Bad Romance

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
„Bad Romance”
Disc single de Lady Gaga
de pe albumul The Fame Monster
Lansat 26 octombrie 2009 (2009-10-26)
Format
Înregistrat
Gen
Lungime 4:54
Casă de discuri
Compozitor
Producător
 • RedOne
 • Lady Gaga
Cronologie — Lady Gaga
"Paparazzi"
(2009)
"Bad Romance"
(2009)
"Telephone"
(2010)
Videoclip muzical
"Bad Romance" pe YouTube

„Bad Romance” este un cântec al interpretei americane Lady Gaga pentru cel de-al treilea ei extended play, The Fame Monster (2009). Versurile piesei compuse și produse de Gaga și RedOne explorează atracția solistei pentru persoanele cu care romantismul nu funcționează niciodată, preferința ei pentru relații singuratice și paranoia pe care aceasta a experimantat-o în timpul turneului The Fame Ball Tour. După ce un demo al cântecului a apărut în mod ilegal pe internet, Gaga a dezvăluit varianta finală la prezentarea de modă a lui Alexander McQueen la Paris Fashion Week în octombrie 2009. Din punct de vedere muzical, „Bad Romance” conține un vers intermediar vorbit și un refren despre a fi îndrăgostit de unul din cei mai bun prieteni ai tăi, cântat cu o voce puternică. Cântecul îmbibat cu numeroase elemente ale muzicii house și techno germane și influențe din muzica anilor '80 și '90 a fost descris de Gaga ca fiind o înregistrare pop experimentală. Piesa conține câteva versuri în limba franceză.

Majoritatea criticilor de specialitate au fost atrași de „Bad Romance”, considerându-l un punct culminant al albumului The Fame Monster. Cântecul a fost inclus în numeroase liste «best-of» din mass-media, precum cele ale publicațiilor Rolling Stone și Pitchfork Media. Single-ul a obținut două premii Grammy la categoriile „Cea mai bună interpretare vocală pop feminină” și „Cel mai bun videoclip”. În Statele Unite, „Bad Romance” s-a clasat pe locul doi în Billboard Hot 100 și a primit o certificare cu disc de diamant din partea Recording Industry Association of America (RIAA) pentru vânzarea a 5,8 milioane de exemplare digitale până în februarie 2018. Cântecul a obținut succes în toată lumea, ocupând prima poziție a clasamentelor din peste 15 țări. Piesa s-a vândut în peste 12 milioane de copii în întreaga lume, fiind unul dintre cele mai bine vândute single-uri din istorie.

Videoclipul pentru piesa „Bad Romance” o prezintă pe Gaga într-o baie publică suprarealistă. Aici, solista este răpită de un grup de fotomodele care o droghează și o vând către mafia rusă pentru sclavie sexuală. Videoclipul se încheie cu o scenă în care cântăreața îi dă foc bărbatului care a cumpărat-o. Clipul a obținut aclamții din partea criticilor, aceștia lăudând atât natura sa riscantă cât și direcția artisticiă și imaginile vii. În 2011, videoclipul a fost votat de către cititorii revistei Billboard ca fiind cel mai bun videoclip al aniilor 2000. Acesta a fost nominalizat la numeroase gale de premii, primind zece nominalizări la ediția din 2010 MTV Video Music Awards. Aici, videoclipul a câștigat șapte premii, inclusiv unul la categoria „Videoclipului anului”. Cântăreața a interpretat „Bad Romance” la numeroase programe de televiziune, gale de premii, precum și în turneele The Monster Ball Tour, Born This Way Ball, ArtRave: The Artpop Ball și Joanne World Tour.

Informații generale[modificare | modificare sursă]

Gaga a colaborat cu Nadir „RedOne” Khayat în compunerea piesei „Bad Romance”, acesta ocupându-se totodată și de producție. Cântecul a fost înregistrat la Record Plant Studios în Los Angeles și la FC Walvisch Recording Media Studios în Amsterdam[2]. „Bad Romance” a fost lansat ca primul disc single extras de pe The Fame Monster (2009), o continuare a albumului de debut The Fame (2008)[3]. Înainte de lansarea oficială a piesei, o versiune demo a fost publicată în mod ilegal pe internet, Gaga comentând printr-o postare pe Twitter: „demo-ul următorului meu single îmi face urechile să sângereze. Așteptați până veți auzi versiunea adevărată”[4]. Un fragment al cântecului a fost interpretat la Saturday Night Live pe 3 octombrie 2009, împreună cu melodiile „Poker Face” și „LoveGame[5][6]. Versiunea finală a piesei „Bad Romance” a avut premiera în timpul ultimului spectacol de modă a lui Alexander McQueen la Paris Fashion Week[7], iar lansarea acesteia a avut loc la 19 octombrie 2009[8].

Potrivit solistei, cântecul a fost unul dintre primele ei lucrări compuse în anul 2009, în timpul turneului The Fame Ball Tour. Melodia a fost compusă în timpul unor momente legate de diferiți „monștrii”—metafora pentru paranoia intepretei—cu care s-a confruntat în timpul turneului. Unul dintre aceste concepte a devenit o sursă de inspirație pentru „Bad Romance”[9][10]. Gaga a explicat că, în general, aceasta s-a simțit singuratică atunci când a fost implicată într-o relație și a concluziat că este atrasă de bărbații cu care romantismul nu funcționează niciodată[11]. „Bad Romance” explorează preferințele solistei pentru astfel de relații solitare și alegerea ei neinspirată în materie de bărbați[11]. Gaga a compus cântecul în autocar, în drum spre un concert în Norvegia. Aceasta a explicat mai târziu procesul în timpul unui interviu pentru revista Grazia:

„Am fost în Rusia, apoi în Germania, am petrecut mult timp în Europa de Est. Aici este muzică house-techno germană uluitoare, așa că am vrut să fac o piesă experimentală pop. Am vrut să aduc și puțin din anii '80, așa că am ales ca refrenul să aibă o melodie a anilor '90, aceasta fiind sursa de inspirație. Puțin whiskey a fost implicat în procesul de compunere. «Bad Romance» este despre a fi îndrăgostit de cel mai bun prieten al tău”[12].

Structura muzicală și versurile[modificare | modificare sursă]

„Bad Romance” este un cântec electropop și dance-pop cu influențe din muzica house, new wave și techno[13][12][14]. Potrivit unei partituri publicate pe Musicnotes.com by Sony/ATV Music Publishing, „Bad Romance” are o măsură de patru pătrimi și un metronom de 119 bătăi pe minut. Piesa este compusă în tonalitatea La minor iar vocea solistei variază de la nota joasă Mi3 la nota înaltă Do5. Melodia urmărește o progresie de acorduri de La minor–Do–Fa–Do–Sol în versuri și Fa–Sol–La minor–Do–Fa–Sol–Mi–La minor în refren[15]. „Bad Romance” începe cu solista, cântând o porțiune din refren, trecând apoi la versul „Rah-rah-ah-ah-ah, Roma-roma-ma, Gaga-ooh-la-la” ce reprezintă este o abreviere a cuvântului „romance”[16]. Acesta este urmat de beat-uri de tobe și claviatură[4]. După primul vers, urmează ante-refrenul „You know that I want you, And you know that I need you, I want your bad, your bad romance” (ro.: „Știi că te vreau, Și știi că am nevoie de tine, Te vreau rău, Vreau o poveste de dragoste urâtă”). Acesta este urmat de refrenul cântat într-o voce puternică, „I want your love, And I want your revenge, You and me could write a bad romance ...” (ro.: „Îți vreau iubirea, Și îți vreau răzbunarea, Tu și cu mine putem scrie o poveste de dragoste urâtă ...”)[4].

Gil Kaufman de la MTV News a remarcat similarități între tempo-ul cântecului „Bad Romance” și single-ul precedent al solistei, „Poker Face[4]. Sal Cinquemani de la Slant Magazine a observat influențe din anii '80 ce răsună pe parcursul piesei[14]. Daniel Brockman de la ziarul The Phoenix a indentificat calități ale Madonnei și ale formației Depeche Mode ce pătrund în cântec[17]. Pentru jurnalistul Pitchfork Media, Scott Plagenhof, Gaga s-a dovedit a fi capabilă de a-și transforma personalitatea spre a reflecta diferite cântărețe precum Britney Spears, Madonna și Amy Winehouse[18]. Simon Price de la ziarul The Independent a observat caracteristici ale lui Boney M. în refren, opinând că primul vers al piesei, „I want your ugly, I want your disease” (ro.: „Îți vreau urâțenia, Îți vreau boala”), a stabilit un ton subru extended play-ului The Fame Monster[19].

Versurile piesei abordează aspecte ale unei relații nereușite, însă și moda este menționată în versul „Walk, walk fashion baby, Work it move that bitch crazy”[2][20]. Gaga a dezvăluit într-un interviu faptul că versul „I want your psycho, your vertigo shtick, Want you in my Rear Window, Baby, you're sick” este o listare a unor filme de Alfred Hitchcock; artista a declarat: „Ceea ce am vrut să spun a fost «te iubesc atât de mult încât îți vreau cele mai adânci, întunecate și pshiopate părți ale tale pe care ți-e frică să mi l-e arăți»”[21].

Receptare[modificare | modificare sursă]

Critică[modificare | modificare sursă]

Gaga interpretând „Bad Romance” în timpul turneului ArtRave: The Artpop Ball, purtând un costum cu influențe rave (2014).

„Bad Romance” a fost foarte apreciat de către criticii de specialitate. Într-o recenzie din 2011, revista Rolling Stone a numit single-ul cel mai bun cântec din discografia solistei. Rezumând „esența Gagaismului”, publicația a fost încântată de refrenul „necontenit” de atrăgător și de beat-urile „zdrobitoare” care reflectă faptul că piesa este „măreață”, „veselă” și „melancolică”[22]. Cu toate că Gil Kaufman a considerat că atracția evidentă din single-urile anterioare a fost absentă în „Bad Romance”, el a lăudat „zvâcnirea tipică formației Erasure din timpul refrenului”[4]. Kitty Empire de la ziarul The Guardian a susținut că, în astfel de cazuri precum cel al solistei, aceasta s-a stabilit drept o figură comparabilă cu Madonna[23].

Vorbind despre populariatea în devenire a piesei, Jon Dolan de la Rolling Stone a observat că „Bad Romance” a transformat numele artistei într-o „cântare teutonică”[24]. Un alt redactor de la publicația menționată anterior, Daniel Kreps, a considerat că melodia este comparabilă cu „Poker Face” și că nu este la egalitate cu celelalte single-uri[20]. Christopher John Farley de la ziarul The Wall Street Journal a lăudat natura atrăgătoare a ante-refrenului[25] în timp ce Michael Hubbard de la MusicOHM a opinat că refrenul melodiei a fost cel mai bun refren al artistei de până acum[26]. Pitchfork Media a clasat „Bad Romance” pe locul 39 în lista celor mai bune 100 de cântece ale anului 2009, spunând că acesta a fost „epic în construcția sa”[27], iar Edna Gundersen de la USA Today a descris piesa ca fiind un „feroce hit de club”[28]. „Bad Romance” a ocupat, de asemenea, locul 10 în lista celor 10 cântece cu ingrediente ale relațiilor nesănătoase realizată de Comisia pentru sănătate publică din Boston[29].

Mikael Wood de la ziarul Los Angeles Times a descris melodia ca fiind „supraalimentată cu Euro-soul” [30] în timp ce Paul Lester de la BBC a rezumat „Bad Romance” drept un cântec cu „sintetizatoare rave ieftine, un beat puternic tipic Gaga și niște versuri ușor controversate”[31]. Monica Herrera de la revista Billboard a considerat că piesa nu este la fel de captivantă ca lansările anterioare ale artistei, comentând versurile încărcate de „sex appeal păcătos”[32]. Jon Blistein de la L Magazine a opinat că „Bad Romance” este „[încărcat] de coșmaruri și încearcă să aducă referințe Hitchcock cu o voce sobră”, însă coeziunea este un element lipsă și devine astfel un amestec compus dintr-un „cântec Cher, „versuri rostite cu un accent european fals”, „un refren power disco” și „un interludiu anost și rostit”[33].

Comercială[modificare | modificare sursă]

Gaga cântând „Bad Romance” în varianta restructurată a turneului Monster Ball, purtând o rochie realizată din oglinzi (2010).

În Statele Unite, „Bad Romance” a debutat pe locul nouă în clasamentul Billboard Hot 100 pe 14 noiembrie 2009, având 143,000 de exemplare digitale vândute în prima săptămână[34]. După două săptămâni, cântecul a urcat de pe locul 11 pe locul doi, aceasta fiind poziția sa maximă. Timp de șapte săptămâni neconscutive, cântecele „Empire State of Mind” și „Tik Tok” au depășit vânzările lui „Bad Romance”, acesta nereușind să se claseze în fruntea topului. Urcarea către locul doi a fost impulsionată de o creștere de 49% în mediul digital, single-ul clasându-se pe prima poziție a topului Hot Digital Songs cu un total de 209,000 de exemplare digitale vândute în săptămâna respectivă[35]. Până în februarie 2018, „Bad Romance” s-a vândut în 5,800,000 de copii în Statele Unite, potrivit Nielsen Soundscan[36], Gaga devenind astfel cel de-al doilea artist din istoria digitală care să aibă trei single-uri—împreună cu „Just Dance” și „Poker Face”—cu peste cinci milioane de exemplare vândute în mediul digital[37][38]. După ce RIAA a început să includă vizualizările video pentru certificările single-urilor, „Bad Romance” a primit unsprezece discuri de platină (echivalentul unui disc de diamant) pentru totatul de 11,000,000 de exemplare provenite din vânzări și streaming[39]. Piesa a debutat în clasamentul Pop Songs pe locul 38[40], iar unsprezece săptămâni mai târziu a ajuns pe primul loc, devenind astfel cel de-al cincilea single consecutiv al solistei care să ocupe poziția de top[41]. În aceeași săptămână, „Bad Romance” s-a clasat, de asemenea, pe locul unu în Hot Dance Club Songs[41]. Potrivit Nielsen Broadcast Data Systems, cântecul a stabilit un record pentru cele mai multe difuzări într-o singură săptămână din istoria clasamentului Pop Songs, 10,589 de difuzări de la 130 de stații radio fiind cifra acumulată. Recordul a fost ulterior doborât în următoarea săptămână de către Kesha cu single-ul ei de debut, „Tik Tok”, care a fost difuzat de 11,224 de ori[42][43]. În urma spectacolului lui Gaga din pauza meciului de fotbal Super Bowl LI, „Bad Romance” a reintrat în clasamentul Hot 100 pe locul 50 și pe locul nouă în topul Digital Songs Sales[44].

Piesa a debutat pe locurile 16 și, respectiv, 33 în clasamentele din Australia și Noua Zeelandă[45][46]. În următoarea săptămână, single-ul a avut cele mai bune vânzări ale săptămânii în Australia, urcând către locul trei[45][46]. În cea de-a șaptea săptămână, „Bad Romance” a ocupat locul doi în clasamentul australian și locul trei în topul din Noua Zeelandă. Cântecul a primit patru discuri de platină din partea Australian Recording Industry Association (ARIA) pentru vânzarea a peste 280,000 de exemplare[47]. La 29 octombrie 2009, „Bad Romance” a debutat pe locul 20 în clasamentul Irish Singles Chart. Șapte săptămâni mai târziu, acesta a ajuns pe locul unu[48][49]. În Canadian Hot 100, single-ul a debutat pe locul 58[50], săptămâna următoare urcând 57 de poziții, până pe prima poziție[51]. După două săptămâni în care „Tik Tok” a ocupat locul unu, „Bad Romance” a ajuns încă odată în fruntea clasamentului[52]. Music Canada a oferit șapte discuri de platină single-ului, indicând cele 560,000 de copii expediate[53].

În urma lansării în Regatul Unit, cântecul a debutat pe locul 14 în topul UK Singles Chart[54]. În decembrie 2009, „Bad Romance” a ajuns pe locul unu, fiind vândute 72,919 de exemplare[55] și devenind astfel cel de-al treilea single al solistei care să se claseze pe prima pozițe[56]. Gaga a devenit, de asemenea, prima cântăreață din istoria clasamentului britanic ce reușește să aibă trei single-uri de top într-un singur an[57]. În prima săptămână a anului 2010, „Bad Romance” s-a reîntors pe locul unu, iar Gaga a devenit a doua artistă din secolul XXI care să aibă un single cu două ascensiuni diferite către prima poziție[56]. Cântecul a obținut o certificare cu disc de platină din partea British Phonographic Industry (BPI) pentru cele 600,000 de exemplare vândute[58]. „Bad Romance” s-a vândut în 1.045 de milioane de copii și a fost redat cu ajutorul serviciilor de streaming de peste 7.53 de milioane de ori[59]. Lansarea single-ului „Applause” în luna august a anului 2013 a determinat o creștere a vânzărilor lui „Bad Romance”, Lady Gaga devenind ulterior unul dintre cei 18 artiști care au un single cu vânzări de peste un milion de exemplare în Regatul Unit[60][61]. În Suedia, cântecul a debutat pe locul trei și a petrecut două săptămâni pe locul unu[62]. În România, „Bad Romance” a ajuns pe locul unu în clasamentul Romanian Top 100[63] și a fost a 13-a cea mai difuzată piesă din anul 2010 la posturile de radio și televiziunile muzicale, cu un total de 8818 difuzări acumulate[64]. De-a lungul Europei, melodia a ocupat locul unu în topurile din Austria, Belgia (Flanders și Valonia), Bulgaria, Cehia, Danemarca, Elveția, Franța, Finlanda, Grecia Italia, Norvegia, Olanda și Slovacia[65]. În clasamentul European Hot 100 Singles, „Bad Romance” a petrecut două săptămâni pe prima poziție[66]. Potrivit International Federation of the Phonographic Industry, cântecul s-a vândut în 9.7 milioane de copii în 2010 în întreaga lume, un total de 12 milioane de exemplare fiind vândute în total până în prezent. „Bad Romance” este unul dintre cele mai bine vândute single-uri din istorie[67][68].

Videoclipul[modificare | modificare sursă]

Informații generale[modificare | modificare sursă]

În timpul unui interviu pentru Rolling Stone, Gaga a confirmat faptul că Francis Lawrence a fost regizorul videoclipului piesei „Bad Romance”, artista declarându-se impresionată de versiunea finală[69]. Aceasta a mai spus: „Știam că abilitatea [lui Lawrence] ca regizor este cu mult mai mare decât ce aș fi putut face eu”[70]. Echipa creativă Haus of Gaga a gestionat direcția artistică[69] a videoclipului care a avut premiera la 10 noiembrie 2009. Gaga a explicat în timpul unui interviu experiența ei de a colabora alături de Lawrence:

„Am vrut pe cineva extrem de înțelegător cu privire la crearea unui videoclip pop, pentru că cea mai mare provocare a mea în a lucra cu regizori este aceea că eu sunt regizorul și eu scriu scenariul și eu mă ocup de garderobă și eu decid despre ce este vorba și este foarte greu să găsesc regizori care să nu renunțe la orice fel de contribuție din partea unui artist ... Însă Francis și cu mine am lucrat împreună ... A fost o colaborare. El este un regizor de clipuri pop și un producător în adevăratul sens al cuvântului. El a regizat Legenda vie, iar eu sunt o mare fană Will Smith, așa că am știut că el va putea executa videoclipul într-un mod în care pot să-i ofer cele mai ciudate și cele mai nebunești idei ale mele ...”[70].

S-a stabilit inițial ca videoclipul să fie filmat în New York City, cu decoruri mai elaborate și cadre filmate în aer liber[71]. Cu toate acestea, ideea a fost anulată din motive bugetare: suma alocată pentru clip a fost prea mică deoarece nu a existat plasare de produse[71]. Videoclipul a fost filmat în Los Angeles în doar două zile[71]. Lawrence a vorbit despre etica profesională și creativitatea solistei pe platourile de filmare în timpul unui interviu pentru VH1: „Ea iubește forma artistică a videoclipurilor muzicale și este o parteneră cu adevărat creativă și are foarte multe idei grozave și gusturi bune și unice. Are o echipă excelentă cu care lucrează pentru a crea lucrurile fantastice pe care le poartă. [Gaga] muncește din greu, ajunge la timp și este destul de spontană ... a fost minunat ... dacă ar avea un nou cântec și ar vrea să facă ceva, m-aș oferi să o ajut într-o clipă. A fost distractiv să lucrăm împreună”[71].

Solista a creat o pereche de ochelari de soare realizată în întregime din lame de ras, explicând ulterior: „Mi-am dorit să creez o pereche [de ochelari] pentru cele mai dure puicuțe și pentru câteva din prietenele mele ce obișnuiau să păstreze lame de ras în partea laterală a gurii lor. Acel spirit de duritate feminină este ceva ce am vrut să aduc în acest proiect. E menit să fie «Acesta e scutul meu, aceasta e arma mea, acesta e sentimenul meu interior de faimă, acesta e monstrul meu»”[70]. Gaga a mai spus că videoclipul prezintă „cum industria divertismentului poate, într-un mod metaforic, să stimuleze traficul de persoane - produsele fiind vândute, femeia este percepută drept marfă”[72]. Costumele din latex alb utilizate au fost inspirate de costumele de lup din filmul Tărâmul monștrilor[73]. Cântăreața a purtat, de asemenea, o pereche de tocuri înalte de 30 de centimetri realizate de Alexander McQueen[74], precum și celebrii pantofi „Alien”[75].

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Coregrafia lui Lady Gaga din „Bad Romance” a fost comparată cu cea a lui Michael Jackson din videoclipul cântecului „Thriller”.

Ideea principală din spatele videoclipul a fost Gaga, fiind răpită de un grup de fotomodele, drogată și mai apoi, vândută către mafia rusească pentru un milion de ruble. Clipul începe cu artista, stând pe un tron alb într-o cameră albă și luminată[70][76]. Această scenă o prezintă pe cântăreață, înconjurată de oameni și purtând ochelarii de soare realizați din lame de ras. Gaga își ține degetul pe butonul de mut al unei boxe iPod. Pe măsură ce piesa „Bad Romance” începe, un cadru cu o baie publică slab luminată este prezentat. O lumină puternică străbate pereții, activând o iluminare fluorescentă ce strălucește printr-un semn pe care scrie „Bath Haus of GaGa”. O dată cu primul ante-refren, un grup de dansatoare îmbrăcate în costume albe mulate cu mâneci lungi, cizme înalte și coroane asortate se târăsc afară din capsulele asemănătoare unor sicrie. Gaga iese din capsula centrală pe care scrie „Mons†er”, purtând o costumație similară cu a dansatoarelor ce încep să execute coregrafia în spatele solistei. Scena este intercalată de cadre în care Gaga cântă în fața unei oglinzi sau stă într-o cadă.

Atunci când primul refren începe, două femei o scot pe artistă din cadă, dezbrăcând-o și forțând-o să bea un pahar de votcă. Pe măsură ce al doilea vers începe, Gaga, purtând un costum acoperit cu diamante și o coroană, dansează într-un mod seducător pentru un grup de bărbați care vor să o cumpere. Solista se urcă pe unul dintre bărbați, acesta fiind modelul slovenian Jurij Bradač[77], și realizază un dans în poală. El ridică ulterior prețul și devine cel ce este dispus să plătească cea mai mare sumă de bani pentru ea. Artista este prezentată în cel de-al treilea refren purtând o vestă din piele de urs polar artificială, îndreptându-se spre bărbatul ce stă într-un pat și se descheie de cămașă, în timp ce bea un pahar de votcă. Gaga îl privește cu indiferență pe măsură ce își scoate haina și ochelarii de soare. Deodată, patul ia foc în timp ce bărbatul stă în continuare pe el, iar artista cântă într-un mod sinistru în fața flăcărilor. Videoclipul se încheie cu Gaga, stând lângă un schelet mocnit pe patul distrus, acoperit de cenușă. Aceasta fumează cu calm o țigară, în timp ce sutienul pirotehnic se activează iar corpul îi este mânjit cu cenușă.

Receptare critică[modificare | modificare sursă]

În urma lansării sale, videoclipul a primit laude atât din partea criticilor cât și din partea fanilor[75]. În anul 2010, „Bad Romance” a devenit cel mai urmărit videoclip din istoria YouTube la acea vreme[78]. Tim Stack de la Entertainment Weekly a numit clipul „uimitor”, adăugând: „Nu cred că Gaga a arătat vreodată mai drăguț decât în cadrele de aproape în care este puțin machiată”[79]. Jennifer Cady de la E! a fost, de asemenea, impresionată de videoclip, comentând că: „Acest clip ne face cu adevărat să o apreciem pe Gaga pentru ceea ce aduce în muzica pop. E interesant să o privești, pur și simplu. ... Chiar avem nevoie de cineva ca Gaga care să aibă idei îndrăznețe și să îi pese de ceea ce pune în produsul ei, așa fel încât să se simtă viu”[80]. Issie Lapowsy de la ziarul New York Daily News a complimentat faptul că artista a ales să poarte mai puțin machiaj, opinând că aceasta a arătat „surprinzător de naturală”[81]. Todd Martens de la Los Angeles Times a spus că videoclipul i-a adus înapoi credința în arta performance, adăugând faptul că „Gaga a adus destul [dramatism] de una singură, mulțumim foarte mult”[82]. El a mai opinat că scenariul videoclipului a fost „demn de un film lungmetraj”. Daniel Kreps de la Rolling Stone a fost de părere că scenele videoclipului aduc aminte de lucrările lui Stanley Kubrick, adăugând că „Bad Romance” portretizează cele mai nebunești idei ale cântăreței de până acum[83].

Jocelyn Vena de la MTV a considerat că videoclipul a fost simbolic și a prezentat modul în care „am trecut peste vechea Gaga, și acum avem o Gaga nou-nouță: una care pare a fi încântată de a depăși limitele și de a explora tot felul de înclinații sexuale”. Criticul a mai spus că videoclipul este o dovadă a strălucirii cântăreței „ca artistă care folosește videoclipurile muzicale drept o formă de artă și este pregătită să sară în următoarea etapă a carierei ei”[84]. În 2011, Claire Suddath de la revista Time a spus că ultimele videoclipuri ale solistei sunt mult mai elabortate, însă cel pentru „Bad Romance” este cel mai bun[85]. În cartea Lady Gaga: Behind the Fame, Emily Herbet a adus comparații între tema videoclipului și tema materialului The Fame Monster—relația artistei cu faima[75]. The Wall Street Journal a considerat că Gaga este unul dintre puținele staruri pop ale timpului prezent care au înțeles în adevăratul sens al cuvântului spectacolul, moda, șocul și coregrafia—toate lucrurile la care Madonna și Michael Jackson erau maeștri în anii '80[25].

Videoclipul și coregrafia utilizată au adus numeroase comparații către videoclipul lui Michael Jackson pentru cântecul „Thriller”, ambele conținând mișcări robotice din mâini și asemănătoare unor zombie, precum și teme înfricoșătoare[79]. Issie Lapowsky de la New York Daily News a comparat capsulele utilizate în videoclip cu sicrie iar dansul a fost descris ca fiind „precum un zombie”; Gaga „[a furat] o pagină din videoclipul lui Michael Jackson pentru «Thriller»”, a concluzionat redactorul[81]. Los Angeles Times a opinat că videoul a avut câteva „mișcări de dans agitate, asemănătoare cu «Thriller»”[82], în timp ce The Wall Street Journal a comparat arta șocantă din „Bad Romance” cu cea a lui Michael Jackson din anii '80[25]. Evan Sawdey de la PopMatters a comparat, de asemenea, „Bad Romance” cu „Thriller”, însă nu a fost sigur dacă solista a adus un omagiu pentru Michael Jackson sau a fost „doar o altă scuză pentru ca Gaga să poare hainele cele mai ciudate create vreodată de umanitate”[86].

Distincții și recunoașteri[modificare | modificare sursă]

Publicația Rolling Stone a clasat single-ul pe locul nouă în lista celor mai bune 25 de cântece din anul 2009[87]. La 13 februarie 2011, „Bad Romance” a câștigat premiul Grammy pentru cea mai bună interpretare vocală pop feminină[88]. În 2015, revista Billboard a numit single-ul „Cel mai mare hit al clasamentului Hot 100 care să se claseze pe locul doi”, descriindu-l ca fiind „un clasic modern”[89]. Website-ul Acclaimed Music a clasat piesa pe locul 13 în lista celor mai bune cântece ale anului 2009, bazat pe numeroase liste de final de an realizate de critici[90].

Pe 3 august 2010, videoclipul a primit un total de 10 nominalizări la ediția din 2010 a premiilor MTV Video Music Awards, la categoriile „Cea mai bună imagine”, „Cel mai bun montaj”, „Cele mai bune efecte speciale”, „Cea mai bună coregrafie”, „Cea mai bună regie”, „Cel mai bun videoclip dance”, „Cel mai bun videoclip pop”, „Cel mai bun videoclip al unei cântărețe” și „Videoclipul anului”, egalându-l astfel pe Peter Gabriel și cântecul „Sledgehammer” drept videoclip cu cele mai multe nominalizări din istoria MTV Video Music Award. „Bad Romance” a câștigat la șapte categorii[91]. Acesta a primit, de asemenea, premiul Grammy pentru cel mai bun videoclip[88]. În 2011, „Bad Romance” a fost votat de către cititorii revistei Billboard drept cel mai bun videoclip al anilor 2000 (deceniu)[92], în timp ce revista Time a inclus single-ul în lista celor mai bune videoclipuri începând cu anii '80[85].

Interpretări live[modificare | modificare sursă]

Gaga cântând „Bad Romance” la Good Morning America în 2011.

Un fragment din melodie a fost cântat la emisiunea Saturday Night Live la 3 octombrie 2009. Gaga a purtat un costum complex intitulat „The Orb” (ro.: „Sfera”), realizat de Nasir Mazhar și echipa artistei, Haus of Gaga[6]. Descris de cântăreață ca fiind o „instalație de modă”, costumul a constat în inele metalice concentrice, învârtindu-se în jurul ei. În urma finalizării piesei „LoveGame”, Gaga s-a așezat la pian și a cântat o versiune acustică a refrenului din „Bad Romance”[4][93]. Artista a cântat melodia în timpul emisiunii de televiziune Gossip Girl, în episodul intitulat „The Last Days of Disco Stick”[94]. Interpretare a avut loc în timpul unui spectacol privat organizat de Blair Waldrof, unul dintre persoanjele din Gossip Girl[95]. În timpul unui interviu pentru MTV, solista a explicat faptul că decizia de a cânta în serial a fost inspirată de sora ei. Aceasta a mai spus că nu și-a dorit ca spectacolul să nu aibă legătură cu serialul, așa că a lucrat împreună cu scenariștii pentru a-l încorpora în poveste. Interpretarea a inclus diverse scări, simbolizând ghinionul, iar Gaga a purtat o rochie lungă de 11 metri[96]. Potrivit producătorului executiv al serialului, Stephanie Savage, cântecul a inclus câteva versuri specifice Gossip Girl[94]. Interpretare a început cu artista, ieșind pe două uși și purtând rochia lungă și roșie. Aceasta se urcă ulterior pe o scară, cântând melodia în timp ce dansatorii ei dansează în jurul unor scări[97].

„Bad Romance” a fost interpretat la ediția din 2009 a premiilor American Music Awards, împreună cu „Speecheless” de pe The Fame Monster. Gaga a purtat un costum mulat de culoarea pielii, înfășurat cu țevi albe în care sunt încorporate lumini, imitând o cutie toracică și o coloană vertebrală. Spectacolul a început cu „Bad Romance” și solista dansând în jurul scenei, ulterior spărgând o ușă din sticlă cu suportul microfonului[98]. Gaga a cântat la emisiunea The Jay Leno Show purtând o pereche de ochelari de soare negrii și un sacou negru cu umeri falși prelungiți până deasupra capului. Dansatorii artistei au purtat costume negre și căști cu influențe S&M[99]. La 25 noiembrie 2009, Gaga a cântat la emisiunea The Ellen DeGeneres Show melodiile „Bad Romance” și „Speechles”[100]. La 6 decembrie 2009, solista a apărut la emisiunea The X Factor din Regatul Unit, cântând „Bad Romance”[101]. Solista a cântat piesa într-o cadă lungă de patru metri iar o porțiune din piesă a fost intepretată la pian, artista stând pe o toaletă[102]. Single-ul a fost cântecul de încheiere al turneului internațional The Monster Ball Tour. În versiunea originală a spectacolului, Gaga a purtat un costum cu umeri foarte mari și o pereche de pantaloni cu talie înaltă iar interpretarea piesei a avut loc într-un giroscop de dimensiunea unui om[103][104]. În varianta restructurată a turneului, solista a apărut pe scenă într-un giroscop și purtând o rochie realizată din oglinzi[105].

Lady Gaga și dansatorii ei, interpretând cântecul „Bad Romance” în timpul turneului Born This Way Ball, în 2012

La 15 ianuarie 2010, Gaga a cântat „Bad Romance” la emisiunea The Oprah Winfrey Show. Artista a purtat o vestă metalică și țepușe în păr[106]. Melodia a fost, de asemenea, interpretată la emisiunea Today Show de pe canalul NBC, alături de „Alejandro”, „Teeth” și single-ul din 2011 intitulat „You and I[107]. În mai 2011, Gaga a cântat piesa la BBC Radio 1's Big Weekend în Carlisle, Cumbria[108]. Totodată, solista a apărut la seria de concerte „Summer Concert” a emisiunii Good Morning America, cântând „Bad Romance”. Spectacolul a început cu Gaga, zburând cu o tiroliană și întinzându-și mâna către public. Pe măsură pe piesa a început, dansatorii i-au înlăturat pelerina albă pe care Gaga o purta pentru a dezvălui costumul alcătuit din ciorapi de plasă roșii cu pete negre, un costum mulat roșu și cizme negre[109].

Single-ul a fost adăugat în lista pieselor pentru turneul Born This Way Ball din 2012. Interpretarea a inclus coregrafia originală iar cântăreața a purtat un costum alb asemănător unui berbec, realizat de Haus of Gaga. În timpul spectacolelor din Europa, Gaga a ieșit dintr-un recipient în formă de ou, asemănător cu cel din care a ieșit la cea de-a 53-a ediție a premiilor Grammy[110]. În 2014, „Bad Romance” a fost inclus în lista cântecelor pentru spectacolul artistei de la festivalul South by Southwest, interpretând piesa într-o versiune country[111]. Melodia a fost cântată, de asemenea, la spectacolul rezidențial Lady Gaga Live at Roseland Ballroom, iar interpretarea a inclus o claviatură electronică acoperită de trandafiri roșii[112]. În același an, Gaga a cântat „Bad Romance” în turneul ArtRave: The Artpop Ball, purtând o rochie neon cu influențe anime[113]. În luna iulie a anului 2016, solista a apărut la concertul „Camden Rising” la BB&T Pavilion în Camden, New Jersey, ca parte a Convenției Naționale Democratice din 2016, cântând un potpuriu la pian alcătuit din „Bad Romance”, „You and I” și cântecul formației The Beatles, „Come Together[114]. În noiembrie 2016, Gaga a fost un invitat surpriză la concertul Airbnb, interpretând variante de pian ale pieselor „Bad Romance” și „Million Reasons[115]. Mai târziu în același an, cântăreața a apărut la secțiunea Carpool Karaoke a emisiunii The Late Late Show with James Corden, iar „Bad Romance” a fost unul dintre melodiile pe care artista le-a cântat în vehicul[116].

Lady Gaga și-a încheiat spectacolul din pauza meciului de fotbal Super Bowl LI cu o interpretare a cântecului „Bad Romance”, purtând un costum Versace argintiu cu paiete, o jachetă cu umeri falși și pantaloni scurți[117]. Melodiile „Bad Romance” și „Poker Face” au servit drept bis pentru ambele weekend-uri ale festivalului Coachella 2017 la care Gaga a fost cap de afiș[118]. În turneul Joanne World Tour (2017–2018), „Bad Romance” a fost interpretat în timp ce solista a purtat o vestă în formă de origami și un costum împodobit cu cristale, o mască din pene albe și cizme realizate de Giuseppe Zanotti[119][120]. La ediția din 2017 a festivalului de film internațional Toronto, Gaga a cântat „Bad Romance” la pian, înainte ca premiera documentarului Gaga: Five Foot Two să aibă loc[121]. În filmul respectiv este inclusă o scenă în care artista a participat la celebrarea celei de a 90-a zi de naștere a lui Tony Bennett la Rainbow Room, cântând „Bad Romance”[122].

Versiuni cover[modificare | modificare sursă]

Pe 14 martie 2010, Marco Hietala din formația Nightwish a interpretat o versiune cover în timpul emisiunii finlandeze Kuorosota[123]. Hayley Williams, solista trupei Paramore, a cântat o versiune la pian și a postat-o pe pagina ei de Twitter la 28 martie 2010[124][125]. Pe 29 martie 2010, formația Thirty Second to Mars a cântat „Bad Romance” la BBC Radio 1's Live Lounge[126][127]. Versiunea cover a fost ulterior lansată ca piesă bonus pentru ediția deluxe a albumului This Is War și a ajuns pe locul 11 în clasamentul UK Rock Chart[128]. Actorii din serialul Glee au interpretat o versiune cover în timpul episodului intitulat „Theatricality”[129]. Aceasta s-a vândut în 48,000 de exemplare digitale potrivit Nielsen Soundscan, și a ajuns pe locul 54 în topul Billboard Hot 100[130].

Cântăreața Lissie a postat o versiune cover a piesei pe YouTube. Interpretarea acesteia a primit laude din partea regizorului David Lynch[131] iar redactorul David Malitz de la ziarul The Washington Post a inclus versiunea cover în playlistul săptămânal al publicației, intitulat „Click Track – Single Files”[132]. The Grandmono Orchestra și cântăreața olandeză Caro Emerald au realizat o versiune cover a cântecului „Bad Romance” la 1 iunie 2011, aceasta fiind inclusă ulterior pe materialul discografic de debut al artistei, Deleted Scenes from the Cutting Room Floor, și primind recenzii pozitive din partea criticilor de specialitate[133]. Solista Lulu și Cuba Gooding, Jr. au cântat „Bad Romance” în duet, la 5 august 2011, în timpul emisiunii Chris Moyles' Quiz Night din Regatul Unit[134]. Cântecul a fost interpretat într-o versiune cu câteva modificări ale versurilor de către Alvin și veverițele și The Chipettes în filmul Alvin și veverițele: Naufragiați din 2011. Cover-ul a apărut, de asemenea, pe coloana sonoră a filmului[135]. La cea de-a 46 ediție a premiilor Songwriters Hall of Fame, Linda Perry a interpretat o variantă lentă a piesei „Bad Romance”, înainte ca Tony Bennett să-i înmâneze premiul Contemporary Icon lui Gaga[136]. În 2015, actrița Meryl Streep a înregistrat o versiune cover a melodiei pentru filmul Ricki and the Flash[137].

O variantă scurtă a piesei a fost interpretată la vioară de către Geoffrey Rush, portretizându-l pe Albert Einstein în timpul unei reclame pentru serialul despre antologie istorică, Genius, de pe canalul National Geographic. Reclama a difuzată în timpul meciului de fotbal Super Bowl LI, imediat după spectacolul cântăreței[138][139]. Solista braziliană Luiza Possi a cântat „Bad Romance” în luna mai a anului 2017, în timpul emisiunii Domingão do Faustão[140]. Aceasta a mai cântat melodia drept bis în timpul unui spectacol omagiu către Michael Jackson care a avut loc în iulie 2017[141].

Ordinea pieselor pe disc[modificare | modificare sursă]

Acreditări și personal[modificare | modificare sursă]

Înregistrare și management
Personal

Acreditări adaptate de pe broșura albumului The Fame Monster[2].

Prezența în clasamente[modificare | modificare sursă]

Certificări[modificare | modificare sursă]

Datele lansărilor[modificare | modificare sursă]

Țară Dată Format
Franţa Franța[248] 23 octombrie 2009 Descărcare digitală
Irlanda Irlanda[249]
Regatul Unit Regatul Unit[250] 25 octombrie 2009
Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii[251] 26 octombrie 2009
Finlanda Finlanda[252] 27 octombrie 2009
Germania Germania[253]
Norvegia Norvegia[254]
Spania Spania[255]
Suedia Suedia[252]
Regatul Unit Regatul Unit[256] 23 noiembrie 2009 CD single
Australia Australia[257] 27 noiembrie 2009
Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii[148] 22 decembrie 2009 The Remixes – Descărcare digitală
Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii[148][258] 12 ianuarie 2010 The Remixes – CD single
Franţa Franța[259] 18 ianuarie 2010 CD single
Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii[149] 9 februarie 2010 The Remixes Part 2 – Descărcare digitală

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ en Lady Gaga – "Bad Romance" writing credits”. Broadcast Music Incorporated. http://repertoire.bmi.com/title.asp?blnWriter=True&blnPublisher=True&blnArtist=True&keyID=11135583&ShowNbr=0&ShowSeqNbr=0&querytype=WorkID. Accesat la 19 martie 2010. 
 2. ^ a b c en The Fame Monster. Lady Gaga. Interscope Records. 2009. 0602527252766. 
 3. ^ en Harding, Cortney (1 octombrie 2009). „Lady Gaga: First Lady”. Billboard. Există o versiune arhivată la 24 mai 2013. http://www.billboard.com/articles/news/267214/lady-gaga-first-lady. Accesat la 8 octombrie 2009. 
 4. ^ a b c d e f en Kaufman, Gil (2 octombrie 2009). „New Lady Gaga Track 'Bad Romance' Leaks”. MTV (MTV Networks). Există o versiune arhivată la 5 octombrie 2009. https://web.archive.org/web/20091005081708/http://www.mtv.com/news/articles/1622947/20091002/lady_gaga.jhtml. Accesat la 20 octombrie 2009. 
 5. ^ en Kreps, Daniel (29 septembrie 2009). „Lady Gaga Readies New Single for "SNL," "The Fame" Re-Release”. Rolling Stone. Există o versiune arhivată la 8 iunie 2017. https://www.rollingstone.com/music/news/lady-gaga-readies-new-single-for-snl-the-fame-re-release-20090929. 
 6. ^ a b en Pickman, Jonathan (5 octombrie 2009). „Lady Gaga Fights Madonna, Debuts "Bad Romance" on "Saturday Night Live"”. Rolling Stone. Există o versiune arhivată la 14 octombrie 2011. https://www.rollingstone.com/music/news/lady-gaga-fights-madonna-debuts-bad-romance-on-saturday-night-live-20091005. Accesat la 7 octombrie 2009. 
 7. ^ en SHOWstudio presents Alexander McQueen S/S 2010 Live”. SHOWstudio.com. 7 octombrie 2009. Există o versiune arhivată la 11 octombrie 2009. http://alexandermcqueenlive.showstudio.com/. Accesat la 8 octombrie 2009. 
 8. ^ en Ooh-La-La! Lady Gaga's 'Bad Romance'”. Extra. Warner Bros. Television Distribution. 19 octombrie 2009. Există o versiune arhivată la 27 februarie 2010. http://extratv.warnerbros.com/2009/10/ooh-la-la_lady_gagas_bad_romance_new_single.php. Accesat la 22 iulie 2010. 
 9. ^ en Lady Gaga Explores Seamy Side of Fame on "Monster" Re-Release”. Rolling Stone. 11 octombrie 2009. Există o versiune arhivată la 2 februarie 2013. https://web.archive.org/web/20130202084703/http://www.rollingstone.com/music/news/lady-gaga-explores-seamy-side-of-fame-on-monster-re-release-20091009. Accesat la 1 septembrie 2013. 
 10. ^ en Robinson, Peter (11 iunie 2011). „Lady Gaga writes Bad Romance on the bus”. The Guardian. London: Guardian News and Media. Există o versiune arhivată la 30 octombrie 2013. https://www.theguardian.com/music/2011/jun/11/lady-gaga-bad-romance. Accesat la 1 septembrie 2013. 
 11. ^ a b en Robinson, Lisa (1 septembrie 2010). „Lady Gaga On Sex, Fame, Drugs, and Her Fans”. Vanity Fair: p. 34. ISSN 0733-8899. Există o versiune arhivată la 13 iulie 2014. https://web.archive.org/web/20140713084800/http://www.vanityfair.com/online/daily/2010/08/lady-gaga-september-issue. Accesat la 28 iulie 2014. 
 12. ^ a b en Bryant, Ali (15 ianuarie 2010). „Going Ga-Ga”. Grazia (Mumbai, India: Arnoldo Mondadori Editore) 2 (10): 56–58. 
 13. ^ en Cragg, Michael (14 septembrie 2016). „Lady Gaga – 10 of the best”. The Guardian. Există o versiune arhivată la 6 iulie 2017. https://www.theguardian.com/music/musicblog/2016/sep/14/lady-gaga-10-of-the-best. Accesat la 19 iulie 2017. 
 14. ^ a b en Cinquemani, Sal (18 noiembrie 2009). „Lady Gaga: The Fame Monster”. Slant Magazine. Există o versiune arhivată la 6 iunie 2011. https://web.archive.org/web/20110606092751/http://www.slantmagazine.com/oldurlredirect.php?type=music&ID=1929. Accesat la 19 noiembrie 2009. 
 15. ^ en Digital Sheet Music – Lady Gaga – Bad Romance”. Musicnotes.com. Sony/ATV Music Publishing. Există o versiune arhivată la 24 decembrie 2013. http://www.musicnotes.com/sheetmusic/mtdFPE.asp?ppn=MN0080511. Accesat la 16 septembrie 2013. 
 16. ^ en Lady Gaga Carpool Karaoke”. YouTube. The Late Late Show with James Corden. 26 octombrie 2016. Există o versiune arhivată la 26 octombrie 2016. https://web.archive.org/web/20161026163523/https://www.youtube.com/watch?v=X5Cfi7U4eL4. Accesat la 26 octombrie 2016. 
 17. ^ en Brockman, Daniel (16 decembrie 2009). „Lady Gaga; The Fame Monster”. The Phoenix (Phoenix Media/Communications Group). Există o versiune arhivată la 3 noiembrie 2012. https://web.archive.org/web/20121103073156/http://thephoenix.com/boston/music/94419-lady-gaga-the-fame-monster/. Accesat la 24 iulie 2012. 
 18. ^ en Plagenhoef, Scott (13 ianuarie 2010). „The Fame Monster”. Pitchfork Media. Există o versiune arhivată la 14 februarie 2016. http://pitchfork.com/reviews/albums/13823-the-fame-monster/. Accesat la 24 iulie 2012. 
 19. ^ en Price, Simon (22 noiembrie 2009). „Album: Lady Gaga, The Fame Monster (Polydor)”. The Independent (UK). Există o versiune arhivată la 24 noiembrie 2009. https://web.archive.org/web/20091124085219/http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/music/reviews/album-lady-gaga-the-fame-monster-polydor-1825787.html. Accesat la 23 noiembrie 2009. 
 20. ^ a b en Kreps, Daniel (2 octombrie 2009). „Is Lady Gaga's "Bad Romance" Bound for "SNL"? New Track Hits the Web”. Rolling Stone 1095 (9). ISSN 0035-791X. 
 21. ^ en Anitai, Tamar (2 noiembrie 2009). „Lady Gaga On MTV's 'It's On With Alexa Chung'”. MTV (MTV Networks). Există o versiune arhivată la 4 noiembrie 2009. https://web.archive.org/web/20091104210058/http://buzzworthy.mtv.com/2009/11/03/lady-gaga-on-mtvs-its-on-with-alexa-chung-see-the-photos-and-watch-the-interviews/. Accesat la 3 noiembrie 2009. 
 22. ^ en The Ultimate Ranking of Lady Gaga's Catalogue”. Rolling Stone. 28 mai 2011. Există o versiune arhivată la 28 mai 2011. https://web.archive.org/web/20110528114408/http://www.rollingstone.com/music/lists/the-ultimate-ranking-of-lady-gagas-catalog-20110525/bad-romance-19691231. Accesat la 28 mai 2011. 
 23. ^ en Empire, Kitty (22 noiembrie 2009). „Lady Gaga: The Fame Monster”. The Guardian (UK). Există o versiune arhivată la 20 decembrie 2013. https://web.archive.org/web/20131220032734/http://www.theguardian.com/music/2009/nov/22/lady-gaga-the-fame-monster. Accesat la 23 noiembrie 2009. 
 24. ^ en Dolan, Jon (23 noiembrie 2009). „Lady Gaga: The Fame Monster Review”. Rolling Stone. Există o versiune arhivată la 7 iunie 2010. https://web.archive.org/web/20100607132637/http://www.rollingstone.com/music/reviews/album/2746/20576. Accesat la 23 noiembrie 2009. 
 25. ^ a b c en Farley, Christopher John (11 noiembrie 2009). „Lady Gaga: "Bad Romance" Plus Crowns, Kinkiness and Choreography”. The Wall Street Journal. Există o versiune arhivată la 13 noiembrie 2009. https://web.archive.org/web/20091113101934/http://blogs.wsj.com/speakeasy/2009/11/11/lady-gaga-bad-romance-plus-crowns-kinkiness-and-choreography/. Accesat la 12 noiembrie 2009. 
 26. ^ en Hubbard, Michael (23 noiembrie 2009). „Lady Gaga: The Fame Monster, track-by-track”. MusicOMH. Există o versiune arhivată la 24 noiembrie 2009. http://blog.musicomh.com/musicomh/2009/11/lady-gaga-the-fame-monster-trackbytrack.html. Accesat la 24 noiembrie 2009. 
 27. ^ en Staff, Pitchfork (15 decembrie 2009). „The Top 100 Tracks of 2009”. Pitchfork Media. Există o versiune arhivată la 18 decembrie 2009. http://pitchfork.com/features/staff-lists/7742-the-top-100-tracks-of-2009/7/. Accesat la 16 decembrie 2009. 
 28. ^ en Gunderson, Edna (23 noiembrie 2009). „Lady Gaga's 'Fame Monster' is so cool, it's cold”. USA Today. Există o versiune arhivată la 27 noiembrie 2009. https://web.archive.org/web/20091127074140/http://www.usatoday.com/life/music/reviews/2009-11-24-listen24_ST2_N.htm. Accesat la 24 noiembrie 2009. 
 29. ^ en Contreras, Russel (12 decembrie 2009). „Boston teen panel: Lady Gaga, Jamie Foxx songs unhealthy”. USA Today. Există o versiune arhivată la 16 iulie 2011. https://web.archive.org/web/20110716111836/http://musique.fnac.com/a2798015/Lady-Gaga-Bad-romance-CD-single?Fr=0&To=0&Nu=1&from=1&Mn=-1&Ra=-28. Accesat la 29 decembrie 2009. 
 30. ^ en Wood, Mikael (23 noiembrie 2009). „Album review: Lady Gaga's 'The Fame Monster'”. Los Angeles Times. Există o versiune arhivată la 26 noiembrie 2009. https://web.archive.org/web/20091126030807/http://latimesblogs.latimes.com/music_blog/2009/11/album-review-lady-gagas-the-fame-monster.html. Accesat la 24 noiembrie 2009. 
 31. ^ en Lester, Paul (20 noiembrie 2009). „Lady Gaga: The Fame Monster Review”. BBC. Există o versiune arhivată la 26 noiembrie 2009. https://web.archive.org/web/20091126170527/http://www.bbc.co.uk/music/reviews/fbd3. Accesat la 23 noiembrie 2009. 
 32. ^ en Herrera, Monica (13 noiembrie 2009). „New Releases: Lady Gaga "Bad Romance"”. Billboard. Există o versiune arhivată la 1 mai 2013. https://web.archive.org/web/20130501175935/http://www.billboard.com/articles/review/1070610/lady-gaga-bad-romance. Accesat la 30 noiembrie 2009. 
 33. ^ en Blistein, Jon (25 noiembrie 2009). „Monster of Pop?”. L Magazine. Există o versiune arhivată la 30 septembrie 2011. https://web.archive.org/web/20110930111715/http://www.thelmagazine.com/newyork/monster-of-pop/Content?oid=1409855. Accesat la 31 decembrie 2010. 
 34. ^ en Pietroluongo, Silvio (5 noiembrie 2009). „DeRulo Tops Hot 100 But Swift Swoops In”. Billboard. Există o versiune arhivată la 24 mai 2013. https://web.archive.org/web/20130524094311/http://www.billboard.com/articles/news/266815/derulo-tops-hot-100-but-swift-swoops-in-with-record-breaking-debut-sum. Accesat la 5 noiembrie 2009. 
 35. ^ en Pietrolungo, Silvio (26 noiembrie 2009). „'Empire' Entrenched At No. 1 On Billboard Hot 100”. Billboard. Există o versiune arhivată la 24 mai 2013. https://web.archive.org/web/20130524085527/http://www.billboard.com/articles/news/266591/empire-entrenched-at-no-1-on-billboard-hot-100. Accesat la 30 noiembrie 2009. 
 36. ^ en Trust, Gary (25 februarie 2018). „Ask Billboard: Lady Gaga's Career Sales, The Biggest No. 2 Hits & Ed Sheeran's Latest Chart Record”. Billboard. https://www.billboard.com/articles/columns/chart-beat/8218920/-lady-gaga-sales-number-2-hot-100-hits-ed-sheeran-record-ask-billboard. Accesat la 25 februarie 2018. 
 37. ^ en Trust, Gary (12 iunie 2012). „Ask Billboard: Was Lady Gaga's 'Born This Way' a Disappointment?”. Billboard. Există o versiune arhivată la 23 mai 2013. http://www.billboard.com/articles/chartbeat/483395/ask-billboard-was-lady-gagas-born-this-way-a-disappointment. Accesat la 12 iunie 2012. 
 38. ^ en Grein, Paul (7 decembrie 2011). „Week Ending Dec. 4, 2011. Songs: Katy Goes On Sale”. Yahoo! music. Există o versiune arhivată la 21 ianuarie 2012. http://music.yahoo.com/blogs/chart-watch/week-ending-dec-4-2011-songs-katy-goes-020228383.html. Accesat la 13 decembrie 2011. 
 39. ^ a b en American single certifications – Lady Gaga - Bad Romance”. 4 iunie 2015. https://www.riaa.com/gold-platinum/?tab_active=default-award&ar=Lady+Gaga&ti=Bad+Romance#search_section. Accesat la 4 iunie 2015. 
 40. ^ en Taylor, Chuck (26 octombrie 2009). „Chart Highlights: Pop, Country, Tropical Songs”. Billboard. Există o versiune arhivată la 16 iulie 2011. https://web.archive.org/web/20110716111836/http://musique.fnac.com/a2798015/Lady-Gaga-Bad-romance-CD-single?Fr=0&To=0&Nu=1&from=1&Mn=-1&Ra=-28. Accesat la 26 octombrie 2009. 
 41. ^ a b en Trust, Gary (5 ianuarie 2010). „Chart Highlights: Rock, Latin, Pop Songs & More”. Billboard. Există o versiune arhivată la 16 iulie 2011. http://login.vnuemedia.com/bbbiz/search/article_display.jsp?vnu_content_id=1004056393. Accesat la 5 ianuarie 2010. 
 42. ^ en Trust, Gary (19 ianuarie 2010). „Lady Gaga Sets Latest Chart Record”. Billboard. Există o versiune arhivată la 16 februarie 2013. https://web.archive.org/web/20130216055118/http://www.billboard.com/articles/news/959706/lady-gaga-sets-latest-chart-record. Accesat la 21 ianuarie 2010. 
 43. ^ en Herrera, Monica (25 ianuarie 2010). „'TiK' Talk: Ke$ha Breaks Pop Songs Record”. Billboard. Există o versiune arhivată la 23 mai 2013. https://web.archive.org/web/20130523101155/http://www.billboard.com/articles/news/959616/tik-talk-keha-breaks-pop-songs-record. Accesat la 22 iulie 2010. 
 44. ^ en Trust, Gary (13 februarie 2017). „Ed Sheeran's 'Shape' Tops Hot 100, Lady Gaga's 'Reasons' Returns at No. 4”. Billboard. Există o versiune arhivată la 13 februarie 2017. http://www.billboard.com/articles/columns/chart-beat/7686444/hot-100-ed-sheeran-shape-of-you-lady-gaga-million-reasons. Accesat la 14 februarie 2017. 
 45. ^ a b c en Australian-charts.com – Lady Gaga – Bad Romance”. 21 decembrie 2016. http://www.australian-charts.com/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga&titel=Bad+Romance&cat=s. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 46. ^ a b c en Charts.org.nz – Lady Gaga – Bad Romance”. 21 decembrie 2016. http://www.charts.org.nz/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga&titel=Bad+Romance&cat=s. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 47. ^ a b en ARIA Charts – Accreditations – 2011 Singles”. 2 mai 2011. http://www.aria.com.au/pages/httpwww.aria.com.aupageshttpwww.aria.com.auSINGLEaccreds2011.htm. Accesat la 2 mai 2011. 
 48. ^ en Ireland Singles Top 50”. Irish Recorded Music Association. 29 octombrie 2009. Există o versiune arhivată la 11 octombrie 2011. http://www.chart-track.co.uk/index.jsp?c=p%2Fmusicvideo%2Fmusic%2Farchive%2Findex_test.jsp&ct=240001&arch=t&lyr=2009&year=2009&week=44. Accesat la 11 ianuarie 2010. 
 49. ^ a b en Chart Track: Week 50, 2009"”. 21 decembrie 2016. http://www.chart-track.co.uk/index.jsp?c=p%2Fmusicvideo%2Fmusic%2Farchive%2Findex_test.jsp&ct=240001&arch=t&lyr=2009&year=2009&week=50. Accesat la 5 martie 2011. 
 50. ^ en Billboard Canadian Hot 100: Week of November 7, 2009”. Billboard. Există o versiune arhivată la 24 decembrie 2016. http://www.billboard.com/charts/canadian-hot-100/2009-11-07. Accesat la 23 decembrie 2016. 
 51. ^ en Billboard Canadian Hot 100: Week of November 14, 2009”. Billboard. Există o versiune arhivată la 24 decembrie 2016. http://www.billboard.com/charts/canadian-hot-100/2009-11-14. Accesat la 23 decembrie 2016. 
 52. ^ en Billboard Canadian Hot 100: Week of December 5, 2009”. Billboard. Există o versiune arhivată la 12 iulie 2015. http://www.billboard.com/charts/canadian-hot-100/2009-12-05. Accesat la 1 decembrie 2009. 
 53. ^ a b en Canadian single certifications – Lady Gaga – Bad Romance”. 4 iunie 2015. https://musiccanada.com/gold-platinum/?fwp_gp_search=Bad+Romance%20Lady+Gaga. Accesat la 4 iunie 2015. 
 54. ^ Official Singles Chart Top 100”. Official Charts Company. November 1–7, 2009. Există o versiune arhivată la 5 iunie 2017. http://www.officialcharts.com/charts/singles-chart/20091101/7501/. Accesat la 25 decembrie 2016. 
 55. ^ Bad Romance at number one”. Music Week. 14 decembrie 2009. Există o versiune arhivată la 16 decembrie 2009. http://www.musicweek.com/section.asp?navcode=228. Accesat la 23 decembrie 2016. 
 56. ^ a b c en Lady Gaga: Artist Chart History”. 21 decembrie 2016. http://www.officialcharts.com/artist/_/Lady%20Gaga. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 57. ^ Lady GaGa Scores Third UK Number 1 Single”. MTV UK. 14 decembrie 2009. Există o versiune arhivată la 26 ianuarie 2010. https://web.archive.org/web/20100126033331/http://www.mtv.co.uk/artists/lady-gaga/news/170445-lady-gaga-scores-third-uk-number-1-single. Accesat la 22 iulie 2010. 
 58. ^ a b en British single certifications – Lady Gaga - Bad Romance”. 4 iunie 2015. https://www.bpi.co.uk/bpi-awards/. Accesat la 4 iunie 2015. 
 59. ^ Copsey, Rob (19 septembrie 2017). „The UK's Official Chart 'millionaires' revealed”. Official Charts Company. http://www.officialcharts.com/chart-news/the-uks-official-chart-millionaires-revealed__20459/. Accesat la 19 septembrie 2017. 
 60. ^ Lady Gaga scores another million-selling single!”. Official Charts Company. 20 august 2013. Există o versiune arhivată la 19 august 2013. http://www.officialcharts.com/chart-news/lady-gaga-scores-another-million-selling-single-2425/. Accesat la 21 august 2013. 
 61. ^ Myers, Justin (2 septembrie 2016). „Lady Gaga's Official Top 20 biggest songs in the UK revealed”. Official Charts Company. Există o versiune arhivată la 11 septembrie 2016. https://web.archive.org/web/20160911121905/http://www.officialcharts.com/chart-news/lady-gagas-official-top-20-biggest-songs-in-the-uk-revealed__16218/. Accesat la 7 septembrie 2016. 
 62. ^ a b en Swedishcharts.com – Lady Gaga – Bad Romance”. 21 decembrie 2016. http://www.swedishcharts.com/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga&titel=Bad+Romance&cat=s. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 63. ^ a b Top 20 Nielsen 22.02.2010-28.02.2010 (week 8.2010)”. 7 martie 2010. https://web.archive.org/web/20100307225941/http://www.upfr.ro:80/top20.html. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 64. ^ a b Paun, Toader (30 decembrie 2010). „EXCLUSIV: Topul celor mai difuzate piese în România în 2010”. România Liberă. Există o versiune arhivată la 21 decembrie 2016. http://www.romanialibera.ro/cultura/cultura-urbana/exclusiv--topul-celor-mai-difuzate-piese-in-romania-in-2010-211604. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 65. ^ a b c d nl Ultratop.be – Lady Gaga – Bad Romance”. 21 decembrie 2016. http://www.ultratop.be/nl/song/997ee/Lady-Gaga-Bad-Romance. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 66. ^ a b en Sexton, Paul (28 ianuarie 2010). „Lady Gaga Scores Euro Chart Double”. Billboard. Există o versiune arhivată la 23 decembrie 2016. http://www.billboard.com/articles/news/959579/lady-gaga-scores-euro-chart-double. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 67. ^ IFPI publishes Digital Music Report 2011”. International Federation of the Phonographic Industry. 20 ianuarie 2011. Există o versiune arhivată la 11 noiembrie 2011. http://www.ifpi.com/content/section_resources/dmr2011.html. Accesat la 20 ianuarie 2011. 
 68. ^ Stern, Bradley (18 noiembrie 2014). „Lady Gaga's 'The Fame Monster' Turns 5: Stan & Deliver”. Idolator. Există o versiune arhivată la 21 noiembrie 2014. https://web.archive.org/web/20141121051620/http://www.idolator.com/7570824/lady-gaga-the-fame-monster-turns-5-stan-deliver. Accesat la 18 noiembrie 2014. 
 69. ^ a b en Hiatt, Brian (21 octombrie 2009). „Inside The Monster Ball: Lady Gaga Reveals Plans for Ambitious New Tour”. Rolling Stone. Există o versiune arhivată la 16 iulie 2011. https://web.archive.org/web/20110716111836/http://musique.fnac.com/a2798015/Lady-Gaga-Bad-romance-CD-single?Fr=0&To=0&Nu=1&from=1&Mn=-1&Ra=-28. Accesat la 21 octombrie 2009. 
 70. ^ a b c d en Lady Gaga Says 'Bad Romance' Video Is About 'Tough Female Spirit'”. MTV News. Viacom. 9 noiembrie 2009. Există o versiune arhivată la 22 mai 2014. http://www.mtv.com/news/1625848/lady-gaga-says-bad-romance-video-is-about-tough-female-spirit/. Accesat la 21 mai 2014. 
 71. ^ a b c d en Lady Gaga's 'Bad Romance' Director Recalls Video's 'Explosion'”. VH1. Viacom. 13 septembrie 2010. http://www.vh1.com/news/articles/1647757/20100913/index.jhtml. Accesat la 27 noiembrie 2011. [nefuncțională]
 72. ^ en Gray, Richard (2012). The Performance Identities of Lady Gaga. McFarland and Company Inc. Publishers. p. 44. http://www.mcfarlandpub.com/book-2.php?id=978-0-7864-6830-0 
 73. ^ en Sawdey, Evan (12 noiembrie 2009). „Lady Gaga’s "Bad Romance" Video: WTF?”. PopMatters. Există o versiune arhivată la 14 noiembrie 2009. https://web.archive.org/web/20091114094251/http://www.popmatters.com/pm/post/116144-lady-gagas-bad-romance-video-wtf/. Accesat la 13 noiembrie 2009. 
 74. ^ en Lapowsky, Issie (11 noiembrie 2009). „Lady Gaga's on fire in her 'Bad Romance' video”. Daily News (New York). Există o versiune arhivată la 14 noiembrie 2009. https://web.archive.org/web/20091114090353/http://www.nydailynews.com/entertainment/music/2009/11/11/2009-11-11_lady_gagas_on_fire_in_her_bad_romance_video__or_her_dude_is_at_any_rate.html. Accesat la 13 noiembrie 2009. 
 75. ^ a b c en Herbert, Emily (2010). Lady Gaga: Behind the Fame. New York: Overlook Press. p. 215. ISBN 978-1-59020-423-8 
 76. ^ en Dinh, James (11 noiembrie 2009). „Lady Gaga Fans React To 'Bad Romance' Video”. MTV (MTV Networks). Există o versiune arhivată la 14 noiembrie 2009. https://web.archive.org/web/20091114060711/http://www.mtv.com/news/articles/1625978/20091110/lady_gaga.jhtml. Accesat la 11 noiembrie 2009. 
 77. ^ sk Jurij Bradač in Lady Gaga” (în slovacă). MTV. 11 noiembrie 2009. Există o versiune arhivată la 30 martie 2010. https://web.archive.org/web/20100330051448/http://www.mtv.si/novice/jurij-bradac-in-lady-gaga. Accesat la 26 februarie 2010. 
 78. ^ en O'Neill, Megan (14 aprilie 2010). „Lady Gaga’s Bad Romance Is Officially The Most Viewed Video On YouTube Ever”. SocialTimes. Există o versiune arhivată la 20 decembrie 2016. http://www.adweek.com/socialtimes/lady-gaga%E2%80%99s-bad-romance-is-officially-the-most-viewed-video-on-youtube-ever/11619. Accesat la 22 august 2016. 
 79. ^ a b en Stack, Tim (11 noiembrie 2009). „Lady Gaga's new 'Bad Romance' video: Her best yet?!”. Entertainment Weekly. Există o versiune arhivată la 13 noiembrie 2009. https://web.archive.org/web/20091113181540/http://music-mix.ew.com/2009/11/10/lady-gaga-bad-romance-official-video/. Accesat la 11 noiembrie 2009. 
 80. ^ en Cady, Jennifer (11 noiembrie 2009). „Lady Gaga Brings the Crazy in 'Bad Romance' Video”. E!. Există o versiune arhivată la 12 noiembrie 2009. https://web.archive.org/web/20091112114128/http://uk.eonline.com/uberblog/b153038_lady_gaga_brings_crazy_in_bad_romance.html. Accesat la 11 noiembrie 2009. 
 81. ^ a b en Lapowsky, Issie (11 noiembrie 2009). „Lady Gaga's on fire in her 'Bad Romance' video – or her man friend is, at any rate”. Daily News (New York). Există o versiune arhivată la 20 octombrie 2012. https://web.archive.org/web/20121020115006/http://www.nydailynews.com/entertainment/music-arts/lady-gaga-fire-bad-romance-video-man-friend-rate-article-1.414669. Accesat la 27 noiembrie 2011. 
 82. ^ a b en Martens, Todd (9 noiembrie 2009). „You want this drama: Lady Gaga's 'Bad Romance' video”. Los Angeles Times. Există o versiune arhivată la 29 aprilie 2012. https://web.archive.org/web/20120429095924/http://latimesblogs.latimes.com/music_blog/2009/11/you-want-this-drama-lady-gagas-bad-romance-video.html. Accesat la 27 noiembrie 2011. 
 83. ^ en Kreps, Daniel (11 noiembrie 2009). „Lady Gaga Premieres "Bad Romance," Her Craziest Video Yet”. Rolling Stone 1098 (32). ISSN 0035-791X. 
 84. ^ en Vena, Jocelyn (11 noiembrie 2009). „Lady Gaga Launches Her Next Phase With Eye-Grabbing 'Bad Romance Video”. MTV (MTV Networks). Există o versiune arhivată la 13 noiembrie 2009. https://web.archive.org/web/20091113084909/http://www.mtv.com/news/articles/1625927/20091110/lady_gaga.jhtml. Accesat la 11 noiembrie 2009. 
 85. ^ a b en Suddath, Claire (28 iunie 2011). „The 30 All-TIME Best Music Videos - Lady Gaga, 'Bad Romance' (2009)”. Time: p. 28. Există o versiune arhivată la 29 ianuarie 2012. https://web.archive.org/web/20120129075613/http://entertainment.time.com/2011/07/28/the-30-all-time-best-music-videos/slide/lady-gaga-bad-romance-2009/. Accesat la 27 noiembrie 2011. 
 86. ^ en Sawdey, Evan (12 iunie 2011). „Lady Gaga's "Bad Romance" Video: WTF?”. PopMatters. Există o versiune arhivată la 27 noiembrie 2011. https://web.archive.org/web/20111127022437/http://www.popmatters.com/pm/post/116144-lady-gagas-bad-romance-video-wtf/. Accesat la 27 noiembrie 2011. 
 87. ^ en „The Best 25 Songs Of 2009”. Rolling Stone 1098 (98). 31 decembrie 2009. ISSN 0035-791X. 
 88. ^ a b en 53rd annual Grammy awards: The winners list”. CNN. Există o versiune arhivată la 8 iulie 2011. https://web.archive.org/web/20110708172128/http://marquee.blogs.cnn.com/2011/02/13/53rd-annual-grammy-awards-the-winners-list/. Accesat la 23 ianuarie 2011. 
 89. ^ en Trust, Gary (27 ianuarie 2015). „The Biggest Hot 100 Hits to Peak at Nos. 25-1”. Billboard. Există o versiune arhivată la 31 ianuarie 2015. https://web.archive.org/web/20150131015000/http://www.billboard.com/articles/columns/chart-beat/959606/the-biggest-hot-100-hits-to-peak-at-nos-25-1?page=0%2C4. Accesat la 29 ianuarie 2015. 
 90. ^ en Acclaimed Music”. Există o versiune arhivată la 8 martie 2017. http://www.acclaimedmusic.net/. 
 91. ^ en Herrera, Monica (4 august 2010). „Lady Gaga Earns Record 13 MTV VMA Nominations”. Billboard. Există o versiune arhivată la 23 mai 2013. https://web.archive.org/web/20130523101123/http://www.billboard.com/articles/news/957071/lady-gaga-earns-record-13-mtv-vma-nominations-eminem-nabs-eight. Accesat la 4 august 2010. 
 92. ^ en Mapes, Jillian (27 iulie 2011). „The 10 Best '00s Music Videos: Poll Results”. Billboard. Există o versiune arhivată la 14 februarie 2013. https://web.archive.org/web/20130214064714/http://www.billboard.com/articles/news/468680/the-10-best-00s-music-videos-poll-results. Accesat la 27 noiembrie 2011. 
 93. ^ en Aswad, Jem (4 octombrie 2009). „Lady Gaga, Madonna Catfight, Almost Kiss On 'Saturday Night Live'”. MTV (MTV Networks). Există o versiune arhivată la 29 octombrie 2009. https://web.archive.org/web/20091029110026/http://www.mtv.com/news/articles/1622985/20091004/lady_gaga.jhtml. Accesat la 20 octombrie 2009. 
 94. ^ a b en Futterman, Erica (4 noiembrie 2009). „Exclusive: Behind the Scenes as Lady Gaga Hits "Gossip Girl"”. Rolling Stone 1099 (43). ISSN 0035-791X. 
 95. ^ en First Look: Lady Gaga's Gossip Girl Performance”. People. 12 noiembrie 2009. Există o versiune arhivată la 10 noiembrie 2010. http://www.people.com/people/article/0,,20421719,00.html. Accesat la 1 iulie 2010. 
 96. ^ en Vena, Jocelyn; Calloway, Sway (5 noiembrie 2009). „Lady Gaga Describes Her 'Gossip Girl' 'Crazy Performance-Art Piece'”. MTV (MTV Networks). Există o versiune arhivată la 8 noiembrie 2009. https://web.archive.org/web/20091108064821/http://www.mtv.com/news/articles/1625589/20091105/lady_gaga.jhtml. Accesat la 17 noiembrie 2009. 
 97. ^ en Vena, Jocelyn (17 noiembrie 2009). „Lady Gaga Performs 'Bad Romance' In 'Gossip Girl' Cameo”. MTV (MTV Networks). Există o versiune arhivată la 20 noiembrie 2009. https://web.archive.org/web/20091120052827/http://www.mtv.com/news/articles/1626416/20091117/lady_gaga.jhtml. Accesat la 19 noiembrie 2009. 
 98. ^ en Kung, Michelle (22 noiembrie 2009). „American Music Awards 2009: Adam Lambert, Lady Gaga Dazzle”. The Wall Street Journal. Există o versiune arhivată la 24 noiembrie 2009. https://web.archive.org/web/20091124082554/http://blogs.wsj.com/speakeasy/2009/11/22/american-music-awards-2009-adam-lambert-lady-gaga-dazzle-jennifer-lopez-performs-new-song-louboutins/. Accesat la 23 noiembrie 2009. 
 99. ^ en Dinh, James (24 noiembrie 2009). „Lady Gaga Brings S&M 'Bad Romance' To 'Jay Leno Show'”. MTV (MTV Networks). Există o versiune arhivată la 27 noiembrie 2009. https://web.archive.org/web/20091127002749/http://www.mtv.com/news/articles/1626952/20091124/lady_gaga.jhtml. Accesat la 25 noiembrie 2009. 
 100. ^ en Vena, Jocelyn (25 noiembrie 2009). „Lady Gaga Tells Fans 'It's OK' To Be A Freak”. MTV (MTV Networks). Există o versiune arhivată la 1 decembrie 2009. https://web.archive.org/web/20091201051047/http://www.mtv.com/news/articles/1627085/20091125/lady_gaga.jhtml. Accesat la 30 noiembrie 2009. 
 101. ^ en Lady GaGa's X Factor outfit”. OK!. 2 decembrie 2009. Există o versiune arhivată la 1 decembrie 2009. https://web.archive.org/web/20091201044931/http://ok.co.uk/celebnews/view/16452/Lady-GaGa-s-X-Factor-outfit. Accesat la 4 decembrie 2009. 
 102. ^ Nathan, Sarah (7 decembrie 2009). „X Factor: Lady Gaga sings live from a giant bath”. Daily Mail (UK). Există o versiune arhivată la 3 martie 2016. https://web.archive.org/web/20160303175434/http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-1233700/X-Factor-Lady-Gaga-sings-live-giant-bath-diva-Janet-Jackson-insists-doing-pre-recorded-performance.html. Accesat la 7 decembrie 2009. 
 103. ^ en Stevenson, Jane (29 noiembrie 2009). „Lady Gaga puts on a Monster show”. Toronto Sun. http://www.torontosun.com/entertainment/columnists/jane_stevenson/2009/11/29/11967326-sun.html. Accesat la 30 noiembrie 2009. 
 104. ^ en Nestruck, Kelly (30 noiembrie 2009). „Lady Gaga's Monster Ball, reviewed by a theatre critic”. The Guardian (London). Există o versiune arhivată la 4 martie 2016. https://web.archive.org/web/20160304024732/http://www.theguardian.com/music/musicblog/2009/nov/30/lady-gaga-monster-ball. Accesat la 1 decembrie 2009. 
 105. ^ en Benanti, Diana (18 iulie 2010). „Show Review + Photos + Setlist: Lady Gaga Burns Down the Scottrade Center, Saturday, July 17, 2010”. The Riverfront Times. https://www.riverfronttimes.com/musicblog/2010/07/18/show-review-photos-setlist-lady-gaga-burns-down-the-scottrade-center-saturday-july-17-2010?page=3. Accesat la 17 februarie 2018. 
 106. ^ en Vena, Jocelyn (15 ianuarie 2010). „Lady Gaga Pledges Haiti Earthquake-Relief Donation On 'Oprah'”. MTV (MTV Networks). Există o versiune arhivată la 22 iulie 2010. https://web.archive.org/web/20100722083932/http://www.mtv.com/news/articles/1629858/20100115/lady_gaga.jhtml. Accesat la 17 septembrie 2010. 
 107. ^ en Lady Gaga Plays 'Today' Show, Announces 'Remix' U.S. Release”. Billboard. 9 iulie 2010. Există o versiune arhivată la 24 mai 2013. https://web.archive.org/web/20130524083954/http://www.billboard.com/articles/columns/viral-videos/957464/lady-gaga-plays-today-show-announces-remix-us-release. Accesat la 17 septembrie 2010. 
 108. ^ en Sperling, Daniel (16 mai 2011). „Lady GaGa closes Radio 1's Big Weekend”. Digital Spy. Există o versiune arhivată la 18 mai 2011. https://web.archive.org/web/20110518164920/http://www.digitalspy.co.uk/music/news/a319632/lady-gaga-closes-radio-1s-big-weekend-video.html. Accesat la 16 mai 2011. 
 109. ^ en Marikar, Sheila (27 mai 2011). „Lady Gaga Wows Crowd, Ziplines Onto 'Good Morning America' Concert Stage”. ABC News. p. 2. Există o versiune arhivată la 30 mai 2011. https://web.archive.org/web/20110530001502/http://abcnews.go.com/Entertainment/lady-gaga-makes-zipline-arrival-good-morning-america/story?id=13694695. Accesat la 27 mai 2011. 
 110. ^ en Colfen, Joe (24 ianuarie 2013). „Review: Lady Gaga brings Born This Way Ball to Phoenix”. The Arizona Central. Există o versiune arhivată la 16 iulie 2011. https://web.archive.org/web/20110716111836/http://musique.fnac.com/a2798015/Lady-Gaga-Bad-romance-CD-single?Fr=0&To=0&Nu=1&from=1&Mn=-1&Ra=-28. Accesat la 4 octombrie 2013. 
 111. ^ en Anderson, Kyle (14 martie 2014). „Lady Gaga dedicates encore to SXSW accident victims, gets puked on”. Entertainment Weekly. Există o versiune arhivată la 22 martie 2015. https://web.archive.org/web/20150322062911/http://www.ew.com/article/2014/03/14/lady-gaga-sxsw-vomit-tribute. Accesat la 3 aprilie 2014. 
 112. ^ en Hampp, Andrew (29 martie 2014). „Lady Gaga Kicks Off Roseland Ballroom's Closing Shows”. Billboard. http://www.billboard.com/biz/articles/news/6029314/lady-gaga-kicks-off-roseland-ballrooms-closing-shows. Accesat la 22 octombrie 2017. 
 113. ^ en Britt, Hannah (24 octombrie 2014). „'Bonkers and brilliant': Lady Gaga's ArtRave show at the O2”. Daily Express. Există o versiune arhivată la 16 iulie 2011. https://web.archive.org/web/20110716111836/http://musique.fnac.com/a2798015/Lady-Gaga-Bad-romance-CD-single?Fr=0&To=0&Nu=1&from=1&Mn=-1&Ra=-28. Accesat la 25 martie 2015. 
 114. ^ en McDermott, Maeve (28 iulie 2016). „Lady Gaga covers the Beatles, Neil Young at Democratic convention concert”. USA Today. https://www.usatoday.com/story/life/entertainthis/2016/07/28/lady-gaga-concert-democratic-national-convention-camden-rising-covers-the-beatles-neil-young/87677404/. Accesat la 22 octombrie 2017. 
 115. ^ en Miller, Jordan (22 noiembrie 2016). „ICYMI: Lady Gaga Performs “Million Reasons” And “Bad Romance” At Airbnb Concert”. breatheheavy.com. http://www.breatheheavy.com/icymi-lady-gaga-performs-million-reasons-and-bad-romance-at-airbnb-concert/. Accesat la 24 februarie 2018. 
 116. ^ en Respers, Lisa (26 octombrie 2016). „Lady Gaga's glorious 'Carpool Karaoke'”. CNN. http://edition.cnn.com/2016/10/26/entertainment/lady-gaga-carpool-karaoke/. Accesat la 9 decembrie 2016. 
 117. ^ en Lady Gaga's Versace Super Bowl Style Scored Big, Says Fashion Pundit Cameron Silver and Beyonce's Stylist Ty Hunter”. Există o versiune arhivată la 6 februarie 2017. http://www.billboard.com/articles/news/7678090/lady-gaga-versace-super-bowl-style-cameron-silver-beyonce-stylist-ty-hunter. Accesat la 6 februarie 2017. 
 118. ^ en Kreps, Daniel (16 aprilie 2017). „Watch Lady Gaga Debut Surprise New Single 'The Cure' at Coachella”. Există o versiune arhivată la 14 iulie 2017. https://www.rollingstone.com/music/news/watch-lady-gaga-debut-new-single-the-cure-at-coachella-w477048. 
 119. ^ en Saunders, Nicole (4 august 2017). „Lady Gaga Wears Custom Giuseppe Zanotti For her Joanne World Tour: Exclusive”. Billboard. http://www.billboard.com/articles/news/lifestyle/7889955/lady-gaga-wears-custom-giuseppe-zanotti-for-her-joanne-world-tour. Accesat la 8 septembrie 2017. 
 120. ^ en Lady Gaga reigns supreme in Wrigley Field headlining debut”. Chicago Sun Times. 26 august 2017. http://chicago.suntimes.com/entertainment/lady-gaga-reigns-supreme-in-wrigley-field-headlining-debut/. Accesat la 8 septembrie 2017. 
 121. ^ en Vlessing, Etan (8 septembrie 2017). „Toronto: Lady Gaga Performs "Bad Romance" at Film Festival”. The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/news/toronto-lady-gaga-performs-bad-romance-at-film-festival-1037018. Accesat la 9 septembrie 2017. 
 122. ^ en Graham, Bryan Armen (22 septembrie 2017). „Gaga: Five Foot Two review – pint-sized music doc wallows in self reflection”. The Guardian. https://www.theguardian.com/music/2017/sep/22/lady-gaga-five-foot-two-netflix-review. Accesat la 23 septembrie 2017. 
 123. ^ en Bad Romance (feat. Marco Hietala) @ Kuorosota – 14/03/2010”. CastTV. Există o versiune arhivată la 9 aprilie 2010. http://www.casttv.com/video/qvafis/bad-romance-marco-hietala-kuopio-choir-kuorosota-14-03-2009-video. Accesat la 1 aprilie 2010. 
 124. ^ en Vozick-Levinson, Simon (29 martie 2010). „Paramore's Hayley Williams covers Lady Gaga's 'Bad Romance'”. Entertainment Weekly. Există o versiune arhivată la 1 aprilie 2010. https://web.archive.org/web/20100401120727/http://music-mix.ew.com/2010/03/29/hayley-williams-bad-romance/. Accesat la 1 aprilie 2010. 
 125. ^ en Anderson, Kyle (29 martie 2010). „Paramore's Hayley Williams Sings Lady Gaga's 'Bad Romance' On Twitter”. MTV (MTV Networks). Există o versiune arhivată la 30 aprilie 2010. https://web.archive.org/web/20100430194023/http://www.mtv.com/news/articles/1634961/20100329/paramore.jhtml. Accesat la 30 iunie 2010. 
 126. ^ en Cotton, Fearne (29 martie 2010). „BBC – Radio 1 – Live Lounge – 30 Seconds To Mars”. BBC. Există o versiune arhivată la 1 aprilie 2010. https://web.archive.org/web/20100401124220/http://www.bbc.co.uk/radio1/livelounge/artist/100329_30secondstomars.shtml. Accesat la 1 aprilie 2010. 
 127. ^ en 30 Seconds To Mars' Bad Romance ahead of US tour”. EMI Music. 31 martie 2010. Există o versiune arhivată la 27 iulie 2011. http://www.emimusic.com/blog/2010/thirty-seconds-to-mars-bad-romance-ahead-of-us-tour/. Accesat la 1 aprilie 2010. 
 128. ^ en Top 40 Rock & Metal Singles – 11th December 2010”. Official Charts Company. Există o versiune arhivată la 3 septembrie 2012. http://www.officialcharts.com/archive-chart/_/10/2010-12-11/. Accesat la 31 mai 2011. 
 129. ^ en Vena, Jocelyn (31 martie 2010). „'Glee' Cast Will Take On Lady Gaga's 'Bad Romance,' 'Poker Face'”. MTV (MTV Networks). Există o versiune arhivată la 3 aprilie 2010. https://web.archive.org/web/20100403211222/http://www.mtv.com/news/articles/1635151/20100331/lady_gaga.jhtml. Accesat la 19 aprilie 2010. 
 130. ^ en Pietrolungo, Silvio (3 iunie 2010). „Usher's 'OMG' Leads Hot 100 For A Fourth Week”. Billboard. Există o versiune arhivată la 24 mai 2013. https://web.archive.org/web/20130524110159/http://www.billboard.com/articles/news/957939/ushers-omg-leads-hot-100-for-a-fourth-week. Accesat la 26 august 2010. 
 131. ^ en In Case You Were Wondering, David Lynch Loves Lissie”. Paste Magazine. Există o versiune arhivată la 4 august 2010. http://www.pastemagazine.com/articles/2010/08/in-case-you-were-wondering-david-lynch-loves-lissi.html. Accesat la 6 august 2010. 
 132. ^ en Malitz, David (23 iunie 2010). „Singles File:Lupe Fiasco f. Bruno Mars, Lissie, R. Kelly vs. Baths”. The Washington Post. Există o versiune arhivată la 18 septembrie 2012. https://web.archive.org/web/20120918111027/http://blog.washingtonpost.com/clicktrack/2010/06/singles_file_lupe_fiasco_f_bru.html. Accesat la 6 august 2010. 
 133. ^ en Bad Romance (feat. Caro Emerald) - Single”. iTunes Store. Există o versiune arhivată la 9 octombrie 2013. https://itunes.apple.com/us/album/bad-romance-feat.-caro-emerald/id442706057. Accesat la 19 aprilie 2013. 
 134. ^ en Chris Moyles' Quiz Night. Channel 4. 2011-08-05.
 135. ^ en Music from the Motion Picture Alvin & The Chipmunks: Chipwrecked”. Există o versiune arhivată la 24 februarie 2012. http://chipwreckedsoundtrack.com/. Accesat la 1 martie 2012. 
 136. ^ en Vokes-Dudgeon, Sophie (19 iunie 2015). „Lady Gaga Accepts Songwriters Hall of Fame Award Dressed in Black Leather Bra and Panties, and a Pair of Torn Pantyhose!”. Us Weekly. Există o versiune arhivată la 19 iunie 2015. https://web.archive.org/web/20150619195334/http://www.usmagazine.com/celebrity-news/news/lady-gaga-accepts-contemporary-icon-award-in-bra-and-panties-photos-2015196. Accesat la 19 iunie 2015. 
 137. ^ en Iasimone, Ashley (8 august 2015). „Meryl Streep Sings Lady Gaga's 'Bad Romance' in 'Ricki and the Flash': Listen”. Billboard. Există o versiune arhivată la 11 august 2015. https://web.archive.org/web/20150811212957/http://www.billboard.com/articles/columns/pop-shop/6656758/meryl-streep-lady-gaga-bad-romance-ricki-and-the-flash. Accesat la 9 august 2015. 
 138. ^ en Geoffrey Rush as Albert Einstein: Nat Geo Channel Releases Super Bowl Spot for ‘Genius’ (Watch)”. Există o versiune arhivată la 6 februarie 2017. https://variety.com/2017/tv/news/genius-trailer-albert-einstein-lady-gaga-video-watch-super-bowl-1201977405/. Accesat la 6 februarie 2017. 
 139. ^ en Petski, Denise (3 februarie 2017). „'Genius' Teaser: Nat Geo Unveils Einstein Drama's Super Bowl Spot With Lady Gaga's 'Bad Romance'”. Deadline.com. Există o versiune arhivată la 6 februarie 2017. https://web.archive.org/web/20170206075437/http://deadline.com/2017/02/genius-teaser-nat-geo-einstein-dramas-super-bowl-spot-lady-gaga-bad-romance-1201901718/. Accesat la 6 februarie 2017. 
 140. ^ pt 'Show dos Famosos': Luiza Possi lacra como Lady Gaga e ganha primeiro 10 da competição” (în portugheză). Gshow. 21 mai 2017. Există o versiune arhivată la 7 august 2017. http://gshow.globo.com/tv/noticia/show-dos-famosos-reveja-as-apresentacoes-deste-domingo-215.ghtml. Accesat la 6 august 2017. 
 141. ^ pt Gusman, Giullia (9 iulie 2017). „Emocionada, Luiza Possi apresenta clássicos de Michael Jackson em São Paulo” (în portugheză). Pop Cultura. Există o versiune arhivată la 7 august 2017. https://popcultura.com.br/2017/07/09/luiza-possi-classicos-michael-jackson-sao-paulo/. Accesat la 6 august 2017. 
 142. ^ en Bad Romance – Single”. iTunes Store. Există o versiune arhivată la 13 noiembrie 2009. https://itunes.apple.com/us/album/bad-romance/id336388428?i=336388462&ign-mpt=uo%3D2. Accesat la 14 noiembrie 2009. 
 143. ^ en Bad Romance – EP”. iTunes Store. Există o versiune arhivată la 4 decembrie 2009. https://itunes.apple.com/gb/album/bad-romance-ep/id341082020. Accesat la 19 noiembrie 2009. 
 144. ^ en Bad Romance – German release”. iTunes Store. Există o versiune arhivată la 5 noiembrie 2012. https://itunes.apple.com/de/album/bad-romance-germany-remix-version/id342169826. Accesat la 8 decembrie 2009. 
 145. ^ en Bad Romance – French CD Single”. Musique.fnac.com. Există o versiune arhivată la 16 iulie 2011. http://musique.fnac.com/a2798015/Lady-Gaga-Bad-romance-CD-single?SID=90f3bb68-7e65-3df9-5f84-0ed7d37cabe9&UID=0C22FC3BA-EF01-B9DE-6D2B-718B0432367B&Origin=FnacAff&OrderInSession=0&TTL=180120111148&Fr=0&To=0&Nu=1&from=1&Mn=-1&Ra=-28. Accesat la 5 ianuarie 2010. 
 146. ^ en Bad Romance – UK CD Single”. Interscope Records. Există o versiune arhivată la 30 decembrie 2009. http://www.interscope.com/artist/releases/detail.aspx?pid=2398&aid=599. Accesat la 14 decembrie 2009. 
 147. ^ en Bad Romance Vinyl”. Universal Music. Există o versiune arhivată la 8 august 2010. http://store.universal-music.co.uk/restofworld/Lady-Gaga-Bad-Romance-Picture-Disc-Vinyl-Single-2009/invt/0602527267548. Accesat la 5 octombrie 2010. 
 148. ^ a b c en Bad Romance – The Remixes”. Interscope Records. Există o versiune arhivată la 22 martie 2010. http://www.interscope.com/artist/releases/detail.aspx?pid=2476&aid=599. Accesat la 5 martie 2010. 
 149. ^ a b en Bad Romance (The Remixes, Pt. 2)”. iTunes Store. Există o versiune arhivată la 16 februarie 2010. https://itunes.apple.com/us/album/bad-romance-the-remixes-pt-2-ep/id353181297. Accesat la 9 februarie 2010. 
 150. ^ en US The Remixes CD Single”. Amazon.com. Există o versiune arhivată la 18 aprilie 2010. https://www.amazon.com/gp/customer-media/product-gallery/B00316DE0S. Accesat la 5 martie 2010. 
 151. ^ en ARIA Dance – Week Commencing 9th November 2009” (PDF). ARIA Charts (1028): 19. 9 noiembrie 2009. Există o versiune arhivată la 16 iulie 2011. https://web.archive.org/web/20110716111836/http://musique.fnac.com/a2798015/Lady-Gaga-Bad-romance-CD-single?Fr=0&To=0&Nu=1&from=1&Mn=-1&Ra=-28. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 152. ^ de Austriancharts.at – Lady Gaga – Bad Romance”. 21 decembrie 2016. http://www.austriancharts.at/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga&titel=Bad+Romance&cat=s. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 153. ^ fr Ultratop.be – Lady Gaga – Bad Romance”. 21 decembrie 2016. http://www.ultratop.be/fr/song/997ee/Lady-Gaga-Bad-Romance. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 154. ^ pt „Brazil Hot 100 Airplay” (în portugheză). Billboard Brasil 79 (2). 1 aprilie 2010. 
 155. ^ bg Airplay Top5 – Week05”. Bulgarian Association of Music Producers. 7 februarie 2010. Există o versiune arhivată la 25 iulie 2011. http://www.bamp-bg.org/en/2009-07-08-09-48-53/nmc-charts/198-week05-0102-07022010.html. Accesat la 2 martie 2010. 
 156. ^ en Lady Gaga – Chart history”. 14 februarie 2017. http://www.billboard.com/music/Lady-Gaga/chart-history/canadian-hot-100. Accesat la 14 februarie 2017. 
 157. ^ en Lady Gaga Chart History (Canada AC)”. 27 aprilie 2017. http://www.billboard.com/music/Lady-Gaga/chart-history/canada-ac. Accesat la 27 aprilie 2017. 
 158. ^ en Lady Gaga Chart History (Canada CHR/Top 40)”. 28 martie 2017. http://www.billboard.com/music/Lady-Gaga/chart-history/canada-chr-top-40. Accesat la 28 martie 2017. 
 159. ^ en Lady Gaga Chart History (Canada Hot AC)”. 25 aprilie 2017. http://www.billboard.com/music/Lady-Gaga/chart-history/canada-hot-ac. Accesat la 25 aprilie 2017. 
 160. ^ cs ČNS IFPI”. 21 decembrie 2016. http://www.ifpicr.cz/hitparada/index.php. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 161. ^ ko 2010년 07주차 Digital Chart” (în coreeană). Gaon Chart. Există o versiune arhivată la 21 decembrie 2016. http://gaonchart.co.kr/main/section/chart/online.gaon?serviceGbn=ALL&termGbn=week&hitYear=2010&targetTime=07&nationGbn=E. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 162. ^ en Danishcharts.com – Lady Gaga – Bad Romance”. 21 decembrie 2016. http://www.danishcharts.com/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga&titel=Bad+Romance&cat=s. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 163. ^ de Swisscharts.com – Lady Gaga – Bad Romance”. 21 decembrie 2016. http://www.swisscharts.com/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga&titel=Bad+Romance&cat=s. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 164. ^ fi Lady Gaga: Bad Romance”. 21 decembrie 2016. http://www.ifpi.fi/tilastot/virallinen-lista/artistit/Lady+Gaga/Bad+Romance. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 165. ^ fr Lescharts.com – Lady Gaga – Bad Romance”. 21 decembrie 2016. http://www.lescharts.com/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga&titel=Bad+Romance&cat=s. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 166. ^ de Offiziellecharts.de – Lady Gaga – Bad Romance3”. 21 decembrie 2016. https://www.offiziellecharts.de/titel-details-628718. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 167. ^ en Greece Digital Songs”. Billboard. 21 noiembrie 2009. Există o versiune arhivată la 23 decembrie 2016. http://www.billboard.com/biz/charts/2009-11-21/greece. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 168. ^ is Lady Gaga Chart History”. RÚV. Există o versiune arhivată la 27 august 2017. http://www.ruv.is/persona/lady-gaga. Accesat la 28 mai 2017. 
 169. ^ he Media Forest: Airplay chart”. Media Forest. Există o versiune arhivată la 14 decembrie 2014. http://www.mediaforest.biz/WeeklyCharts/HistoryWeeklyCharts.aspx?year=2009&week=50. 
 170. ^ it Italiancharts.com – Lady Gaga – Bad Romance”. 21 decembrie 2016. http://www.italiancharts.com/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga&titel=Bad+Romance&cat=s. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 171. ^ en Japan Hot 100: The Week of December 5, 2009”. Billboard. Există o versiune arhivată la 11 iunie 2017. http://www.billboard.com/charts/japan-hot-100/2009-12-05. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 172. ^ en Luxembourg Digital Songs”. Billboard. 17 aprilie 2010. Există o versiune arhivată la 23 decembrie 2016. http://www.billboard.com/biz/charts/2009-12-12/luxembourg-digital-songs. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 173. ^ en Norwegiancharts.com – Lady Gaga – Bad Romance”. 21 decembrie 2016. http://www.norwegiancharts.com/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga&titel=Bad+Romance&cat=s. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 174. ^ en Listy bestsellerów, wyróżnienia :: Związek Producentów Audio-Video”. 21 decembrie 2016. http://ozz.zpav.pl/muzykawbiznesie/toplistyprzebojow.php?idtypu=11&idlisty=27. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 175. ^ en Portugal Digital Songs”. Billboard. 17 aprilie 2010. Există o versiune arhivată la 23 decembrie 2016. http://www.billboard.com/biz/charts/2010-04-17/portugal. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 176. ^ ru Lady Gaga – Bad Romance”. Tophit. Există o versiune arhivată la 24 decembrie 2016. http://www.tophit.ru/en/tracks/20713/view. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 177. ^ en Archive Chart: 2009-12-13”. 21 decembrie 2016. http://www.officialcharts.com/charts/scottish-singles-chart/20091213/41/. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 178. ^ sk SNS IFPI”. 21 decembrie 2016. http://www.ifpicr.cz/hitparadask/index.php?hitp=R. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 179. ^ en Spanishcharts.com – Lady Gaga – Bad Romance”. 21 decembrie 2016. http://www.spanishcharts.com/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga&titel=Bad+Romance&cat=s. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 180. ^ a b en Lady Gaga – Chart history”. date=December 21, 2016. https://www.billboard.com/music/Lady-Gaga/chart-history/hot-100. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 181. ^ en Lady Gaga – Chart history”. date=December 21, 2016. https://www.billboard.com/music/Lady-Gaga/chart-history/adult-contemporary. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 182. ^ en Lady Gaga – Chart history”. 21 decembrie 2016. https://www.billboard.com/music/Lady-Gaga/chart-history/adult-pop-songs. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 183. ^ en Lady Gaga – Chart history”. 21 decembrie 2016. https://www.billboard.com/music/Lady-Gaga/chart-history/dance-club-play-songs. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 184. ^ en Lady Gaga – Chart history”. 21 decembrie 2016. https://www.billboard.com/music/Lady-Gaga/chart-history/hot-dance-airplay. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 185. ^ en Lady Gaga – Chart history”. 21 decembrie 2016. https://www.billboard.com/music/Lady-Gaga/chart-history/latin-songs. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 186. ^ en Lady Gaga – Chart history”. 21 decembrie 2016. https://www.billboard.com/music/Lady-Gaga/chart-history/pop-songs. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 187. ^ en Lady Gaga – Chart history”. 21 decembrie 2016. https://www.billboard.com/music/Lady-Gaga/chart-history/rhythmic-40. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 188. ^ nl Nederlandse Top 40 – week 3, 2010”. 21 decembrie 2016. https://www.top40.nl/top40/2010/week-3. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 189. ^ nl Dutchcharts.nl – Lady Gaga – Bad Romance”. 21 decembrie 2016. http://www.dutchcharts.nl/showitem.asp?interpret=Lady+Gaga&titel=Bad+Romance&cat=s. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 190. ^ hu Archívum – Slágerlisták – MAHASZ”. 21 decembrie 2016. http://zene.slagerlistak.hu/radios-top-40-jatszasi-lista/2010/10. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 191. ^ hu Archívum – Slágerlisták – MAHASZ”. 21 decembrie 2016. http://zene.slagerlistak.hu/single-track-top-40-lista/2010/5. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 192. ^ hu Archívum – Slágerlisták – MAHASZ”. 21 decembrie 2016. http://zene.slagerlistak.hu/dance-top-40-lista/2010/9. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 193. ^ hu Lady Gaga Chart History”. 16 februarie 2017. https://www.billboard.com/music/Lady-Gaga/chart-history/dance-electronic-songs. Accesat la 16 februarie 2017. 
 194. ^ en ARIA Charts – End Of Year Charts – Top 100 Singles 2009”. Australian Recording Industry Association. Există o versiune arhivată la 12 noiembrie 2010. http://aria.com.au/pages/aria-charts-end-of-year-charts-top-100-singles-2009.htm. Accesat la 9 ianuarie 2010. 
 195. ^ en ARIA Charts – End Of Year Charts – Top 50 Dance Singles 2009”. Australian Recording Industry Association. Există o versiune arhivată la 17 februarie 2017. http://aria.com.au/pages/aria-charts-end-of-year-charts-dance-singles-2009.htm. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 196. ^ de Jahreshitparade Singles 2009” (în germană). austriancharts.at. Hung Medien. Există o versiune arhivată la 30 septembrie 2015. http://www.austriancharts.at/year.asp?cat=s&id=2009. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 197. ^ nl Jaaroverzichten 2009 – Singles” (în neerlandeză). Ultratop. Hung Medien. Există o versiune arhivată la 25 octombrie 2012. http://www.ultratop.be/nl/annual.asp?year=2009&cat=s. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 198. ^ de Track 2009 Top-50”. Hitlisten.NU. Există o versiune arhivată la 31 decembrie 2010. http://www.hitlisterne.dk/yearlist.asp?list=download. Accesat la 19 aprilie 2010. 
 199. ^ en Best of 2009 – Singles”. Irish Recorded Music Association. Există o versiune arhivată la 15 iunie 2017. http://www.irma.ie/best-of-2009. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 200. ^ it Classifiche annuali dei cd, dvd, compilation più venduti e digital download più scaricati online nel 2009” (în italiană). Federation of the Italian Music Industry. 19 ianuarie 2010. Există o versiune arhivată la 15 iunie 2017. http://www.fimi.it/dati-mercato/classifiche-annuali-dei-cd-dvd-compilation-piu-venduti-e-digital-download-piu-scaricati-online-nel-2009. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 201. ^ en Top Selling Singles of 2009”. Recorded Music NZ. Există o versiune arhivată la 8 iunie 2017. http://nztop40.co.nz/chart/singles?chart=2090. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 202. ^ en End of Year Singles Chart Top 100 – 2009”. Official Charts Company. Există o versiune arhivată la 9 decembrie 2016. http://www.officialcharts.com/charts/end-of-year-singles-chart/20090104/37501/. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 203. ^ ru Airplay Detection Tophit 200 Yearly – 2009”. Tophit. Există o versiune arhivată la 28 martie 2010. http://www.tophitru.com/airplay_year.shtml. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 204. ^ sv Årslista Singlar – År 2009” (în suedeză). Sverigetopplistan. Există o versiune arhivată la 21 decembrie 2016. http://www.sverigetopplistan.se/netdata/ghl002.mbr/lista?liid=43&dfom=20090001&navi=no. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 205. ^ hu MAHASZ Rádiós TOP 100 – 2009” (în maghiară). MAHASZ. Există o versiune arhivată la 9 octombrie 2014. http://zene.slagerlistak.hu/archivum/eves-osszesitett-listak/radios/2009. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 206. ^ hu MAHASZ Dance TOP 100 – 2009” (în maghiară). MAHASZ. Există o versiune arhivată la 28 decembrie 2016. http://zene.slagerlistak.hu/archivum/eves-osszesitett-listak/dance/2009. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 207. ^ en ARIA Charts – End Of Year Charts – Top 100 Singles 2010”. Australian Recording Industry Association. Există o versiune arhivată la 5 decembrie 2010. http://www.aria.com.au/pages/aria-charts-end-of-year-charts-top-100-singles-2010.htm. Accesat la 8 ianuarie 2011. 
 208. ^ en ARIA Charts – End Of Year Charts – Top 50 Dance Singles 2010”. Australian Recording Industry Association. Există o versiune arhivată la 17 februarie 2017. http://aria.com.au/pages/aria-charts-end-of-year-charts-dance-singles-2010.htm. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 209. ^ de Jahreshitparade Singles 2009” (în germană). austriancharts.at. Hung Medien. Există o versiune arhivată la 30 septembrie 2015. http://www.austriancharts.at/year.asp?cat=s&id=2009. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 210. ^ nl Jaaroverzichten 2010 – Singles” (în neerlandeză). Ultratop. Hung Medien. Există o versiune arhivată la 16 iulie 2011. http://www.ultratop.be/nl/annual.asp?year=2010&cat=s. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 211. ^ fr Rapports Annuels 2010 – Singles” (în franceză). Ultratop. Hung Medien. Există o versiune arhivată la 16 iulie 2011. http://www.ultratop.be/fr/annual.asp?year=2010&cat=s. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 212. ^ en Canadian Hot 100 – Year-End 2010”. Billboard. Există o versiune arhivată la 10 decembrie 2010. http://www.billboard.com/charts/year-end/2010/canadian-hot-100. Accesat la 19 martie 2013. 
 213. ^ da Track 2010 Top-50” (în daneză). Hitlisten.NU. Există o versiune arhivată la 22 ianuarie 2011. http://www.hitlisterne.dk/yearlist.asp?list=download%2050. 
 214. ^ en Swiss Year-End Charts 2010”. swisscharts.com. Hung Medien. Există o versiune arhivată la 21 decembrie 2016. http://www.swisscharts.com/charts/jahreshitparade/2010. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 215. ^ en 2010 Year End Charts – European Hot 100 Singles”. Billboard. Există o versiune arhivată la 28 aprilie 2013. http://www.billboard.com/charts/year-end/2010/european-hot-100-singles. Accesat la 19 martie 2013. 
 216. ^ fr Classement Singles – année 2010” (în franceză). Syndicat National de l'Édition Phonographique. Există o versiune arhivată la 29 iulie 2013. http://www.snepmusique.com/fr/pag-259376-Classements-Annuels.html?year=2010&type=1. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 217. ^ de Top 100 Single-Jahrescharts – 2010” (în germană). Offizielle Deutsche Charts. GfK Entertainment. Există o versiune arhivată la 30 ianuarie 2017. https://www.offiziellecharts.de/charts/single-jahr/for-date-2010. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 218. ^ en Best of 2010 – Singles”. Irish Recorded Music Association. Există o versiune arhivată la 15 iunie 2017. http://www.irma.ie/best-of-2010. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 219. ^ it Classifiche annuali dei dischi più venduti e dei singoli più scaricati nel 2010” (în italiană). Federation of the Italian Music Industry. 17 ianuarie 2011. Există o versiune arhivată la 28 decembrie 2016. http://www.fimi.it/news/classifiche-annuali-dei-dischi-piu-venditi-e-dei-singoli-piu-scaricati-nel-2010. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 220. ^ en Japan Hot 100 – Year-End 2010”. Billboard. Există o versiune arhivată la 12 aprilie 2017. http://www.billboard.com/charts/year-end/2010/japan-hot-100. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 221. ^ nl Top 100-Jaaroverzicht van 2010” (în neerlandeză). Dutch Top 40. Există o versiune arhivată la 4 noiembrie 2016. http://www.top40.nl/bijzondere-lijsten/top-100-jaaroverzichten/2010. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 222. ^ nl Jaaroverzichten – Single 2010” (în neerlandeză). dutchcharts.nl. Hung Medien. Există o versiune arhivată la 19 decembrie 2016. http://www.dutchcharts.nl/jaaroverzichten.asp?year=2010&cat=s. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 223. ^ en Top Selling Singles of 2010”. Recorded Music NZ. Există o versiune arhivată la 8 iunie 2017. http://nztop40.co.nz/chart/singles?chart=2091. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 224. ^ en End of Year Singles Chart Top 100 – 2010”. Official Charts Company. Există o versiune arhivată la 4 iunie 2017. http://www.officialcharts.com/charts/end-of-year-singles-chart/20100110/37501/. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 225. ^ ru Airplay Detection Tophit 200 Yearly – 2010”. Tophit. Există o versiune arhivată la 8 aprilie 2011. http://www.tophitru.com/airplay_year.shtml. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 226. ^ es Top 50 Canciones Anual 2010”. Productores de Música de España. Există o versiune arhivată la 3 iulie 2011. http://www.promusicae.es/files/listasanuales/canciones/Top%2050%20Canciones%20Anual%20(PUBLICAR)%202010.pdf. Accesat la 3 februarie 2011. 
 227. ^ sv Årslista Singlar – År 2010” (în suedeză). Sverigetopplistan. Există o versiune arhivată la 21 decembrie 2016. http://www.sverigetopplistan.se/netdata/ghl002.mbr/lista?liid=43&dfom=20100001&navi=no. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 228. ^ Hot 100 Songs – Year-End 2010”. Billboard. Există o versiune arhivată la 14 aprilie 2013. http://www.billboard.com/charts/year-end/2010/hot-100-songs. Accesat la 19 martie 2013. 
 229. ^ en Adult Contemporary Songs – Year-End 2010”. Billboard. Există o versiune arhivată la 29 octombrie 2016. http://www.billboard.com/charts/year-end/2010/hot-adult-contemporary-songs. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 230. ^ en Adult Pop Songs – Year-End 2010”. Billboard. Există o versiune arhivată la 12 aprilie 2017. http://www.billboard.com/charts/year-end/2010/hot-adult-pop-songs. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 231. ^ en Dance/Club Songs – Year-End 2010”. Billboard. Există o versiune arhivată la 26 septembrie 2016. http://www.billboard.com/charts/year-end/2010/hot-dance-club-play-songs. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 232. ^ en Latin Songs – Year-End 2010”. Billboard. Există o versiune arhivată la 12 aprilie 2017. http://www.billboard.com/charts/year-end/2010/hot-latin-songs. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 233. ^ en Pop Songs – Year-End 2010”. Billboard. Există o versiune arhivată la 10 decembrie 2010. http://www.billboard.com/charts/year-end/2010/hot-pop-songs. Accesat la 19 martie 2013. 
 234. ^ hu MAHASZ Rádiós TOP 100 – 2010” (în maghiară). MAHASZ. Există o versiune arhivată la 28 decembrie 2016. http://zene.slagerlistak.hu/archivum/eves-osszesitett-listak/radios/2010. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 235. ^ hu MAHASZ Dance TOP 100 – 2010” (în maghiară). MAHASZ. Există o versiune arhivată la 28 decembrie 2016. http://zene.slagerlistak.hu/archivum/eves-osszesitett-listak/dance/2010. Accesat la 21 decembrie 2016. 
 236. ^ en Hot Dance/Electronic Songs - Year-End 2017”. Billboard. https://www.billboard.com/charts/year-end/2017/hot-dance-electronic--songs. Accesat la 12 decembrie 2017. 
 237. ^ nl Ultratop − Goud en Platina – 2009”. 9 mai 2013. http://www.ultratop.be/nl/goud-platina/2009. Accesat la 9 mai 2013. 
 238. ^ en Danish single certifications – Lady Gaga – Bad Romance”. 4 iunie 2015. http://www.ifpi.dk/?q=certificeringer. Accesat la 4 iunie 2015. 
 239. ^ de The Official Swiss Charts and Music Community: Awards (Lady Gaga; 'Bad Romance')”. 4 iunie 2015. http://www.swisscharts.com/search_certifications.asp?search=Lady+Gaga+Bad+Romance. Accesat la 4 iunie 2015. 
 240. ^ fr French single certifications – Lady Gaga – Bad Romance”. 4 iunie 2015. http://www.snepmusique.com/les-disques-dor/?awards_cat=64&awards_artist=Lady+Gaga&awards_title=Bad+Romance. Accesat la 4 iunie 2015. 
 241. ^ de Gold-/Platin-Datenbank (Lady Gaga; 'Bad Romance')”. 4 iunie 2015. http://www.musikindustrie.de/nc/datenbank/?action=suche&strTitel=Bad+Romance&strInterpret=Lady+Gaga&strTtArt=alle&strAwards=checked. Accesat la 4 iunie 2015. 
 242. ^ de Italian single certifications – Lady Gaga – Bad Romance"”. 4 iunie 2015. http://www.fimi.it/certificazioni#/category:singoli/page:0/term:Lady_Gaga. Accesat la 4 iunie 2015. 
 243. ^ ja Japanese single certifications – Lady Gaga – Bad Romance”. 4 iunie 2015. http://www.riaj.or.jp/f/data/cert/hs.html. Accesat la 4 iunie 2015. 
 244. ^ en New Zealand single certifications – Lady Gaga – Bad Romance”. 4 iunie 2015. https://nztop40.co.nz/chart/singles?chart=1703. Accesat la 4 iunie 2015. 
 245. ^ ru Lenta.ru: Музыка: Имеющие уши” (în rusă). Lenta.ru. Există o versiune arhivată la 7 februarie 2011. http://lenta.ru/articles/2011/02/05/chart/. Accesat la 5 februarie 2011. 
 246. ^ es Spanish single certifications – Lady Gaga – Bad Romance”. 4 iunie 2015. http://www.promusicae.es/listas/semanales. Accesat la 4 iunie 2015. 
 247. ^ sv Guld- och Platinacertifikat − År 2011”. 4 iunie 2015. https://web.archive.org/web/20150924033215/http://www.ifpi.se/wp-content/uploads/Guld-Platina-Cert-2011-Artistordning.pdf. Accesat la 4 iunie 2015. 
 248. ^ fr Lady Gaga 'Bad Romance' Digital Downloadpublisher=iTunes Store”. Există o versiune arhivată la 8 noiembrie 2013. https://itunes.apple.com/fr/album/bad-romance-single/id336771537. Accesat la 24 august 2013. 
 249. ^ en Bad Romance by Lady GaGa”. 7digital. Există o versiune arhivată la 30 septembrie 2013. http://ie.7digital.com/artist/lady-gaga/release/bad-romance. Accesat la 24 august 2013. 
 250. ^ en Bad Romance by Lady GaGa”. 7digital. Există o versiune arhivată la 27 septembrie 2013. http://www.7digital.com/artist/lady-gaga/release/bad-romance. Accesat la 24 august 2013. 
 251. ^ en Bad Romance US Release”. iTunes Store. Există o versiune arhivată la 16 ianuarie 2010. https://itunes.apple.com/us/album/bad-romance/id336388428?i=336388462&v0=WWW-NAUS-ITUHOME-TOPMUSIC&ign-mpt=uo%3D2. Accesat la 19 decembrie 2009. 
 252. ^ a b fi Bad Romance by Lady GaGa”. 7digital. Există o versiune arhivată la 1 octombrie 2013. http://fi.7digital.com/artist/lady-gaga/release/bad-romance. Accesat la 24 august 2013. 
 253. ^ de Bad Romance von Lady GaGa” (în germană). 7digital. Există o versiune arhivată la 1 octombrie 2013. http://de.7digital.com/artist/lady-gaga/release/bad-romance. Accesat la 24 august 2013. 
 254. ^ no Bad Romance by Lady GaGa”. 7digital. Există o versiune arhivată la 2 octombrie 2013. http://no.7digital.com/artist/lady-gaga/release/bad-romance. Accesat la 24 august 2013. 
 255. ^ es Bad Romance by Lady GaGa” (în spaniolă). 7digital. Există o versiune arhivată la 1 octombrie 2013. http://es.7digital.com/artist/lady-gaga/release/bad-romance. Accesat la 24 august 2013. 
 256. ^ en Bad Romance UK release”. HMV Group. 25 octombrie 2009. Există o versiune arhivată la 16 iulie 2011. http://hmv.com/hmvweb/displayProductDetails.do?ctx=280;0;-1;-1;-1&sku=296435. Accesat la 20 februarie 2010. 
 257. ^ en Lady Gaga Bad Romance CD Single”. The Music Shop. Există o versiune arhivată la 21 iulie 2011. https://web.archive.org/web/20110721122847/http://www.cdwow.ie/home/lady-gaga-bad-romance-7-inch-picture-disc-vinyl/dp/6432015. Accesat la 5 decembrie 2009. 
 258. ^ en Bad Romance – CD Single – The Remixes”. Amazon.com. Există o versiune arhivată la 16 iulie 2011. https://www.amazon.com/dp/B00316DE0S. Accesat la 12 ianuarie 2010. 
 259. ^ fr Lady Gaga 'Bad Romance' CD Single”. Musique. FNAC.com. Există o versiune arhivată la 16 iulie 2011. http://musique.fnac.com/a2798015/Lady-Gaga-Bad-romance-CD-single?Fr=0&To=0&Nu=1&from=1&Mn=-1&Ra=-28. Accesat la 22 februarie 2010.