au deschis un restaurant cu numele ”Joanne's Trattoria” în New York în anul 2012. Lady Gaga a susținut că, deși nu a întâlnit-o niciodată pe mătușa ei, a fost ”una dintre cele mai importante persoane din viața mea”[31]. Odată ce Lady Gaga a scris „Joanne” alături de Ronson, ei au decis ca numele albumui să fie la fel, făcându-l un omagiu pentru ea[32].

Odată cu titlul albumului, Lady Gaga a dezvăluit și coperta albumului. Este o fotografie din profil-stânga, pe un fundal albastru, cu cântăreața purtând o pălărie roz cu boruri largi[33]. Pălăria a fost creată de Gladyz Tamez care a dezvăluit că a fost o altă sursă de inspirație în spatele lui Joanne[34]. El a mai spus că pălăriile sunt inspirate de cântăreața Marianne Faithfull. A mai adăugat că „LadyGaga a fost prima care a cerut vreodată această pălărie în roz, deoarece este culoarea ei preferată”. Tamez a numit-o ”Lady Joanne” iar pentru preferințele cântăreței a trebuit să schimbe forma, culoarea și panglica de pe pălărie. În timpul proiectării cover-ului și a imaginii de ansamblu, Tamez și Lady Gaga au vorbit despre folosirea unor culori mai pastelate, inspirate de anii '70[35].

Dominique Redfearn de la Billboard a notat faptul că acest cover este mult mai simplu în comparație cu cele de la Born This Way sau Artpop[36]. Andrew Unterberger de la aceeași publicație a descris cover-ul și design-ul ca fiind ”compus cu grijă”, adăugând că a fost un indicator al muzicii mult mai simple[37]. Lista de cântece conține 11 melodii pe varianta standard și 14 melodii pe varianta deluxe. Broșura albumului conține obiecte personale ale familiei Germanotta cum ar fi imagini ale tatălui ei, permisul de conducere al lui Joanne precum și scrisul ei de mână[38]. Lady Gaga a simțit că „ar fi frumos să includă amintiri de familie care poartă o semnificație și în ziua de azi...Și un Polarid cu mine și [Ronson] în studio așa cum ne-am construit familia noastră muzicală fără reguli pop cowboy dance soul funk rock.”[39]

Teme și influențe[modificare | modificare sursă]

Familia este o temă de bază, Lady Gaga explicând că albumul „trece prin toate emoțiile (vieții)”[40]. Cântăreața a clarificat că împreună cu Joanne vrea să meargă „în lume și să aduc cu mine cele mai profunde povești din viața mea, transformându-le în piese care sper că vor atinge oamenii într-un mod profund și semnificativ despre viața lor și despre propriile lor povești.”[41] Experiența cântăreței în American Horror Story a influențat procesul creativ al lui Joanne, alături de Lady Gaga menționând că „M-am întors la ceva în care am crezut foarte mult, arta întunericului.”[42] În timpul unui interviu din 2015 cu The Inquirer, Lady Gaga a declarat că în timpul procesului de creare al noului album, ea a descoperit o parte mai întunecată la ea, una mai întunecată decât ceea ce fanii ar fi așteptat de la ea:

„Descopăr un milion de noi lucruri despre mine, despre ceea ce vreau și ceea ce îmi doresc să fiu, dar cel mai important, am găsit de fapt un loc unde să pun toată durerea și suferința, pentru că nu aveam nicăieri unde să o pun. O poți pune în muzica ta însă asta nu e întotdeauna ceea ce oamenii vor de la mine în muzica mea...Ei vor un dulce și încântător Just Dance sau vor Bad Romance iar asta e bine... Sunt fericită să ofer oamenilor asta dar poate cu cântecul meu ”Dope” sau alte lucruri pe care le-am făcut pe Artpop, au văzut o parte întunecată înfășurată în culori. Dar asta nu e întotdeauna ceea ce oamenii doresc să vadă. Ei vor să vadă perfecțiunea...este imperfecțiunea de a câștiga.”[43]

Alte influențe sunt bărbații din viața lui Lady Gaga, începând cu tatăl ei Joe Germanotta până la fostul ei logodnic Taylor Kinney. Ea a citat folosind „spiritul ei rebel” că a vrut să înțeleagă toate relațiile prin care a trecut, spunând că Joanne „nu este un album trist. Este un album care mă revelează pe mine ca femeie.”[44]

Muzica și versurile[modificare | modificare sursă]

Deoarece Lady Gaga nu a vrut să limiteze muzica la un singur gen, albumul virează de la dance-rock la muzică country introspectivă. Cântăreața a împărtășit o fascinație cu muzica country și toate aspectele legate de aceasta care au influențat muzica de pe album[45]. În timpul unui interviu pentru Rolling Stone, Lady Gaga a adăugat că piesele sunt „povești despre familia mea, sora mea, tatăl meu și sora lui. Familia mamei mele. Relațiile mele cu bărbații, cu eșecurile.”[46]

Track listing[modificare | modificare sursă]

Nr. TitluAutor(i)Producers Lungime
1. „Diamond Heart”   3:30
2. A-Yo”  
 • Ronson
 • BloodPop
 • Gaga
3:28
3. Joanne”  
 • Germanotta
 • Ronson
 • Ronson
 • Gaga
 • BloodPop
3:17
4. „John Wayne”  
 • Germanotta
 • Ronson
 • Tucker
 • Homme
 • Ronson
 • BloodPop
 • Gaga
2:54
5. „Dancin' in Circles”  
 • Ronson
 • Gaga
 • BloodPop
3:27
6. Perfect Illusion”  
 • Ronson
 • Parker
 • Gaga
 • BloodPop
3:02
7. Million Reasons”  
 • Germanotta
 • Lindsey
 • Ronson
 • Ronson
 • Gaga
 • BloodPop
3:25
8. „Sinner's Prayer”  
 • Ronson
 • Gaga
 • BloodPop
3:43
9. „Come to Mama”  
 • Ronson
 • Haynie
 • Gaga
 • BloodPop
4:15
10. „Hey Girl” (featuring Florence Welch)
 • Germanotta
 • Welch
 • Ronson
 • Ronson
 • Gaga
 • BloodPop
4:15
11. „Angel Down”  
 • Ronson
 • Gaga
 • BloodPop
3:49
Lungime totală:
39:05

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Joanne Gets PLATINUM Certified In Brazil”. 
 2. ^ „The Do's and Don'ts of Lady Gaga's Next Album”. 
 3. ^ „Lady Gaga Scores Second No. 1 Album With 'ARTPOP'. 
 4. ^ „Lady Gaga dazzles fans with fun, solid show”. 
 5. ^ „Inside Lady Gaga's Latest Reinvention (It's All Part of a Long-Term Plan)”. 
 6. ^ „Lady Gaga – The Full NME Cover Interview”. 
 7. ^ „Inside Lady Gaga's Latest Reinvention (It's All Part of a Long-Term Plan)”. 
 8. ^ „Lady Gaga and Julie Andrews, Together at Last”. 
 9. ^ „Cheek to Cheek by Tony Bennett”. 
 10. ^ „Tony Bennett & Lady Gaga's 'Cheek To Cheek' Debuts at No. 1”. 
 11. ^ „Grammy Winners List For 2015 Includes Sam Smith, Pharrell, Beyoncé & More”. 
 12. ^ „Watch the first trailer for 'American Horror Story: Hotel'. 
 13. ^ 'American Horror Story: Hotel' finale recap: 'Be Our Guest'. 
 14. ^ „Lady Gaga Hints at New Album Release in 2016”. 
 15. ^ „LADY GAGA CONFIRMS NEW ALBUM IN 2016 -- AND A NEW LOOK”. 
 16. ^ „Lady Gaga's new album Joanne: Release date, songs, credits, collaborations and everything else you need to know”. 
 17. ^ „Lady Gaga Reflects On Her Year With Tony, Taylor, and the Acid-like Effect of ArtPop”. 
 18. ^ „Lady Gaga a dezvăluit integral noul său album "Joanne". 
 19. ^ „Lady Gaga lansează Joanne”. 
 20. ^ „LADY GAGA LANSEAZĂ JOANNE”. 
 21. ^ „Lady Gaga Announces Album Title & Release Date”. 
 22. ^ „Oops: Amazon Echo Leaks Snippets of New Lady Gaga Album”. 
 23. ^ „Lady Gaga: Clips from new album 'leak' on Amazon”. 
 24. ^ „Amazon Echo Leaks Lady Gaga's New Album”. 
 25. ^ „Lady Gaga's new album Joanne leaks online and fans are mad”. 
 26. ^ „Lady GaGa's Album Joanne Hits Shelves Early In Europe — And Is Reportedly Being Pirated In MASSIVE Numbers!”. 
 27. ^ „Who Is Joanne? Behind Lady Gaga's New Album Title”. 
 28. ^ „Lady Gaga Joanne release date: New album will be out Oct. 21”. 
 29. ^ „Lady Gaga Joanne release date: New album will be out Oct. 21”. 
 30. ^ „Who Is Joanne? Behind Lady Gaga's New Album Title”. 
 31. ^ „Who Is Joanne? Behind Lady Gaga's New Album Title”. 
 32. ^ „Lady Gaga Joanne release date: New album will be out Oct. 21”. 
 33. ^ „Lady Gaga Reveals 'Joanne' Album Cover”. 
 34. ^ „Here's The Deal With That Pink Hat Lady Gaga's Been Wearing”. 
 35. ^ „Lady Gaga Heads a Hat Renaissance”. 
 36. ^ „Lady Gaga Reveals 'Joanne' Album Cover”. 
 37. ^ „Pop Art: Tracing Lady Gaga's Evolution Through Her Album Covers”. 
 38. ^ „Lady Gaga Reveals 'Joanne' Album Cover, Release Date”. 
 39. ^ „Lady Gaga Previews 'Joanne' Lyric Booklet: See The Photos”. 
 40. ^ „Lady Gaga Talks Dive Bar Tour, Super Bowl Show, 'Authentic' New LP”. 
 41. ^ „Heartbreak, Loss, Lust and Illusion: Decoding Lady Gaga's Emotional Lyrics From Joanne”. 
 42. ^ „Lady Gaga says 'American Horror Story' experience will 'inform' her upcoming music”. 
 43. ^ „Lady Gaga new album: everything we know so far”. 
 44. ^ „Lady Gaga Says New Album 'Joanne' Is 'Absolutely' Influenced by Ex-Fiance”. 
 45. ^ „Lady Gaga Talks Garth Brooks Fandom, New Album's Country Influence”. 
 46. ^ „Lady Gaga Talks Dive Bar Tour, Super Bowl Show, 'Authentic' New LP”. 
 47. ^ „Joanne (Deluxe) by Lady Gaga on Apple Music”. iTunes Store. Apple Inc. Accesat în . 
 48. ^ „Joanne [Japan Bonus Track]”. CDJapan. Neowing. Accesat în .