Britney Spears

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Britney Spears
Britney Spears 2013 (Straighten Crop).jpg
Britney Spears
(Mai 2013)
Date personale
Nume la naștere Britney Jean Spears
Născută 2 decembrie 1981 (34 de ani)
McComb[*], SUA
Părinți Lynne Spears[*]
Frați și surori Bryan Spears[*]
Jamie Lynn Spears[*]
Căsătorită cu Kevin Federline[*] (2004–2007)
Cetățenie Statele Unite ale Americii
Ocupație Muzician, compozitor, dansator, actriță, producător discografic, autor, designer de modă, director video
Gen muzical Pop, Dance-pop
Instrument(e) Voce, pian
Ani de activitate 1992-prezent
Case de discuri Jive, RCA[1]
Colaborare cu The New Mickey Mouse Club, Madonna, will.i.am, Dr. Luke, Nicki Minaj, Rihanna, Kesha, Justin Timberlake
Website britneyspears.com
Semnătura
Semnătura

Britney Jean Spears (n. 2 decembrie 1981) este o cântăreață de origine americană câștigătoare a premiului Grammy, și a 2 premii Emmy, dansatoare, compozitoare, ocazional actriță, producătoare și scriitoare. Britney se naște în Mississippi și are prima apariție televizată în 1992 ca participant al emisiunii "Star Search". Aceasta își contnuă cariera în cadrul serialului de televiziune numit "The New Mickey Mouse Club" al Disney Channel din 1993 până în 1994, alături de nume precum Christina Aguilera și Justin Timberlake.În 1997,Britney semnează un contract cu casa de discuri "Jive",lansând albumul de debut ...Baby One More Time în 1999. Albumul debutează pe prima poziție în topul Billboard 200, fiind vândut în peste 30 de milioane de exemplare în toată lumea, 14 milioane doar in SUA, devenind cel mai vândut album de un adolescent din toate timpurile, Spears intrând în Cartea Recordurilor. Succesul continuă odată cu lansarea celui de-al doilea album intitulat "Oops!...I did It Again", transformând-o pe artistă într-un pop icon. În același timp Britney este și cel mai bine vândut artist adolescent al tuturor timpurilor cu peste 50 de milioane de albume vândute până la 20 de ani conform Guiness Book (Cartea Recordurilor), mass-media atribuindu-i titlul onorofic de "Prințesa Muzicii Pop". Britney este și cea mai mult căutată persoană pe internet de la apariția acestuia.[1]

În 2001 Spears lanseaza albumul Britney, jucând rolul principal în pelicula "Crossroads". Al patrulea album,"In the Zone", lansat în 2003 face din artistă prima femeie din lume a erei Nielsen Soundscan cu patru albume clasate consecutiv pe locul 1. Blackout, cel de-al cincilea album semnat Britney Spears, este lansat la finele lui 2007. Albumul succesor,Circus, e lansat în 2008, direct pe prima poziție în clasamentul Billboard 200. Hitul "Womanizer" devine cea de-a doua piesă în ultima decadă clasată direct pe locul 1 în Billboard Hot 100 în prima zi de la lansare. La sfârșitul anului 2009, Spears lansează compilația de hituri "The Singles Collection", disc ce include cel de-al treilea hit number one intitulat simplu și scurt "3".

Conform grupului Zomba Label Group, Spears a vândut peste 100 de milioane de albume în întreaga lume (devenind cea mai bine vândută artistă a deceniului trecut), și peste 210 milioane de discuri single, find astfel una dintre cele mai bine vandute artiste din istoria muzicii. Asociația Industriei Muzicale Americane (RIAA) clasifică artista în istoria muzicală americană ca fiind pe locul al șaptelea, fiind cea de-a șasea cea mai bine vândută artistă, cu 36 de milioane de albume vândute pe teritoriul SUA. Succesul câștigat îi permite accesul și în alte domenii. Britney este totodată și al treilea artist care a obținut multiple discuri de diamant la egalitate cu alte legende ale muzicii, precum Michael Jackson, Madonna sau Whitney Houston și singura artistă feminină care a cântat cu Michael Jackson si Madonna. De asemenea artista americană a jucat în mai multe filme și seriale de televiziune, a scris două cărți, a încheiat contracte pentru diverse produse, printre care se numără propria linie de parfumuri și jocul creat pentru consola Nintendo, Sony Playstation 2 și PC numit „Britney's Dance Beat"

Până în prezent Britney Spears a reușit să aibă zece single-uri, care au ajuns mondial pe primul loc: "...Baby One More Time" (1999), "(You Drive Me) Crazy" (1999), "Born to Make You Happy" (1999), "Oops! … I Did It Again" (2000), "Me Against the Music" (2003), "Toxic" (2004), "Everytime" (2004), "Womanizer" (2008), "S&M Remix" (2011), "Scream & Shout" (2012).

Cinci dintre single-urile sale ating poziția fruntașă în SUA: "...Baby One More Time" (1999), "Womanizer" (2008), "3" (2009), "Hold It Against Me" (2011) și "S&M Remix" (2011).

Spears este a treia artistă în istorie care a reușit să atingă poziția fruntașă în trei decenii consecutive.

În 2012 venitul ei anual a fost de 58 milioane de dolari, făcând-o cea mai bine plătită femeie din lumea muzicii.

Viața și cariera muzicală[modificare | modificare sursă]

Copilăria, The Mickey Mouse Club, carieră de debut[modificare | modificare sursă]

Fiica lui Lynne Irene (Bridges), o profesoară, și Jamie Parnell Spears, un angajat în domeniul construcțiilor, Britney Jean Spears s-a născut în McComb, Mississippi și a copilărit în Kentwood, Louisiana. Britney are un frate, Bryan Spears, și o soră, Jamie Lynn Spears. Bryan Spears este căsătorit cu managerul lui Jamie Lynn, Graciella Rivera.

Britney și-a dorit încă din copilarie să ajungă gimnastă. Aceasta ia lecții de dans, participând la diverse concursuri naționale, cântând printre altele și în corul bisericii baptiste. Este acceptată în cadrul Școlii Profesionale de Arte Teatrale din New York City la vârsta de 8 ani. Părinții lui Britney pun capăt mariajului și divorțul este finalizat în anul 2002.

Tot la vârsta de 8 ani, Britney Spears participă la proba de recrutare a talentelor pentru show-ul "The New Mickey Mouse Club" al Disney Channel. Deși talentată, Britney e întâmpinată cu refuz din cauza vârstei prea fragede. În ciuda rezultatelor nefavorabile, Britney Spears rămâne în New York, petrecându-și următorii trei ani pe băncile școlii teatrale la care fusese admisă și jucând printre altele dublura eroinei din muzicalul Off-Broadway intitulat "Ruthless!" (Fără Scrupule). În 1992 aceasta participă la renumitul show televizat Star Search, ajungând până în semifinala competiției. La vârsta de 11 ani, Britney Spears își reîncearcă norocul la Disney Channel, de data aceasta cu succes, fiindu-i distribuit un loc în cadrul show-ului "The New Mickey Mouse Club" din Lakeland, Florida. Prezența sa în show se delimitează între anii 1993 și 1994, Spears atingând pe atunci vârsta de 13 ani. Britney se reîntoarce în Kentwood ca urmare a încheierii producției show-lui pentru care fusese angajată, urmând liceul pe durata ultimului an.

În 1997, Spears se alătură grupului pop feminin, innosense. În același an, aceasta înregistrează un demo solo și semnează un contract cu casa Jive Records, după ce în prealabil demo-ul înregistrat după o piesă rebut semnată Toni Braxton fusese respins de trei dintre cele patru case de discuri în fața cărora Spears își prezentase proiectul.

1998-2000:...Baby One More Time și Oops!...I Did It Again[modificare | modificare sursă]

Lansarea oficială a piesei de debut "...Baby One More Time" are loc la data de 23 Octombrie 1998, pentru ca la 12 Ianuarie 1999, albumul cu același nume să fie disponibil publicului. Discul cunoaște un succes răsunător, mulțumită primului single-ul scos la înaintare care se plasează în fruntea clasamentului Billboard Hot 100 timp de două săptămâni. Vândut în peste 460,000 de exemplare, single-ul devine number-one în topul UK Singles Chart, atingând astfel un nou record pentru o artistă debutantă. Albumul intră și în fruntea Billboard 200 tot în luna Ianuarie 1999....Baby one more time a fost certificat de 14 ori Platină (echivalentul Diamant - 14 milioane de exemplare livrate) de către Asociația Industriei Muzicale Americane. Recenziile cu privire la calitatea pieselor s-au arătat mixte: Allmusic i-a acordat patru stele din cinci, pe când publicații precum revista Rolling Stone și NME au acordat două stele din cinci, respectiv o stea din zece, nefiind impresionate de muzica artistei. Aceeași revistă Rolling Stone, își promovează numele prin intermediul pozei cu Britney de pe coperta ediției din luna aprilie 1999. Pe copertă apare Britney fotografiată de către David LaChapelle într-o ținută care contravenea conduitei afișate de artistă până atunci. Stilul adolescentin al lui Spears de la acea vreme aducea laolaltă în școlărița sentimentală o inocență copilărească alături de o sexualitate adultă. Albumul său, atât prin mesajul versurilor cât și prin linia melodică, zugrăvea imaginea credibilă a unei adolescente candide la sfârșitul anilor '90. Christina Aguilera, aborda și ea un stil asemănător.

Single-ul "...Baby one more time", primul extras de pe album, ocupă prima poziție în clasamentele a 17 țări, printre care America, Marea Britanie, Austria, Australia, Germania, Franța, Italia și țările scandinavice. "...Baby one more time" e urmat mai apoi de către alte 4 single-uri după cum urmeză: "Sometimes", "(You Drive Me)Crazy [The STOP! Remix]", "Born to Make You Happy" și "From The Bottom of my Broken Heart". În ciuda criticilor predominant negative, albumul "...Baby one more time" atinge cota 30 de milioane de unități vândute, egalând performanța albumului History semnat Michael Jackson, dovadă a unui uriaș succes. Spears pornește în 1999 în turneul cu același nume de promovare a albumului, susținând 57 de concerte, majoritatea în America de Nord. Playlist-ul concertului conținea 15 melodii, dintre care patru piese cover, două ale Madonnei(Material Girl și Vogue) și respectiv două ale lui Janet Jackson ("Black Cat" și "Nasty").

La sfârșitul lui 1999 Spears apare ca și personaj episodic în serialul dedicat publicului adolescent, Sabrina, the Teenage Witch interpretând piesa "(You Drive Me) Crazy", piesă care a asigurat și coloana sonoră a filmului Drive Me Crazy, cu actorii Adrian Grenier și aceeași Melissa Joan Hart în rolurile principale. În decembrie 1999 lui Spears îi sunt acordate patru premii în cadrul ceremoniei Billboard Music Awards,printre care și "Female Artist of the Year". O lună mai târziu, premiul Favorite Pop/Rock New Artist al galei American Music Awards este decis în favoarea artistei.

Succesul fulminant continuă odată cu cel de-al doilea album intitulat "Oops!...I Did It Again" ,lansat în luna mai a anului 2000. Acesta debutează direct pe locul 1 în America, fiind achiziționat de către public în 1,319,193 de unități în prima săptămână de la lansare. RIAA îl certifică cu Diamant pentru cele 10 milioane de copii vândute doar pe teritoriul Americii. Allmusic i-a acordat patru stele din cinci, la fel ca și în cazul precedent, serviciul de ghid muzical menționând că "este o combinație de balade sentimentale și melodii dance-pop". "Rolling Stone" i-a acordat 3.5 stele din cinci, observând că discul este fantastic, iar cererea de muzică semnată Britney Spears e de-a dreptul feroce. Primul single, cel ce asigură de asemenea și numele albumului, "Oops!...I Did It Again", reușește să intre în top 10 în majoritatea țărilor, devenind number one în Marea Britanie. În același an, începe și turneul mondial numit Oops!...I Did It Again World Tour. În timpul turneului, Britney face o scurtă escală la New York City cu ocazia evenimentului MTV Music Awards 2000. Spears a susținut astfel 90 de concerte, în cadrul cărora a cântat 13 melodii, dintre care cinci din era "...Baby One More Time". Britney câștigă acum două premii Billboard Music Awards. Albumul "Oops!... I Did it Again" s-a vândut în peste 24 de milioane de unități în întreaga lume.

2001-2003:Britney, Crossroads și In The Zone[modificare | modificare sursă]

Britney Spears la NFL Kickoff Live 2003

În timp ce își promova albumul sophomore,Oops I did it!..Again, a revenit în studio pentru a-și înregistra cel de al treilea album la mijlocul lui februarie 2001. Spears a semnat deasemenea un contract de promovare la nivel mondial cu compania Pepsi-Cola. În același timp a început filmările pentru un film cu regizoarea,Tamra Davis, la 12 martie 2001 finalizându-le pe 7 octombrie 2001. Spears a terminat înregistrarea celui de al treilea album în august 2001, lansarea fiind plănuită 2-3 luni mai târziu.Spears a finalizat înregistrarea celui de-al treilea album, intitulat Britney, în luna noiembrie 2001. În cadrul acestui album, și-a evidențiat latura creativă fiind co-autoarea a 5 melodii de pe această compilație. Albumul ,,Britney" s-a evidențiat și prin faptul că artista a combinat pentru prima oară în carieră, senzualitatea genului pop cu ritmuri alerte de hip-hop și R&B. Deși albumul nu s-a dovedit a fi atât de răsunător ca primele sale două albume în materie de vânzări, totuși albumul a debutat pe primul loc în Statele Unite vânzând 745,771 exemplare în prima săptămână de lansare. Acest succes a transformat-o pe Britney Spears în prima femeie din industria muzicală care are primele trei albume ale carierei, care debutează în prima săptămână de lansare pe prima poziție.Albumul a primit aprecieri favorabile din partea criticiilor muzicali, Allmusuic acordându-i 4.5 stele din 5 posibile, și spunând că titlurile pieselor de pe album reprezintă momentele pivotante din albumul lui Britney Spears, în care încearcă să-și evidențieze caracterul, adoptând o abordare mai matură dar totodată tipică domnișoarei Spears". Pe de altă parte, cei de la ,,Rolling Stones, au declarat despre acest album că ,, Spears are aproape 20 de ani și trebuie să se matureze ea întâi dacă vrea ca fanii ei să o urmeze. Single-ul principal al albumului, "I'm a Slave 4 U [2]", a debutat pe poziția a 27-a în clasamentul Billboard Hot 100, devenind astfel cel mai bună melodie al acestui album. Pentru a-și promova albumul, Spears s-a îmbarcat pentru a începe turneul intitulat ,,Dream Within a Dream Tour [3] în luna Noiembrie 2001. Turneul a fost însă amânat timpuriu în Mexico City din pricina vremii nefavorabile. La sfârșitul turneului Spears a anunțat că va lua o pauză de 6 luni.La începutul anului 2002, relația de 4 ani a lui Britney cu Justin Timberlake s-a încheiat [4]. Cântecul lui Justin din 2002, Cry me a River [5], și videoclipul acestuia, care a avut în distribuție o actriță care aducea fizic cu Britney, a dat naștere la speculații cum că domnișoara Spears a fost neloială; Timberlake a negat ulterior faptul că prin acest cântec a dorit să o caracterizeze pe Britney. În același an, solistul formației Limp Bizkit [6], Fred Durst [7] a confirmat că are o relație cu Britney Spears. Durst a fost deasemenea angajat pentru a compune și scrie melodii pentru albumul ,,In the Zone [8] a lui Britney, melodii care nu au fost însă lansate.În luna iunie 2002, a avut loc inaugararea restaurantului lui Britney, Nyla, în New-York City, cu specific italian și mâncării din statul Lousiana. Totuși ea s-a retras din această afacere în luna octombrie a aceluiași an din pricina managementului defectuos și a numeroaselor datorii acumulate de restaurant. Nyla a fost închis în mod oficial în 2003.Spears a debutat în cinematografie în 2002 în filmul ,,Crossroads(Prietenii rămân pe vecie)[9], în cadrul căruia a interpretat rolul unei adolescente de liceu, care călătorește în speranța regăsirii mamei sale pierdute. Filmul a fost considerat slab la fel ca și evoluția lui Britney. Spears a primit 2 premii ,,Razzie Awards(Zmeura de Aur)[10], pentru cea mai slabă actriță și cel mai slab cântec. Totuși filmul a adunat peste 60 de milioane de $ în cinematografele din toată lumea, adică de peste 5 ori bugetul total al filmului.Spears a avut de asemena și o apariție episodică în ,,Austin Power Goldmember [11] și în filmul Longshot [12]. Succesul ei muzical i-a determinat pe reprezentanții prestigioasei reviste ,,Forbes [13], în anul 2002 să o numească cea mai puternică celebritate a planetei, cu venituri anuale de peste 39,2 milioane de dolari în acel an.

2004-2007: Albumele de compilație, rolul de mamă, frustăriile personale și albumul Blackout[modificare | modificare sursă]

La data de 3 ianuarie 2004, Spears s-a căsătorit cu un prieten din copilărie numit Jason Alexander la capela "The Little White Chapel" în orașul Las Vegas, Nevada. Mariajul a fost însă anulat după 55 ore de către avocații mamei ei pe motivul " lipsei integrității morale" a domnișoarei Spears. În martie 2004 și-a început turneul de promovare a albumului "In the Zone" intitulat "The Onyx Hotel Tour". La data de 8 iunie 2004 Spears a suferit o accidentare la genunchiul piciorului stâng în timpul filmărilor pentru videoclipul piesei "Outrageous". A fost transportată de urgență la spital unde doctorii i-au efectuat o radiografie și au consstatat ca ligamentele genunchiului au fost dislocate. A doua zi, Britney a efectuat operația de refacere a ligamentelor distruse. A fost forțată să poarte un ghips timp de 6 săptămâni urmate apoi de opt până la doisprezece săptămâni de refacere fapt ce a condus la anularea turneului ei. Tot în decursul acelui an Britney s-a convertit la religia Kabbalah convinsă de prietena și idolul ei Madonna. Luna iulie 2004 a adus cu sine logodna cu dansatorul Kevin Federline cunoscut de aceasta cu trei luni mai devreme. Povestea de iubire a celor doi a primit o mare atenție din partea presei, din moment ce Federline tocmai se despărțise de actrița Shar Jackson, care era însărcinată la acea dată cu cel de-al doilea copil al lor. Povestea lor de iubire a fost eclipsată și în primul reality-show al lui Britney intitulat "Britney & Kevin: Chaotic". Nunta a avut loc la data de 18 septembrie 2004, dar au devenit soț și soție abia după 3 săptămâni ca urmare a contractului prenupțial întocmit de către ei. La scurt timp ea și-a lansat propriul parfum intitulat "Curious" (Curios), care a reușit să doboare recorduriile companiei de vânzări în prima săptămână de lansare. În octombrie 2004 Britney a anunțat ca va lua o pauză pentru a se concentra pe viața ei personală și pentru a întemeia o familie. "Greatest Hits: My Prerogative", primul album al artistei de compilație a fost lansat în noiembrie 2004. Spears a realizat un cover după singelul lui Bobby Brown, "My Prerogative", și a reușit să ocupe primele poziții în țări ca Finlanda, Irlanda, Italia și Norvegia. Cel de-al doilea single intitulat "Do Somethin" a fost un hit de top 10 în Australia, Regatul Unit și alte țări de pe "Bătrânul Continent". Albumul a reușit să vândă peste 6 milioane de copii în toată lumea. Britney a născut primul copil al cuplului numit "Sean Preston Federline" la data de 14 septembrie 2005. Apoi în noiembrie 2005, artista pop a lansat primul ei album de remixuri intitulat "B in the Mix: The Remixes", care a constat dintr-o colecție de 11 piese remixate. În iunie 2006 a afirmat public că nu mai este o adeptă a Kabblah argumentând ca "copilul meu este religia mea acum".

Ea a dat naștere la cel de-al doilea copil al ei pe nume Jayden James Federline, la 12 septembrie 2006 .La data de 07 noiembrie 2006, Spears a intentat divorț de Kevin Federline, invocând ca motiv diferențe ireconciliabile. Divorțul lor a fost finalizat în iulie 2007, atunci când cuplul a ajuns la o înțelegere convenind să împartă custodia comună a copiilor lor. În ianuarie 2007 mătușa lui Spears Sandra Poduri Covington, cu care ea a fost foarte apropiată, a decedat în urma unui cancer ovarian . La data de 16 februarie 2007, Spears a fost internată într-o clinică de dezintoxicare de droguri în Antigua unde a stat doar o singură zi. În noaptea următoare, ea și-a ras tot părul din cap cu o mașină de tuns la o frizerie în Tarzana, Los Angeles. La scurt timp după acest incident a recunoscut că nu știe de ce a reacționat în acest fel. Spears a pierdut custodia copiilor săi în octombrie 2007 din motive care n-au fost dezvăluite public. Cel de-al cincilea album al ei intitulat "Blackout" a fost lansat în luna octombrie 2007. A debutat în fruntea topurilor în Canada și Irlanda, pe poziția secundă în Billboard U.S 200, Franța, Japonia și Regatul Unit și a s-a clasat în primele zece în Australia, Noua Zeelanda , Coreea de Sud și alte câteva state europene. În Statele Unite, Spears a devenit singura solistă din istorie care reușeste să aibă primele cinci albume pe primele două poziții. Albumul s-a vândut în peste 3,1 milioane de copii toată lumea. La MTV Europe Music Awards 2008 albumul a obținut premiul de albumul anului și a a fost clasat pe poziția numărul 5 al celor mai bune albume ale deceniului. Spears a cântat la acest eveniment și singelul de debut intitulat "Gimme More" dar a primit aprecieri negative din toate părțile. În ciuda acestui fapt singelul a avut succes pe plan internațional, reușind să ocupe prima poziție în Canada și clasându-se în primele 10 în aproape fiecare țară în care a fost difuzat. Cel de-al doilea single "Piece of Me" a ajuns în fruntea topurilor în Danemarca, Noua Zeelandă, și Regatul Unit. Al treilea single "Break the Ice" a fost lansat anul următor dar a avut un succes mediocru ca urmare a lipsei promovării de către Spears. În luna decembrie 2007, Britney a început o nouă relație de data aceasta cu un paparazzi pe nume Adnan Ghalib.

2008: Custodia și Circus[modificare | modificare sursă]

Cel de-al șaselea album de studio, intitulat "Circus", a fost lansat în decembrie 2008. Ea a primit recenzii pozitive din partea criticilor, în conformitate cu muzica agregare revizuirea metacritic, acesta a obținut un scor mediu de 64 / 100. Circus a debutat ca numărul unu în Canada, Republica Cehă și în Statele Unite, și în top 10 în mai multe națiuni europene. În Statele Unite, Spears a devenit cel mai tânăr artist de sex feminin din istorie care a avut cinci albume de debut numărul unu, câștigând un loc în Guinness Book of World Records (Cartea Recordurilor). Ea a devenit, de asemenea, singurul artist în era "SoundScan" care a avut patru albume de debut cu 500,000 sau mai multe exemplare vândute. Circus a devenit unul dintre cele mai rapid vândute albume ale anului, și a vândut 4 milioane de exemplare în întreaga lume. Singelul de debut. "Womanizer", a devenit singelul cu cea mai spectaculoasă urcare din istorie, reușind să "sară" de pe locul 86 pe prima poziție în Billboard Hot 100, deoarece "Baby One More Time" a debutat pe prima poziție și a dominat topurile din țări precum Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Norvegia și Suedia. A fost, de asemenea, nominalizat pentru un premiu Grammy la categoria Best Dance Recording.

2009-2011-prezent: Chestiuni juridice, turneul, The Singles Collection și viitorul album Femme Fatale[modificare | modificare sursă]

Britney Spears in Circus Tour

În ianuarie 2009, Spears și tatăl ei James au obținut un ordin de restricție împotriva fostului ei manager Sam Lufti, fostul iubit Adnan Ghalib și avocat Jon Eardley-toate din care, documente instanta de contencios, a fost conspira pentru a obține controlul asupra afacerilor lui Spears. Ordinul de restricție le interzice lui Lutfi și Ghalib apropierea la mai puțin de 250 de m de Britney sau de casa ei , precum și de oricare membru al familiei ei. Spears a inceput în martie 2009 turneul: "Circus Starring Britney Spears", cu încasări brute de 131.8 milioane dolari , a devenit cel de-al cinclea cel mai profitabil turneu al unui artist în acel an.

Ea a lansat ce-l de-al doilea album de singeluri intitulat "The Singles Collection" în noiembrie 2009. Hitul de debut "3" a debutat pe prima poziție în SUA devenind astfel al treilea single al artistei care debutează pe prima poziție ,și a devenit primul cântec care a debutat automat pe prima poziție din 2009. Mai târziu în acea lună, ea a lansat o aplicație pentru iPhone și iPod Touch intitulată "Este Britney (It's Britney) "! În luna mai 2010, reprezentanții lui Spears au confirmat că ea se află într-o relație cu Jason Trawick (unul dintre managerii ei la acea vreme), și au decis să pună capăt relației lor profesionale și să se concentreze asupra relației lor personale. Spears a creat o linie de îmbrăcăminte ediție limitată pentru Candie's , care a fost lansată în magazine în iulie 2010. La 28 septembrie 2010., ea a făcut o apariție cameo pe un Spears-episod tribut propriu în serialul TV "Glee" , intitulat "Britney / Brittany". Episodul a atras serialului " Glee" al doilea cel mai mare număr de telespectatori din istorie , precum și cele mai bune recenzii din istorie.

În februarie 2011, Spears a confirmat faptul că album de studio al șaptelea, Femme Fatale, a fost lansat pe 29 martie 2011 , Max Martin și Dr. Luke executiv au produs albumul, cu Luke declarând că a vrut să adopte un nou sound pentru a "obține mai greu în unele moduri și poate un pic mai adânc în electronică ". Max Martin, Dr. Luke, Bloodshy & Avant, Shellback, Benny Blanco, Will.i.am, Fraser T. Smith, Stargate, și Darkchild au compus toate melodiile produse de pe album. Primul său hit, " Hold It Against Me", a fost lansat pe 11 ianuarie 2011, și a debutat la numărul unu în Billboard Hot 100. Acest lucru i-a dat lui Spears cel de-al patrulea număr-unu single, pe grafic, și a făcut-o numai al doilea artist din istorie care avea două single consecutive de debut pe poziția numărul unu, după Mariah Carey. Un al doilea single,. "Till the World Ends", a fost lansat pe 04 martie 2011 iar pe 14 iunie 2011 Britney a lansat cel de-al treilea single intitulat "I wanna go".Urmează și un turneu de promovare a acestui album (în care Britney a oferit un show excepțional), precum și al patrulea single "Criminal" ce are și un videoclip plin de acțiune.

Stilul muzical și performanța[modificare | modificare sursă]

Încă de la debutul ei artistic, Spears a fost creditată ca "conducătoarea" renașterii muzicii pop dedicate adolescenților de la sfârșitul aniilor '90. Multe publicații au apreciat faptul că criticii muzicali au numit-o pe Britney ca fiind cea mai talentată tănără artistă a ultimelor anii, dar din fericire pentru Britney ea a reușit să ajungă într-o perioadă scurtă de timp la nivelul superstaruriilor pe care nu demult le idolatriza ca Madonna(cea mai mare inspirație a carierei sale sau Janet Jackson. Revista Rolling Stone scria despre ea în 1998: "Britney Spears se identifică ca tipul clasic al unei cântărețe de top rock & roll ,cu chipul unei păpuși de porțelan, un înger care abia acum începe să deschidă ochii în domeniul muzical." Rami Yacoub care a fost totodata și co-producător la albumul de debut a lui Britney împreună cu versuriile compuse de genialul Max Martin, spunea despre Spears: "Știu de la Denniz Pop și din cântecele precendente compuse de Max că atunci când realizăm cântece care se cântâ nazal avem probleme pe care le-am înregistrat cu Backstreet Boys sau N'Sync. În cazul lui Britney situația a fost una favorabilă întrucât Britney are o voce sexy,accentuată care dă nuanță acelor cântece." Odată cu lansarea albumului ei de debut Chuck Taylor( la aceea vreme redactor pentru revista Billboard declara următorul lucru: "Spears a devenit un bun de consum, cu mișcări de dans complicate și având o voce unică dar în același timp specifică tenoarelor de marcă". Stephen Thomas Erlewine din cadrul Allmusic cataloga muzica ei ca fiind " o îmbinare de ritmuri atrăgătoare de dance-pop și ritm lent specific baladelor" . Spears a declarat ulterior că singelul care a consacrat-o (Baby One More Time),nu i-a permis acesteia să își pună în valoarea abilitățiile vocale cu care aceasta este înzestrată. Albumul Oops!...I Did It Again, precum și cele care au urmat au demonstrat faptul că Spears lucrează cu producători R&B, fapt ce conduce la o combinație de pop adolescentin, soul, și raga. Pentru cei mai mulți tineri fani ai artistei, Spears reprezintă nuanțarea perfectă dintre trăiriile adolescentine, tensiunea dintre castitate sau debutul vieței sexuale, dintre hedonism și responsabilatate, dintre încredere și vulnerabilitate. Totodată Britney a fost mereu comparată cu fosta ei bună prietene și actuală rivală în muzica pop Christina Aguilera, care a fost văzută întotdeaua ca o mai bună vocalistă chiar dacă nu a atins niciodată nivelul de succes a lui Britney.

Influențe[modificare | modificare sursă]

Imagine indisponibilă Imagine indisponibilă
Madonna (stânga) și Janet Jackson (dreapta) sunt cele mai importante influențe muzicale pentru Britney.

Printre persoanele care au avut o influență în viața tinerei artistei se numără Madonna, Janet Jackson, Michael Jackson și Mariah Carey.

Tezaurul Muzical[modificare | modificare sursă]

Steaua lui Britney de pe Hollywood Walk of Fame(Aleea Celebritățiilor).

Britney Spears deține un număr impresionant de recorduri muzicale(cea mai bine vândută artistă a deceniului trecut, prima artistă al cărei single reușește cel mai mare "salt" ("Womanizer")în topuri de pe poziția cu nr. 96 pe primul loc al topului Billboard) ș.a.m.d. Spears a reprezentat în același timp și o influență muzicală majoră pentru noi cântăreți apăruți în muzica Pop precum Demi Lovato, Katy Perry, Pixie Lott. Cântăreața britanică Adele a declarat în nenumărate rânduri că ea este o mare fană a lui Britney Spears. De fapt, Adele și-a anulat odată un concert propriu pentru a putea merge la un concert a lui Britney care se desfășura în aceiași zi.[14]

Produse[modificare | modificare sursă]

Succesul ei ca artistă i-au permis să lucreze și în alte domenii; a jucat în filme, a scris două cărți, a încheiat contracte pentru diverse produse, inclusiv propria linie de parfumuri, propria linie vestimentară, pentru adolescenți precum și propriul joc „Britney Dance Beat” pentru Nintedo, Sony Playstation 2 și PC.

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Ca rezultat al faimei sale, viața personală a lui Britney a primit foarte multă atenție din partea mass-mediei. Acest lucru se datorează mai ales mariajului ei cu Kevin Federline în 2004. Primul copil,Sean Preston, este născut în 2005 și al doilea, Jayden James, în 2006. Divorțul din noiembrie a aceluiași ani a fost foarte mediatizat, urmat de o bătălie legală pentru custodia celor doi copii.În prezent Britney a pierdut custodia copiilor,dar poate să stea cu ei 4 zile pe săptămână.

Britney Spears a fost motorul ce a propulsat pop-ul în anii '90. Călcând pe o potecă bătătorită de Spice Girls și Backstreet Boys, tânăra s-a transformat într-un adevărat fenomen. Nu numai ca a vândut milioane de discuri dar a fost o figură constantă a vieții muzicale, indiferent de ceea ce făcea sau nu făcea. Succesul ei își găsise rival doar în succesul lui Jennifer Lopez. Încă de la începutul carierei, sex appeal-ul lui Spears a fost o coordonată importantă a imaginii ei. Videoclipul realizat pentru piesa de debut, "...Baby one more time" a promovat-o ca un sex simbol internațional. Cu toate acestea managerii tinerei nu doreau să renunțe nici la imaginea de fată cuminte, creând o serie de tensiuni între imaginea plină de inocență și care atrăgea fanii de sex feminin și sexualitatea ingenuă care atrăgea fanii de sex masculin. Aceste tehnici de marketing au născut controverse și dezbateri pe marginea creării de modele potrivite pentru tinerele fane. Foarte curând, tânăra a încercat să aplaneze controversele, promovând abstinență până la căsătorie și chiar negând că s-ar fi folosit de o asemenea imagine sexualizată. Bineînțeles că pe măsură ce show-urile ei deveneau din ce în ce mai "dezbrăcate", credibilitatea ei scădea. În afara abilității de a rămâne în echilibru pe linia fină dintre cochetărie virginală și sexualitate afișată ostentativ, Spears mai avea o armă secretă în persoana geniului suedez Max Martin, care a contribuit la majoritatea albumelor ei ca producător sau compozitor.

Născută în Kentwood, Louisiana la data de 2 decembrie 1981, Britney Jean Spears și-a dorit dintotdeauna să cânte. A cântat în copilărie în corul bisericii și a participat la un concurs TV - Star Search pe care l-a câștigat. La vârsta de 8 ani dă probă pentru show-ul TV "The New Mickey Mouse Club", dar nu primește nici un rol fiind prea tânără. Totuși, unul dintre producătorii showului a ajutat-o să-și găsească un impresar în New York. Astfel că următoarele două,trei veri și le petrece la New York unde studiază la Off Broadway Dance Center și Professional Performing Arts School.

După trei ani de la prima audiție, Britney obține un rol în "The New Mickey Mouse Club" la vârsta de 11 ani, demonstrând că are atât talente muzicale cât și actoricești. Pe platourile de filmare îi cunoaște pe Christina Aguilera și Justin Timberlake.

Doi ani mai târziu show-ul iese din grila TV și Britney revine în Kentwood împreună cu familia. După un an școlar normal, Britney revine la New York hotărâtă să semneze un contract cu o casă de discuri importantă (JIVE RECORDS). Reprezentanții Jive Records au fost impresionați de talentul ei și îi propun un prim contract. Primul album, "...Baby One More Time" a fost lansat la începutul anului 1999 și include superhituri precum "...Baby One More Time", "Sometimes" ,"Crazy" "Born to make you happy". Vânzările acestui album au depășit 30 milioane de exemplare aducându-i lui Brit 12 discuri de platină și numeroase premii.

După succesul primului album Britney scrie împreună cu mama sa o carte, "Heart to heart" și susține primul său turneu mondial.

Avându-i drept idoli pe Mariah Carey, Michael Jackson și Madonna, Britney a fost în atenția presei încă de la începutul carierei pe diverse teme, printre care: mărirea sânilor și o relație cu Prințul William al Marii Britanii.

Cel de-al doilea album al său a fost lansat în anul 2000. "Oops! ... I Did It Again" este un nou succes pentru Britney și conține hituri precum "Oops! ... I Did It Again", "Lucky," "Stronger", "Don’t Let Me Be The Last To Know".

Anul 2001 este cel mai important din cariera lui Britney, fiind anul în care a prezentat alături de LL COOL J Premiile Industriei Muzicale Americane, a participat la festivalul Rock In Rio, a cântat alături de Aerosmith, ’N Sync, Nelly și Mary J Blige la Super Bowl și a semnat un contract în valoare de mai multe milioane de dolari cu firma Pepsi.

Tot în același an Britney lansează cel de-al treilea album "Britney" ce include hituri precum "Overprotected," "I’m Not A Girl, Not Yet A Woman" ," I'm A Slave 4 U" , "Boys" și un cover după celebra "I love rock n roll" a lui Joan Jett.

În 2002 deține unul dintre rolurile principale în filmul "Crossroads" pentru care primește premiul Zmeura de Aur la categoria "Cea mai proastă prestație actoricească feminină".

Spears interpretând piesa "How I Roll" în turneul ei mondial Femme Fatale (2011).

Viața personală a lui Britney a ținut îndelung prima pagină a ziarelor și revistelor din întreaga lume: după despărțirea de Justin Timberlake în 2002, apare la o premieră cinematografică alături de rebelul actor Colin Farrell. Și cine poate uita apariția de la Premiile MTV din toamna lui 2003 alături de Madonna și Christina Aguilera, când sărutul cu Madonna de pe scenă nu a ratat nici o publicație din lume!? Era exact cu două luni înainte de lansarea celui de-al patrulea album al său, "In the zone" care conține hituri precum "Toxic","Me against the music","Everytime" . Primul single a fost "Me against the music", un duet mult asteptat cu unul dintre idolii săi, Madonna. Pentru Britney albumul marchează o schimbare totală de stil către ceva total diferit, apropiat de stilul abordat de Madonna în ultimii ani. În vara anului 2004, Britney urma să scoată un alt single "Outrageous",videoclipul rămânând neterminat până acum datorită accidentului pe care artista l-a suferit în timpul filmărilor în New York.

Un nou moment scandalos din viata ei este căsătoria de la Las Vegas cu Jason Allen Alexander pe 31 decembrie 2004, un prieten din copilărie, după o noapte de beție. Căsătoria a fost anulată 55 de ore mai târziu.

Cel de-al doilea single extras din album "In The Zone", "Toxic" este un nou succes pentru interpetă și îi aduce acesteia un rol într-o importantă reclamă Pepsi alături de vedete precum Pink, Beyonce și Enrique Iglesias.

În toamna acestui an, mai exact pe 18 septembrie, Britney se mărită pentru a doua oară, de această dată cu dansatorul Kevin Federline și decide să se retragă din muzică pentru o perioadă. Însă înainte de această pauză lansează prima sa colecție cu cele mai bune piese din carieră, "My Prerogative", primul single extras din acest album fiind melodia cu același nume, un cover al piesei interpretate în urmă cu zece ani de Bobby Brown.

În anul 2008,după aproape 1 an de pauză,Britney a revenit cu singlelul "Womanizer" care a fost vizionat de 7 milioane de ori în doar 48 de ore.Singlelul s-a situat pe locul 1 în SUA și Australia.Singlelul a fost difuzat de un număr record de ori,ajungând să fie difuzat la fel de bine ca singlelul Rihannei "Umbrella".

La data de 3 Martie 2009,Britney a susținut primul concert din turneul său "The Circus:Starring Britney Spears" în New Orleans unde au fost prezenți peste 35.000 de fani.

Discografie[modificare | modificare sursă]

Albume[modificare | modificare sursă]

EP-uri[modificare | modificare sursă]

 • Chaotic (2005)

DVD-uri[modificare | modificare sursă]

Video și albume live[modificare | modificare sursă]

Documentare[modificare | modificare sursă]

Jocuri video[modificare | modificare sursă]

 • 2002: Britney’s Dance Beat (disponibil pentru: PS2, PC, Game Boy Advance)

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Filme[modificare | modificare sursă]

 • 2000: Longshot
 • 2002: Austin Powers in Goldmember
 • 2002: Crossroads - Prietenii sunt pentru totdeauna
 • 2004: Fahrenheit 9/11

Televiziune[modificare | modificare sursă]

An Titlu Personaj
1993–1994 The Mickey Mouse Club Roluri diverse
1999 Hooves of Fire Donner (voce: versiunea americană)
1999 The Famous Jett Jackson Ea însăși
1999 Sabrina, vrăjitoarea adolescentă Ea însăși
1999 Kenan & Kel Ea însăși
1999 Médico de familia Ea însăși
1999 Rockefeller Center Christmas Tree Ea însăși
2000 Familia Simpson Ea însăși
2000-2002 Saturday Night Live Ea însăși
2002 Stages: Three Days in Mexico Ea însăși
2002 Robbie the Reindeer in Legend of the Lost Tribe Donner (voce: versiunea americană)
2002 Saturday Night Live Ea însăși (gazdă)
2003 Punk'd Ea însăși
2004 Britney & Kevin: Chaotic Ea însăși
2006 Will & Grace Amber Louise (un episod)
2008 How I Met Your Mother Abby (două episoade)
2008 Britney: For The Record Ea însăși
2010 Glee Ea însăși
2011 Britney Spears: I am the Femme Fatale Ea însăși
2012 The X Factor (U.S.) Juriu
2012 The Pauly D Project (un episod)
2013 "Britney Spears: I am Britney Jean" Ea însăși

Premii (selecție)[modificare | modificare sursă]

Premiile Grammy (Grammy Awards)

 • 2005: Best Dance Recording: Britney Spears: „Toxic“

Premiul Emmy (Emmy Award)

 • 2002: Best Direction: Britney Spears: Live in Las Vegas
 • 2002: Best Special Television: SNL

Hollywood Walk Of Fame

 • 2003: Walk of Fame

MTV Video Music Awards

 • 2008: Video of the Year: Britney Spears: „Piece of Me“
 • 2008: Best Female Video: Britney Spears: „Piece of Me“
 • 2008: Best Pop Video: Britney Spears: „Piece of Me“
 • 2009: Best Pop Video: Britney Spears: „Womanizer“
 • 2011: Best Pop Video: Britney Spears: „Till the World Ends“
 • 2011: Video Vanguard Award

MTV Europe Music Awards

 • 1999: Best Female
 • 1999: Best Pop Act
 • 1999: Best Breakthrough Artist
 • 1999: Best Song: „…Baby One More Time“
 • 2004: Best Female
 • 2008: Album of the Year: Blackout
 • 2008: Act of 2008

MTV Asia Awards

 • 2002: Best Female Artist

World Music Awards

 • 2000: World's Best Selling Pop Female Artist
 • 2001: World's Best-Selling Pop Female Artist
 • 2001: World's Best-Selling Dance Female Artist
 • 2014: Best Fan Base (BritneyArmy)

MTV Video Vanguard Award

 • 2011: Premiul de onoare pentru merite deosebite în activitatea muzicală

Turnee[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 • Blandford, James R. (2002). Britney. Music Sales Group. ISBN 978-0-7119-9419-5.
 • Bronson, Fred (2003). The Billboard book of number 1 hits. Billboard Books. ISBN 978-0-8230-7677-2.
 • Hughes, Mark (2005). Buzzmarketing: get people to talk about your stuff. Penguin Group. ISBN 978-1-59184-092-3.
 • Laufenberg, Norbert B. (2005). Entertainment Celebrities. Trafford Publishing. ISBN 978-1-4120-5335-8.
 • Spears, Lynne; Craker, Lorilee (2008). Through the Storm: A Real Story of Fame and Family in a Tabloid World. Thomas Nelson Inc. ISBN 978-1-59555-156-

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Britney Spears