The Edge of Glory

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
„The Edge of Glory”
Lady Gaga - The Edge of Glory.png
Disc single de Lady Gaga
De pe albumul Born This Way
Lansare 9 mai 2011 (2011-05-09)
Format
Înregistrare Studiourile The Living Room, (Oslo, Norvegia)
Limbă engleză
Gen
Durată 5:20
Casă de discuri
Textier
Producător
 • Lady Gaga
 • Fernando Garibay
Cronologie – Lady Gaga
Judas
(2011)
The Edge of Glory
(2012)
3-Way (The Golden Rule)
(2011)
Alte informații
Videoclip muzical
„The Edge of Glory” pe YouTube

„The Edge of Glory” este un cântec al interpretei americane Lady Gaga de pe cel de-al doilea ei album de studio, Born This Way (2011). Cu toate că piesa a fost lansată inițial ca unul dintre cele două single-uri promoționale pentru Born This Way, „The Edge of Glory” a fost lansat la 9 mai 2011 ca cel de-al treilea disc single extras de pe album, în urma succesului din magazinele digitale din întreaga lume. Cântecul compus și produs de Gaga și Fernando Garibay este o piesă pop și disco ce vorbește despre ultimele momente ale vieții[1]. Potrivit cântăreței, inspirația din spatele cântecului a venit din decesul din septembrie 2010 al bunicului ei. Împreună cu secvența solo de saxofon realizată de Clarene Clemons, linia melodică a piesei aduce aminte de lucrările anterioare ale lui Bruce Springsteen și conține numeroase elemente similare cu operele muzicale contemporane din anii '80.

„The Edge of Glory” a primit laude din partea criticilor de specialitate, aceștia considerându-l un punct culminant al albumui. Mare parte din aprecieri au datorat refrenului și producției muzicale. Recenzenții au complimentat vocea solistei, descriind-o ca „emoționantă”. Cântecul a fost un succes comercial în întreaga lume, devenind un șlagăr de top 10 în numeroase țări, inclusiv în Australia, Belgia, Canada, Noua Zeelandă, Norvegia, Spania și Regatul Unit. În Statele Unite, „The Edge of Glory” a ocupat locul trei în clasamentul Billboard Hot 100, devenind cel de-al zecelea hit de top 10 consecutiv al cântăreței.

Un videoclip muzical pentru piesă a fost filmat mai târziu, în luna mai, co-regizat de Gaga și echipa ei de producție, Haus of Gaga. Videoclipul este simplu, spre deosebire de lucrările anterioare ale lui Gaga, aceasta dansând și mergând pe o stradă singuratică. Diferențele au inclus și lipsa unei coregrafii complicate, a dansatoriilor, precum și utilizarea unui singur costum, realizat de Versace. Criticii au lăudat simplitatea videoclipului, comparându-l cu lucrări ale lui Michael Jackson, Janet Jackson și Madonna. Gaga a interpretat „The Edge of Glory” în numeroase gale de premii, festivaluri muzicale, precum și în turneele ei.

Informații generale[modificare | modificare sursă]

Clarence Clemons de la E Street Band a cântat la saxofon pentru cântecul „The Edge of Glory”.

„The Edge of Glory” a fost compus și produs de Lady Gaga, Fernando Garibay și DJ White Shadow, producția fiind realizată de Gaga și Garbay[2]. Originile cântecului au apărut prima oară în luna ianuarie a anului 2011, atunci când solista a dezvăluit o parte din versuri printr-o postare pe contul ei de Twitter[3]. White Shadow a dezvăluit că, atunci când s-au întors în Europa pentru turneul The Monster Ball Tour, Gaga a plecat pentru câteva zile pentru a fi alături de bunicul ei bolnav. După ce a murit, cântăreața i-a spus lui White Shadow că a compus un cântec despre moartea bunicului ei și influența lui asupra acesteia[4]. Gaga a explicat pentru Jon Pareles de la The New York Times povestea din spatele cântecului:

„[«The Edge of Glory»] a fost despre momentul în care bunica mea stătea aproape de bunicul meu în timp ce acesta murea. A fost acest moment în care m-am uitat la ea și am socotit că el a câștigat în viață. Ceva la modul «Sunt un campion. Am câștigat. Iubirea noastră m-a făcut un câștigător». Au fost căsătoriți timp de 60 de ani. M-am gândit la acea idee, acel moment glorios în viață când decizi că este bine să pleci, nu mai sunt alte cuvinte de spus, nu mai e nimic de făcut, nu mai ai munți pe care să te urci. Ești pe faleză, îți pui pălăria în cap și pleci. Asta am simțit eu în acel moment”[5].

Alte informații legate de cântec au fost dezvăluite de Gaga într-un interviu pentru Google, solista explicând că piesa este despre unul din momentele finale de pe Pământ, înainte de moarte[5][6]. O altă inspirație din spatele cântecului a fost filmul actorului Sylvester Stallone, Rocky (1976), filmul preferat a lui Gaga. Cântăreața a simțit că piesa a fost despre a privi către viață direct, cu sentimentul că el sau ea este un campion—asemănător cu emoția afișată de personajul Rocky Balboa în film[7].

La 5 mai 2011, casa de discuri Interscope Records a trimis un e-mail către stațiile radio din Statele Unite, declarând că „The Edge of Glory” urmează să fie lansat luni, 9 mai 2011, ca primul din cele două single-uri promoționale pentru Born This Way. Cântecul a contribuit ca prima melodie din cadrul campaniei „Numărătoarea inversă până la Born This Way” de pe iTunes Store[8]. Cu toate acestea, după lansarea sa, „The Edge of Glory” a început să obțină un număr considerabil de descărcări digitale, determinând-o pe Gaga să transforme piesa în cel de-al treilea disc single extras de pe albumul Born This Way[9][10]. Pe contul ei de Twitter, cântăreața a dezvăluit și coperta cântecului[3][11].

Structura muzicală și versurile[modificare | modificare sursă]

„The Edge of Glory” conține sintetizatoare realizate într-un stil cu influențe de smooth jazz, precum și un saxofon solo[12]. Cântecul este mai puțin electronic și mai mult simplu, versurile vorbind mai mult despre romantism decât despre inspirația individuală[10][13]. Garibay a dezvăluit că piesa a fost înregistrată folosind tonul vocal natural al cântăreței, iar aceasta l-a rugat să folosească sunetele unor bătăi de inimi la începutul piesei. Garibay a mai spus că decizia de a adăuga un saxofon solo a fost o „mișcare îndrăzneață” pentru cântăreață, de vreme ce radiourile nu aveau niciun cântec cu un saxofon solo în lista lor[14].

The Edge of Glory” este un cântec pop și disco[15][16][17] care începe cu Gaga cântând versul „There ain't no reason you and me should be alone tonight, yeah baby, tonight, yeah baby” peste sunetele unei claviaturi[4][13]. Potrivit lui Jocelyn Vena de la MTV, producția cântecului evocă muzica pop a anilor '80 și începutul anilor '90, atunci când refrenurile erau standard[13]. Jason Lipshultz de la revista Billboard a considerat că piesa „se sprijină pe muzica electronică voioasă” care sună falnic în refren, Gaga cântând „I'm on the edge of glory and I'm hanging on a moment of truth”[18]. Evan Sawdey de la site-ul PopMatters a găsit numeroase elemente rock în cântec[19]. Vena a considerat, de asemenea, că ceea ce a făcut piesa să iasă în evidență față de celelalte cântece de la radio a fost solo-ul de saxofon realizat de Clemons chiar în mijlocul piesei, în timp ce solista cântă „I'm on the edge with you”[13]. Robert Copsey de la Digital Spy a opinat că structura muzicală este un amestec de chitări electrice și puternice și sintetizatoare cu influențe ale muzicii de club[20]. Cântecul și albumul se încheie cu un coda lung, alături de sunetul saxofonului ce dispare treptat[21].

Potrivit partiturii de pe Musicnotes.com și Sony/ATV Music Publishing, „The Edge of Glory” are un tempo de 128 de bătăi pe minut. Compus în tonalitatea La major, cântecul urmărește o progresie de acorduri simplă de La-Mi-Re în versuri și La-Mi-Fa diez minor-Re în refren, în timp ce vocea cântăreței variază de la La3 la Re5[22]. Referințele lui Gaga în utilizarea saxofonului solo au fost trupa E Street Band și Bruce Springsteen[14], solista cerându-i în cele din urmă lui Clarence Clemons de la E Street Band să cânte la saxofon. Clemons a spus pentru Rolling Stone în ianuarie 2011 că a fost contactat de managementul lui Gaga, aceștia dorindu-și ca el să contribuie ca muzicant pentru albumul Born This Way. De vreme ce acesta a fost chemat vineri, Clemons a răspuns că poată să ajungă în ziua de luni sau marți, însă Gaga a fost hotărâtă să-l aibă în studioul de înregistrări din New York chiar în acea zi. Clemons a zburat de la Florida la New York și a ajuns la studioul de înregistrări din Manhattan la miezul nopții[23]. Gaga și-a dorit ca el să cânte la saxofon pe mai multe piese, una dintre acestea fiind „The Edge of Glory”, cântăreața spunându-i lui Clemons „Noi vom pune cântecele și tu doar trebuie să cânți”. Înregistrarea s-a încheiat la ora 3 dimineața, Clemons adăugând că a fost surprins să fie plătit, de vreme ce „aș fi făcut-o pe gratis. Nu pot să cred că ceva care mă face să mă simt atât de bine mă ajută să câștig și bani”[4][23].

Receptare[modificare | modificare sursă]

Critică[modificare | modificare sursă]

„The Edge of Glory” a întâmpinat, în general, aprecieri și laude din partea criticilor de specialitate. Matthew Perpetua de la Rolling Stone a opinat într-o recenzie pozitivă că „Aceasta sună extravagant în tipăritură [...] dar cumva totul pare natural atunci când în sfârșit o auzi”. Perpetua a adăugat că există un element ieftin în cântec, dar totuși, este captivant și atrăgător atunci când îl asculți. El a mai complimentat includerea lui Clemons ce a reprezentat „o legătură plină de inspirație care amplifică vibrația rock-ului de pe stadionul Eighties”, descriind interpretarea lui Clemons ca uimitoare și printre cele mai bune din cariera sa[6]. Într-o altă recenzie, Perpetua a mai considerat că „The Edge of Glory” „un imn pop instantaneu”[24]. Jody Rosen de la aceeași publicașie a complimentat ante-refrenul, refrenul și saxofonul din cântec[25]. Jocelyn Vena de la MTV News a afirmat că piesa prezintă o parte mai delicată a lui Gaga, spre deosebire de single-urile anterioare de pe Born This Way[13]. Willa Parkisn de la revista New York a fost impresionat de cântec, spunând că „Dacă primele două piese de pe viitorul Born This Way au fost toate dance-rock, această piese este la fel de plăcută ca șlagălurile anilor '80 de pe coloana sonoră a filmului Flashdance, iar saxofonul o dovedește fără îndoială”. Paskin a mai considerat că piesa are potențialul de a fi un succes, însă ar putea să întâlnească competiție cu piesa lui Katy Perry, „Last Friday Night (T.G.I.F.)[26].

Lady Gaga interpretând „The Edge of Glory” în timpul turneului Born This Way Ball în 2012.

Jason Lipshutz de la Billboard a spus că „The Edge of Glory” a fost „un risc asumat, [dar] se concentrează mai mult pe romantism decât pe inspirația individuală”[18]. Lewis Corner de la Digital Spy i-a oferit piesei cinci din cinci stele, opinând că: „Gaga ne oferă un refren elegant și mai umplut decât o chiftea - îndesat cu beat-uri de mărimea unui stadion și sintetizatoare techno masive; în timp ce partea de saxofon a lui Clarence Clemons este adusă să-i seducă pe petrecăreți, aducând sunetele de saxofon rar folosite în ziua de astăzi”[27]. Kevin O'Donnell de la Spin a considerat că, în piesă, Gaga „revine la origini”. Acesta a mai numit piesa „un imn cu o mulțime de referințe ale muzicii pop din anii '80”, concluzionând că „Mulțumită lui «The Edge of Glory», Gaga ne demonstrează că nu a lăsat celebritatea la nivel mondial să-i ia partea artistică, și încă este capabilă să ne aducă piese dance, precum «Just Dance» sau «Poker Face»[28]. Andy Gill de la The Independent și James Reed de la The Boston Globe au lăudat saxofonul solo realizat de Clemons în cântec[29][30].

Nardine Saad de la Los Angeles Times a considerat că „The Edge of Glory” este mai puțin șocant decât lansările anterioare ale cântăreței. Saad a mai considerat că piesa este mai lentă și mai puțin electro decât „Judas[31]. Priya Elan de la NME a scris că piesa a fost „un moment pop”, fără ca solista să încerce prea mult să aducă discursuri despre probleme societății și conflictele religioase; Elan a complimentat, de asemenea, saxofonul lui Clemons[32]. Aceleași sentimente le-a exprimat și Dan Martin de la aceeași publicație, acesta considerând cântecul strălucitor, numindu-l „cea mai încântătoare serenadă pop” cu care Gaga a venit vreodată[33]. Robert Copsey de la Digital Spy a comentat că piesa „un imn de-a dreptul încântător care este la fel de euforic precum «Born This Way» (sau chiar mai mult)”. Cu toate acestea, el a găsit similarități între „The Edge of Glory” și single-ul lui Cher din 2002, „Song for the Lonely[20].

Megan Gibson de la revista Time a fost dezamăgită de cântec, considerând că nu a fost „deosebit de bun” și numindu-l ieftin, neinspirat și banal[34]. Matthew Cole de la Slant Magazine a scris că piesa i-a coborât așteptările pentru albu, opinând că solo-ul saxofonului „a fost un punct culminat al piesei și una dintre idele originale pe care Gaga le-a avut târziu”[35]. Sal Cinquemani de la aceeași publicație a considerat că piesa „nu este foarte retro, începând cu câteva sintetizatoare ale trupei Art of Noise înainte de a se transforma în ceea ce pare a fi un cântec tematic al unei telenovele din anii '90, sau o piesă inspirată de sport, interpretată de Bonnie Tyler[36]. Greg Kot de la Chicago Tribune a oferit, de asemenea, o recenzie mixtă piesei, opinând că „Solo-ul de saxofon a lui Clarence Clemons sună aproape ca o parodie a lui Clarence Clemons”[37].

Comercială[modificare | modificare sursă]

Lady Gaga interpretând o versiune acustică a piesei „The Edge of Glory” la Europride 2011.

În Statele Unite, „The Edge of Glory” a debutat pe locul 31 în clasamentul Billboard Pop Songs la 28 mai 2011[38]. Piesa a debutat, de asemenea, pe locul doi în Hot Digital Songs, având vânzări de 266,000 de exemplare, potrivit Nielsen SoundScan[39]. Cântecul a ocupat locul trei în topul Billboard Hot 100 și locul 54 în Radio Songs. Gaga a devenit astfel prima artistă de la Mariah Carey care să aibă primele 10 single-uri în top 10[40]. În următoarea săptămână, „The Edge of Glory” a urcat către locul 18 în Pop Songs[41]. Cu toate acestea, vânzările digitale au scăzut cu 64%, cu doar 98,000 de exemplare vândute. Piesa a urcat către locul 37 în Radio Songs, cu o audiență de 30 de milioane de ascultători[42]. În a treia săptămână, „The Edge of Glory” s-a clasat pe locul 14 în Pop Songs, totodată debutând pe locul 33 în clasamentul Adult Pop Songs[43]. În acea săptămână au fost vândute 165,000 de exemplare digitale iar audiența a crescut spre 39 de milioane de ascultători, rezultând astfel reintrarea în top 10 a cântecului în topul Hot 100, ocupând locul opt[44]. Spre final, poziția maximă a piesei a fost locul patru în Radio Songs, locul trei în Pop Songs, locul unu în Hot Dance Club Songs, locul șapte în Adult Contemporary și locul doi în Adult Pop Songs. „The Edge of Glory” a vândut 2,325 milioane de exemplare digital în 2011, devenind al 29-lea cel mai bine vândut cântec al anului în Statele Unite[45]. Până în aprilie 2016, au fost 3,000,000 de descărcări digitale ale piesei în Statele Unite, potrivit Nielsen SoundScan[46].

„The Edge of Glory” a debutat pe locul trei în Canadian Hot 100 și pe locul doi în Canadian Hot Digital Songs, având vânzări de 26,000 de descărcări digitale. Piesa a debutat, de asemenea, pe locul 42 în clasamentul radio din Canada[47]. După patru săptămâni, „The Edge of Glory” a reintrat în top 10 în Canadian Hot 100 și s-a clasat în top 10 în clasamentul radio[48]. În Regatul Unit, piesa a debutat pe locul șase în clasamentul UK Singles Chart[49]. După ce a început să scadă treptat în săptămânile următoare, cântecul a reintrat în top 10 pe 26 iunie 2011. Vânzările digitale au crescut cu 89,1% după interpretarea piesei la emisiunea Paul O'Grady Live, ajutând piesa să obțină și difuzări radio[50]. Până în septembrie 2016, s-au vândut 606,000 de exemplare în Regatul Unit, obținând totodată și o certificare cu disc de platină de către British Phonographic Industry (BPI)[51][52].

În Australia, „The Edge of Glory” a debutat pe locul 11 în clasamentul ARIA Singles Chart și pe locul trei în Noua Zeelandă, în topul RIANZ Singles Chart[53][54]. După unsprezece săptămâni, piesa a primit o certiticare cu dublu disc de platină de către Australian Recording Industry Association (ARIA) și o certificare cu disc de aur de către Recording Industry Association of New Zealand (RIANZ), pentru expedierea a 140,000 și, respectv, 7,500 de exemplare[55][56]. În Irlanda, „The Edge of Glory” a debutat pe locul 10 în Irish Singles Chart pe 13 mai 2011, ocupând mai târziu locul patru, poziția sa maximă[57][58]. În Franța, cântecul a debutat pe locul șapte în clasamentul French Singles Chart[59]. În Germania, piesa a debutat pe locul 28 în topul Media Control Charts, clasându-se mai târziu pe locul trei, poziția maximă[60]. În Coreea de Sud, „The Edge of Glory” a vândut 44,176 de exemplare digitale, debutând pe locul doi în Gaon International Online Chart pe 22 mai 2011, clasându-se următoarea săptămână în fruntea topului, având vânzări de 48,937 de exemplare[61].

Videoclipul[modificare | modificare sursă]

Informații generale[modificare | modificare sursă]

Videoclipul conține o scenă în care Gaga dansează pe o scară de incendiu, asemănătoare cu cele din New York City.

La premiile BMI Pop Music Awards, coregrafa cântăreței, Laurieann Gibson, a dezvăluit că vor filma un videoclip pentru „The Edge of Glory” în curând[62]. În timpul unui interviu pentru MTV UK, Gaga a spus că deja a compus scenariul videoclipului, adăugând că este preferatul ei[7]. E! Online a raportat că s-a organizat un casting pentru videoclip, agenții căutând un bărbat Puerto Rican sau dominican. Alte roluri au inclus un report sau o reporteriță, un rol de medic ce amintește de show-ul american Dr. 90210 și un grup de bărbați din armată pentru scene care ar fi implicat puști[63]. Regizorul videoclipului a fost confirmat ca fiind Joseph Kahn, însă Interscope Records a confirmat mai târziu că Gaga și Kahn au întâmpinat neînțelegeri colaborative, rezultând despărțirea acestora. Gibson a confirmat mai târziu că au existat „câteva probleme” care au dus la înlocuirea lui Kahn în calitate de regizor[64].

Echipa de creație a cântăreței, Haus of Gaga, a fost aleasă mai târziu pentru a regiza videoclipul. Chancler Haynes, editorul lui Kahn, a dezvăluit că interpretarea lui Gaga de la Le Grand Journal a fost tema originală a videoclipului, incluzând recuzită pentru o scenă la spital, podul Brooklyn și scena unei sirene sub mare[65]. Cu toate acestea, în ultimul moment înainte de a începe filmările, solista și-a schimbat întregul concept al videoclipului, ceea ce a dus la dezacordul cu Kahn și, prin urmare, anularea filmărilor. Cântăreața a filmat videoclipul împreună cu Clarence Clemons într-o scenă a New York City-ului[65]. Aceasta a explicat mai târziu că ideea ei a fost să-și recunoască succesul pe care l-a experimentat de-a lungul carierei muzicale cu un videoclip muzical simplu, prezentând-o în timp ce dansează în fața unui apartament, asemănător cu cel în care a locuit în New York atunci când era mai tânără[66]. Videoclipul a avut premiera pe 16 iunie 2011, în timpul celui de-al optulea sezon al emisiunii So You Think You Can Dance[67].

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Vestimentația cântăreței pe tot parcursul videoclipului constă într-un singur costum realizat de Gianni Versace. Rochia este alcătuită din elemente S&M cu bijuterii de aur iar unghiile și rujul sunt într-o nuanță vibrantă. Notabil în videoclip este absența dansatorilor, a unei coregrafii și a unui subiect simbolic: elemente predominante în alte videoclipuri muzicale ale lui Gaga. În afară de solistă, Clemons este singura persoană care apare în videoclip[68].

Videoclipul începe cu Gaga în timp ce apare încet din spatele unei clădiri, într-un colț de stradă pustiu. Întregul scenariu este scăldat de lumini roșii și violete, provenind din ferestrele clădirilor și aleilor în timp ce un abur trece prin scurgere. În timp ce primul vers începe, Gaga apare ieșind din fereastra unui apartament pe scara de incendiu. Urmează o lungă scenă de urmărire a cântăreței ce traversează luminiile roșii, cântând versul „I got a reason that you should take me home tonight”, iar o șuviță de păr negru îi cade în ochi. Gaga nu și-l îndepărtează, urmând o altă scenă în care ea merge pe jos, invitând spectatorul să o urmeze[68]. Videoclipul constă în principal în scene intercalate în care solista cântă și dansează pe stradă, pe scările de incendiu și pe treptele din fața blocului, împreună cu Clemons. Spre final, după saxofonul solo a lui Clemons, Gaga se învârte în fața treptelor și sărută trotuarul. Videoclipul se încheie cu solista, intrând pe fereastră către apartamentul ei.

Receptare critică[modificare | modificare sursă]

Imagine indisponibilă Imagine indisponibilă
Critcii de specialitate au considerat că numeroase scene din videoclip sunt reminiscente videoclipurilor „Papa Don't Preach” și „Billie Jean” ale Madonnei și, respectiv, lui Michael Jackson.

Jocelyn Vena de la MTV și Christian Blauvelt de la Entertainment Weekly au comentat similiraitățile dintre videoclip și musicalul Rent[69]. Vena a comparat, de asemenea, videoclipul lui Gaga cu cel al Madonnei pentru single-ul din 1986, „Papa Don't Preach” și cel a lui Michael Jackson pentru single-ul din 1984, „Billie Jean”. Aceasta a concluzionat, spunând că videoclipurile „reușesc să strălucească datorită simplității lor”[69]. Într-o altă recenzie, James Montgomery de la MTV a găsit, de asemenea, similarități între videoclip și musicalul Rent, precum și West Side Story[70]. Blauvelt a fost inițial surprins de abordarea simplă a videoclipului, de vreme ce lucrările ei anterioare au avut imagini provocatoare. El a mai adăugat că videoclip a părut „un omagiu clar” pentru oamenii care au inspirat-o pe Gaga, precum Madonna, concluzionând că „toate referințele din «The Edge of Glory» sunt atât de limpezi, nu este nici o modalitate de a fi zdrobite”[71].

Sal Cinquemani de la Slant Magazine i-a oferit o recenzie pozitivă videoclipului, numindu-l „un triumf vizual” cu o direcție artistică „uluitoare” și o „paletă de culori gri-albastru-negru, reglată cu grijă de rujul și unghiile vibrante ale lui Gaga, dunga roșie vopsită pe bordă, aurul bijuteriilor și bastoanele de piele, precum și alama lui Clarence Clemons”. Videoclipul a fost comparat cu videoclipurile „The Way You Make Me Feel” a lui Michael Jackson, „When I Think of You” și „The Pleasure Principle” ale lui Janet Jackson și filmul Crimes of Passios, toate aparținând anilor '80. Cu toate acestea, el a criticat playback-ul „pe jumătate convingător” a lui Gaga[68]. Sarah Anne Hughes de la The Washington Post a numit videoclipul „șocant de simplu”[72]. Amos Barshad de la revista New York a apreciat abordarea directă pe care a luat-o cântăreața și, cu toate că a numit videoclipul plictisitor în comparație cu eforturile anterioare ale lui Gaga, el a considerat că a funcționat mai bine datorită simplității”[73].

Jarett Wieselman de la New York Post a încercat să înțeleagă ce a mers greșit la producție, concluzionând că dezacordurile dintre Gaga și Kahn au dus la un videoclip ce este „o bucată de gunoi”. El a mai considerat toată neînțelegerea din jurul producției ca fiind „prostească”, adăugând în cele din urmă că „ar fi fost o nebunie să ne așteptăm că GaGa nu se va poticni niciodată pentru că, în ciuda imaginii supranaturale pe care o prezintă constant, e doar un om la urma urmei”[65]. Daniel Kreps de la Rolling Stone i-a oferit o recenzie mixtă videoclipului, numind piesa „exagerată” cu un videoclip „slab” și „subestimat”[74]. Leah Collins de la revista Dose a fost mai neutră în recenzia ei, întrebându-se dacă Gaga pur și simplu „s-a domolit cu nostalgia pentru o altă cultură pop care a fost prezentată pe același fundal de New York City” sau doar a încercat „să salveze sarcina cu un buget mai scăzut”[75]. În timpul unei recenzii pentru The Vancouver Sun, Collins a comparat înfățișarea cântăreței în videoclip cu o „prostituată” din filmul SF, Blade Runner (1982)[76].

Interpretări live[modificare | modificare sursă]

Versiuni cover[modificare | modificare sursă]

Distincții[modificare | modificare sursă]

Ordinea pieselor pe disc[modificare | modificare sursă]

 • Descărcare digitală[77]
 1. "The Edge of Glory" – 5:20
 • CD single german[78]
 1. "The Edge of Glory" (Radio edit) – 4:20
 2. "The Edge of Glory" (Cahill Club mix) – 7:26
 • The Edge of Glory – The Remixes[79]
 1. "The Edge of Glory" (Sultan & Ned Shepard remix) – 6:34
 2. "The Edge of Glory" (Funkagenda remix) – 7:53
 3. "The Edge of Glory" (Bare Noize remix) – 3:48
 4. "The Edge of Glory" (Porter Robinson remix) – 6:40
 5. "The Edge of Glory" (Cahill Club remix) – 7:27
 6. "The Edge of Glory" (Foster the People remix) – 6:10

Acreditări și personal[modificare | modificare sursă]

Acreditări adaptate de pe broșura albumului Born This Way[80].

Prezența în clasamente[modificare | modificare sursă]

Certificări[modificare | modificare sursă]

Datele lansărilor[modificare | modificare sursă]

Țară Dată Format
Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii[8] 9 mai 2011 Descărcare digitală
Regatul Unit Regatul Unit[8]
Coreea de Sud Coreea de Sud[88] 10 mai 2011
Italia Italia[89] 13 mai 2011 Difuzare radio
Brazilia Brazilia[90] 16 mai 2011 Descărcare digitală
Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii[91] 17 mai 2011 Difuzare radio
Germania Germania[78] 8 iulie 2011 CD single
Italia Italia[92] 12 iulie 2011
Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii[79] Descărcare digitală – The Remixes
Regatul Unit Regatul Unit[93] 19 iulie 2011 CD single
Polonia Polonia[94] 22 iulie 2011
Taiwan Taiwan[95]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ en „Edge of Glory (Legal Title) – BMI Work #12871270”. Broadcast Music Incorporated. Haus of Gaga Publishing. Sony/ATV Songs LLC. Accesat în . 
 2. ^ en Blauvelt, Christian (). „Lady Gaga releases new single 'The Edge of Glory': Listen here”. Entertainment Weekly. Accesat în . 
 3. ^ a b en Vena, Jocelyn (). „Lady Gaga Teases 'The Edge Of Glory' Release On Monday”. MTV. MTV Networks. Accesat în . 
 4. ^ a b c en Vena, Jocelyn (). „Lady Gaga's 'Edge Of Glory' Inspired By Late Grandfather”. MTV News. Accesat în . 
 5. ^ a b en Lady Gaga (13 martie 2011). Google Goes Gaga. New York: Google. Event occurs at 25:36. „"One of the songs, 'Edge of Glory' was inspired by my grandfather...” 
 6. ^ a b en Perpetua, Matthew (). „Preview Six Songs From Lady Gaga's 'Born This Way'. Rolling Stone. Accesat în . 
 7. ^ a b en Roberts, Nicola (). „Lady GaGa: "Rocky Balboa Is My Ideal Man". MTV. MTV Networks. Accesat în . 
 8. ^ a b c en „Lady Gaga – Edge Of Glory Premiere”. WKST-FM. . Accesat în . 
 9. ^ en Corner, Nick (). „Lady Gaga Makes Edge Of Glory Official Single?”. Digital Spy. Accesat în . 
 10. ^ a b en Lipshultz, Jason (). „Lady Gaga's 'Edge of Glory' Single Premieres, 'Hair' Coming Next Week”. Billboard. Accesat în . 
 11. ^ en Martin, Dan (). „Lady Gaga to debut new song on iTunes Monday”. The Guardian. London. Accesat în . 
 12. ^ en Zakarin, Jordan (). „Lady Gaga 'Edge Of Glory' Debuts (LISTEN)”. The Huffington Post. Arianna Huffington. Accesat în . 
 13. ^ a b c d e en Vena, Jocelyn (). „Lady Gaga's 'Edge Of Glory' Premieres”. MTV. MTV Networks. Accesat în . 
 14. ^ a b en Vena, Jocelyn (). „Lady Gaga's 'Edge Of Glory' Is A 'Bold Move,' Co-Producer Says”. MTV. MTV Networks. Accesat în . 
 15. ^ en Selby, Jenn (). „Review: Lady Gaga 'Born This Way'. Glamour. 
 16. ^ en Robinson, Peter (). „Freak Or Fraud? Lady Gaga: "I'm Not Full Of S**t. Are You?”. NME. London. 43: 24. ISSN 0028-6362. Accesat în . ...'Edge of Glory' is a pop masterpiece... 
 17. ^ en „Lady Gaga 'Edge of Glory' on 'American Idol'. Rolling Stone. . Accesat în . 
 18. ^ a b en Lipshutz, Jason (). „Lady Gaga's 'Edge of Glory' Single Premieres, 'Hair' Coming Next Week”. Billboard. New York. Accesat în . 
 19. ^ en Sawdey, Evan (). „Lady Gaga: Born This Way”. PopMatters. Accesat în . 
 20. ^ a b en Copsey, Robert (). „First Listen: Lady GaGa's 'The Edge of Glory'. Digital Spy. Accesat în . 
 21. ^ en Pareles, Jon (). „Freedom Ride”. The Kolkata Telegraph. Bennett and Coleman Ltd. Arhivat din original la . Accesat în . 
 22. ^ en Germanotta, Stefani; Garibay, Fernando; Blair, Paul (). „Digital Sheet Music – Lady Gaga – The Edge of Glory”. Musicnotes.com Sony/ATV Music Publishing. 
 23. ^ a b en Greene, Andy (). „Exclusive: How E Street Band Saxophonist Clarence Clemons Ended Up on Lady Gaga's New Album”. Rolling Stone. Accesat în . 
 24. ^ en Perpetua, Matthew (). „Lady Gaga Releases Massive Pop Anthem”. Rolling Stone. Accesat în . 
 25. ^ en Rosen, Jody (). „Lady Gaga's 'Born This Way': A Track-by-Track Breakdown”. Rolling Stone. Accesat în . 
 26. ^ en Paskin, Willa (). „Lady Gaga's 'Edge of Glory' Inaugurates the Summer of Sax”. New York. New York Media LLC. Accesat în . 
 27. ^ en Corner, Lewis (). „Lady GaGa: 'The Edge Of Glory'. Digital Spy. Accesat în . 
 28. ^ en O'Donnell, Kevin (). „Gaga Goes Back to the '80s on 'Edge of Glory'. Spin. Spin Media LLC. Accesat în . 
 29. ^ en Andy Gill (). „Album: Lady Gaga, Born This Way (Polydor) – Reviews, Music”. The Independent. London. Accesat în . 
 30. ^ en Reed, James (). „Gaga's 'Born This Way' is a long-awaited letdown”. Boston Globe. Accesat în . 
 31. ^ en Saad, Nardine (). „Lady Gaga debuts 'Edge of Glory,' partners to bring tunes to FarmVille”. Los Angeles Times. Accesat în . 
 32. ^ en Elan, Priya (). „Lady Gaga's 'Edge Of Glory' Is A Great Pop Moment – Track Review”. NME. Arhivat din original la . Accesat în . 
 33. ^ en Martin, Dan (). „Album Review: Lady Gaga, 'Born This Way'. NME. Arhivat din original la . Accesat în . 
 34. ^ en Gibson, Megan (). „Hey Lady Gaga, Can You Please Go Back to Being Awesome?”. Time. Accesat în . 
 35. ^ en Cole, Matthew (). „Edge of Corny: 10 Awesomely Unironic Sax Solos”. Slant Magazine. Accesat în . 
 36. ^ en Cinquemani, Sal (). „Album Review: Lady Gaga Born This Way. Slant Magazine. p. 2. Accesat în . 
 37. ^ en Kot, Greg (). „Review – Born This Way”. Chicago Tribune. Accesat în . 
 38. ^ en „Chart Highlights: Pop, Dance/Club Play Songs & More”. Billboard. . Accesat în . 
 39. ^ en Caulfield, Keith (). „Lonely Island Sets Sail at No. 3 on Billboard 200, Adele Still No. 1”. Billboard. Accesat în . 
 40. ^ en Caulfield, Keith (). „Adele Stays Atop Hot 100, Lady Gaga Makes 'Glory'-ous Start”. Billboard. Accesat în . 
 41. ^ en „Chart Highlights: Adult Contemporary, Country Songs & More”. Billboard. . Accesat în . 
 42. ^ en Trust, Gary (). „Adele Remains Atop Hot 100, Lady Gaga Makes 'Hair'-Raising Bow”. Billboard. Accesat în . 
 43. ^ en „Chart Highlights: Pop Songs, Adult Contemporary & More”. Billboard. . Accesat în . 
 44. ^ en Trust, Gary (). 'Idols' Scotty McCreery & Lauren Alaina Top Hot 100 Debuts, Adele Still No. 1'. Billboard. Accesat în . 
 45. ^ en Grien, Paul (). „Chart Watch Extra: The Year's Top 25 Hits”. Yahoo! Music. Accesat în . 
 46. ^ a b en Hampp, Andrew (). „Ask Billboard: Lady Gaga's Sales & What's the Longest Streak for Americans Atop the Hot 100?”. Billboard. Accesat în . 
 47. ^ en Tuch, Paul (). „Adele's Monster 2011 Reaches New Heights” (PDF). Nielsen SoundScan. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
 48. ^ en Tuch, Paul (). "Everything" Tops Canadian Hot 100, Digital Sales” (PDF). Nielsen SoundScan. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
 49. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite uk
 50. ^ en Jones, Alan (). „Lady Gaga Tops UK Albums Chart For The Third Time”. Music Week. Arhivat din original la . 
 51. ^ a b en „British single certifications – Lady Gaga – The Edge of Glory”. . Accesat în . 
 52. ^ a b en Myers, Justin (). „Lady Gaga's Official Top 20 biggest songs in the UK revealed”. Official Charts Company. Accesat în . 
 53. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite aus
 54. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite nz
 55. ^ a b en „ARIA Charts – Accreditations – 2011 Singles”. . Accesat în . 
 56. ^ a b en „New Zealand single certifications – Lady Gaga – The Edge of Glory”. . Accesat în . 
 57. ^ en „Chart Track: Week 24, 2011”. Irish Singles Chart. . Accesat în . 
 58. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite ire
 59. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite fra
 60. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite ger
 61. ^ ko „Gaon Chart Download list: Week May 22, 2011 to May 29, 2011” (în coreeană). Gaon Chart. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 62. ^ en „Lady Gaga Preps 'Edge Of Glory' Video, Shoots Google Commercial”. Rap-Up. . Accesat în . 
 63. ^ en Vena, Jocelyn (). „Lady Gaga's 'Edge Of Glory' Video Details Possibly Revealed”. MTV News. Accesat în . 
 64. ^ en Vena, Jocelyn (). „Lady GaGa 'Had Issues' With New Video Director”. MTV News. Accesat în . 
 65. ^ a b c en Wieselman, Jarett (). „What went wrong with GaGa's 'Edge of Glory' video?”. New York Post. Accesat în . 
 66. ^ en Lady Gaga (9 iulie 2011) (Digital download). Lady Gaga – Press conference – Born This Way. Singapore. Event occurs at 4:22. 
 67. ^ en Vena, Jocelyn (). „Lady Gaga To Premiere 'Edge Of Glory' Video On 'So You Think You Can Dance'. MTV News. Accesat în . 
 68. ^ a b c en Cinquemani, Sal (). „Video Review: Lady Gaga, "The Edge of Glory". Slant Magazine. Accesat în . 
 69. ^ a b en Vena, Jocelyn (). „Lady Gaga's 'Edge Of Glory' Video: Glory Days”. MTV News. Accesat în . 
 70. ^ en Montgomery, James (). „Lady Gaga's 'Edge Of Glory': A Pop-Culture Cheat Sheet”. MTV News. Accesat în . 
 71. ^ en Blauvelt, Christian (). „Lady Gaga debuts 'Edge of Glory' video: Watch her one-woman '80s time-warp fantasia here”. Entertainment Weekly. Accesat în . 
 72. ^ en Hughes, Sarah Anne (). „Lady Gaga's 'The Edge of Glory' video is shockingly simple”. The Washington Post. Accesat în . 
 73. ^ en Barshad, Amos (). „Lady Gaga's Bizarrely Straightforward 'Edge of Glory' Video Is Here”. New York. New York Media LLC. Accesat în . 
 74. ^ en Kreps, Daniel (). „Lady Gaga and Clarence Clemons: Lackluster video for 'Edge of Glory'. Rolling Stone. Accesat în . 
 75. ^ en Collins, Leah (). „Watch Lady Gaga's 'Edge of Glory' Video”. Dose. Postmedia Network. Arhivat din original la . Accesat în . 
 76. ^ en Collins, Leah (). „Gaga pushes retro style to The Edge”. The Vancouver Sun. Postmedia Network. Arhivat din original la . Accesat în . 
 77. ^ en „Lady Gaga – The Edge Of Glory – Single”. iTunes Store. Accesat în . 
 78. ^ a b de „The Edge of Glory (2-Track): Lady Gaga: Amazon.de: Musik”. Amazon.com. . Accesat în . 
 79. ^ a b en „Amazon.com: The Edge Of Glory: Lady Gaga: MP3 Downloads”. Amazon.com. Accesat în . 
 80. ^ en Germanotta, Stefani (2011). Born This Way. Lady Gaga. Manhattan, Newyork: Interscope Records. p. 4. 2771838. 
 81. ^ ko „South Korean Gaon Chart: Online download – 2011”. . Accesat în . 
 82. ^ de „Danish single certifications – Lady Gaga – The Edge of Glory”. . Accesat în . 
 83. ^ de „The Official Swiss Charts and Music Community: Awards (Lady Gaga; 'The Edge of Glory')”. . Accesat în . 
 84. ^ it „Italian single certifications – Lady Gaga – The Edge of Glory”. . Accesat în . 
 85. ^ ja „Japanese single certifications – Lady Gaga – The Edge of Glory”. . Accesat în . 
 86. ^ sv „Guld- och Platinacertifikat − År 2011” (PDF). . Accesat în . 
 87. ^ en „American single certifications – Lady Gaga – The Edge of Glory”. . Accesat în . 
 88. ^ ko „The Edge of Glory”. Universal Music Korea. Universal Music Group. Accesat în . 
 89. ^ it „Playlist RDS Lady Gaga – The Edge of Glory” (în italiană). RDS.it. Arhivat din original la . Accesat în . 
 90. ^ es „Destaques – Músicas – Terra Sonora”. Terra Sonora. Accesat în . 
 91. ^ en „Top 40/M Future Releases”. All Access Media Group. Arhivat din original la . 
 92. ^ it „Lady Gaga – The Edge of Glory – cd di Lady Gaga” (în italiană). Internet Book Store. . Arhivat din original la . Accesat în . 
 93. ^ en „UK Release of The Edge of Glory”. Amazon.com. Accesat în . 
 94. ^ pl „Empik Muzyka: Born This Way” (în poloneză). Empik Stores Ltd. Accesat în . 
 95. ^ zh „Lady Gaga / 榮耀極限 (單曲)” (în chineză). The Taiwan Book Knowledge. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]