Grand Theft Auto V

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Grand Theft Auto V
Grand-Theft-Auto-V coperta.jpeg
Dezvoltator(i)Rockstar North[*]
Rockstar Games
Rockstar San Diego[*]
Rockstar Leeds
Rockstar Toronto[*]
Rockstar New England[*]
Rockstar London[*]
Rockstar Lincoln[*]
NaturalMotion[*]
Rockstar India[*]  Modificați la Wikidata
Editor(i)Rockstar Games
Take-Two Interactive[*]
SoftClub[*]  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i)Take-Two Interactive[*]
Steam[1]
PlayStation Store[2]
Microsoft Store[*][3]
Humble Store[*][4]
Epic Games Store[*]  Modificați la Wikidata
Producător(i)Leslie Benzies[*]
Sam Houser[*]  Modificați la Wikidata
Compozitor(i)The Alchemist[*]
Oh No[*]
Tangerine Dream  Modificați la Wikidata
SerieGrand Theft Auto  Modificați la Wikidata
Motor graficRockstar Advanced Game Engine[*]
Euphoria[*]
Bullet[*]  Modificați la Wikidata
Ultima versiune1.46[5]  Modificați la Wikidata
PlatformăXbox 360
PlayStation 3
Xbox One
PlayStation 4
Microsoft Windows
PlayStation 5  Modificați la Wikidata
Dată lansareXbox 360, PlayStation 3
17 septembrie 2013[6]
Xbox One, PlayStation 4
18 noiembrie 2014
PC
14 aprilie 2015
Genurijoc de acțiune-aventură[7][8]
shooter first-person
video game with LGBT character[*]  Modificați la Wikidata
ModuriSingleplayer
Multiplayer
player versus player[*]
joc cooperativ[*]  Modificați la Wikidata
MediaBlu-ray
DVD
Rockstar Games Social Club[*]
distribuire digitală  Modificați la Wikidata
ControlTastatură
Maus
gamepad  Modificați la Wikidata
Prezență online
Site web
Ratinguri
PEGIPEGI 18[*]  Modificați la Wikidata
USKUSK 18[*]  Modificați la Wikidata
CEROZ (minim 18 ani)[*]  Modificați la Wikidata
ESRBMature 17+[*][9]
Mature 17+[*][9]  Modificați la Wikidata

Grand Theft Auto V (prescurtat adesea ca GTA V sau GTA 5) este un joc video de acțiune-aventură de tipul open world dezvoltat de Rockstar North și publicat de Rockstar Games. Este al cincilea titlu major din seria Grand Theft Auto și al cincisprezecelea din serie per total, precum și al primul (și singurul) din era 5 a acesteia. Jocul a fost lansat pentru Xbox 360 și PlayStation 3 pe 17 septembrie 2013, iar mai târziu și pentru Xbox One și PlayStation 4 pe 18 noiembrie 2014, și pentru PC pe 14 aprilie 2015.[6]

Acțiunea se desfășoară în orașul fictiv Los Santos, inspirat de Los Angeles, în anul 2013, și zonele vaste de păduri și deșert care îl înconjoară, formând împreună statul fictiv San Andreas (inspirat de statul California).[10] Povestea jocului urmărește trei protagoniști: Franklin Clinton, un tânăr afro-american care face parte dintr-o bandă stradală, Michael De Santa, un fost spărgător de bănci, și prietenul nebun al acestuia, Trevor Philips, care se unesc pentru a comite numeroase jafuri și a se îmbogăți, dar întâmpină probleme din partea agențiilor guvernamentale și alți inamici. Deși reprezintă începutul unei noi ere pentru serie, GTA V se petrece în același univers ca și Grand Theft Auto IV și toate jocurile lansate după acesta, denumit "universul HD" datorită graficilor superioare în comparație cu titlurile anterioare din serie.

Grand Theft Auto V include un mod multiplayer online complex intitulat Grand Theft Auto Online, ce permite la până 30 de jucători să exploreze lumea jocului și să completeze mai multe misiuni cooperative sau competitive. Evenimentele din GTA Online încep la scurt timp înainte de cele ale jocului principal și țin până în prezent, în 2019, fiind considerate a se petrece în aceeași continuitate.

Dezvoltarea jocului a început la scurt timp după lansarea lui Grand Theft Auto IV și a fost realizată de mai multe studiouri ale Rockstar Games din întreaga lume, jocul incorporând mai multe aspecte din alte titluri de la Rockstar anterioare, precum Red Dead Redemption și Max Payne 3, în timp ce conceptul de avea trei protagoniști este inspirat din GTA IV și expansiunile sale. Mare parte din dezvoltare a constant în creerea lumii jocului, numeroși membri ai echipei organizând excursii până în Los Angeles pentru a se inspira de acesta și a crea un oraș cât mai realistic cu putință. Coloana sonoră a jocului este formată din mai multe melodii originale create de diferite echipe de producători pe parcursul anilor.

Extrem de comercializat și anticipat pe înainte de lansare, Grand Theft Auto V a depășit numeroase recorduri de vânzări din industrie și a devenit cel mai rapid produs de divertisment din istorie, câștigând 800 de milioane de dolari în prima zi de la lansare și 1 miliard de dolari în primele sale trei zile. Jocul a fost, de asemenea, foarte apreciat și a avut parte numai de recenzii pozitive, laudele fiind orientate în special spre designul de protagoniști multipli, a lumii și a prezentării generale a jocului. Cu toate acestea, jocul a stârnit și numeroase controverse legate de nivelul său ridicat de violență și prezentarea femeilor. Considerat unul dintre cele mai semnificative titluri de jocuri de consolă pentru a șaptea și a opta generație și printre cele mai bune jocuri video create vreodată, GTA V a câștigat numeroase premii, inclusiv mai multe premii de Jocul Anului de la câteva publicații de jocuri. Jocul este al treilea cel mai vândut din toate timpurile, cu peste 110 milioane de exemplare livrate, și unul dintre cele mai de succes produse de divertisment din toate timpurile, cu aproximativ 6 miliarde de dolari în venituri la nivel mondial.

Gameplay[modificare | modificare sursă]

Gameplay-ul din Grand Theft Auto V este mai mult sau mai puțin același cu toate jocurile anterioare din serie, de la Grand Theft Auto III încoace, fiind un joc de acțiune-aventură de tipul open-world și jucat dintr-o perspectivă third person sau first person (doar pentru versiunile mai actualizate de Xbox One, PlayStation 4 și PC). Jucătorii completează mai multe misiuni - scenarii liniare cu obiective prestabilite - pentru a progresa în poveste. În afara misiunilor, jucătorii pot explora liberi lumea jocului, care este valabilă în totalitate de la început, deși anumite concepte de gameplay sunt deblocate pe măsură ce povestea progresează.

Jucătorii pot folosi atacuri corp la corp, arme de foc sau explozibili pentru a se lupta cu inamicii, și pot alerga, sări, înota sau conduce o mare varietate de vehicule pentru a explora lumea jocului. Datorită dimensiunii foarte mari a hărții, jocul introduce abilitatea de a pilota avioane, absente din toate titlurile anterioare din serie, cu excepția lui Grand Theft Auto: San Andreas. În luptă, jucătorul poate folosi un sistem de țintire automată sau acoperire pentru a ușura luptele. Dacă jucătorul este rănit, nivelul său de viață va începe să scadă, dar se regenerează la loc până la jumătate, dacă nu mai este rănit. Când jucătorul moare sau este "wasted", se va respawna la cel mai apropiat spital cu toate armele și nivelul de viață din nou plin, dar va fi pierdut din bani. Dacă jucătorul comite crime, atunci vor atrage atenția autorităților, marcată de un contor "wanted" în partea de sus a HUD-ului, ce poate avea până la maxim 5 stele (în jocurile anterioare din serie, numărul maxim de stele posibil era 6). Cu cât numărul de stele este mai mare, cu atât autoritățile vor încerca mai din greu să-l omoare sau aresteze pe jucător, iar, la un număr mare de stele, chiar FIB-ul și SWAT-ul se vor alătura urmăririi. Pentru a scăpa de autorități, jucătorul trebuie să iasă din zona acestora de căutare, evidențiată pe mini-harta din partea de jos a HUD-ului.

Numărul din Decembrie 2012 al revistei Game Informer ilustrează cei 3 protagoniști: Trevor Philips, Franklin Clinton și Michael De Santa (de la stânga la dreapta).

Single-player[modificare | modificare sursă]

Spre deosebire de titlurile anterioare ale seriei, modul single-player al jocului îi oferă jucătorului controlul asupra trei protagoniști diferiți: Michael De Santa, Franklin Clinton și Trevor Philips, trei infractori ai căror povești se intersectează în cadrul misiunilor pe care le realizează împreună. În unele misiuni jucătorul va controla doar unul sau doi protagoniști, în timp ce în altele va putea juca ca toți trei, putând schimba între ei folosind un contor în partea de jos a HUD-ului. În cadrul anumitor misiuni, jocul va schimba automat între personaje și, dacă unul dintre protagoniști este rănit, atunci imaginea lui din contor va începe să strălucească în roșu.

În cazul misiunilor mai complexe, jafurile, jucătorul va fi acompaniat de câțiva complici controlați de o inteligență artificială la alegere, fiecare având un anumit set de abilități ce se îmbunătățesc pe măsură ce sunt selectați mai mult. Cu cât un complice are abilități mai ridicate, cu atât va fi mai greu de ucis în timpul jafului, dar va costa mai mult să fie angajat. Dacă complicele este omorât în timpul jafului, atunci partea din bani care i-ar fi revenit este împărțită în mod egal între protagoniști. Jafurile permit două modalități de abordare diferite, fiecare având câte o serie de misiuni pregătitoare înainte.

Un alt element nou în serie este faptul că fiecare protagonist are câte o abilitate specială și unică: Franklin poate încetini timpul când conduce, Michael poate încetini timpul când se luptă cu inamicii, iar Trevor devine invincibil și elimină inamicii mai ușor. Fiecare abilitate specială se doar temporară, dar se încarcă la loc dacă jucătorul realizează anumite lucruri mai speciale, precum să conducă rapid și să facă drifturi cu mașina în cazul lui Franklin, sau să nimerească inamicii în cap în cazul lui Michael. De asemenea, fiecare protagonist are la rândul său o serie de abilități, precum condus, zburat și țintit, ce se îmbunătățesc pe măsură ce jucătorul exersează mai mult în acel domeniu.

În timp ce explorează lumea jocului, jucătorul poate realiza numeroase activități și hobby-uri fără context, precum scufundări, salturi cu parașuta, tenis, golf, sau să meargă la cinema ori la un club de striptis. În plus, la fel ca și în Grand Theft Auto IV, fiecare protagonist are un telefon mobil pe care îl poate folosi pentru a suna prieteni sau cunoștințe ai protagonistului respectiv și să iasă împreună. De asemenea, pe lângă aceste activități, jucătorul mai poate să-și costumizeze personajul, asemănător cu Grand Theft Auto: San Andreas, cumpărându-i haine, frizuri sau tatuaje, să folosească Internetul pentru a accesa diferite site-uri și să investească bani în anumite afaceri, să cumpere diverse proprietăți precum garaje sau afaceri profitabile, și să-și costumizeze armele sau vehiculele, cumpărând diverse accesorii.

Multiplayer[modificare | modificare sursă]

Grand Theft Auto Online are, precum Max Payne 3, un sistem de clanuri numit "Crews".[11] Acesta permite jucătorilor să își formeze clanuri private cu prietenii sau să se alăture unor clanuri publice. Un jucător poate fi membru a maxim cinci clanuri. Îndeplinirea sarcinilor unui clan va răsplăti jucătorul cu puncte de experiență numite RP (Reputation Points). În modul Multiplayer se pot conecta simultan până la 16 jucători din toată lumea (în special pe sesiunile publice) , dar există și sesiuni private pe care te poți juca cu prietenii. De asemenea varianta Next-Gen pentru PC suportă o limită de 30 de jucători.

Plasare[modificare | modificare sursă]

Grand Theft Auto V se petrece în statul fictiv San Andreas, inspirat de California, ce cuprinde orașul Los Santos (o parodie a lui Los Angeles) și o zonă vastă de pădure, munți și deșert, cu câteva așezări rurale și orășele, la nord, intitulată Blaine County. Statul este prezentat ca o insulă aflată la o distanță necunoscută de coasta principală a Statelor Unite. De asemenea, jocul mai include și orășelul fictiv Ludendorff în statul North Yankton, dar acesta este prezent numai în două misiuni din joc. Lumea din GTA V este cea mai mare și detaliată din întreaga serie Grand Theft Auto, întrecând chiar și versiunea statului San Andreas din Grand Theft Auto: San Andreas. În plus, jocul este primul și singurul din serie care să includă animale, atât câini și pisici, cât și animale sălbatice, ce pot fi vânate de jucător.

GTA V are loc în "universul HD", același univers în care se mai petrec Grand Theft Auto IV, expansiunile sale Grand Theft Auto: The Lost and Damned și Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony, și Grand Theft Auto: Chinatown Wars, toate petrecându-se în Liberty City. Astfel, în prezent, jocul este singurul din universul HD care să nu aibă loc în orașul respectiv.

Povestea[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

În 2004, Michael Townley, Trevor Philips și Brad Snider jefuiesc o bancă din Ludendorff, North Yankton. După ce reușesc să scape la limită de poliție, cei trei sosesc la o fermă, dar acolo sunt ambuscați de agentul FIB corupt Dave Norton, care îi împușcă pe Brad (deși îl țintea pe Trevor) și pe Michael. După ce polițiștii îi prind din urmă, Michael îl convinge pe Trevor să-l lase în urmă și să fugă. Mai târziu, are loc o înmormântare pentru Michael, la care participă și Norton. Totuși, în depărtare, Michael este văzut încă în viață, întrucât și-a înscenat de fapt moartea și a făcut o înțelegere secretă cu Norton să-l ajute să-și înceapă cariera de agent FIB în schimbul protecției guvernamentale pentru Michael și familia lui.

Nouă ani mai târziu, în 2013, Michael, schimbându-și numele în Michael De Santa, locuiește împreună cu familia sa în Los Santos, San Andreas, în programul de protecție a martorilor. Între timp, în cealaltă parte a orașului, tânărul gangster Franklin Clinton și prietenul său, Lamar Davis, lucrează pentru Simeon Yetarian, proprietarul corupt al unei reprezentanțe auto, care îi angajează pe cei doi să fure înapoi mașinile pe care el le vinde clienților. După ce este pus să fure mașina lui Jimmy, fiul lui Michael, Franklin îl întâlnește pe acesta și cei doi se împrietenesc rapid și formează o relație mentor-ucenic, lucrând împreună pentru a-l salva pe Jimmy din necazuri, cu care Franklin se împrietenește, de asemenea. După ce Michael îl bate pe Simeon, Franklin și Lamar își pierd slujba, astfel că decid să se întoarcă la vechiul lor stil de viață. După o încercare nereușită de a răpi un membru al bandei rivale Ballas numit D, cei doi și Harold "Stretch" Joseph, un prieten vechi de-al lui Lamar care a fost recent eliberat din închisoare, stabilesc o întâlnire cu D. Totuși, aceasta se dovedește a fi o capcană iar Franklin, Lamar și Stretch sunt nevoiți să omoare numeroși Ballași pentru a scăpa.

Între timp, Michael are parte de certuri constante cu familia sa, ci anume Jimmy, fiica sa Tracey și soția sa Amanda. După ce Michael o găsește pe Amanda culcându-se cu antrenorul ei de tenis, el și Franklin îl urmăresc până la o vilă pe care o distrug. Totuși, cei doi află curând că vila aparținea de fapt unui lord de droguri mexican numit Martin Madrazo, care îl obligă pe Michael să plătească daunele. Astfel, Michael decide să se întoarcă la vechea sa viață de criminal și se întâlnește cu vechiul său prieten și geniul din spatele tuturor jafurilor sale anterioare, Lester Crest, care îl ajută să plănuiască jaful unui magazin de bijuterii. Michael îl recrutează și pe Franklin drept complice pentru jaf iar acesta merge bine, Michael plătindu-și datoriile față de Madrazo.

Între timp, Trevor, care este încă în viață și locuiește în Sandy Shores, chiar lângă Los Santos, vede știrile despre jaf și își dă seama că este mâna lui Michael. Furios că prietenul său a fost în viață în toți acești ani, el îl omoară pe Johnny Klebitz, președintele bandei de motocicliști The Lost MC. Realizând că acest lucru îi va înfuria pe cei de la The Lost, Trevor decide să-i atace el primul și reușește să preia afacerea lor de trafic de droguri în Blaine County. Mai târziu, Trevor încearcă să formeze o alianță cu Triadele, conduși de Wei Cheng, dar în urma unei întâlniri nereușite cu fiul acestuia, Tao, Cheng decide să se alieze în schimb cu rivalii lui, Frații O'Neil. Înfuriat de acest lucru, Trevor atacă ferma Fraților O'Neil, omorându-i aproape pe toți și distrugându-le laboratorul de droguri, ceea ce îl înfurie pe Cheng, jurând răzbunare.

Mai târziu, prietenul lui Trevor, Wade Hebert, care a fost trimis în Los Santos în căutarea lui Michael, se întoarce cu vești despre acesta, astfel că cei doi se mută temporar în Los Santos împreună cu Flyod, vărul lui Wade, într-un apartament deținut de iubita acestuia, lăsând afacerea în grija celuilalt prieten al lor, Ron Jakowski. Trevor îl surprinde apoi pe Michael cu o vizită neașteptată iar acesta se teme pentru siguranța familiei lui, dar spre mirarea lui, Trevor nu este supărat pe Michael și se reîmprietenește cu el, lucrând împreună pentru a o preveni pe Tracey din a se umili la televiziune națională. Trevor se împrietenește mai târziu și cu Franklin iar cei trei încep să lucreze împreună, participând la un jaf plănuit de Trevor al unei arme guvernamentale aflată în posesia agenției private de securitate Merryweather la docuri, deși sunt nevoiți să returneze arma imediat după jaf, pentru a evita atenția guvernului.

Viețile personale ale celor trei protagoniști încep curând să scape de sub control: familia lui Michael îl părăsește din cauza comportamentului său agresiv din ultima vreme, Trevor intră în conflict cu numeroase bande și dealeri de droguri rivali în încercare de a controla cât mai multe afaceri pe piața neagră, iar Franklin descoperă că Stretch l-a trădat pe el și pe Lamar și încearcă să-i omoare pentru a-și dovedi loialitatea Ballașilor, ademenindu-i intenționat într-o capcană, deși cei doi reușesc să scape datorită intervenției neașteptate a lui Trevor. Mai târziu, Michael este contactat de agenții Biroului de Investigații Federal (FIB) corupți Dave Norton (care l-a ajutat să-și însceneze moartea cu nouă ani în urmă), Steve Haines și Andreas Sanchez, care îl obligă să realizeze numeroase misiuni pentru ei alături de Trevor și Franklin, cu scopul de a submina agenția rivală IAA (Agenția de Afaceri Internaționale)[a]. Sub conducerea lui Haines, cei trei realizează mai multe misiuni, printre care și jaful unui convoi armat care transporta fonduri destinate IAA-ului, iar mai târziu îl întâlnesc pe Devin Weston, un om de afaceri miliardar ce deține părți din mai multe afaceri din San Andreas, inclusiv Merryweather. Franklin, Michael, Trevor iar ulterior și Lamar încep să lucreze curând pentru Weston, ce îi angajează să fure diverse mașini pentru el, și mai târziu îi face lui Michael legătura cu directorul de film Solomon Richards, pentru care acesta începe, de asemenea, să lucreze, în încercarea de a dovedi că nu își irosește viața.

Mai târziu, Michael își găsește lui și lui Trevor de lucru pentru Martin Madrazo, dar Trevor ajunge să se îndrăgostească de soția acestuia, Patricia, și o răpește după cum vede în ce fel aceasta este tratată de Madrazo, astfel încât Michael și Trevor sunt nevoiți să stea temporar departe de Los Santos, pentru a evita atenția lui Madrazo. Cât timp se află în Blaine County, Trevor lucrează să-și repună afacerea pe picioare, eliminându-i pe Frații O'Neil rămași cu ajutorul lui Michael și Franklin, și furând un obiect de valoare dintr-un tren deținut de Merryweather, pe care Michael îl convinge apoi să i-l dea la schimb lui Madrazo pentru a face pace cu el. De asemenea, cei trei protagoniști continuă să lucreze pentru FIB și, cu ajutorul lui Lester, jefuiesc banca din Paleto Bay, iar mai târziu îi ajută pe Haines și Norton să fure o armă chimică periculoasă dintr-un laborator secret controlat de IAA. După aceasta, Trevor este de acord să o ducă pe Patricia înapoi la Madrazo, astfel încât el și Michael se pot întoarce în Los Santos.

Înapoi în Los Santos, Trevor îi omoară pe Floyd și iubita lui în urma unei cerți și își mută sediul de operații în clubul de striptis Vanilla Unicorn, iar mai târziu el, Michael, Franklin și Lester încep să plănuiască jaful vieții lor de la Union Depository, unde se află întreaga rezervă de aur a Statelor Unite. Totuși, jaful este pus în pericol după ce Trevor află ce s-a întâmplat cu adevărat în Ludendorff cu nouă ani în urmă. Întorcându-se acolo, Trevor găsește corpul lui Brad în locul lui Michael și, furios că a fost păcălit în tot acest timp să creadă că Brad este încă în viață și în închisoare, îl lasă pe acesta să fie capturat de Triade, care au venit după Trevor, deși Michael este mai târziu salvat de către Franklin.

Mai târziu, Michael se împacă cu familia sa, care se întoarce să locuiască cu el, și continuă să lucreze pentru Solomon Richards, care, în schimbul ajutorului său, îl numește co-producător în cel mai nou film al său, Meltdown. Totuși, Devin Weston începe să cauzeze probleme în viața protagoniștilor, refuzând să-i plătească pe Franklin, Trevor și Lamar după ce aceștia îi livrează toate mașinile cerute, și confiscând filmul. Michael o urmărește pe asistenta lui Weston, Molly Schultz, în încercarea de-al recupera, dar aceasta ajunge să moară din greșeală, Weston învinovățindu-l pe Michael și jurând răzbunare. În seara premierei filmului, Weston trimite niște mercenari de la Merryweather să le omoare pe Amanda și Tracey, dar Michael reușește să îi oprească, lăsând conflictul său cu Weston momentan neterminat.

Între timp, Steve Haines începe să fie investigat de guvern și astfel îi trimite pe Michael și Franklin să se infiltreze în sediul FIB pentru a șterge orice dovadă incriminatorie cu privire la el, deși Michael profită de această ocazie pentru a șterge orice dovadă și cu privire la crimele sale, astfel încât nu mai este obligat să lucreze pentru Haines. După ce află de acest lucru, Haines îi trădează pe Michael și Norton și încearcă să-i omoare, dar toți trei sunt prinși într-o înfruntare mexicană alături de Sanchez (care a informat în secret FIB-ul de activitățile lui Haines), FIB, IAA și Merryweather. În lupta rezultată, Haines reușește să scape, nu înainte de-al omorî pe Sanchez pentru trădarea sa, în timp ce Michael și Norton sunt salvați de apariția neașteptată a lui Trevor, care susține că el este singurul îndreptățit să-l ucidă pe Michael și, deși nu îl iartă, încă dorește să participe în jaful de la Union Depository, după care fiecare o va lua pe drumul său. Mai târziu, Lamar cade într-o altă capcană de-a lui Stretch și este capturat de Ballași, dar Franklin, Michael și Trevor lucrează împreună pentru a-l salva. După aceasta, Lamar realizează că Stretch l-a trădat cu adevărat și încearcă să-l omoare, astfel că își taie orice conexiune cu el, iar Franklin este abordat de Haines și Norton, care îi cer să-l omoare pe Trevor, considerându-l un pericol pentru activitățile lor.

În cele din urmă sosește timpul pentru jaful de la Union Depository, care este un adevărat succes, cei trei protagoniști îmbogățindu-se. Cu toate acestea, Trevor încă nu îl poate ierta pe Michael, iar Franklin este abordat și de Devin Weston, care îi cere să-l omoare pe Michael, drept răzbunare pentru trădarea sa. Astfel, Franklin rămâne cu trei opțiuni posibile: să-l omoare pe Trevor pentru Haines, să-l omoare pentru Michael pentru Weston, sau să încerce să-și salveze ambii mentori și prieteni într-o misiune aparent sinucigașă. Dacă Franklin alege să-l omoare pe Trevor sau pe Michael, atunci își taie orice conexiune cu supraviețuitorul și se întoarce la vechea lui viață.[13][14] Dacă Franklin alege să-i salveze pe amândoi, atunci cei trei protagoniști lucrează împreună pentru a supraviețui unei ambuscade a FIB-ului și Merryweather-ului, înainte de a se despărți pentru a-și elimina toți inamicii: Franklin îl omoară pe Wei Cheng, Michael îl omoară pe Stretch, iar Trevor îl omoară pe Haines și îl răpește pe Weston, astfel încât toți trei să-l poate omorî împreună. După aceasta, Michael și Trevor în sfârșit se împacă, iar cei trei protagoniști încetează să mai lucreze împreună, dar rămân prieteni buni.[15][b]

Apariții ale personajelor din alte jocuri[modificare | modificare sursă]

Cum GTA V are loc în același univers ca și predecesorul său, GTA IV, și expansiunile acestuia, GTA: The Lost and Damned și GTA: The Ballad of Gay Tony, jocul include apariții ale mai multor personaje din jocurile respective. Johnny Klebbitz, protagonistul din The Lost and Damned, împreună cu alți membri ai bandei de motocicliști The Lost, printre care Clay Simons, Terry Thorpe, și iubita lui Johnny, Ashley Butler, apar cu toții în Blaine County, unde s-au mutat din Liberty City în urma evenimentelor din jocul respectiv. The Lost sunt clienți și asociați ocazionali de-ai lui Trevor, dar îi devin inamici după ce acesta, într-o criză de furie, îl omoară pe Johnny, iar ulterior și pe Clay și Terry, când atacă tabăra celor din The Lost. Ashley poate fi, de asemenea, omorâtă de Trevor, altfel va ajunge să moară oricum din cauza dependenței ei de droguri, după cum este auzit într-un reportaj de știri.

Patrick McReary, un gangster irlandez din Liberty City și un aliat important din GTA IV, care s-a mutat, de asemenea, în Los Santos la ceva timp după evenimentele din jocul respectiv, apare ca un posibil complice pentru jafuri, dacă jucătorul îl ajută să scape de poliție după ce jefuiește un magazin; alternativ, jucătorul poate alege să-l omoare pe Patrick și pe complicele său. Karen Daniels, un agent IAA care a apărut și în GTA IV sub numele de "Michelle", face la rândul său o apariție minoră în joc, interogând o persoană în sediul IAA, înainte ca aceasta să fie răpită de Michael, Franklin și Trevor în cadrul unei misiuni pentru FIB. Un alt agent IAA anonim, care a apărut și în GTA IV, unde era cunoscut doar ca "Agentul United Liberty Paper", apare în cadrul a două misiuni, prima dată când Michael, Dave Norton și Steve Haines fură o armă chimică dintr-un laborator controlat de IAA, și a doua oară în cadrul confruntării dintre Michael, Norton, Haines, Andreas Sanchez, FIB, IAA și Merryweather, unde poate fi omorât de către Michael sau de agenții FIB. Rocco Pelosi, un fost membru al Mafiei din Liberty City și un antagonist din The Ballad of Gay Tony, apare acum în calitate de un agent de talente corupt care îl amenință pe directorul de film Solomon Richards, dar este în cele din urmă omorât de către Michael.

Marnie Allen, o tânără fără casă care a apărut într-o misiune secundară din GTA IV, unde a fost ajutată să plece din Liberty City și să înceapă o viață nouă, se întoarce în cadrul unei serii de misiuni secundare și în acest joc, fiind acum o membră a Programului Epsilon, despre care crede că i-a schimbat viața. Câteva celebrități care au apărut în misiunile de management al clubului din The Ballad of Gay Tony se întorc, de asemenea, în cadrul unei serii de misiuni secundare, printre care Al Di Napoli, Poppy Mitchell, Tyler Dixon și Kerry McIntosh. În plus, Niko Bellic, protagonistul din GTA IV, este menționat de câteva ori în joc, prima dată în mod indirect de către Lester când acesta și Michael fac pregătirile pentru jaful magazinului de bijuterii, iar a doua oară de către Patrick, dacă acesta este ales pentru jaful băncii din Paleto Bay, unde va vorbi despre o misiune din GTA IV, unde Niko, Patrick, fratele acestuia, Derrick, și un alt gangster, Michael Keane, au jefuit o bancă din Liberty City. De asemenea, pagina de LifeInvader a lui Niko poate fi văzută în joc ca un easter egg, sugerând că acesta este încă bine și mai trăiește în Liberty City.

În GTA Online, și mai multe personaje din jocurile anterioare își fac apariția, pe lângă cele deja menționate. Brucie Kibbutz, un alt aliat important din GTA IV și The Ballad of Gay Tony, inițial îl contactează pe jucător când ajunge la un anumit rang și îl informează de testosteronul său special, pe care acesta poate apoi să-l cumpere. Brucie a apărut mai târziu fizic în update-ul "The Diamond Casino & Resort", unde se angajează drept antrenor de fitness la cazinoul titular. Tony Prince, personajul titular din The Ballad of Gay Tony și fostul proprietar al mai multor cluburi de noapte de succes din Liberty City, apare în update-ul "After Hours", unde este dezvăluit că s-a mutat în Los Santos la ceva timp după evenimentele din jocul respectiv și lucrează alături de jucător pentru a deschide un nou club de noapte de succes. Cât despre personajele care apar și în modul single-player, Karen apare în cadrul a câteva misiuni din update-ul "Heists", unde lucrează puțin cu echipa de jucători și Agentul 14 în plănuirea jafului de la Laboratoarele Humane, oferindu-le niște coduri de acces. Agentul U.L. Paper apare puțin în două misiuni din update-ul "The Doomsday Heist" (ce are loc în 2017, confirmând astfel că este încă în viață după evenimentele din modul single-player), în prima fiind salvat de jucător după ce a fost răpit de ruși și adus la echipa de securitate a lui Avon Hertz, iar în a doua fiind din nou salvat, de data aceasta fiind răpit de Mercenarii Clifford ai lui Hertz, și adus înapoi în siguranță la IAA. Patrick se întoarce la rândul său în update-ul "The Diamond Casino Heist" (ce are loc în 2019, confirmând că și el este încă în viață), unde poate fi din nou recrutat drept un complice pentru jaful cazinoului titular.

Lazlow Jones, un DJ faimos din viață reală care poate fi auzit la radio în toate jocurile GTA anterioare, își face aici prima apariție fizică, atât în modul single-player, cât și în update-ul "After Hours" pentru modul multiplayer. Acest update include, pe lângă întoarcerea lui Lazlow și a lui Tony Prince, apariția mai multor celebrități, atât cele prezente și în The Ballad of Gay Tony și modul single-player (Tyler Dixon, Poppy Mitchell și Kerry McIntosh), cât și niște DJ faimoși din viața reală, printre care Mladen Solomun, Steffen "Dixon" Berkhann, Tale of Us (Carmine Conte și Matteo Milleri), și Marea "The Black Madonna" Stamper, ale căror cântece pot fi auzite la radio și în câteva dintre jocurile Grand Theft Auto anterioare.

Personaje[modificare | modificare sursă]

Protagoniști[modificare | modificare sursă]

 • Michael De Santa (anterior Michael Townley) - este unul dintre cei trei protagoniști ai jocului.Michael s-a născut fie în 1965, fie în 1968, eventual în Midwest, ceea ce ar explica de ce și-a petrecut o parte din cariera sa criminală în Yankton de Nord sau pe Coasta de Est, indicând posibil de ce a comis primul său jaf la marginea orașului Carcer City. În copilărie, nu a avut luxul și privilegiile pe care propriii săi copii le au și le-a crescut în mediul privat al unui parc de remorci alături de părinții săi. La fel ca Trevor și Franklin, Michael a avut o îmbolnăvire grea, din cauza faptului că tatăl său era alcoolic și îl abuzează fizic. Tatăl lui Michael l-a abandonat curând pe el și pe mama sa. Michael este un fost spărgător de bănci, în vârstă de 45 de ani, și are o soție numită Amanda și doi copii, Jimmy și Tracey; abilitatea lui specială este să încetinească timpul în cadrul luptelor. În 2004, Michael formează o înțelegere secretă cu agentul FIB corupt Dave Norton pentru a se retrage din viața de criminal și își înscenează moartea în fața prietenului și complicelui său, Trevor Philips, în urma unui jaf al băncii din Ludendorff, North Yankton. După aceasta, Michael și familia sa trec în programul de protecție a martorilor și se mută în Los Santos, San Andreas, schimbându-și numele de familie în De Santa. În 2013, familia lui Michael este extrem de disfuncțională iar el îl întâlnește și se împrietenește cu Franklin Clinton, pentru care devine un fel de mentor, precum și cu vechiul său prieten și hacker, Lester Crest, cei trei plănuind împreună un jaf pentru a plăti datoria lui Michael față de Martin Madrazo, un lord de droguri mexican. La scurt timp după aceasta, Michael se reîntâlnește și cu Trevor, care este încă în viață și locuiește în Sandy Shores, chiar lângă Los Santos, și, în ciuda temerilor sale, cei doi se reîmprietenesc și încep să lucreze alături de Franklin pentru diverși criminali și oficiali corupți, în special miliardarul Devin Weston și agenții FIB corupți Dave Norton și Steve Haines, care îl obligă pe Michael să facă diverse misiuni pentru ei pentru a nu-i dezvălui crimele anterioare, precum și să plănuiască alături de Lester mai multe jafuri pentru profit. În cele din urmă, Trevor descoperă adevărul despre unul dintre complicii lor din jaful din Ludendorff, Brad Snider, care a fost de fapt omorât și îngropat în locul lui Michael, și se înfurie pe Michael, deși îl salvează mai târziu în timpul unei înfruntări mexicane, deoarece dorește să facă alături de el jaful de la Union Depository, cel mai mare jaf din viața lor. Jaful este un succes, Michael putând în sfârșit să se retragă din viața de criminal definitiv, și începe o carieră în calitate de producător de film, dovedind astfel că nu își irosește viața și împăcându-se în sfârșit cu familia sa. Cu toate acestea, Michael atrage furia atât lui Haines, după ce și-a șters toate dovezile incriminatorii din sediul FIB în cadrul unei misiuni anterioare, cât și a lui Weston, după ce a fost responsabil, în mod indirect, de moartea asistentei sale. La finalul jocului, Weston îi cere lui Franklin să-l omoare pe Michael, dar el poate alege în schimb să-l omoare pe Trevor, la ordinele lui Haines, sau să-și salveze ambii mentori și prieteni. Dacă Franklin alege să-l omoare pe Trevor, atunci Michael îl ajută iar apoi cei doi taie orice conexiune, întorcându-se la viețile lor. Dacă Franklin alege să-l omoare pe Michael, atunci banii săi de pe urma jafului trec la familia sa iar Franklin și Trevor încetează să mai vorbească. Dacă Franklin alege să rămână de partea prietenilor săi, atunci cei trei protagoniști lucrează împreună pentru a supraviețui unei ambuscade a FIB-ului și Merryweather-ului, înainte de a se despărți pentru a-și elimina toți inamicii, inclusiv pe Haines și Weston (Michael îl omoară pe rivalul lui Franklin, Stretch). După aceasta, Michael și Trevor în sfârșit se împacă, iar cei trei protagoniști încetează să mai lucreze împreună, dar rămân prieteni buni. Deși Michael nu apare fizic în GTA Online, este menționat ulterior că finalul 3 al jocului este cel adevărat, astfel că el este încă în viață.
 • Franklin Clinton - este unul dintre cei trei protagoniști ai jocului. După moartea mamei sale, s-a mutat cu bunicii materni. Aici Franklin a cunoscut-o pe Tonya Wiggins și JB Bradshaw. În ciuda faptului că a fost răsfățat constant de bunica sa, Franklin a decis să își asume rolul unui agitator de stradă. Unul din primele sale locuri de muncă a fost vânzarea de țigări cu Bradshaw. Schema a avut succes până când bunicul lui Franklin i-a prins în act. În cuvintele lui Tonya, bunicul său „a dat goana atât lui, cât și lui Bradshaw, în jurul South Los Santos”. După moartea bunicilor săi, Franklin și mătușa sa Denise s-au mutat într-o casă de pe Forum Drive lăsată de ei de bunica lui Franklin, în voia ei. Franklin s-a născut și a trăit toată viața în Los Santos și este un membru al bandei stradale The Families, în vârstă de 25 de ani, care locuiește într-un cartier mai sărac din oraș împreună cu mătușa sa, dar visează să aibă parte de bani și succes; abilitatea lui specială este să încetinească timpul când conduce. În 2013, Franklin și prietenul său cel mai bun, Lamar Davis, lucrează pentru Simeon Yetarian, proprietarul corupt al unei reprezentanțe auto, care îi angajează pe cei doi să fure înapoi mașinile pe care el le vinde clienților. După ce este pus să fure mașina lui Jimmy, fiul lui Michael, Franklin îl întâlnește pe acesta și cei doi se împrietenesc rapid și formează o relație mentor-ucenic. După ce Michael îl bate pe Simeon, Franklin își pierde slujba și astfel se întoarce la vechiul său stil de viață, dar mai târziu devine complicele lui Michael într-un jaf și astfel descoperă că există metode mai eficiente de a faci bani în viață. Mai târziu, Franklin se împrietenește și cu vechiul prieten nebun al lui Michael, Trevor Philips, iar cei trei încep să lucreze alături de Franklin pentru diverși criminali și oficiali corupți, în special miliardarul Devin Weston și agenții FIB corupți Dave Norton și Steve Haines, precum și să plănuiască mai multe jafuri alături de vechiul prieten al lui Michael și Trevor și hacker, Lester Crest, pentru profit, de la care primește mai târziu și o vilă luxoasă în cartierul Vinewood în care să locuiască. În cele din urmă, ei plănuiască jaful de la Union Depository, cel mai mare jaf posibil, care are succes, Franklin ajungând astfel la bogăția visată. Cu toate acestea, el și Lamar au parte de probleme din partea vechiului prieten al acestuia, Stretch, care i-a trădat și încearcă să-i omoare pentru a-și dovedi loialitatea noilor săi prieteni din banda rivală Ballas, iar la finalul jocului, Franklin este pus de Haines să-l omoare pe Michael, respectiv de Weston să-l omoare pe Michael, deși el poate alege în schimb să-și salveze ambii mentori și prieteni. Dacă Franklin alege să-l omoare pe Trevor sau pe Michael, atunci el își taie orice conexiune cu supraviețuitorul și se întoarce la vechea lui viață. Dacă Franklin alege să rămână de partea prietenilor săi, atunci cei trei protagoniști lucrează împreună pentru a supraviețui unei ambuscade a FIB-ului și Merryweather-ului, înainte de a se despărți pentru a-și elimina toți inamicii, inclusiv pe Haines, Weston și Stretch (Franklin îl omoară pe rivalul lui Trevor, Wei Cheng). După aceasta, cei trei protagoniști încetează să mai lucreze împreună, dar rămân prieteni buni.
 • Trevor Philips - este unul dintre cei trei protagoniști ai jocului. Trevor este de origine canadiană-americană și a avut parte de o copilărie traumatizantă, fiind abuzat fizic de tatăl său și emoțional de mama sa, ceea ce explică personalitatea lui foarte impulsivă și adesea agresivă; abilitatea lui specială este să devină temporar invincibil și să omoare inamicii mai ușor. În 2004, Trevor participă alături de prietenii săi, Michael Townley și Brad Snider, la un jaf al băncii din Lodendorff, North Yankton și este martor când Michael este aparent ucis înainte de a fugi de unul, deși Michael doar și-a înscenat moartea și a făcut o înțelegere secretă cu agentul FIB corupt Dave Norton pentru a scăpa din viața de criminal și a intra în programul de protecție a martorilor împreună cu familia sa. După aceasta, Trevor se mută în Sandy Shores, San Andreas, unde se împrietenește cu Ron Jakowski și Wade Hebert și își începe propria afacere, Trevor Philips Enterprises, ce se ocupă în principal cu traficul de arme și droguri. În 2013, Trevor descoperă că Michael este încă în viață și furios, îl omoară pe Johnny Klebitz, ceea ce duce la un conflict cu banda de motocicliști The Lost MC. Mai târziu, Trevor intră în conflict cu numeroase alte bande, și inamici precum Varrios Los Aztecas, Frații O'Neil, Merryweather și Triadele, conduși de Wei Cheng. În cele din urmă, Trevor se reîntâlnește cu Michael și ajunge să se reîmprietenească cu acesta, precum și cu noul prieten și complice al acestuia, Franklin Clinton. Cei trei încep apoi să lucreze împreună pentru diverși criminali și oficiali corupți, în special miliardarul Devin Weston și agenții FIB corupți Dave Norton și Steve Haines, precum și să planifice alături de Lester Crest, un vechi prieten de-al lui Michael și Trevor și hacker expert, mai multe jafuri pentru profit. De asemenea, Trevor își face un sediu de operații în Los Santos, inițial un apartament deținut de iubita lui Floyd, vărul lui Wade, iar mai târziu clubul de striptis Vanilla Unicorn, devenind noul manager al acestuia (după ce îl omoară pe cel original). În cele din urmă, Trevor descoperă adevărul despre Brad, care a fost de fapt omorât în timpul jafului din Ludendorff și îngropat în locul lui Michael, și se înfurie pe Michael, deși îl salvează mai târziu în timpul unei înfruntări mexicane, deoarece dorește să facă alături de el jaful de la Union Depository, cel mai mare jaf din viața lor. Jaful este un succes, dar Trevor încă nu îl poate ierta pe Michael și atrage furia lui Haines, care îl consideră pe Trevor un pericol pentru activitățile sale și astfel îi cere lui Franklin la finalul jocului să-l omoare, dar el poate alege în schimb să-l omoare pe Michael, la ordinele lui Weston, sau să-și salveze ambii mentori și prieteni. Dacă Franklin alege să-l omoare pe Trevor, atunci el este ajutat de Michael, după care cei doi taie orice conexiune și se întorc la propriile lor vieți, dar împart banii de pe urma jafului care i-ar fi revenit lui Trevor. Dacă Franklin alege să-l omoare pe Michael, atunci Trevor refuză să-l ajute și cei doi ajung să taie orice conexiune și se întoarcă la propriile lor vieți. Dacă Franklin alege să rămână de partea prietenilor săi, atunci cei trei protagoniști lucrează împreună pentru a supraviețui unei ambuscade a FIB-ului și Merryweather-ului, înainte de a se despărți pentru a-și elimina toți inamicii, inclusiv pe Haines, Weston și Wei Cheng (Trevor îl omoară pe Haines și îl răpește pe Weston pentru ca toți trei să-l poată omorî împreună). După aceasta, Trevor și Michael în sfârșit se împacă, iar cei trei protagoniști încetează să mai lucreze împreună, dar rămân prieteni buni. Trevor mai apare și în GTA Online, unde este dezvăluit ulterior că finalul 3 al jocului este cel adevărat și astfel el este încă în viață.

Personaje principale[modificare | modificare sursă]

 • Lester Crest - este un hacker expert și un vechi prieten de-al lui Michael și Trevor, fiind geniul din spatele tuturor jafurilor lor anterioare. El suferă de o boală care îl face să meargă mereu cu ajutorul unei cârje și îi ajută pe cei trei protagoniști cu majoritatea jafurilor de pe parcursul poveștii. De asemenea, el îi dă lui Franklin câteva misiuni de asasinare, iar mai târziu îi oferă o vilă în cartierul Vinewood, în care să locuiască. La finalul jocului, dacă Franklin alege să rămână de partea lui Michael și Franklin, atunci Lester îi ajută cu planul lor de a-și elimina inamicii, localizându-i pe aceștia. Ultima apariție a lui Lester în joc este într-un e-mail prin care le trimite protagoniștilor banii de pe urma jafului de la Union Depository (dacă Trevor este omorât, atunci partea lui este împărțită de Michael și Franklin; dacă Michael este omorât, atunci partea lui se duce la familia sa; iar dacă toți trei supraviețuiesc, fiecare își primește partea cuvenită). Lester mai joacă un rol important și și în GTA Online.
 • Lamar Davis - este prietenul cel mai bun al lui Franklin și, ca și acesta, face parte din banda stradală The Families. Lamar și Franklin au crescut împreună în Los Santos și s-au alăturat bandei de la o vârstă destul de fragedă, dar spre deosebire de Franklin, care este conștient că viața de gangster nu mai este ce a fost cândva și caută noi oportunități de a face bani, Lamar este încă atașat de trecut, ceea ce duce la certuri constante între cei doi. Pe parcursul poveștii, Lamar lucrează alături de Franklin în mai multe ocazii, la început pentru Simeon Yetarian, furând înapoi mașini pe care acesta le vinde clienților, iar mai târziu în câteva afaceri alături de un alt prieten de-al său, Stretch. Cu toate acestea, Stretch ajunge curând să-l trădeze pe Lamar și încearcă să-l omoare pentru a-și dovedi loialitatea bandei rivale Ballas, ademenindu-l în câteva capcane, astfel încât Franklin este nevoit să-l salveze. Mai târziu, Lamar se împrietenește și cu Trevor, după ce acesta i-a acompaniat pe el și pe Franklin într-un schimb eșuat de droguri, și în cele din urmă este de acord să-și taie orice conexiune cu Stretch și să stea departe cu el. La finalul jocului, dacă Franklin alege să-i omoare pe Michael sau pe Trevor, atunci Lamar va fi nevoit să stea ascuns de Stretch și astfel, după terminarea poveștii, va putea să iasă cu Franklin doar noaptea. Dacă Franklin alege să se alieze cu Michael și Trevor și să-și elimine împreună toți inamicii, inclusiv pe Stetch, atunci Lamar îi va ajuta în lupta împotriva FIB-ului și Merryweather-ului, iar apoi, după terminarea poveștii, va putea să iasă atât cu Franklin, cât și cu Trevor. Lamar mai joacă un rol important și în GTA Online.
 • Dave Norton - este un agent FIB corupt care s-a împrietenit cu Michael și l-a ajutat să-și însceneze moartea în urma jafului din Ludendorff, North Yankton, în 2004, oferindu-i lui Michael și familiei sale protecție guvernamentală în schimbul începerii carierei sale ca un agent FIB respectat. Pe parcursul anilor următorii, Norton îl păcălește pe Trevor să creadă că Brad Snider, pe care l-a omorât în timpul jafului, este încă în viață, scriindu-i niște scrisori false. În 2013, Norton este subordonatul lui Steve Haines și, împreună cu acesta și cu agentul Andreas Sanchez, le dau numeroase misiuni lui Michael, Franklin și Trevor, după ce primul a atras atenția asupra sa în urma unui jaf. Spre deosebire de Haines, Norton se înțelege bine cu Michael, dar este constant prudent, întrucât dacă acesta nu este atent, ar putea risca să-i expună atât pe el, cât și pe Norton. El și Michael sunt amândoi trădați în cele din urmă de Haines și prinși într-o înfruntare mexicană, dar sunt salvați de intervenția neașteptată a lui Trevor. După aceasta, Norton vorbește cu Haines și îl convinge că nu Michael este sursa problemelor lor, ci Trevor, astfel încât amândoi îi cer lui Franklin la finalul jocului să-l omoare pe acesta. Dacă Franklin alege să-l omoare pe Trevor sau pe Michael, atunci cariera lui Norton ca agent FIB se va termina și el se va pensiona. Dacă Franklin alege să se alieze cu Michael și Trevor, atunci Haines va fi omorât iar Norton va fir promovat și va deveni noul prezentator al emisiunii acestuia. De asemenea, Norton îi va trimite un e-mail lui Trevor (dacă este în viață) în care îi spune de scrisorile de la Brad și că FIB-ul îl va lăsa în pace dacă nu mai cauzează probleme.
 • Amanda De Santa (anterior Amanda Townley) - este soția lui Michael și o fostă stripteriță. Ea și Michael se ceartă constant iar relația lor nu o va duce la fel de bine ca altădată, mai ales că Amanda a început să cheltuiască toți banii familiei și îl înșeală cu diferiți alți bărbați, întrucât este "plictisită". Amanda și restul familiei decid în cele din urmă să-l părăsească pe Michael după ce acesta devine tot mai agresiv, dar în cele din urmă se întorc și se împacă, după ce acesta dovedește că poate face ceva util cu viața lui. La finalul jocului, dacă Franklin alege să-l omoare pe Michael, atunci Amanda îi va trimite un e-mail furios, spunându-i să stea departe de familia ei, iar apoi nu mai este văzută niciodată în joc. Dacă Franklin alege să-l omoare pe Trevor sau să-și salveze ambii prieteni, atunci Amanda și Michael vor avea o relație mult mai bună și vor putea ieși împreună oricând.
 • James "Jimmy" De Santa (anterior Jimmy Townley) - este fiul adolescent al lui Michael și Amanda. El este foarte leneș, petrecându-și majoritatea timpului în camera sa jucând jocuri video sau drogându-se, motiv pentru care Michael este foarte dezamăgit de el și cei doi se ceartă adesea. În plus, Jimmy intră constant în probleme și are nevoie de Michael să-l salveze, precum când încearcă să vândă iahtul tatălui său pentru a face rost de bani. Pe parcursul poveștii Jimmy se împrietenește și cu Franklin, astfel încât toți trei protagoniștii pot ieși cu el. Mai târziu, Jimmy și restul familiei decid în cele din urmă să-l părăsească pe Michael după ce acesta devine tot mai agresiv, dar în cele din urmă se întorc și se împacă, după ce acesta dovedește că poate face ceva util cu viața lui. De asemenea, Jimmy chiar promite că îl va face pe Michael mândru și își va căuta o slujbă, și începe să facă mai multă mișcare. La finalul jocului, dacă Franklin alege să-l omoare pe Trevor, Jimmy nu va ieși cu Michael, supărat de rolul lui în moartea acestuia, dar va ieși în schimb cu Franklin, deoarece acesta nu i-a zis că a fost și el implicat. Dacă Franklin alege să-l omoare pe Michael, Jimmy nu va mai ieși nici cu Franklin, supărat de rolul lui în moartea tatălui său, nici cu Trevor, astfel încât nu mai este văzut niciodată în joc. Dacă Franklin alege să-și salveze ambii prieteni, Jimmy va ieși în continuare cu toți trei protagoniștii. Jimmy apare ulterior, deși cu un rol minor, și în update-ul "The Diamond Casino Heist" pentru GTA Online, ce are loc în 2019, adică după evenimentele din modul single-player.
 • Tracey De Santa (anterior Tracey Townley) - este fiica adolescentă a lui Michael și Amanda și sora mai mare a lui Jimmy. Ea se ceartă adesea cu fratele ei, cu mama ei, care nu este de acord cu iubitul ei, și cu tatăl ei, susținând adesea că acesta "îi distruge viața". Mai târziu, Tracey încearcă să intre la emisiunea națională "Fame or Shame", în ciuda faptului că nu are niciun talent, dar Michael și Trevor lucrează împreună pentru a o preveni din a se face de râs și apoi îl urmăresc pe Lazlow Jones, prezentatorul emisiunii, obligându-l să se asigure că Tracey va intra în emisiune. Tracey și restul familiei decid în cele din urmă să-l părăsească pe Michael după ce acesta devine tot mai agresiv, dar în cele din urmă se întorc și se împacă, după ce acesta dovedește că poate face ceva util cu viața lui. Spre finalul poveștii, Tracey decide să facă și ea ceva în viață și decide să meargă la facultate, spre surprinderea și mândria lui Michael. La finalul jocului, dacă Franklin alege să-l omoare pe Michael, Tracey nu mai este văzută niciodată în joc. Dacă Franklin alege să-l omoare pe Trevor sau să-și salveze ambii prieteni, atunci Tracey este văzută în continuare prin casa familiei De Santa și Michael se înțelege bine cu ea, deși, spre deosebire de Amanda sau Jimmy, nu poate ieși cu ea.
 • Ron Jakowski - este un prieten de-al lui Trevor, obsedat cu teoriile conspiraționiste despre guvern, fiind gazda unei emisiuni radio în care vorbește despre toate aceste teorii. El lucrează la afacerea acestuia, Trevor Philips Enterprises, în calitate de CEO, și trăiește în aceeași rulotă ca și el, în Sandy Shores, deși este foarte paranoic și destul de precaut în preajma lui Trevor, din cauza comportamentului său agresiv. În plus, ca și Trevor, Ron este un pilot priceput, și, după ce Trevor pleacă temporar în Los Santos în căutarea lui Michael, el lasă afacerea în grija lui Ron. La finalul jocului, dacă Franklin alege să-l omoare pe Trevor, Ron îi va trimite un e-mail furios lui Michael, învinovățindu-l de moartea prietenului său și pierderea afacerii lor. Dacă Franklin alege să-l omoare pe Michael sau să-și salveze ambii prieteni, Ron îi va lăsa lui Trevor un ATV lângă rulotă și acesta poate interacționa ocazional cu el. Ron mai apare puțin și în GTA Online.
 • Wade Hebert - este un prieten de-al lui Trevor, destul de abuzat de acesta, dar este prea ignorat ca să observe acesta lucru și îl consideră pe Trevor un prieten adevărat. El lucrează la afacerea acestuia, Trevor Philips Enterprises, și este trimis în Los Santos în căutarea lui Michael. Când se întoarce cu vești despre acesta, Wade și Trevor pleacă în Los Santos, mutându-se temporar într-un apartament deținut de iubita lui Floyd, vărul lui Wade. El îl ajută pe Trevor să plănuiască un jaf al unei arme guvernamentale păzite de Merryweather la docuri, iar mai târziu, după ce Trevor îi omoară pe Floyd și iubita lui în urma unei cerți, el îi ascunde lui Wade acest lucru și își mută sediul de operații din Los Santos în clubul de striptis Vanilla Unicorn. Wade rămâne în club pentru tot restul jocului, acompaniat de două stripterițe, și Trevor poate interacționa ocazional cu el.
 • Martin Madrazo - este un lord de droguri mexican și liderul Cartelului Madrazo. El locuiește la periferia orașului Los Santos împreună cu soția sa, Patricia, și susține că este un om de afaceri legitim. După ce Michael distruge o vilă a unei prietene de-a lui, Madrazo îl obligă pe acesta să plătească daunele, ceea ce îl va determina pe Michael să-și reînceapă cariera de criminal pentru a face rost de banii necesari. Mai târziu, Michael și Trevor lucrează puțin pentru Madrazo, care îi pune să-i asasineze vărul ce urmează să depună mărturie împotriva lui, dar Trevor ajunge să se îndrăgostească de Patricia și, după ce îi taie urechea lui Madrazo, din cauză că a refuzat să-l plătească, o răpește pe aceasta, văzând cum era tratată. În cele din urmă, Michael și Trevor recuperează un obiect de valoare dintr-un tren deținut de Merryweather, pe care îl dau la schimb lui Madrazo, împreună cu Patricia, pentru a face pace cu el. După aceasta, Madrazo nu mai apare în joc, dar Patricia îl mai sună de câteva ori pe Trevor. Madrazo mai joacă un rol important și în GTA Online.
 • Molly Schultz - este asistenta personală a lui Devin Weston. Ea îl acompaniază mereu pe acesta în cadrul misiunilor celor trei protagoniști pentru Weston, oferindu-le informațiile necesare, și pare să fie îndrăgostită de el, dar Weston nu simte nimic pentru ea. În cele din urmă, Molly este pusă de Weston să confiște filmul produs de Solomon Richards și Michael, dar acesta o urmărește până la aeroport, pentru a-l recupera. În timp ce încearcă să scape de Michael, Molly este din greșeală trasă într-un motor de avion și omorâtă.
 • Solomon Richards - este un director de film din Vinewood și proprietarul clădirii Richards Majestic. El îl întâlnește pe Michael prin intermediul lui Devin Weston și se împrietenește rapid cu el, angajându-l să-l ajute să scape de niște probleme întâmpinate în producerea celui mai nou film al său, Meltdown. În schimbul ajutorului său, Richards îl numește pe Michael co-producător al filmului, ceea ce îl face să simtă că în sfârșit a realizat ceva în viață.

Antagoniști[modificare | modificare sursă]

 • Devin Weston - este antagonistul principal al jocului. Weston este un miliardar și om de afaceri corupt, ce deține părți din mai multe afaceri în San Andreas, în special firma de securitate Merrweather. El îi întâlnește pe Michael, Franklin și Trevor prin intermediul lui Steve Haines și îi angajează pe cei trei, precum și pe Lamar, să fure diverse mașini pentru el, deși la final refuză să-i plătească. De asemenea, el îi face lui Michael legătura cu Solomon Richards, dar ajunge să-și pună asistenta, Molly Schultz, să confiște filmul pe care cei doi l-au făcut, dar Michael o urmărește pentru a-l recupera și Molly ajunge să fie omorâtă din greșeală. Totuși, Weston îl învinuiește pe Michael și jură răzbunare, trimițând niște mercenari de la Merryweahter să-i omoare familia în seara premierei filmului, deși acesta reușește să îi oprească. La finalul jocului, Weston îi cere lui Franklin să-l omoare pe Michael, dar acesta mai are opțiunea să-l omoare pe Trevor pentru Haines, sau să rămână de partea ambilor săi prieteni. Dacă Franklin îl omoară pe Trevor, atunci Haines îi spune că va face în așa fel încât Weston să nu vină după el din cauză că nu i-a ascultat ordinele, mai ales că Merryweather și-a pierdut licența de a opera în stat, înainte de a tăia orice conexiune cu el. Dacă Franklin îl omoară pe Michael, atunci Weston îi spune că deja a vorbit cu superiorii lui Haines pentru a se asigura că acesta nu va veni după el din cauză că nu i-a ascultat ordinele, înainte de a tăia orice conexiune cu el. Dacă Franklin alege să-i salveze pe Michael și pe Trevor, atunci cei trei lucrează împreună pentru a supraviețui unei ambuscade a FIB-ului și Merryweather-ului, înainte de a se despărți pentru a-și elimina toți inamicii, inclusiv pe Weston și Haines (Weston este răpit din vila lui de către Trevor iar apoi omorât împreună de toți trei protagoniștii, ce îl pun în portbagajul unei mașini pe care o împing apoi de pe o stâncă). Este confirmat ulterior în GTA Online că finalul 3 al jocului este cel adevărat, astfel că Weston este mort.
 • Steve Haines - este antagonistul secundar al jocului. Haines este un agent FIB respectat, dar foarte corupt, precum și gazda unei emisiuni TV și superiorul lui Dave Norton și Andreas Sanchez. El profită de acest lucru pentru a-i obliga pe Michael, Franklin și Trevor să lucreze pentru el, în încercarea de a submina agenția rivală IAA. În cele din urmă, Haines începe să fie investigat de guvern, astfel că îi trimite pe Franklin și Michael să se infiltreze în sediul FIB pentru a șterge orice dovadă incriminatorie cu privire la el, deși Michael profită de această ocazie pentru a șterge orice dovadă și cu privire la crimele sale, astfel încât nu mai este obligat să lucreze pentru Haines. După ce află de acest lucru, Haines îi trădează pe Michael și Norton și încearcă să-i omoare, dar toți trei sunt prinși într-o înfruntare mexicană alături de Sanchez (care a informat în secret FIB-ul de activitățile lui Haines), FIB, IAA și Merryweather. În lupta rezultată, Haines reușește să scape, nu înainte de-al omorî pe Sanchez pentru trădarea sa, în timp ce Michael și Norton sunt salvați de apariția neașteptată a lui Trevor. După aceasta, Norton îl convinge pe Haines că nu Michael este sursa problemelor lor, ci Trevor, astfel încât, la finalul jocului, amândoi îi cer lui Franklin să-l omoare pe acesta, deși el mai are opțiunea să-l omoare pe Michael pentru Devin Weston, sau să rămână de partea ambilor săi prieteni. Dacă Franklin îl omoară pe Trevor, atunci Haines îi spune că va face în așa fel încât Weston să nu vină după el din cauză că nu i-a ascultat ordinele, mai ales că Merryweather și-a pierdut licența de a opera în stat, înainte de a tăia orice conexiune cu el. Dacă Franklin îl omoară pe Michael, atunci Weston îi spune că deja a vorbit cu superiorii lui Haines pentru a se asigura că acesta nu va veni după el din cauză că nu i-a ascultat ordinele, înainte de a tăia orice conexiune cu el. Dacă Franklin alege să-i salveze pe Michael și pe Trevor, atunci cei trei lucrează împreună pentru a supraviețui unei ambuscade a FIB-ului și Merryweather-ului, înainte de a se despărți pentru a-și elimina toți inamicii, inclusiv pe Haines și Weston (Haines este omorât de către Trevor în timp ce filma un nou episod al emisiunii sale). După moartea lui Haines, Norton este promovat și devine noul prezentator al emisiunii acestuia. Este confirmat ulterior în GTA Online că finalul 3 al jocului este cel adevărat, astfel că Haines este mort.
 • Wei Cheng - este liderul Triadelor din Los Satnos. El este interesat să-și extindă afacerea și în Blaine County și inițial încearcă să formeze o alianță cu Trevor pentru a realiza acest lucru, dar după ce vede cât de agresiv și nesăbuit este acesta, ajunge să se alieze în schimb cu rivalii săi, Frații O'Neil. După ce Trevor află de acest lucru, el distruge ferma Fraților O'Neil, dar acest lucru îl înfurie pe Cheng, care jură răzbunare. Mai târziu, oamenii lui îl urmăresc pe Michael până în Ludendorff, North Yankton și îl răpesc, obligându-l pe Trevor să-și dea la schimb afacerea pentru a-l salva, dar acesta, tocmai aflând adevărul despre jaful care a avut loc acolo cu nouă ani în urmă și supărându-se pe Michael, refuză. Drept urmare, Triadele se pregătesc să-l omoare pe Michael, dar acesta este salvat în ultimul moment de către Franklin. La finalul jocului, dacă Franklin alege să-l omoare pe Trevor sau pe Michael, Cheng nu mai este văzut niciodată în joc. Dacă Franklin alege să rămână de partea prietenilor săi, atunci cei trei lucrează împreună pentru a-și omorî toți inamicii, inclusiv pe Cheng (care este omorât de Franklin când pleca de la un club din Pacific Bluffs). Este confirmat ulterior în GTA Online că finalul 3 al jocului este cel adevărat, astfel că Cheng este mort.
 • Harold "Stretch" Joseph - este un membru al bandei stradale The Families și un prieten vechi de-al lui Lamar și Franklin, deși el și Franklin nu s-au înțeles niciodată. După ce este eliberat din închisoare, Stretch participă alături de cei doi la o întâlnire cu un membru al bandei rivale Ballas numit D, care se dovedește a fi o ambuscadă, cei trei reușind să scape după ce omoară numeroși Ballași. Mai târziu, Stretch ajunge să trădeze The Families și se aliază cu Ballas. Încercând să-și dovedească loialitatea, el îl ademenește pe Lamar în două capcane pentru a fi omorât, dar acesta scapă de ambele dăți, prima dată datorită intervenției lui Franklin și Trevor, iar a doua oară a tuturor celor trei protagoniști. După cea de-a doua capcană, Lamar realizează că Stretch l-a trădat și își taie orice conexiune cu el. La finalul jocului, dacă Franklin alege să-l omoare pe Trevor sau pe Michael, Stretch nu mai este văzut niciodată în joc, deși Lamar va menționa că acesta încă încearcă să-l omoare și astfel nu se poate vedea cu Franklin decât noaptea. Dacă Franklin alege să rămână de partea prietenilor săi, atunci cei trei lucrează împreună pentru a-și omorî toți inamicii, inclusiv pe Stretch (care este omorât de Michael în timp ce vorbea cu un grup de Ballași despre Franklin și Lamar). Este confirmat ulterior în GTA Online că finalul 3 al jocului este cel adevărat, astfel că Stretch este mort.

Personaje secundare[modificare | modificare sursă]

 • Brad Snider - este un vechi prieten și complice de jafuri de-al lui Michael, Trevor, și Lester. El pare să fi avut o relație apropiată cu Trevor, deși Michael și Lester îl displăceau din plin și îl considerau un "nemernic". Brad a fost omorât din greșeală de Dave Norton în timpul jafului din Ludendorff, North Yankton, din 2004, el țintindu-l de fapt pe Trevor. După aceasta, Norton l-a păcălit pe Trevor să creadă că Brad este încă în viață și în închisoare, scriindu-i câteva scrisori false, deși acesta a aflat în cele din urmă adevărul.
 • Simeon Yetarian - este un dealer de mașini armenian și proprietarul corupt al unei reprezentanțe auto din Los Santos. La începutul jocului el este angajatorul lui Franklin și Lamar, trimițându-i să fure înapoi mașinile pe care el le vinde clienților, dar ajunge să-i concedieze pe amândoi, după ce Lamar fură o motocicletă în loc să i-o aducă, iar Franklin îl aduce pe Michael, care îl bate, drept răzbunare că Simeon l-a trimis pe Franklin să fure mașina fiului său, Jimmy. Mai târziu, dacă Michael sau Franklin se întorc la reprezentanță, Simeon va pune niște oameni să-i omoare în timp ce el va fugi. Jucătorul poate să-l omoare pe Simeon, dar acesta mai apare și în GTA Online, unde este dezvăluit ulterior că este încă în viață.
 • Chop - este un rottweiller deținut de Lamar, deși pe întreg parcursul jocului el se află în posesia lui Franklin. Chop apare în câteva misiuni, unde este folosit de Franklin pentru a localiza diferiți inamici. În afara misiunilor, Franklin se poate juca oricând cu Chop și să-l scoată la plimbare.
 • Denise Clinton - este mătușa foarte feministă a lui Franklin. La începutul jocului, acesta locuiește împreună cu ea în cartierul Strawberry, dar cei doi se ceartă deseori și Franklin se mută în cele din urmă se mută într-o vilă din Vinewood primită de la Lester. După aceasta, Denise îi trimite un e-mail furios lui Franklin, interzicându-i să se mai întoarcă în casa ei vreodată, și nu mai este văzută niciodată în joc.
 • Isiah Friedlander - este psihologul lui Michael. El locuiește în apropiere de plaja Del Perro din Los Santos și are taxe foarte mari pentru ședințele sale, fiind interesat doar de bani ci nu de pacienții săi. Friedlander poate fi sunat de către Michael după anumite misiuni, care îi va da câteva sfaturi pe care acesta poate să le accepte sau să le refuze. În cele din urmă, după ultima sa ședință cu Michael, Friedlander îi dezvăluie acestuia că a primit propria emisiune TV și va pleca din Los Santos, intenționând să folosească cazul lui Michael în emisiunea sa. Înfuriat de acest lucru, Michael îl urmărește și are alegerea să-l omoare pe Friedlander sau să-l lase să fugă. Dacă Friedlander nu este omorât, atunci îi va trimite lui Michael spunându-i că-i pare rău de ce i-a făcut și să uite de tot, iar acesta îi va răspunde amenințându-l că-l va omorî dacă se mai reîntâlnesc vreodată.
 • Fabien LaRouche - este instructorul de yoga al Amandei. El are o atitudine foarte calmă și adesea sexuală, ceea ce îl face să fie considerat enervant de toată lumea. După ce Amanda, Jimmy și Tracey decid să-l părăsească pe Michael din cauza comportamentului său agresiv din ultima vreme, atacându-l pe Fabien în timpul unei sesiuni de yoga cu el și Amanda, ei se mută cu acesta, dar în cele din urmă se întorc și se împacă. Fabien este lovit în față de către Michael cu un laptop, la rugămințile Amandei, care îl duce apoi la spital. Fabien nu mai este văzut niciodată în joc după aceasta.
 • Lazlow Jones - este gazda unui talk show, care poate fi auzit la radio în toate jocurile Grand Theft Auto anterioare, deși aici apare fizic pentru prima dată. Lazlow este inspirat și jucat de DJ-ul faimos din viața reală cu același nume. În joc, Lazlow este și prezentatorul emisiunii TV "Fame or Shame" și este prezentat ca fiind o persoană în general foarte fricoasă și patetică. El este urmărit de Michael și Trevor și amenințat pentru a se asigura că Tracey intră în emisiune, iar mai târziu apare în încă două misiuni, prima dată fiind din nou agresat de Michael, iar a doua oară la premiera filmului Meltdown, co-produs de Michael, unde îl vede pe acesta și alege să-l evite în urma interacțiunilor lor anterioare. Lazlow mai apare puțin și în GTA Online.
 • Floyd Hebert - este vărul lui Wade, care locuiește în casa iubitei sale, Debra, din zona Plajei Vespucci și lucrează la docurile din Los Santos. El este prezentat ca un personaj destul de patetic și hărțuit de toată lumea, în special de Trevor. Acesta și Wade se mută temporar în apartamentul său, folosindu-l pentru a planifica un jaf la docuri alături de Michael și Franklin. Mai târziu, Floyd este omorât de către Trevor în cadrul unei cerți cu acesta și Debra.
 • Andreas Sanchez - este un agent FIB tânăr și subordonatul lui Steve Haines. El este văzut adesea alături de acesta și Dave Norton când cei doi le dau misiuni lui Michael, Franklin și Trevor. Mai târziu, când Haines îi trădează pe Michael și Norton și toți trei, precum și Sanchez, sunt prinși într-o înfruntare mexicană dintre FIB, IAA și Merryweather, Sanchez dezvălui că a informat în secret FIB-ul de activitățile lui Haines. În lupta care rezultă, Sanchez este omorât de Haines pentru trădarea sa.
 • Ferdinand Kerimov - este un tehnician din Azerbaidjan care este suspectat de FIB că ar fi un informator și terorist. La ordinele lui Steve Haines și Dave Norton, el este salvat de către Michael, Franklin și Trevor din sediul IAA, unde era torturat și interogat de agentul Karen Daniels, numai pentru a fi ulterior torturat de Trevor, pentru a dezvălui locația unui terorist pe care Haines îl vrea mort. După ce află tot ce are nevoie de la el, Haines îi cere lui Trevor să-l omoare pe Kerimov, dar acesta îl lasă în schimb la aeroport, în ciuda insistențelor sale de-al lăsa să se întoarcă acasă, la familia sa. După aceasta, Kerimov nu mai este văzut niciodată în joc.
 • Tao Cheng - este fiul foarte aerian și petrecăreț al lui Wei Cheng, liderul Triadelor din Los Santos. Spre deosebire de tatăl său, el nu vorbește aproape de loc engleză, de aceea este mereu acompaniat de un traducător. După ce Trevor devine interesat să formeze o alianță cu Triadele, el și Ron îl contactează pe Tao pentru o întâlnire, dar aceasta merge prost, astfel încât Triadele ajung să se alieze în schimb cu rivalii lui Trevor, Frații O'Neil. După ce află de acest lucru, Trevor îl bate furios pe Tao, dar acesta supraviețuiește. La finalul jocului, dacă Franklin alege să rămână de partea lui Trevor și Michael și să-și elimine împreună toți inamicii, Tao este văzut împreună cu tatăl său când acesta este omorât de Franklin. Jucătorul poate să-l omoare și pe Tao, dar acesta apare mai târziu în GTA Online, unde este dezvăluit că acesta este finalul adevărat al jocului și că Tao a supraviețuit.
 • Traducătorul lui Tao Cheng - este un membru al Triadelor din Los Santos care lucrează ca traducătorul personal al lui Tao Cheng, însoțindu-l peste tot. El este în general foarte calm și politicos, dar pare să fie și foarte paranoic, mai ales în preajma lui Trevor, și temându-se de Wei Cheng. Traducătorul apare mai târziu și în GTA Online.
 • Elwood O'Neil - este liderul Fraților O'Neil, o bandă de fermieri și dealeri de droguri din Blaine County, precum și rivalii lui Trevor. El este prezent când acesta le distruge ferma și laboratorul de droguri, furios că Triadele au ales să se alieze cu ei în locul lui, dar supraviețuiește, alături de alți doi frați. Elwood și frații săi sunt mai târziu omorâți definitiv de către Trevor, cu ajutorul lui Michael și Franklin.
 • Rocco Pelosi - este un agent de talente corupt și fost membru al familiei mafiote Ancelotii din Liberty City, care s-a mutat în Los Santos cu ceva timp înainte de 2013. Rocco are o adevărată scheme de stoarcere de bani, formând înțelegeri cu diverși actori faimoși și convingându-i să ceară salarii mai mari de la studiourile lor, astfel încât acestea ar înceta producțiile și el le va putea ulterior șantaja să-l angajeze. După ce încearcă această schemă pe actorul și directorul lui Solomon Richards, cauzând astfel probleme în producerea celui mai nou film al acestuia, Meltdown, Solomon îl trimite pe Michael să-l bată pe Rocco și să-i convingă pe actor și pe director să se întoarcă la el. Mai târziu, Rocco și mâna lui dreaptă, Gianni, îl atacă pe Solomon în fața studioului său drept răzbunare, dar Michael îi urmărește și îi omoară pe amândoi. Rocco a apărut anterior, cu un rol mult mai mare, și în Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony.
 • Patricia Madrazo - este soția vârstnică a lui Martin Madrazo. Deși aceasta o abuzează adesea, Patricia s-a obișnuit cu idea și nu se opune niciodată. Ea este mai târziu răpită de Trevor, care s-a îndrăgostit de ea și a văzut cum era tratată ce Madrazo, ceea ce îi forțează pe Trevor și pe Michael să se ascundă temporar de Madrazo. În acest timp, Patricia nu încearcă să fugă și este văzută făcând curățenie prin rulota lui Trevor. În cele din urmă, Trevor, deși întristat de idee, este nevoit să o returneze pe Patricia lui Madrazo, care promite să o trateze mai bine. Deși Patricia nu mai este văzută niciodată în joc după aceasta, ea îl mai sună pe Trevor și îi trimite e-mailuri de câteva ori.

Personaje minore[modificare | modificare sursă]

 • Kyle Chavis - este antrenorul de tenis Amandei. După ce se culcă cu aceasta, Michael îl prinde și, acompaniat de Franklin, îl urmărește până la o casă pe care o demolează, deși el supraviețuiește și mai târziu îl sună pe Michael să-i dezvălui că acea vilă aparține de fapt lui Martin Madrazo, ceea ce va rezulta în mare parte din evenimentele jocului. Chavis nu mai este văzut niciodată după aceasta, deși Amanda menționează că s-ar fi mutat din Los Santos, pentru a fugi de Michael.
 • Jaspers - este un paznic la banca din Ludendorff, North Yankton care este jefuită de Michael și Trevor în 2004. El este omorât de Trevor, după ce l-a amenințat pe Michael cu arma.
 • Carlos - este grădinarul familiei De Santa. El poate fi văzut adesea prin curtea casei, îngrijindu-se de plante și curățând piscina.
 • Eva - este menajera familiei De Santa. Ea poate fi văzută adesea făcând curățenie prin casă.
 • Ahron Ward - este un angajat la Burger Shot care în secret lucrează și ca un dealer de droguri. El apare într-o singură misiune, în care îi vinde lui Jimmy niște droguri.
 • D - este un membru de rang înalt al Ballașilor. El este răpit de Franklin și Lamar într-o încercare de răscumpărare, deși cei doi sunt nevoiți să-l elibereze după ce își dezvăluie din greșeală locația. Mai târziu, D stabilește o întâlnire cu cei doi și Stretch, dar se dovedește a fi o capcană, astfel că D este omorât de Stretch.
 • Tanisha Jackson - este fosta iubită a lui Franklin. Ea a crescut împreună cu acesta și cu Lamar într-un cartier mai sărac din Los Santos, dar nu a fost niciodată de acord cu viața de gangster, motiv pentru care s-a despărțit de Franklin, la scurt timp înainte de evenimentele jocului. La finalul jocului, ea se căsătorește cu un doctor și îl sună pentru ultima dată pe Franklin, care îi urează succes în viață.
 • Jay Norris - este fondatorul și CEO-ul Lifeinvader (o parodie a lui Facebook). El este omorât de Michael la ordinele lui Lester, care se furișează în sediul Lifeinvader pentru a planta o bombă în telefonul său.
 • Natalia Zverovna - este o prietenă (și amantă) a lui Martin Madrazo, și proprietara casei pe care Michael și Franklin o demolează. Ea apare într-o singură misiune din joc.
 • Albert Stalley - este un paznic la magazinul de bijuterii care este jefuit de Michael și Franklin. El îi dă o amendă de parcare lui Franklin în timp ce acesta așteaptă ca ceilalți să iasă din magazin cu bijuteriile, iar apoi este pus la pământ de Michael, înainte de a scăpa. Stalley apare mai târziu la știri, fiind intervievat cu privire la jaf, de unde Trevor află că Michael este încă în viață.
 • Anton Beaudelaire - este un director de film care lucrează la studioul lui Solomon Richards. El este prins în schema lui Rocco Pelosi și începe să lucreze pentru el, dar mai târziu Richards îl trimite pe Michael să-l bată pe Rocco și să-l convingă pe Anton să se întoarcă să lucreze pentru el.
 • Clay Simons - este căpitanul de drum al The Lost MC și un prieten apropiat al lui Johnny Klebitz. El este omorât de Trevor în cadrul conflictului său cu cei de la The Lost. Clay a apărut anterior și în Grand Theft Auto: The Lost and Damned.
 • Terry Thorpe - este sergentul responsabil cu armele din The Lost MC și un prieten apropiat al lui Johnny Klebitz. El este omorât de Trevor în cadrul conflictului său cu cei de la The Lost. Terry a apărut anterior și în Grand Theft Auto: The Lost and Damned.
 • Ashley Butler - este iubita lui Johnny Klebitz și o asociată a The Lost MC. Ea este văzută având sex cu Trevor, când Johnny apare și este la scurt timp ucis de acesta într-o criză de furie. Trevor poate apoi s-o omoare și pe Ashely, care rămâne să plângă peste corpul lui Johnny. Dacă Trevor nu o omoară, Ashley va muri oricum ceva timp mai târziu, din cauza dependenței ei de droguri, după cum este auzit într-un reportaj de știri la radio. Ashely a apărut anterior și în Grand Theft Auto: The Lost and Damned și puțin și în Grand Theft Auto IV.
 • Dealerul de droguri Ballas - este un dealer de droguri anonim și membru al bandei Ballas, care locuiește într-o casă pe Grove Street. El este vizitat de Franklin, Trevor și Lamar pentru o tranzacție, dar aceasta se dovedește a fi o capcană plănuită de Stretch și dealerul încearcă să le vândă niște droguri false, înainte de a chema în ajutor alți Ballași, rezultând într-o luptă masivă. Dealerul nu participă la luptă și astfel supraviețuiește.
 • Debra - este iubita lui Floyd Hebert. Ea este un avocat respectabil și astfel este mai mereu plecată, permițându-i lui Floyd să locuiască în apartamentul ei din zona Plajei Vespucci din Los Santos. De asemenea, este sugerat că Debra îl înșeală pe Floyd cu un bărbat numit Bob. Mai târziu, Debra este omorâtă de Trevor în cadrul unei cerți cu acesta și Floyd.
 • Donna - este o frizeriță care lucrează la mai multe frizerii din statul San Andreas.
 • Gianni - este mâna dreaptă și garda de corp personală a lui Rocco Pelosi. El este prezent când acesta este bătut de Michael, al ordinele lui Solomon Richards, iar mai târziu îl atacă pe acesta împreună cu Rocco drept răzbunare, numai pentru a fi amândoi omorâți de Michael.
 • Javier Madrazo - este vărul lui Martin Madrazo. El este omorât de Michael și Trevor la ordinele lui Madrazo, deoarece urma să depună mărturie împotriva acestuia.
 • Karen Daniels - este o agentă IAA de rang înalt. Ea apare într-o singură misiune, unde îl interoghează și torturează pe Ferdinand Kerimov, înainte ca acesta să fie răpit de Michael, Trevor și Franklin, la ordinele lui Steve Haines. Karen a apărut anterior, cu un rol mult mai mare, și în Grand Theft Auto IV, și mai apare puțin și în GTA Online.
 • Agentul United Liberty Paper - este un agent IAA de rang înalt. El apare în două misiuni, prima dată în timpul jafului unei arme chimice dintr-un laborator controlat de IAA de către Michael, Dave Norton și Steve Haines, iar ulterior participă într-o înfruntare mexicană alături de alți agenți IAA. În lupta care rezultă, agentul U.L. Paper poate fi omorât de Michael sau de agenții FIB, deși apare mai târziu și în GTA Online, unde este dezvăluit că a supraviețuit. De asemenea, agentul U.L. Paper a apărut anterior, cu un rol mult mai mare, și în Grand Theft Auto IV.
 • MC Clip - este un rapper faimos din Los Santos. El apare într-o singură misiune, unde dă o petrecere cu niște jetski-uri și poate fi omorât de Franklin sau de Trevor în timp ce aceștia și Lamar încearcă să scape de niște Ballași care îi urmăresc.
 • Ortega - este liderul badei Varrios Los Aztecas din Blaine County. El este omorât de Trevor pentru a prelua afacerile bandei din zonă.
 • Oscar Guzman - este un gangster mexican care se ocupă cu traficul de arme și proprietarul unui hangar din Blaine County. El apare într-o singură misiune, unde cumpără niște marfă de pe două avioane furate de Trevor și Ron Jakowski de la The Lost MC, iar apoi, dacă Trevor cumpără hangarul, îl angajează pe acesta să livreze diferite pachete de arme prin Blaine County.
 • Tahir Javan - este un emigrant din Azerbaidjan care este suspectat de FIB că ar fi un terorist. El este omorât de Michael, la ordinele lui Steve Haines și Dave Norton, folosind informații procurate de la Ferdinand Kerimov pentru a-l localiza și recunoaște.
 • Casey - este un șofer de dubițe de securitate care este forțat de Michael și Trevor să coopereze în cadrul jafului de la Union Depository (doar în varianta "Subtilă"). După terminarea jafului, Trevor vrea să-l omoare pe Casey, dar Michael îi dă în schimb un lingou de aur pentru a-i cumpăra tăcerea iar Casey fuge și nu mai este văzut niciodată în joc.

Complici pentru jafuri[modificare | modificare sursă]

Sunt personaje care pot fi folosite drept complici în jafurile din joc.

 • Chef - este un angajat de-al lui Trevor care se ocupă cu fabricarea de droguri. El apare prima dată într-o misiune, unde îl ajută pe Trevor să-și apere laboratorul de droguri de un atac al Varrios Los Aztecas, după care devine un posibil complice pentru jafuri drept pușcaș, care se descurcă bine și nici nu ia foarte mult din bani. Chef apare puțin și în GTA Online.
 • Patrick "Packie" McReary - este un gangster irlandez care s-a mutat în Los Santos din Liberty City cu ceva timp înainte de 2013. El apare prima dată jefuind un magazin alături de un complice și jucătorul îi poate omorî pe amândoi, sau să-i ajute să scape de poliție. Dacă jucătorul alege să-l ajute, atunci Patrick va deveni un posibil complice pentru jafuri drept pușcaș, care se descurcă bine și nici nu ia foarte mult din bani. El apare puțin și în update-ul "The Diamond Casino Heist" pentru GTA Online, ce are loc în 2019 (după evenimentele din modul single-player, confirmând astfel că este încă în viață), unde poate fi recrutat pentru jaful cazinoului "The Diamond Casino & Resort". Patrick a apărut anterior, cu un rol mult mai mare, și în Grand Theft Auto IV și, dacă este ales pentru jaful din Paleto Bay, pe drum va vorbi despre o misiune din jocul respectiv, în care el, fratele său Derrick, gangsterul Michael Keane și prietenul său Niko Bellic au jefuit Banca Liberty, menționând că primii doi sunt morți și că nu a mai auzit de Niko de atunci.
 • Taliana Martinez - este un șofer de evadare. Ea apare prima dată rănită în urma unui accident de mașină și jucătorul trebuie să o ducă până în Sandy Shores pentru a fi îngrijită, după care devine un posibil complice pentru jafuri drept șofer, care se descurcă bine și ia foarte puțin din bani (întrucât jucătorul i-a salvat viața), deși poate fi omorâtă în timpul jafului de la Union Depository, dacă jucătorul nu are grijă. Ea apare puțin și în update-ul "The Diamond Casino Heist" pentru GTA Online, ce are loc în 2019 (după evenimentele din modul single-player, confrimând astfel că este încă în viață), unde poate fi recrutat pentru jaful cazinoului "The Diamond Casino & Resort".
 • Rickie Lukens - este un hacker și angajat la Lifeinvader. El îl întâlnește pe Michael în cadrul unei misiuni, când acesta se infiltrează în sediul Lifeinvader. Mai târziu, Rickie este concediat de la slujba sa și devine un posibil complice pentru jafuri drept hacker, care nu face o treabă prea bună, dar și ia foarte puțin din bani. El apare puțin și în update-ul "The Diamond Casino Heist" pentru GTA Online, ce are loc în 2019 (după evenimentele din modul single-player), unde poate fi recrutat pentru jaful cazinoului "The Diamond Casino & Resort".
 • Christian Feltz - este un posibil complice pentru jafuri, pe post de hacker, care face o treabă mediocră, dar nici nu ia foarte mult din bani. El apare puțin și în update-ul "The Diamond Casino Heist" pentru GTA Online, ce are loc în 2019 (după evenimentele din modul single-player), unde poate fi recrutat pentru jaful cazinoului "The Diamond Casino & Resort".
 • Daryl Johns - este un posibil complice pentru jafuri, pe post de pușcaș, care nu face o treabă prea bună, dar ia și foarte puțin bani. Dacă este ales pentru jaful din Paleto Bay, va fi omorât de polițiști, iar dacă este ales pentru cel de la sediul FIB sau de la Union Depository, poate fi, de asemenea, omorât, dacă jucătorul nu are grijă.
 • Eddie Toh - este un posibil complice pentru jafuri, pe post de șofer, care se descurcă bine, dar ia foarte mult din bani. Dacă este ales pentru jaful de la Union Depository, poate fi omorât, dacă jucătorul nu are grijă. Eddie apare puțin și în GTA Online, pe post de pilot tot în cadrul unui jaf, și în update-ul "The Diamond Casino Heist", ce are loc în 2019 (după evenimentele din modul single-player), unde poate fi recrutat drept șofer pentru jaful cazinoului "The Diamond Casino & Resort".
 • Gustavo Mota - este un posibil complice pentru jafuri, pe post de pușcaș, care se descurcă bine, dar ia foarte mult din bani. El apare puțin și în update-ul "The Diamond Casino Heist" pentru GTA Online, ce are loc în 2019 (după evenimentele din modul single-player), unde poate fi recrutat pentru jaful cazinoului "The Diamond Casino & Resort".
 • Hugh Welsh - este un posibil complice pentru jafuri, pe post de pușcaș, care face o treabă mediocră, dar nici nu ia foarte mult din bani. Dacă este ales pentru jaful de la sediul FIB sau de la Union Depository, poate fi omorât, dacă jucătorul nu este atent.
 • Karim Denz - este un posibil complice pentru jafuri, pe post de șofer, care face o treabă mediocră, dar nici nu ia foarte mult din bani. Dacă este ales pentru jaful de la Union Depository, poate fi omorât, dacă jucătorul nu este atent. El apare puțin și în update-ul "The Diamond Casino Heist" pentru GTA Online, ce are loc în 2019 (după evenimentele din modul single-player, confrimând astfel că este încă în viață), unde poate fi recrutat pentru jaful cazinoului "The Diamond Casino & Resort".
 • Karl Abolaji - este un posibil complice pentru jafuri, pe post de pușcaș, care face o treabă mediocră, dar nici nu ia foarte mult din bani. El apare puțin și în update-ul "The Diamond Casino Heist" pentru GTA Online, ce are loc în 2019 (după evenimentele din modul single-player), unde poate fi recrutat pentru jaful cazinoului "The Diamond Casino & Resort".
 • Norm Richards - este un posibil complice pentru jafuri, pe post de pușcaș, care nu face o treabă prea bună, dar și ia foarte puțin din bani. Norm este omorât în aproape toate jafurile în care poate fi ales, cu excepția celui de la Union Depository.
 • Paige Harris - este un posibil complice pentru jafuri, pe post de hacker, care face se descurcă bine, dar ia foarte mult din bani. Paige apare și în GTA Online.

Personaje aleatorii ("Stranger and Freaks")[modificare | modificare sursă]

Sunt personaje care pot fi întâlnite aleatoriu în lumea jocului și le dau fiecăruia dintre cei trei protagoniști una sau câteva misiuni secundare (sau personaje care apare în cadrul acestor misiuni).

 • Abigail Mathers - este soția unui fost prezentator TV faimos. Ea îl întâlnește pe Michael la niște docuri din Blaine County și îi cere să colecteze toate piesele unui submarin de pe fundul oceanului, care a fost navigat de soțul ei înainte să moară. După ce se întoarce cu toate piesele la Abigail, aceasta dezvăluie că moartea soțului ei nu a fost un accident și i-a sabotat intenționat, pentru a colecta din asigurarea lui de viață. După aceasta, Aibgail îi plătește lui Michael doar $10 și o poză cu autograful soțului ei pentru ajutorul său și pleacă spre aeroport, pentru a fugi din oraș înainte ca FIB-ul să-și dea seama de adevărul din spatele morții soțului ei, deși Michael are opțiunea să o urmărească și să o ucidă.
 • Al Di Napoli - este un actor de film și teatru care este dependent de droguri și alcool. El este ținta uneia dintre misiunile lui Nigel și Doamnei Thornill, doi bătrâni obsedați să urmărească celebrități și să le colecționeze diferite obiecte de valoare. Napoli este răpit de Trevor în urma unei urmăriri prin oraș și dus celor doi, deși aceștia îi spun mai târziu că Napoli le dă probleme și îl lasă să facă orice dorește cu el, astfel încât Trevor are opțiunea să-l omoare sau nu. Dacă Napoli nu este omorât, atunci acesta fuge și îi plătește lui Trevor $10.000, promițând să nu discute public evenimentul. Al Di Napoli a apărut anterior și în Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony.
 • Barry - este un avocat care încearcă să legalizeze drogurile, oferind mostre gratuite oamenilor pe stradă. În cazul lui Michael și Trevor, acestea le provoacă halucinații ciudate, făcându-i să se lupte cu numeroși extratereștri, respectiv clovni. În cazul lui Franklin, drogurile nu au niciun efect, astfel că Barry îi cere mai târziu ajutorul să livreze câteva pachete de droguri la primărie, unde acesta intenționează să facă o demonstrație publică, sperând că va convinge cât mai mulți oameni să-i susțină cauza.
 • Beverly "Paparazo" Fanton - este un fotograf narcisist, care este obsedat de viețile celebrităților, pe unele adorând să le privească în timp ce pe alte le urăște din suflet. După ce îl întâlnește pe Franklin, el îi cere ajutorul acestuia să fotografieze diferite celebrități în momente șantajatoare, dar în cele din urmă îl trădează și refuză să-l plătească pentru ajutorul său. Astfel, Franklin are opțiunea să ia banii cu forța, bătându-l pe Beverly, sau să-l omoare pe el și echipa sa de filmare.
 • Cletus Ewing - este veteran de război și prieten vechi de-al lui Trevor, care locuiește în Sandy Shores. El îi cere ajutorul lui Trevor să vâneze niște coioți iar mai târziu îi oferă câteva lecții despre vânătoare.
 • Cris Formage - este liderul și fondatorul Programului Epsilon, un cult religios căruia Michael se poate alătura, realizând mai multe misiuni pentru a fi inițiat. În cele din urmă, Michael este pus să livreze o sumă mare de bani, dar el poate alege să trădeze Programul Epsilon și să fure banii în schimb, caz în care Cris îl va suna personal pe Michael, înfuriat de trădarea lui. Indiferent de alegerea lui Michael, Cris nu mai apare în joc după aceasta. Cris a fost menționat anterior și în Grand Theft Auto: San Andreas, deși cele două jocuri se petrec în universuri diferite, și apare puțin și în GTA Online.
 • Dom Beasley - este un fan al sporturilor periculoase, precum parașutismul și condusul de motociclete pe munte. După ce este salvat de Franklin dintr-un copac, care a fost adus la el de către un câine fantomă, el îl convinge pe acesta să participe în mai multe activități sportive alături de el. În ultima sa misiune, Dom sare de pe un baraj și cade în apa joasă de dedesubt, murind. Dom apare puțin și în GTA Online, sunând ocazional jucătorul și invitându-l în diferite locații pentru a sări cu parașuta.
 • Hao - este un angajat la Los Santos Customs și o veche cunoștință de-a lui Franklin și Lamar, care se ocupă de cursele stradale ilegale. El îl provoacă pe Franklin la cinci curse diferite prin oraș, pe care acesta reușește să le câștige.
 • Jimmy Boston - este un actor faimos și membru al Programului Epsilon. El apare în cadrul misiunilor lui Michael pentru Program, și poate fi auzit și în câteva emisiuni la radio. Boston apare puțin și în GTA Online.
 • Joe și Josef - sunt doi locuitori din Blaine County care formează Patrula de Graniță a Civililor, un grup ce are ca scop "protejarea" cetățenilor de imigranții periculoși. Ei îl angajează pe Trevor să-i ajute în misiunea lor, trimițându-l să elimine sau să răpească câțiva imigranți mexicani, deși unul dintre aceștia, Miguel, îi dezvăluie mai târziu lui Trevor că cei doi nu fac altceva decât să hărțuiască locuitorii din Blaine County din cauza naționalității lor. Astfel, Trevor sosește la o fermă unde Joe și Josef hărțuiesc o familie de mexicani și îi omoară pe amândoi.
 • Josh Bernstein - este un agent imobiliar a cărui afacere suferă, în mare parte din cauza acțiunilor vechilor săi parteneri. El îl angajează pe Trevor să saboteze operațiunile câtorva din competitorii săi, lăsându-l în schimb să se culce cu soția lui, care se prostituează pentru ca Josh să-și permită să angajeze criminali care să-l ajute cu afacerea sa. În cele din urmă, Josh îi cere lui Trevor să-i ardă casa pentru a putea apoi să primească banii pe asigurare, dar în timpul ultimei sale întâlniri cu acesta el cheamă doi polițiști, acuzându-l pe Trevor că este nebun și i-a ars casa. După aceasta, Josh încearcă să fugă, dar Trevor are opțiunea să-l urmărească și să-l ucidă.
 • Kerry McIntosh - este un model de modă faimos care este dependentă de alcool și droguri. Ea este ținta uneia dintre misiunile lui Nigel și Doamnei Thornill, doi bătrâni obsedați să urmărească celebrități și să le colecționeze diferite obiecte de valoare. Trevor îi fură colierul și îl livrează apoi celor doi. Kerry a apărut anterior și în Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony și apare puțin și în GTA Online.
 • Manuel - este un fermier mexican din Blaine County. El este una dintre victimele hărțuirii lui Joe și Josef, așa-ziși membri ai Patrulei de Graniță a Civililor, care îl angajează pe Trevor să-l răpească pe Manuel și să-l aducă lor, deși cei doi sunt curând nevoiți să-l elibereze, după ce descoperă că este un cetățean american cu toate drepturile. Mai târziu, Manuel se întâlnește din nou cu Trevor pe stradă și îl informează că cei Joe și Josef doar hărțuiesc locuitorii din Blaine County din cauza naționalității lor, ceea ce îl motivează să-i găsească și omoare pe amândoi.
 • Mark Fostenburg - este un actor de film faimos. El este ținta uneia dintre misiunile lui Nigel și Doamnei Thornill, doi bătrâni obsedați să urmărească celebrități și să le colecționeze diferite obiecte de valoare. Trevor îi fură crosa de golf, în timp ce el juca golf la terenul din Los Santos, și o livrează apoi celor doi.
 • Marnie Allen - este o tânără membră a Programului Epsilon, care îl ajută pe Michael cu inițierea sa și apoi mai face apariții în câteva dintre misiunile acestuia pentru Program. Marnie a apărut anterior și în Grand Theft Auto IV, unde era o fată fără casă, astfel că acum consideră că Programul Epsilon a ajutat-o să-și schimbe viața.
 • Mary-Ann Quinn - este o femeie obsedată de fitness și sport, care se înfurie foarte ușor și încearcă constant să demonstreze că este cea mai bună la ceea ce face. Ea se întâlnește pe rând cu Michael, care o învinge într-o cursă de alergat, cu Franklin, care o învinge într-o cursă de tip triathlon, și cu Trevor, care o învinge într-o cursă pe biciclete și care îi spune că este îndrăgostit de ea, deși Mary-Ann nu este interesată și îl consideră nebun (deși și ea își iese din fire aproape la fel de des ca și Trevor).
 • Maude Eccles - este o veche cunoștință de-a lui Trevor din Blaine County. Ea este un vânător de recompense și astfel îl angajează pe Trevor să omoare sau să răpească mai multe persoane cu o recompensă pe capul lor și să le livreze ei. Maude apare puțin și în GTA Online.
 • Miranda Cowan - este o fostă actriță de televiziune faimoasă, a cărei carieră s-a dus la vale cu câțiva ani în urmă, dar încă este urmărită pretutindeni de paparazzi. Ea este ținta uneia dintre misiunile pentru Beverly Fanton, care îi cere lui Franklin să îi urmărească limuzina pentru ca el să o poată fotografia în timp ce se droghează. Miranda Cowan apare puțin și în Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony și GTA Online.
 • Doamna Philips - este mama lui Trevor, care l-a abuzat emoțional pe acesta în copilărie și a fost arestată cu mult timp în urmă, cel mai probabil din cauza dependenței ei de droguri. Când Trevor se întoarce în rulota sa în Sandy Shores după terminarea poveștii (dacă este încă în viață), el se reîntâlnește cu mama sa, care după ce îl ceartă că nu i-a scris cât era în închisoare, îi cere să-i aducă o întreagă dubiță de droguri. Totuși, când Trevor se întoarce cu drogurile, mama sa nu este nicăieri de găsit, ceea ce îl face să plângă.
 • Nigel și Doamna Thornill - sunt doi turiști bătrâni care sunt obsedați de celebrități și să colecționeze diferite obiecte de valoare ale acestora. Ei îl angajează pe Trevor să fure diferite obiecte de la celebrități, iar mai târziu chiar să îl răpească pe actorul Al Di Napoli, deși ajung să-i dea drumul după ce acesta îi enervează și îl lasă pe Trevor să facă ce vrea cu el.
 • Omega - este un hipiot obsedat de teorii conspiraționiste despre guvern și extratereștri. După ce îl întâlnește pe Franklin, el îi cere să colecteze 50 de piese ale unei nave extraterestre prin întregul stat San Andreas, pe care el le folosește apoi pentru a construi o mașină avansată, ce poate fi luată de jucător.
 • Peter Dreyfuss - este un fost director de film care a fost în secret responsabil de moartea actriței Leonora Johnson. De asemenea, el a scris o scrisoare adresată directorului David Richards în care recunoaște crima, dar a ajuns să o rupă în 50 de bucăți și să le împrăștie prin întregul stat San Andreas. După ce Franklin colectează toate bucățile, el îl găsește pe Dreyfuss și îl confruntă cu privire la crimă, dar acesta neagă acuzațiile și încearcă să-l mituiască, înainte de a fugi. Franklin are apoi opțiune să-l lase pe Dreyfuss să scape, sau să-l ucidă.
 • Poppy Mitchell - este o actriță de film faimoasă, dar foarte controversată. Ea este ținta a două dintre misiunile pentru Beverly Fanton, în prima Franklin fiind pus să o filmeze pe aceasta în timp ce are sex, iar în a doua să îi facă o poză în timp ce este arestată pentru condus sub influența alcoolului. Poppy Mitchell apare puțin și în Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony și GTA Online.
 • Prințesa Georgina - este nepoata reginei Regatului Unit, care se află temporar în Los Santos pentru o vizită regală. Ea este ținta uneia dintre misiunile pentru Beverly Fanton, care îl pune pe Franklin să îi facă o poză în timp ce face un schimb de droguri.
 • Tom - este un membru al Programului Epsilon. El îi dă câteva misiuni lui Michael, precum să livreze un avion la un aeroport din Blaine County, în cadrul inițierii acestuia în Program.
 • Tonya Wiggins - este o prietenă veche de-a lui Franklin care, împreună cu iubitul ei, JB, deține o afacere de remorcări. Totuși, afacerea lor suferă din cauza dependenței amândurora de droguri, astfel că Tonya îi cere ajutorul lui Franklin în a remorca câteva mașini și a le duce la diferite destinații.
 • Tyler Dixon - este un dansator faimos. El este ținta uneia dintre misiunile lui Nigel și Doamnei Thornill, doi bătrâni obsedați să urmărească celebrități și să le colecționeze diferite obiecte de valoare. Trevor îi fură costumul și îl livrează apoi celor doi. Tyler Dixon apare puțin și în Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony și GTA Online.
 • Willy - este basistul trupei rock Love Fist, care a apărut anterior și în Grand Theft Auto: Vice City, deși cele două jocuri se petrec în universuri diferite (de fapt, Willy este doar auzit în jocul respectiv, astfel că aceasta este prima lui apariție fizică). El este ținta uneia dintre misiunile lui Nigel și Doamnei Thornill, doi bătrâni obsedați să urmărească celebrități și să le colecționeze diferite obiecte de valoare. Trevor îi asaltează pe Willy și îi fură dintele de aur, pe care îl livrează apoi celor doi, având opțiunea să-l și omoare pe Willy.
 • Vânătorul de Sasquatch - este un vânător anonim din Blaine County care este obsedat cu capturarea unui Sasquatch (Bigfoot), susținând că îl vânează de opt ani (o referință la mitul Bigfoot din Grand Theft Auto: San Andreas, care a apărut prima dată în 2005, aproximativ cu opt ani înainte de lansarea lui GTA V). După ce îl întâlnește în pădure, vânătorul îl convinge pe Franklin să-l ajute să-l vâneze pe Bigfoot, numai pentru a descoperi că este de fapt un om într-un costum.
 • Bigfoot - este o persoană nebună care se costumează ca Bigfoot și aleargă prin păduri. După ce Franklin întâlnește un vânător care îl caută pe acesta, el este de acord să-l ajute și îl vânează pe Bigfoot, numai pentru a descoperi că este o persoană într-un costum. Franklin are apoi alegerea să omoare persoana respectivă sau să-l lase în pace și să plece.

Ținte pentru asasinări[modificare | modificare sursă]

Sunt personaje asasinate de Franklin, în cadrul unor misiuni secundare pentru Lester, care dorește să crească cotele stocurilor pentru mai multe afaceri din Los Santos, astfel încât îl angajează pe Franklin să-i elimine competitorii pentru a putea ulterior obține un profit uriaș de pe urma afacerilor în care investește.

 • Brett Lowrey - este CEO-ul Bilkinton Research. El este omorât de Franklin la ordinele lui Lester, în timp ce părăsea hotelul unde s-a cazat.
 • Enzo Bonelli - este liderul familiei mafiote Bonelli din Los Santos, care preia prin forță multe dintre firme vechi din oraș, inclusiv Gold Coast Developments. El este omorât de Franklin la ordinele lui Lester, la șantierul său unde era păzit de mulți dintre oamenii săi.
 • Isaac Penny - este un capitalist care intenționa să cumpere mare parte din Compania Vapid Motor și să îi micșoreze valoare stocului venitului prin a concedia din personal. El este omorât de Franklin la ordinele lui Lester, prefăcându-se că este un șofer de autobuz și omorându-l pe Penny când acesta a urcat în mașină.
 • Jackson Skinner - este proprietarul companiei de computere Facade, rivală cu Fruit Computers, din care Lester deține mare parte. El este omorât de Franklin la ordinele lui Lester, în timpul unei întâlniri cu o prostituată.

Personaje din Grand Theft Auto Online[modificare | modificare sursă]

Deși jocul include multe personaje originale, majoritatea au apărut inițial în modul single-player (care are loc la scurt timp după evenimentele din GTA Online, cu excepția update-urilor de la "Gunrunning" încoace, ce se petrec din 2017 până în prezent, în 2019), sau în jocuri anterioare din serie, ci anume Grand Theft Auto IV, Grand Theft Auto: The Lost and Damned sau Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony.

Personaje originale[modificare | modificare sursă]

Sunt personajele prezente din versiunea originală a jocului, care mai fac ulterior apariții și în update-urile lansate mai târziu.

Personaje principale[modificare | modificare sursă]
 • Protagonistul - este personajul creat de jucător, acesta alegându-i numele, sexul, aspectul fizic și alte caracteristici. El / Ea este o veche cunoștință de-a lui Lamar și sosește în Los Santos la sfatul acesteia, unde ajunge să lucreze pentru numeroase figuri reprezentative din cadrul lumii criminale din oraș și să-și construiască propriul imperiu, cumpărând numeroase afaceri și înființând organizații, în drumul spre a deveni cea mai de succes persoană din oraș.
 • Lamar Davis - este un membru al bandei stradale The Families și o cunoștință a jucătorului, întâlnindu-se cu ceva timp în urmă pe Lifeinvader. El a apărut și în modul single-player al jocului, care se petrece după evenimentele din GTA Online. După ce jucătorul sosește în Los Santos, Lamar îl întâmpină la aeroport și îl introduce curând mai multor surse criminale din oraș, precum Gerald, un dealer de droguri, și Simeon Yetarian, proprietarul corupt al unei reprezentanțe auto, care îi dau de lucru. Lamar îi dă și el câteva misiuni jucătorului, majoritatea legate de atacarea unor bande rivale. Lamar se întoarce în update-ul "Lowriders", din nou dându-i jucătorului un set de misiuni și făcându-i cunoștință cu Benny, proprietarul unui atelier auto. Aceste misiuni pentru Lamar au ca obiectiv să-l ajute pe acesta să devină "Regele Los Santos-ului" și includ izbucnirea unui război între Vagos și Ballas și furtul mai multor mașini pentru atelier. Totuși, acțiunile lui Lamar au consecințe neașteptate și el pierde încrederea The Families, cerându-i ajutorul jucătorului în a o recâștiga. În cele din urmă, Lamar își dă seama că visurile sale nu pot fi încă atinse și îi mulțumește jucătorului că l-a ajutat să realizeze acest lucru, după care nu mai este văzut niciodată în joc.
 • Gerald - este un dealer de droguri și vechi asociat al The Families, fiind un prieten bun de-al lui Lamar. El îl întâlnește pe jucător prin intermediul acesteia și îl angajează să ambuscheze diferite schimburi de droguri și să livreze apoi drogurile la apartamentul său. Gerald apare mai târziu și în update-ul "Lowriders", deși cu un rol mult mai mic, fiind arestat de poliție în urma unei lupte cauzate de Lamar, deși acesta îl trimite mai târziu pe jucător să-l elibereze. Deși nu apare fizic în modul single-player al jocului, care are loc după evenimentele din GTA Online, Gerald îi trimite un mesaj pe Lifeinvader lui Lamar spunându-i să stea departe de el, deoarece este încă supărat pentru cele întâmplate.
 • Simeon Yetarian - este un dealer de mașini armenian și proprietarul corupt al unei reprezentanțe auto din Los Santos, care a apărut și în modul single-player al jocului, ce are loc după evenimentele din GTA Online. El îl întâlnește pe jucător prin intermediul lui Lamar, care lucrează pentru el, și îl angajează și pe acesta, punându-l să fure numeroase mașini și să le livreze lui. Simeon se întoarce în update-ul "After Hours", unde este văzut ascunzându-se în biroul său când jucătorul vine la reprezentanța să fure o mașină, și "Arena War", unde îl angajează din nou pe jucător să fure câteva mașini pentru el folosind un elicopter și numindu-l ulterior "angajatul anului" (cele două update-uri au loc în 2018, respectiv 2019, adică după evenimentele din modul single-player, confirmând astfel că Simeon este încă în viață).
 • Lester Crest - este un hacker expert și geniu al calculatoarelor, care a apărut și în modul single-player al jocului, ce are loc după evenimentele din GTA Online. El îl contactează pe jucător, spunându-i că a început să-și facă o reputație în oraș, și îi cere să-l întâlnească la casa lui, de unde îi dă mai multe misiuni și chiar câteva ținte să le asasineze. Lester se întoarce cu un rol important în update-ul "Heists", unde ajută o echipă de jucători să planifice mai multe jafuri, precum și în "The Doomsday Heist" (ce are loc în 2017, după evenimentele din modul single-player), unde, alături de jucător, începe să lucreze alături de milionarul Avon Hertz și Inteligența artificială a acestuia, Clifford, în a rezolva un conflict care amenință întreaga țară, deși cei doi ajung curând să-i trădeze pe protagonist și Lester și să plănuiască un genocid în masă folosind o armă nucleară, astfel că jucătorul și Lester lucrează alături de IAA pentru a-i opri și a salva omenirea. Lester apare pentru ultima dată în update-ul "The Diamond Casino Heist" (ce are loc în 2019), în care lucrează pentru ultima dată alături de jucător și de Triade în planificarea unui jaf al cazinoului "The Diamond Casino & Resort". În cadrul acestui update, Lester și protagonistul cumpără un sală de jocuri arcade, de unde să poată planifica în secret jaful, iar în urma jafului reușit, Lester începe o relație cu Georgina Cheng, vice președinta Bunurilor Familiei Cheng și fiica decedatului Wei Cheng, fostul lider al Triadelor din Los Santos. În afara misiunilor, jucătorul îl poate suna pe Lester să-l ajute cu diferite favoruri în schimbul anumitor sume de bani, precum să pună o recompensă pe capul altui jucător sau să îl facă invizibil pe radar pentru ceilalți jucători.
 • Trevor Philips - este liderul Trevor Philips Enterprises, o organizație din Sandy Shores care se ocupă cu traficul de arme și droguri. El este unul dintre protagoniștii modului single-player al jocului, ce are loc după evenimentele din GTA Online. După ce jucătorul fură o dubiță plină cu droguri de la el în cadrul unei misiuni pentru Gerald, Trevor îl contactează și îi cere să-l întâlnească la rulota sa, unde îl angajează pentru mai multe misiuni, care constau de regulă în a ataca bande rivale, precum The Lost MC, și a le fura drogurile. Trevor se întoarce cu un rol important în update-ul "Heists", unde angajează o echipă de jucători pentru jaful unei cantități mari de droguri de la numeroase bande rivale, care ajung să încerce să se răzbune pe el, deși jucătorii reușesc să-l apere, numai pentru ca Trevor să descopere ulterior că dealerul său este de fapt un agent DOA (Agenția de Observare a Drogurilor) și să piardă toate drogurile. Trevor nu mai apare în joc după aceasta, dar este menționat de Ron Jakowski în update-ul "Smuggler's Run", care spune că Trevor s-ar fi mutat în Vinewood și ar fi devenit un "antrenor de stil de viață"; update-ul are loc în 2017, adică după evenimentele din modul single-player, confirmând astfel că Trevor este încă în viață.
 • Ron Jakowski - este mâna dreaptă a lui Trevor și CEO-ul Trevor Philips Enterprises, care a apărut și în modul single-player al jocului, ce are loc după evenimentele din GTA Online. El îl acompaniază adesea pe Trevor în misiunile pe care acesta le dă jucătorului și, în cadrul jafului din update-ul "Heists", el este cel care depozitează drogurile furate de jucător până când Trevor le va putea vinde, deși acestea ajung să fie pierdute în urma unui schimb eșuat, dealerul lor fiind de fapt un agent DOA sub acoperire. Ron apare puțin și în update-ul "Smuggler's Run", ce are loc în 2017, după evenimentele din modul single-player, unde a încetat să lucreze pentru Trevor și devine în schimb partener cu jucătorul în contrabanda de marfă în țară, primind 3% din profit.
 • Martin Madrazo - este un lord de droguri mexican și liderul Cartelului Madrazo, care a apărut și în modul single-player al jocului, ce are loc după evenimentele din GTA Online. El îl contactează pe jucător și, după ce îl angajează să distrugă ascunzătoarea unora dintre rivalii săi, îl întâlnește în persoană și îl angajează pentru mai multe misiuni, ce de regulă constau în a-i elimina inamicii și alte amenințări pentru afacerea sa.
Personaje minore[modificare | modificare sursă]
 • Anna - este o prostituată care a fost răpită de The Lost MC. Ea este salvată de jucător, la ordinele lui Martin Madrazo.
 • Marele T, Micul F, Micul T și Terrance - sunt membri ai bandei Ballas. Ei sunt cu toții omorâții de jucător, la ordinele lui Gerald.
 • Chantelle - este o femei a cărei mașină este furată de jucător, la ordinele lui Simeon Yetarian.
 • Chef - este un asociat de-al lui Trevor, care lucrează pentru afacerea acestuia și a apărut și în modul single-player al jocului. El în cadrul câtorva misiuni ale jucătorului pentru Trevor, ultima fiind în cadrul update-ul "Heists", unde îl acompaniază pe Trevor când acesta angajează o echipă de jucători să fure cantități mari de droguri de la mai multe bande rivale.
 • Cris Formage - este liderul Programului Epsilon, un cult religios care a apărut și în modul single-player al jocului. El face o scurtă apariție după prima moarte a jucătorului, reînviindu-l și informându-l de "Modul Pasiv", în cadrul căreia este complet invincibil și nu poate fi omorât de alți jucători.
 • Editorul de la Daily Globe - este un editor anonim de la ziarul Daily Globe care deține dovezi cu privire la activitățile ilegale ale lui Martin Madrazo. El este omorât de jucător, la ordinele acestuia.
 • Dom Beasley - este este un fan al sporturilor periculoase, în special parașutismul. El îl sună ocazional pe jucător, invitându-l să sară cu parașuta împreună cu el în diferite locații din San Andreas. Dom apare și în modul single-player al jocului, unde moare după ce cade de pe un baraj.
 • Donna - este o frizeriță care lucrează la mai multe frizerii din statul San Andreas, apărând și în modul single-player al jocului.
 • "El Estupido" - este vărul lui Martin Madrazo, pe care acesta l-a poreclit "El Estupido" din cauza naivității sale. El este salvat și escortat până la un aeroport din Blaine County de către jucător, la ordinele lui Madrazo.
 • Mecanicul de la garaj - este un mecanic anonim care repară vehiculele jucătorului sau i le livrează dacă acesta are nevoie.
 • Gustavo - este un asociat de-al lui Lester care a fost arestat. El este salvat de jucător în timp ce era dus spre închisoare, la ordinele lui Lester.
 • Hao - este un angajat la Los Santos Customs, implicat în cursele stradale ilegale, care a apărut puțin și în modul single-player al jocului.
 • Juan - este un asociat al lui Martin Madrazo și un locotenent de rang înalt în cadrul Cartelului Ballas. El este salvat de către jucător dintr-o ambuscadă a Ballașilor și escortat apoi la casa lui Madrazo, la ordinele acestuia.
 • Leroy - este un membru al The Families și prieten apropiat de-al lui Lamar, ce deține mai multe magazine de electronice prin Los Santos. După ce este răpit de câțiva Ballași, el este salvat de jucător, la ordinele lui Lamar.
 • Informatorul lui Madrazo - este o femeie anonimă care lucrează pentru Martin Madrazo și în secret oferă informații despre afacerile ilegale ale acestuia unui procuror. Ea este omorâtă de jucător, la ordinele lui Madrazo.
 • Hank "Ciupercă" - este un asociat de-al lui Trevor Philips și al afacerii acestuia. El apare într-o singură misiune, unde jucătorul îi livrează lui câteva motociclete furate de la The Lost MC.
 • Stanley - este un asociat de-al lui Gerald. După ce este răpit de câțiva Vagoși, el este salvat de jucător, la ordinele lui Gerald.
 • Șeful (The Families) - este liderul bande The Families. El nu apare fizic în joc, dar, dacă jucătorul omoară prea mulți membri ai bandei sale, atunci îi va trimite un mesaj furios și apoi va pune o recompensă pe capul său.
 • Șeful (Profesionaliștii) - este liderul Profesionaliștilor, o organizație de mercenari care intră în conflict cu jucătorul. Dacă jucătorul omoară prea mulți membri ai organizației sale, atunci îi va trimite un mesaj furios și apoi va pune o recompensă pe capul său. Șeful apare fizic, deși cu un rol minor, în update-ul "The Diamond Casino and Resort", ce are loc în 2019, unde atacă cazinoul jucătorului împreună cu numeroși alți mercenari, dar cu toții sunt în cele din urmă omorâți.
 • Procurorul - este un procuror anonim care deține dovezi incriminatorii cu privire la Martin Madrazo. El este omorât de jucător, la ordinele lui Madrazo.
 • Judecătorul - este un judecător anonim care nu se lasă mituit de criminali, inclusiv de Martin Madrazo. Drept urmare, el este omorât de jucător, la ordinele lui Madrazo.
 • Vasquez - este un ofițer de poliție corupt din Los Santos. Ea este omorâtă de jucător, pentru ca acesta să poată fura dovezile pe care le are la ea.

"Heists"[modificare | modificare sursă]

Sunt personaje introduse în update-ul "Heists", lansat pe 10 martie 2015, în care jucătorul se alătură unei echipe de mai mulți jucători și lucrează cu Lester și alte personaje în planificarea mai multor jafuri prin San Andreas.

 • Agentul 14 - este un agent IAA de rang înalt anonim cu un trecut misterios și un vechi asociat de-al lui Lester. El ajută echipa de jucători cu planificarea mai multor jafuri, precum eliberarea din închisoare a lui Maxim Rashkovsky și infiltrarea în Laboratoarele Humane. Agentul 14 se întoarce în update-ul "Gunrunning", ce are loc în 2017, unde îi face turul jucătorului după ce acesta cumpără un buncăr militar subteran pentru a-l ajuta cu traficul de arme, iar apoi lucrează alături de acesta în respectiva afacere, prin intermediul organizației Covert Operations. Agentul 14 mai apare și în update-ul "The Doomsday Heist", având loc tot în 2017, unde lucrează alături de jucător, Lester și IAA în a preveni un genocid în masă plănuit de miliardarul Avon Hertz și inteligența artificială a acestuia, Clifford.
 • Karen Daniels - este un agent IAA de rang înalt, care a apărut și în Grand Theft Auto IV și puțin și în modul single-player, ce are loc după evenimentele din GTA Online. Ea lucrează puțin cu echipa de jucători și Agentul 14 în plănuirea jafului de la Laboratoarele Humane, oferind jucătorului niște coduri de acces în laborator, deși schimbul este ambuscat de FIB, și mai târziu apare după finalizarea jafului, spunând cât de ușor este să angajezi criminali să facă treaba murdară a IAA-ului și lăsând jucătorii să scape de dovezi.
 • Maxim Rashkovsky - este un om de știință rus și fostul șef al cercetării din armată, care a deținut o companie farmaceutică ce controla Laboratoarele Humane, dar a fost arestat și închis. El este ținta celui de-al doilea jaf din update, unde o echipă de jucători lucrează cu Agentul 14 pentru a-l ajuta să evadeze și să fugă din țară pentru a se întoarce în Rusia, de unde Rashkovsky le trimite o sumă generoasă de bani fiecărui jucător în schimbul ajutorului lor.
 • Josh Sherman și Gavin Van Der Loop - sunt doi avocați care se ocupă de cazul împotriva lui Maxim Rashkovsky. Ei sunt amândoi omorâți de jucător.
 • Dima Popov - este fostul partener de afaceri al lui Maxim Rashkovsky, care a preluat afacerea în urma arestării acestuia. El este omorât de jucător.
 • Avi Schwartzman - este un hacker expert și vechi asociat de-al lui Lester. După ce este salvat de niște agenți guvernamentali care l-au încolțit, el îl ajută pe Lester și echipa de jucători cu jaful Băncii Pacific Standard. Avi se întoarce mai târziu în update-ul "The Diamond Casino Heist", ce are loc în 2019, unde poate fi din nou recrutat pe post de hacker pentru jaful cazinoului "The Diamond Casino & Resort" dacă jucătorul găsește și distruge toate cele 50 de stații de bruiaj din San Andreas.
 • Eddie Toh - este un șofer de evadare priceput, care a apărut și în modul single-player al jocului tot drept un posibil complice pentru jafuri. El ajută echipa de jucători cu jaful Băncii Fleeca, fiind pilotul lor de evadare. Eddie mai apare ulterior și în update-ul "The Diamond Casino Heist", ce are loc în 2019, unde poate fi recrutat drept șofer pentru jaful cazinoului "The Diamond Casino & Resort".
 • Paige Harris - este un hacker priceput, care a apărut și în modul single-player al jocului tot drept un posibil complice pentru jafuri. Ea ajută echipa de jucători și pe Lester în cadrul pregătirilor pentru jaful Băncii Pacific Standard și se întoarce mai târziu în update-ul "After Hours", ce are loc în 2018, unde a încetat să lucreze cu Lester și începe în schimb un parteneriat cu jucătorul, construindu-i un vehicul blindat de unde îi dă mai multe misiuni. Paige apare ulterior și în update-ul "The Diamond Casino Heist", ce are loc în 2019, unde poate fi recrută pe post de hacker pentru jaful cazinoului "The Diamond Casino & Resort".
 • Phil - este un agent DOA sub acoperire care încearcă să cumpere o cantitate mare de droguri de la Trevor în urma furtului acestora de către jucător de la diferite bande. După ce Trevor își dă seamă că Phil lucrează pentru DOA, acesta încearcă să-l aresteze, dar Trevor reușește să scape la limită, deși ajunge să piardă drogurile.

"Lowriders"[modificare | modificare sursă]

Sunt personaje introduse în update-ul "Lowriders", lansat pe 20 octombrie 2015, în care jucătorul lucrează din nou alături de Lamar și noul atelier auto al acestuia.

 • Benny - este proprietarul atelierului auto "Benny's Original Motor Works" și un asociat de-al lui Lamar, iar ulterior și al jucătorului, care își poate aduce vehiculele la el pentru a fi modificate.
 • Edgar Carlos - este un membru de rang înalt al bandei Vagos, care este omorât de jucător, la ordinele lui Lamar.
 • Pedro Carlos - este un membru de rang înalt al bandei Vagos, care este omorât de jucător, la ordinele lui Lamar.
 • Jose Carlos - este un membru de rang înalt al bandei Vagos, care este omorât de jucător, la ordinele lui Lamar.
 • Vernon - este un membru de rang înalt al The Families, care este doar menționat de câteva ori în update. El se înfurie pe Lamar după ce află de planurile sale, dar acesta și jucătorul îi livrează mai multe mașini și în cele din urmă îl împacă, deși tot ajunge să-l retrogradeze pe Lamar.

"Executives and Other Criminals"[modificare | modificare sursă]

Sunt personaje introduse în update-ul "Executives and Other Criminals", lansat pe 12 decembrie 2015, care a introdus noi apartamente pentru jucător, precum și capacitatea de a deține un iaht.

 • Brendan Darcy - este căpitanul iahtului deținut de jucător. Acesta îl poate suna oricând pe Darcy, cerându-i să trimită la el un elicopter, barcă sau alt vehicul, sau să activeze sistemele de apărare ale iahtului.

"Bikers"[modificare | modificare sursă]

Sunt personaje introduse în update-ul "Bikers", lansat pe 4 octombrie 2016, în care jucătorul își înființează propriul club de motocicliști.

 • Malc - este un fost membru al bandei de motocicliști Uptown Riders din Liberty City, care a apărut anterior și în Grand Theft Auto: The Lost and Damned. După ce jucătorul cumpără un club de motocicliști, Malc îl contactează și îi oferă mai multe misiuni.
 • Sindy - este barmanul de la barul din interiorul clubului de motocicliști.
 • Zach Nelson - este mecanicul clubului de motocicliști, de la care jucătorul poate cumpăra diferite îmbunătățiri pentru club. El se întoarce ulterior în update-ul "The Diamond Casino Heist", ce are loc în 2019, unde poate fi recrutat drept șofer pentru jaful cazinoului "The Diamond Casino & Resort".
 • Al Carter - este un membru de rang înalt al The Lost MC. El nu apare fizic în joc, dar, dacă jucătorul omoară prea mulți membri ai bandei sale, atunci îi va trimite un mesaj furios și apoi va pune o recompensă pe capul său.

"Gunrunning"[modificare | modificare sursă]

Sunt personaje introduse în update-ul "Gunrunning", lansat pe 13 iunie 2017 (și care se petrece tot în 2017, fiind astfel primul care să aibă loc după evenimentele din modul single-player al jocului), în care jucătorul, cu ajutorul Agentului 14, cumpără un buncăr militare subteran care să-l ajute cu operațiunile de trafic de arme

 • Chester McCoy - este un mecanic care lucrează la buncărul deținut de jucătorul. Chester se întoarce mai târziu în update-ul "The Diamond Casino Heist", ce are loc în 2019, unde poate fi recrutat drept șofer pentru jaful cazinoului "The Diamond Casino & Resort".

"Smuggler's Run"[modificare | modificare sursă]

Sunt personaje introduse în update-ul "Smuggler's Run", lansat pe 29 august 2017 (și care se petrece tot în 2017), în care jucătorul poate acum cumpăra hangare și să participe în mai multe afaceri de contrabandă.

 • Charlie Reed - este un mecanic care lucrează la atelierul de modificat vehicule din hangarul deținut de jucător și un asociat de-al lui Ron Jakowski. Charlie se întoarce mai târziu în update-ul "The Diamond Casino Heist", ce are loc în 2019, unde poate fi recrutat drept pușcaș pentru jaful cazinoului "The Diamond Casino & Resort".

"The Doomsday Heist"[modificare | modificare sursă]

Sunt personaje introduse în update-ul "The Doomsday Heist", lansat pe 12 decembrie 2017 (și care se petrece tot în 2017), în care o echipă de jucători lucrează din nou împreună cu Lester, precum și cu IAA-ul, milionarul Avon Hertz și inteligența artificială a acestuia, Clifford, în prevenirea unui conflict cu o organizație de spioni ruși care ar putea distruge întregul stat San Andreas, deși este dezvăluit ulterior că Hertz și Clifford doar s-au folosit de aceștia pentru a-și elimina inamicii și plănuiesc un genocid în masă, astfel că jucătorul ajung să salveze întreaga lume de planul acestora.

 • Avon Hertz - este un milionar și asociat de-al lui Lester și IAA-ului, care, împreună cu aceștia și cu inteligența sa artificială, Clifford, îl angajează pe jucător pentru diferite misiuni cu scopul de a preveni un conflict cu o organizație de spioni ruși care ar putea distruge întregul stat San Andreas. Totuși, este dezvăluit ulterior că Hertz și Cliffrod doar s-au folosit de ceilalți pentru a-și elimina inamicii iar acum plănuiesc un genocid în masă pentru a elimina rasa umană, formând o armată de androizi numiți Mercenari Clifford. În cele din urmă, planul lor este dejucat de jucător, Lester și IAA, iar Hertz încearcă să scape cu un jetpack, dar este omorât de jucător.
 • Clifford - este o inteligență artificială creată de Avon Hertz, pe care îl consideră "tatăl" său. Inițial el este de partea jucătorului, lui Lester și a IAA-ului, încercând să prevină un conflict cu o organizație de spioni ruși care ar putea distruge întregul stat San Andreas. Totuși, dar dezvăluit ulterior că Hertz și Cliffrod doar s-au folosit de ceilalți pentru a-și elimina inamicii iar acum plănuiesc un genocid în masă pentru a elimina rasa umană, formând o armată de androizi numiți Mercenari Clifford. În cele din urmă planul lor este dejucat de jucător, Lester și IAA, iar Clifford este distrus definitiv după ce jucătorul folosește un tun cu laser orbital pentru a distruge toate serverele sale de rezervă mobile.
 • Phoenicia Rackman - este un agent IAA de rang înalt și superiorul Agentului 14. Ea lucrează alături de acesta, jucător, Lester, Avon Hertz și Clifford în a preveni un conflict cu o organizație de spioni ruși care ar putea distruge întregul stat San Andreas, iar mai târziu pentru a opri planul lui Hertz și Clifford de a cauza un genocid în masă. După ce planul acestora este dejucat, ea le mulțumește lui Lester și jucătorului pentru ajutorul lor și, drept răsplată, le curăță cazierul și îi plătește generos.
 • Bogdan - este liderul unui grup de spioni guvernamentali ruși care intră în conflict cu jucătorul, Lester, IAA-ul, Avon Hertz și Clifford. Aceștia doi din urmă îi păcălesc pe ceilalți să creadă că Bogdan și oamenii lui plănuiesc să distrugă statul San Andreas și apoi întreaga țară, dar, după ce jucătorul le distruge în cele din urmă submarinul și astfel îi elimină definitiv, Hertz și Clifford sunt dezvăluiți a se fi folosit de ei pentru a-și elimina inamicii și de fapt ei sunt cei care plănuiesc un genocid în masă. După această revelație, Bogdan, fiind singurul supraviețuitor al echipajului său, lucrează cu jucătorul, Lester și IAA-ul în a dejuca planul acestora, înainte de a se întoarce în Rusia.
 • Agentul U.L. Paper - este un agent IAA de rang înalt, care a apărut anterior și în Grand Theft Auto IV și puțin și în modul single-player al jocului. El apare doar în două misiuni, în prima fiind salvat de jucător după ce a fost răpit de ruși și adus la echipa de securitate a lui Avon Hertz, iar în a doua fiind din nou salvat, de data aceasta fiind răpit de Mercenarii Clifford ai lui Hertz, și adus înapoi în siguranță la IAA.

"After Hours"[modificare | modificare sursă]

Sunt personaje introduse în update-ul "After Hours", lansat pe 24 iulie 2018 (și care se petrece tot în 2018), în care jucătorul lucrează cu Tony Prince pentru a deschide cel mai de succes club de noapte din Los Santos.

 • Tony "Gay Tony" Prince - este un antreprenor și fostul proprietar al mai multor cluburi de noapte de succes din Liberty City, care a apărut anterior și în Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony și puțin și în Grand Theft Auto IV și Grand Theft Auto: The Lost and Damned. El s-a mutat în Los Santos cu ceva timp înainte de 2018 și a încercat, fără succes, să înființeze un nou lanț de cluburi de noapte. După ce jucătorul cumpără un club, Tony începe să lucreze cu acesta, Lazlow Jones și English Dave în a-l transforma într-o afacere de succes, dându-i jucătorului mai multe misiuni cu scopul de a crește popularitatea clubului, precum să recruteze câțiva DJ faimoși. De asemenea, Tony se implică în afacerea de spălare de bani din depozitul clubului, luând 10% din profit.
 • Lazlow Jones - este gazda unui talk show, care poate fi auzit la radio în toate jocurile Grand Theft Auto anterioare, deși apare fizic doar aici și în modul single-player al jocului. El este inspirat și jucat de DJ-ul faimos din viața reală cu același nume. După ce jucătorul cumpără un club de noapte, Lazlow începe să lucreze cu acesta, Tony și English Dave în a-l transforma într-o afacere de succes, deși Tony îl tratează cu lipsă de respect, refuzându-i rugămințile de-al lăsa să fie DJ și punându-l responsabil să atragă diferite celebrități în club. Lazlow poate fi văzut adesea prin club, dansând pe ringul de dans dacă afacerea merge bine, sau plângându-și de milă în biroul său dacă clubul pierde popularitate.
 • English Dave - este un asociat de-al lui Tony, care lucrează împreună cu acesta, jucătorul și Lazlow în a transforma clubul de noapte deținut de jucător într-o afacere de succes. El îi dă câteva misiuni jucătorului, de regulă să recruteze DJ faimoși pentru a mări popularitatea clubului.
 • Mladen Solomun - este un DJ faimos care poate fi recrutat de jucător să lucreze pentru clubul său. El este inspirat și jucat de DJ-ul faimos din viața reală cu același nume.
 • Steffen "Dixon" Berkhann - este un DJ faimos care poate fi recrutat de jucător să lucreze pentru clubul său. El este inspirat și jucat de DJ-ul faimos din viața reală cu același nume.
 • Tale of Us (Carmine Conte și Matteo Milleri) - sunt o pereche de DJ faimoși care pot fi recrutați de jucător să lucreze pentru clubul său. Ei sunt inspirați și jucați de DJ-ii faimoși din viața reală cu același nume.
 • Marea "The Black Madonna" Stamper - este un DJ faimos care poate fi recrutat de jucător să lucreze pentru clubul său. Ea este inspirată și jucată de DJ-ul faimos din viața reală cu același nume.
 • Connie - este barmanul de la barul din interiorul clubului deținut de jucător.
 • Yohan Blair - este un angajat la depozitul clubului deținut de jucător, ocupându-se în principal de afacerea acestuia de spălare de bani. Yohan se întoarce ulterior în update-ul "The Diamond Casino Heist", ce are loc în 2019, unde poate fi recrutat drept hacker pentru jaful cazinoului "The Diamond Casino & Resort".
 • Jimmy Boston - este un actor faimos, care a apărut puțin și în modul single-player al jocului. El este una dintre celebritățile pe care jucătorul este instruit să le aducă la club, pentru a-i mări popularitatea.
 • Kerry McIntosh - este un model de modă faimos, care a apărut puțin și în modul single-player al jocului și Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony. Ea este una dintre celebritățile pe care jucătorul este instruit să le aducă la club, pentru a-i mări popularitatea.
 • Lacey Jonas - este o actriță de film faimoasă, care a apărut puțin și în modul single-player al jocului. Ea este una dintre celebritățile pe care jucătorul este instruit să le aducă la club, pentru a-i mări popularitatea.
 • Miranda Cowan - este o fostă actriță de televiziune faimoasă, care a apărut puțin și în modul single-player al jocului. Ea este una dintre celebritățile pe care jucătorul este instruit să le aducă la club, pentru a-i mări popularitatea.
 • Poppy Mitchell - este o actriță de film faimoasă, care a apărut puțin și în modul single-player al jocului și Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony. El este una dintre celebritățile pe care jucătorul este instruit să le aducă la club, pentru a-i mări popularitatea.
 • Tyler Dixon - este un dansator faimos, care a apărut puțin și în modul single-player al jocului și Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony. El este una dintre celebritățile pe care jucătorul este instruit să le aducă la club, pentru a-i mări popularitatea.
 • Madison Fox - este un fotograf obsedat să urmărească celebrități, în special pe Miranda Cowan.
 • Maude Eccles - este o vânătoare de recompense, care a apărut și în modul single-player al jocului. Ea îi trimite câteva mesaje jucătorului despre recompense pe care acesta le poate vâna pentru bani.

"Arena War"[modificare | modificare sursă]

Sunt personaje introduse în update-ul "Arena War", lansat pe 11 decembrie 2018 (și care se petrece tot în 2018), care a introdus derby-urile de demolare, cascadoriile și alte competiții cu vehicule la Arena Maze Bank.

 • Alan Jerome - este creatorul și comentatorul emisiunii "Arena War", ce prezintă diferite competiții de la Arena Maze Bank. El îl invită pe jucător să cumpere un atelier și să participe în jocurile de la arenă, iar în urma primei competiții, îl felicită personal pe jucător și se bucură că emisiunea sa este un succes.
 • Bryony - este asistenta personală a lui Alan Jerome.
 • Sacha Yetarian - este nepotul lui SImeon Yetarian și mecanicul auto de la Arena Maze Bank, modificând vehiculele jucătorului pentru diferitele competiții.

"The Diamond Casino & Resort"[modificare | modificare sursă]

Sunt personaje introduse în update-ul "The Diamond Casino & Resort", lansat pe 23 iulie 2019 (și care se petrece tot în 2019), în care jucătorul cumpără un apartament luxos la cazinoul titular și începe apoi să lucreze pentru proprietarul cazinoului, Tao Cheng, și managerul Agatha Baker în a rezolva mai multe probleme de care suferă afacerea în ultima vreme, în special un conflict violent cu magnatul corupt Avery Duggan, care dorește să cumpere cazinoul cu orice preț.

 • Tao Cheng - este proprietarul cazinoului și fiul lui Wei Cheng, fostul lider al Triadelor din Los Santos (care a fost omorât la finalul modului single-player al jocului), ce a apărut puțin și în modul single-player. El este foarte petrecăreț și adesea iresponsabil, astfel că nu este prea implicat în afacerea cu cazinoul După ce este salvat de câțiva motocicliști din The Lost MC de către jucător, Tao începe să devină mai implicat în cazinou, deși intră în conflict cu Avery Duggan, un magnat care este interesat să cumpere cazinoul cu orice preț. Conflictul devine rapid unul violent după ce Tao, sub influența unor testosteroni, îl amenință pe Avery cu arma în cadrul unei întâlniri de afaceri, astfel încât acesta trimite mai târziu să distrugă cazinoul, deși jucătorul reușește să-l apare cu succes. În cele din urmă, nepotul lu Avery, Thornton, se oferă să cumpere cazinoul și îl trimite pe jucător să-l omoare pe unchiul său, punând astfel capăt conflictului. După aceasta, cu investițiile făcute în cazinou pierdute, Tao decide să plece din Los Santos și se întoarce în China.
 • Agatha Baker - este managerul cazinoului. Ea apare în cadrul poveștii principale a update-ului, ci anume conflictul dintre Triade și Avery Duggan, dar îi oferă la rândul său mai multe misiuni secundare jucătorului, pentru beneficul cazinoului. Ea apare și în update-ul următor, "The Diamond Casino Heist", fiind în continuare managerul cazinoului.
 • Avery Duggan - este un magnat și om de afaceri corupt, care deține numeroase afaceri prin întreaga lume, și liderul familiei Duggan. El încearcă să preia cazinoul prin forță și, în urma unei întâlniri de afaceri nu foarte reușită, în care este amenințat cu arma, declară război Triadelor, ducând la un conflict violent, deși jucătorul reușește să apere cazinoul de mercenarii trimiși de el. În cele din urmă, după mai multe atacuri ale jucătorului asupra afacerilor lui Avery, nepotul acestuia, Thornton, care dorește la rândul său să cumpere cazinoul, decide să pună capăt conflictului și astfel îl angajează pe jucător să-l omoare pe unchiul său, sfârșind cu succes războiul dintre acesta și Triade.
 • Thornton Duggan - este un magnat și om de afaceri carismatic și nepotul lui Avery Duggan, care, ca și unchiul său, este interesat să cumpere cazinoul. El îl întâlnește pe jucător și restul angajaților de la cazinou în cadrul unei întâlniri de afaceri nu foarte reușită, ce rezultă într-un conflict violent dintre Triade și familia Duggan, iar mai târziu, pentru a pune capăt acestui conflict, îl angajează pe jucător să-i omoare unchiul, după care cumpără cu succes cazinoul și sărbătorește victoria împreună cu noii săi angajați.
 • Traducătorul lui Tao Cheng - este traducătorul personal al lui Tao Cheng, care a apărut și în modul single-player al jocului. El îl însoțește pe Tao peste tot, astfel că apare în toate misiunile din cadrul poveștii principale a update-ului, ci anume conflictul dintre Triade și Averty Duggan. După ce conflictul ia sfârșit iar cazinoul este cumpărat de Thornton Duggan, traducătorul se întoarce în China împreună cu Tao.
 • Brucie Kibbutz - este un antrenor de stil de viață personal și fan al fitnessului, care a apărut anterior și în Grand Theft Auto IV și Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony. Brucie este prezent în versiunea originală a lui GTA Online, sunându-l pe jucător să-l informeze de testosteronul său special, pe care acesta poate apoi să-l cumpere, dar apare fizic doar în update-ul acesta. Brucie este angajat de Tao Cheng ca antrenorul său de stil de viață personal, deși faptul că îi dă acestuia o doză mare din testosteronul său rezultă, în mod indirect, în conflictul dintre Triade și Avery Duggan, Tao devenind agresiv în timpul unei întâlniri de afaceri cu Avery și amenințându-l cu arma. După terminarea conflictului și întoarcerea lui Tao în China, Brucie continuă să lucreze la cazinou și mai apare puțin în update-ul următor, "The Diamond Casino Heist".
 • Tom Connors - este directorul executiv al serviciilor pentru oaspeți ai cazinoului. Jucătorul poate cere de la el mai multe servicii, precum o limuzină, șampanie, servicii de valet, un elicopter sau să înceapă o petrecere în apartamentul lui. El apare și în update-ul următor, "The Diamond Casino Heist", lucrând în continuare la cazinou.
 • Vincent - este șeful securității cazinoului. După ce Thornton Duggan devine noul proprietar, în urma conflictului dintre Triade și familia Duggan, acesta îi concediază pe Vincent și restul gărzilor de securitate, susținând că nu mai au nevoi de securitate. Vincent apare și în update-ul următor, "The Diamond Casino Heist", unde lucrează acum drept paznic la Rockford Plaza și îl ajută pe jucător cu planificarea jafului cazinoului, dându-i un stick USB cu infromații despre securiatea cazinoului, deoarece dorește să se răzbune pe familia Duggan că l-au concediat.
 • Josephine - este barmanul de la barul din interiorul cazinoului. Ea apare și în update-ul următor, "The Diamond Casino Heist", lucrând în continuare la cazinou.
 • Debbie - este asistenta lui Agatha Baker. Ea apare și în update-ul următor, "The Diamond Casino Heist", lucrând în continuare la cazinou.

"The Diamond Casino Heist"[modificare | modificare sursă]

Sunt personaje introduse în update-ul "The Diamond Casino Heist", lansat pe 12 decembrie 2019 (și care are loc tot în 2019), în care jucătorul lucrează pentru ultima dată alături de Lester și de Triade pentru a jefui cazinoul "The Diamond Casino & Resort", ceea ce reprezintă cea mai mare provocare de până acum.

 • Georgina Cheng - este vice președinat Bunurilor Familiei Cheng, precum și fiica decedatului Wei Cheng, fostul lider al Triadelor din Los Santos, și sora mai mică a lui Tao Cheng. Ea îi recrutează pe Lester și o echipă de jucători să o ajute cu planificarea jafului cazinoului, care este acum deținut de rivalii lor, familia Duggan, iar în urma jafului reușit, începe o relație cu Lester.
 • Huang - este un membru al Triadelor din Los Santos care îi ajută pe Lester și pe jucător cu pregătirea jafului cazinoului.
 • Jimmy De Santa - este fiul lui Michael De Santa, un vechi prieten și complice de-al lui Lester și unul dintre protagoniștii din modul single-player al jocului. În update, Jimmy se angajează la sala de jocuri arcade deținută de jucător și de Lester, ce este folosită de fapt pentru a planifica jaful cazinoului. Jimmy nu are un rol prea important, fiind văzut doar curățând podelele sau jocurile arcade de prin sală, întrucât nu știe de adevăratele planuri ale jucătorului și ale lui Lester.
 • Wendy - este barmanul de la sala de jocuri arcade deținută de jucător și de Lester, ce este folosită de fapt pentru a planifica jaful cazinoului. Ca și Jimmy, ea nu pare să știe de adevăratele planuri ale jucătorului și ale lui Lester.
 • Christian Feltz - este un hacker care apare și în modul single-player al jocului. El poate fi recrutat pentru jaful cazinoului, făcând o treabă mediocră pentru un preț mediu.
 • Gustavo Mota - este un pușcaș care apare și în modul single-player al jocului. El poate fi recrutat pentru jaful cazinoului, făcând o treabă bună pentru un preț ridicat.
 • Karl Abolaji - este un pușcaș care apare și în modul single-player al jocului. El poate fi recrutat pentru jaful cazinoului, făcând o treabă nu prea bună pentru un preț destul de mic.
 • Karim Denz - este un șofer care apare și în modul single-player al jocului. El poate fi recrutat pentru jaful cazinoului, făcând o treabă mediocră pentru un preț mediu.
 • Patrick McReary - este un pușcaș care a apărut și în modul single-player al jocului, precum și ca un personaj principal în Grand Theft Auto IV și puțin în Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony. El poate fi recrutat pentru jaful cazinoului dacă jucătorul realizează un eveniment aleatoriu în care trebuie să-l ajute pe Patrick să scape de poliție, și face o treabă bună pentru un preț mediu.
 • Rickie Lukens - este un hacker care apare și în modul single-player al jocului. El poate fi recrutat pentru jaful cazinoului, făcând o treabă nu prea bună pentru un preț destul de mic.
 • Taliana Martinez - este un șofer care apare și în modul single-player al jocului. Ea poate fi recrutată pentru jaful cazinoului, făcând o treabă bună pentru un preț mediu.
 • Yung Ancestor - este un rapper cazat la cazinou care îl întâlnește pe jucător în timp ce acesta explorează cazinoul pentru a planifica jaful. După ce jucătorul pleacă, Yung îl contactează și se oferă să-l ajute să se infiltreze în cazinou la momentul jafului, dacă jucătorul alege abordarea "the Big Con".
 • Ucigașul din Los Santos - este un ucigaș în serie anonim din Los Santos. După ce jucătorul găsește cinci indicii cu privire la locația sa, investigând locurile în care acesta a comis cinci crime diferite, ucigașul îl contactează și îi cere să-l întâlnească în Blaine County, unde va încerca să-l omoare. După ce jucătorul îl omoară, va primi un revolver vechi numit "Navy Revolver" și, dacă omoară 50 de oameni cu arma respecitvă, o va debloca și în Red Dead Online, modul online al lui Red Dead Redemption 2.

Dezvoltare[modificare | modificare sursă]

Rockstar North a început să lucreze la ''Grand Theft Auto V''⁠(en) în 2009, la scurt timp după lansarea lui Grand Theft Auto IV.[16] Din echipa care a făcut jocul au făcut parte mai mult de 1000 de oameni, printre care se numără nucleul Rockstar North și alți membri ai companiei părinte Rockstar Games și ale studiourilor din Rockstar din întreaga lume.[17] Jocul rulează pe baza motorului Rockstar Advanced Game Engine (RAGE), care a fost îmbunătățit pentru a mări capacitatea de redare a adâncimii câmpului vizual⁠(en).[18] Programele Euphoria și Bullet au fost folosite pentru alte animații și sarcini de redare.[19] Devenind mai familiarizați cu arhitectura consolelor PlayStation 3 și Xbox 360, Rockstar a fost capabilă să se folosească și mai mult de capabilitățile grafice ale acestor console, față de jocurile precedente.[20] Estimările analiștilor cu privire la bugetul de dezvoltare și marketing al jocului au fost în jurul a 170 milioane £ (265 milioane $), făcându-l cel mai scump joc din toate timpurile la acea vreme.[21][c]

În prezent Grand Theft Auto 5 este disponibil pe PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One și pe PC (Windows).

O mare parte din designul open-world și redarea sa au făcut parte din prima etapă de dezvoltare a jocului.[23] Orașul din joc a fost modelat după California de Sud și Los Angeles.[24] Membrii cheie din echipa de producție a jocului au făcut mai multe călătorii prin regiune pentru a-și documenta eforturile cu material video și audio.[20] Echipa a folosit și mai multe proiecții ale Los Angelesului din Hărți Google pentru a crea rețeaua de drumuri a Los Santos.[25][26] Pentru a reproduce răspândirea demografică a Los Angeles, dezvoltatorii au studiat date din recensăminte și au urmărit documentare cu orașul.[18] Dezvoltatorii au considerat că reproducerea orașului a fost cel mai greu aspect din producerea jocului.[16]

Cerințe de sistem[modificare | modificare sursă]

Cerințe minime[modificare | modificare sursă]

Sistem de operare: Windows 10 64 de biți, Windows 8.1 64 de biți, Windows 8 64 de biți, Windows 7 64 de biți Service Pack 1, Windows Vista 64 de biți Service Pack 2* (*Se recomandă utilizarea unei plăci video NVIDIA dacă jocul este rulat pe Vista) Procesor: Intel Core 2 Quad CPU Q6600 de 2,40 GHz (4 CPU)/procesor AMD Phenom 9850 Quad-Core (4 CPU) de 2,5 GHz Memorie: 4 GB Placa video: NVIDIA 9800 GT 1 GB/AMD HD 4870 1 GB (DX 10, 10.1, 11) Placa de sunet: compatibilă 100% cu DirectX 10 Spațiu pe HDD: 65 GB

Cerințe recomandate[modificare | modificare sursă]

Sistem de operare: Windows 10 64 decembrie biți, Windows 8.1 64 de biți, Windows 8 64 de biți, Windows 7 64 de biți Service Pack 1 Procesor: Intel Core i5 3470 de 3,2 GHz (4 CPU)/AMD X8 FX-8350 de 4 GHz (8 CPU) Memorie: 100 GB Placa video: NVIDIA GTX 660 2 GB/AMD HD7870 4 GB Placa de sunet: compatibilă 100% cu DirectX 10 Spațiu pe HDD: 65 GB

Recepție[modificare | modificare sursă]

Lansarea inițială[modificare | modificare sursă]

Grand Theft Auto V a avut parte de „apreciere universală” din partea criticilor, potrivit agregatorului de recenzii Metacritic, bazat pe 50 de recenzii pentru versiunea PlayStation 3 și 58 recenzii pentru versiunea Xbox 360. Jocul are în prezent al cincilea cel mai mare scor pe Metacritic, la egalitate cu încă alte câteva. Recenzilor le-a plăcut formula cu personajele multiple, proiectarea jafurilor și prezentarea, dar unii nu au fost de acord cu privire la calitatea poveștii și a personajelor. Keza MacDonald de la IGN a numit Grand Theft Auto V „unul dintre cele mai bune jocuri video făcute vreodată”, și Play l-a considerat „definitoriu de generație” și „excepțional”. Edge a scris că este o „realizare remarcabilă” în designul și povestirea în lume deschisă [89], în timp ce Tom Hoggins de la The Daily Telegraph a declarat-o „un obiect colosal al ingineriei tehnice”. A devenit cel de-al doilea joc dezvoltat occidental care a primit un scor perfect din revista japoneză de jocuri video Famitsu. Jeff Bakalar de la CNET a considerat că jocul a încurajat jucătorii să se implice cu toate cele trei personaje. Edge a descoperit că jucătorii care comutau au ajutat la evitarea timpilor lungi de călătorie până la punctele de pornire ale misiunii. Datorită mecanicului de comutare, Matt Informer de la Game Informer a menționat că jucătorii sunt ținuți "în acțiunea" în timpul loviturilor. Tom Bramwell, de la Eurogamer, a scris că trecerea a adăugat un element tactic la fotografii, deoarece personajele instalate în avanposturile strategice ar provoca mai puține situații de „galerie de fotografiere” decât tranzacțiile anterioare. MacDonald de la IGN a simțit că funcția de comutare a oferit jucătorilor mai multe opțiuni în abordarea lor și a făcut ca misiunile să fie mai puțin previzibile.

Jeff Gerstmann de la Giant Bomb a considerat că misiunile nebunești sunt o abatere binevenită de la structura tipică a misiunii din serie. Bramwell de la Eurogamer le-a asemănat cu „piese de tip blockbuster”, și Carolyn Petit de la GameSpot a menționat filmul Heat din 1995 ca o influență stilistică asupra designului lor. Xav de Matos din Joystiq a simțit creativitatea și abordările metodice au fost încurajate. Chris Plante de la Polygon a asociat comutarea rapidă a personajelor în timpul misiunilor aprinse către „editare de film, cu jucătorul funcționând ca redactor, trecând rapid la cea mai interesantă perspectivă pentru orice moment”. Andy Kelly, computer și jocuri video, a considerat că proiectarea generală a misiunii este mult mai diversă decât și că nu avea nicio formă de escortă a predecesorilor săi.

Edge a lăudat fidelitatea grafică a jocului și absența ecranelor de încărcare. Jocul a completat distanțele de tragere, vremea și sistemele de iluminare. Bramwell de la Eurogamer a considerat sistemul de iluminat cel mai important avans al jocului. Mikel Reparaz, oficial al revistei Xbox Xbox (OXM), a considerat că jocul este „probabil cea mai mare realizare tehnică a Xbox 360” și a fost surprins că lumea deschisă ar putea fi redată pe consolă. Recenzorii au lăudat designul în lumea deschisă, unii complimentând în continuare jocul pentru eficientizarea geografiei Los Angeles într-un spațiu bine conceput al orașului. Brandon Jones de la GameTrailers a considerat emulația din Los Angeles autentică și lumea deschisă "plină de voce și personalitate". IGN și PlayStation Official Magazine (OPM) au făcut comparații favorabile între Los Santos și Liberty City din Grand Theft Auto IV. Reparez de la OXM a simțit că Los Santos depășește Liberty City care era „gri și grizonat”. Recenzorii au lăudat satira mondială a culturii americane contemporane - Joel Gregory al OPM a exprimat opinia că „comentariul social înfiorător este, desigur, prezent și corect”.

Jim Sterling de la Destructoid a numit designul sunetului "impecabil" și a lăudat performanțele actorilor, coloana sonoră originală și utilizarea licențiată a muzicii. IGN și Giant Bomb au lăudat selecția muzicală și au considerat că scorul original sporește tensiunea dramatică în timpul misiunilor. Petit GameSpot a scris că scorul "oferă misiunilor mai multă aromă cinematografică". Edge a spus că muzica licențiată a îmbunătățit „deja sensul de spațiu al orașului” și că scorul original a îmbunătățit atmosfera jocului. Aceștia au rezumat jocul drept „un compendiu din tot ce a aflat Rockstar despre puterea muzicii de joc în ultimul deceniu”.

Mulți recenzori au găsit vehiculele terestre mai sensibile și mai ușor de controlat decât în ​​jocurile anterioare. Game Informer's Bertz a explicat că "mașinile au un simț corespunzător al greutății, păstrând totodată agilitatea necesară pentru navigarea prin trafic la viteze mari". În plus față de manevrarea vehiculului, cei mai mulți recenzori au observat că mecanica de tragere a fost mai strânsă decât fusese în jocurile anterioare, dar Sterling-ul lui Destructoid a simțit că, în ciuda îmbunătățirilor, țintirea automată a fost „tulburătoare și de neîncredere" și mecanicile de acoperire „ încă învechite și lipsite de protecție". Unii recenzori au considerat că jocul a rezolvat o problemă persistentă prin adăugarea de checkpoint-uri la jumătatea misiunilor.

Povestea și personajele - în special Trevor - au lăsat recenzorii polarizați. Unii au considerat că narațiunea nu a fost la fel de bine scrisă ca jocurile anterioare Rockstar și au citat punctele forte ale lui Grand Theft Auto IV și Red Dead Redemption. Alții au crezut că personalitățile contrastante ale protagoniștilor au dat naștere accentuării narativei. Hollander Cooper de la GamesRadar a considerat că jocul a negat neconcordanțele din poveștile înregistrărilor anterioare, ai căror protagoniști singuri aveau o moralitate încurcată. Petit GameSpot l-a considerat pe Trevor, în special, ca o „ființă umană cu adevărat oribilă, terifiantă, psihotică - și un personaj grozav”. Bramwell al Eurogamerului l-a găsit pe Trevor „superficial și neconvingător” și a considerat că excentricitățile sale răneau narațiunea și i-au umbrit dezvoltarea personajelor lui Michael și Franklin. Joystiq de Matos a greșit lipsa de probabilitate a protagoniștilor pentru el și a găsit ambivalența dintre Michael și Trevor, un dispozitiv de complot obosit, deoarece conflictul lor a devenit un „ciclu aparent fără sfârșit”. Greg Tito al Escapistului a avut dificultăți în a se conecta cu emoțiile personajelor, deoarece au acționat din lăcomie fără niciun sentiment de moralitate și astfel le-a oferit jucătorilor puține motive pentru a le susține.

Relansare[modificare | modificare sursă]

Relansarea lui Grand Theft Auto V, în mod similar cu versiunea originală, a fost foarte apreciată de critici. Metacritic a calculat un scor mediu de 97 din 100 pe baza a 66 recenzii pentru versiunea PlayStation 4 și 14 recenzii pentru versiunea Xbox One, și 96 din 100 pe baza a 48 de recenzii pentru versiunea pentru PC. Andrew Reiner, informatorul jocului, a considerat adăugarea primei persoane „o altă descoperire semnificativă pentru serie” în condițiile trecerii lui Grand Theft Auto III la perspectiva third person și graficile 2D din Grand Theft Auto. Mark Walton de la GameSpot a constatat că jocul în prima persoană a sporit impactul violenței lui Grand Theft Auto V, ceea ce l-a făcut să reflecte asupra moralității și motivației personajelor mai mult decât înainte. VideoGamer.com a afirmat că jucătorii se simt ca locuitori ai lumii, mai degrabă decât „arme armate cu o cameră plutitoare”. Dan Stapleton de la IGN a găsit jocul mai imersiv în prima persoană, creând o „experiență surprinzător de diferită”. VideoGamer.com a lăudat „detaliile mai fine” în animațiile de la prima persoană, cum ar fi camera slabă când jucătorii iau colțurile cu motocicletele sau instrumentele de navigație din cockpits cu avion. Recenzorii au considerat că jocul a fost mai dificil la prima persoană, dar antrenorul jocului a preferat provocarea.

Walton-ul GameSpot a considerat că îmbunătățirile grafice au făcut ca lumea deschisă să fie „și mai spectaculoasă”, în special datorită îmbunătățirii antialiasice spațiale. În opinia în primul rând, el a spus că „la nivel de sol totul pare mai mare și mai impunător” din cauza graficii îmbunătățite. Stapleton de la IGN a favorizat grafica versiunii PlayStation 4 pe Xbox One, dar s-a gândit că ambele console au redat jocul bine și au menținut majoritatea ratelor de cadru consistente. El a lăudat rata crescută de cadre și opțiunile grafice oferite în versiunea pentru computer. VideoGamer.com a numit rata de cadru a versiunii consolei, atât de consistentă încât a fost „abia credibilă”, deși Walton de la GameSpot a menționat scăderi ale ratei cadrelor ocazionale. Peter Brown de la GameSpot a susținut că versiunea pentru PC a permis jucătorilor să „asiste la întreaga admirație a admirabilului lucru al Rockstar”, dar a menționat că „păstrează dovezi ale rădăcinilor sale de ultimă generație ... cu o geometrie simplă”. VideoGamer.com a lăudat accesibilitatea editorului Rockstar pe PC, dar a criticat unele dintre limitările sale, cum ar fi restricțiile de unghi ale camerei. Stapleton a apreciat controalele personalizabile ale versiunii PC, și GameSpot's Brown au considerat că trecerea constantă între mouse și tastatură și un gamepad era necesară pentru „cea mai bună experiență”. Chris Thursten de la PC Gamer a numit jocul „cel mai frumos, expansiv și generos” al seriei.

Pe multiplayer-ul jocului, Stapleton a raportat numărul scăzut al jucătorilor în meciuri, timpii de așteptare îndelungate în lobby-uri, deconectare de server și blocări ocazionale. "Din cauza asta", a scris el, "nu pot recomanda cu tărie ... experiența multiplayer doar". VideoGamer.com a găsit progresia personajelor online simplificată prin comparație cu versiunea originală. Potrivit acestora, „dorința de a face doar PvP până când misiunile cooperative devin o regularitate” s-a pierdut, iar noii veniți ar putea găsi multiplayer-ul plăcut și echilibrat. Cu toate acestea, ei au scris despre deconectarea frecventă a serverului, în special în timpul ecranelor de încărcare. Walton de la GameSpot a considerat că Grand Theft Auto Online „suferă în continuare de o lipsă de direcție” pentru jocul său deschis și frenetic, dar este totuși distractiv. Game Informer Reiner a raportat „un minim de întârziere sau probleme în cadrul luptelor și curselor extinse”.

Premii[modificare | modificare sursă]

Grand Theft Auto V a primit multiple nominalizări și premii din partea publicațiilor de jocuri. Înainte de lansare, a câștigat cel mai anticipat joc la premiile Spike Video Game 2012. Jocul a fost cel mai bine cotat pentru agregatori Metacritic și GameRankings pentru anul 2013. Jocul a apărut pe mai multe liste de final ale anului cu cele mai bune jocuri din 2013, primind câștiguri de la jurnalistul independent Tom Chick, CNET, Edge, a 31-a Golden Joystick Awards, Al cincilea an premii anuale Inside Gaming, premiile Spike VGX 2013, Slant Magazine și Time. A fost desemnat cel mai bun joc Xbox de către Canada.com, GameSpot și IGN și cel mai bun joc multiplicat de către Destructoid. Rockstar Games și Rockstar North au câștigat cel mai bun studio și cel mai bun dezvoltator de la Edge și premiul BFTA Academy Fellowship la cea de-a 10-a ediție a British Academy Video Awards.

Diverse elemente în joc au fost recunoscute cu premii. Două personaje, Trevor Philips și Lamar Davis, au primit numeroase nominalizări pentru cel mai bun personaj, iar Lamar a câștigat premiul de la Giant Bomb. Muzica a primit premii de la Spike VGX, Hardcore Gamer și The Daily Telegraph. Grand Theft Auto Online a câștigat cel mai bun multiplayer de la GameTrailers și BAFTA și cel mai bun multiplayer Xbox 360 de la IGN. Online a fost, de asemenea, nominalizat pentru cea mai mare dezamăgire de Game Revolution și Hardcore Gamer. Grand Theft Auto V a câștigat cea mai bună realizare tehnică în cadrul premiilor Telegraph Video Game Awards și cea mai bună tehnologie la a 14-a ediție anuală a Game Developers Choice Awards. Designul grafic și artistic a primit premii de la IGN, The Daily Telegraph și BAFTA și o nominalizare la Game Developers Choice Awards.

Jocul a primit numeroase alte premii. Acesta a primit titlul de Cel mai imersiv joc la premiile Inside Gaming. Publicul general a votat pentru ca jocul să câștige premiul User Choice Award la PlayStation Awards 2013 și premiul Community Choice de la Destructoid. Jocul a primit premiul Platinum la PlayStation Awards și a fost desemnat cel mai bun joc britanic de la BAFTA. La IGN's Best of 2013 Awards, acesta a obținut multiple victorii, inclusiv cele mai bune grafice Xbox 360, cel mai bun sunet Xbox 360 și cel mai bun joc de acțiune pe Xbox 360, PlayStation 3 și în general.

Vânzări[modificare | modificare sursă]

În primele 24 de ore de la lansare, Grand Theft Auto V a generat mai mult de 800 milioane USD în venituri la nivel mondial, echivalent cu aproximativ 11,21 milioane de exemplare vândute pentru Take-Two Interactive. Numerele au dublat aproape așteptările analiștilor pentru acest titlu. La trei zile de la lansare, jocul a depășit un miliard de dolari în vânzări, ceea ce îl face cel mai rapid produs de divertisment din istorie. La șase săptămâni de la lansare, Rockstar a expediat aproape 29 de milioane de copii ale jocului, depășind recordul stabilit anterior dee Grand Theft Auto IV. Pe 7 octombrie 2013, jocul a devenit cea mai vândută versiune digitală pe PlayStation Store pentru PlayStation 3, rupând recordul anterior stabilit de The Last of Us, deși cifrele de vânzări numerice nu au fost dezvăluite. Acesta a spart șapte recorduri mondiale Guinness la 8 octombrie: jocuri video cele mai vândute în 24 de ore, jocuri video cele mai vândute în acțiuni și aventuri în 24 de ore, jocuri video cu cea mai mare sumă în 24 de ore, cea mai rapidă proprietate de divertisment până la 1 miliard de dolari brut, cel mai rapid jocuri video până la un miliard de dolari brut, cel mai mare venit generat de un produs de divertisment în 24 de ore și cel mai vizionat trailer pentru un joc video de acțiune și aventură. O versiune digitală a fost lansată pe 18 octombrie pentru Xbox 360, care a continuat să devină cea mai mare sumă de lansare pentru o zi și o săptămână-una pe Xbox Live. Până în mai 2014, jocul a generat venituri de aproape 1,98 miliarde USD. În august 2014, jocul a vândut peste 34 de milioane de unități retailerilor pentru PlayStation 3 și Xbox 360. Până în decembrie 2014, jocul expediase 45 de milioane de copii, inclusiv 10 milioane de exemplare ale versiunii relansate. Până în aprilie 2018, jocul a generat aproximativ 6 miliarde de dolari, ceea ce îl face unul dintre cele mai profitabile produse de divertisment din toate timpurile. Începând cu mai 2019, jocul a expediat peste 110 milioane de exemplare în toată lumea pe toate platformele.

În Regatul Unit, jocul a devenit cel mai rapid vânzări din toate timpurile, vânzând peste 2,25 milioane de exemplare în cinci zile. Aceasta a doborat recordul stabilit de Call of Duty: Black Ops la două milioane de exemplare în aceeași perioadă. Acesta a înregistrat prima zi, vânzând 1,57 milioane de exemplare și generând 65 de milioane de lire sterline. În două săptămâni, jocul a vândut peste 2,6 milioane de exemplare și a generat 90 de milioane de lire sterline, ceea ce a reprezentat 52% din jocurile vândute în septembrie 2013. După trei săptămâni de vânzare, aceasta a bătut vânzările de viață de viață ale Grand Theft Auto IV în Regatul Unit. În cea de-a patra săptămână, a devenit cel mai vândut titlu pentru a sparge bariera de trei milioane în Marea Britanie, depășind astfel vânzările pe viață ale lui Black Ops II. În noiembrie 2014, jocul a devenit cel mai vândut joc din toate timpurile din Marea Britanie, depășind Black Ops. Jocul a avut un succes similar în America de Nord: a fost cel mai vândut joc din septembrie, reprezentând peste 50% din vânzările de software și a crescut vânzările de software cu 52% în comparație cu septembrie 2012.

Controverse[modificare | modificare sursă]

Jocul a generat mai multe controverse legate de violența sa și reprezentarea femeilor. O misiune în care jucătorul trebuie să folosească mai multe instrumente de tortură a lăsat comentatorii polarizați, care au observat comentariile sale politice, dar au considerat că secvența de tortură este de prost gust. Misiunea a primit, de asemenea, critici din partea politicienilor și a grupurilor de caritate anti-tortură. Jocul a devenit supus unei dezbateri online răspândite cu privire la portretizarea femeilor, în special ca urmare a reacției împotriva jurnalistei de la GameSpot, Carolyn Petit, când a susținut că jocul a fost misogin în revizuirea ei. După ce pagina web de recenzie a lui Petit a primit peste 20.000 de comentarii, în mare parte negative, mulți jurnaliști au apărat dreptul ei la o opinie și au regretat apărarea comunității de jocuri față de critici. Personalitatea TV Karen Gravano și actrița Lindsay Lohan au intentat acțiuni împotriva Rockstar în acuzația că personajele din joc se bazau pe asemănările lor. Ulterior, procesele lor au fost respinse. Magazinul australian Target a scos jocul din cele 300 de magazine în urma unei petiții Change.org împotriva reprezentărilor de violență față de femei în joc.

Grand Theft Auto Online[modificare | modificare sursă]

Dezvoltat în tandem cu modul single-player, modul multiplayer online Grand Theft Auto Online a fost conceput ca o experiență separată pentru a fi jucat într-o lume în continuă evoluție. Până la 30 de jucători se plimbă liber în lumea jocului și intră în lobby-uri pentru a finaliza mai multe joburi (misiuni competitive sau cooperative bazate pe povești). Setul de instrumente Content Creator permite jucătorilor să-și creeze propriii parametri pentru joburi personalizate, cum ar fi pistele de curse și punctele de declanșare a armelor de moarte. Jucătorii se pot forma împreună în echipe de jucători organizați numiți echipaje pentru a finaliza lucrările împreună. Rockstar Games Social Club extinde echipajele formate în modul multiplayer al lui Max Payne 3 la cele ale Grand Theft Auto Online. Jucătorii își pot crea propriile echipaje și se pot alătura până la cinci în total. Echipajele câștigă meciuri multiplayer pentru a câștiga puncte de experiență și urca clasamentele online.

Grand Theft Auto Online a fost lansat la 1 octombrie 2013, la două săptămâni de la lansarea Grand Theft Auto V. Mulți jucători au raportat dificultăți de conectare și înghețarea jocului în timpul ecranelor de încărcare. Rockstar a lansat un petic tehnic pe 5 octombrie, în efortul de a rezolva problemele, însă problemele au persistat în a doua săptămână următoare lansării, deoarece unii jucători au raportat progresul personajului că au dispărut. Un alt patch tehnic a fost lansat la 10 octombrie pentru a combate problemele, iar Rockstar a oferit un stimulent de 500.000 USD GTA (moneda în joc) în conturile tuturor jucătorilor conectați la Online de la lansare, ca recompensă. Din cauza problemelor tehnice răspândite prezente la lansare, mulți recenzori și-au exprimat experiența Grand Theft Auto Online, dar, în general, au recunoscut ca atuuri explorarea deschisă și conținutul dinamic.

Conținutul post-release este adăugat continuu la Grand Theft Auto Online prin actualizări gratuite ale titlului. Unele actualizări adaugă noi moduri și funcții de joc, iar altele prezintă conținut de joc tematic, precum actualizarea specială pentru Independența, care a adăugat conținut cu tematică patriotică la 1 iulie 2014. Actualizarea pe scară largă așteptată online lansată la 10 martie 2015 și a suferit unele tehnici inițiale. dificultăți datorate încărcării crescute a utilizatorului. La scurt timp după lansarea PC-ului jocului, unii jucători au raportat că au fost interziși de la Grand Theft Auto Online pentru utilizarea câmpului vizual și a modurilor cosmetice în single player. Rockstar a declarat în blogul lor oficial că nimeni nu i s-a interzis să utilizeze mod-uri cu un singur jucător, dar că actualizările recente ale versiunii PC au avut „efectul neintenționat” de a face astfel de moduri să fie redate. Aceștia au declarat că mod-urile nu sunt autorizate și pot provoca probleme tehnice neprevăzute și instabilități.

Moștenire[modificare | modificare sursă]

Criticii au fost de acord că Grand Theft Auto V s-a numărat printre cele mai bune jocuri de consolă din cea de-a șaptea generație și un mare titlu de închidere înainte de apariția celei de-a opta generații. Plante de la Polygon a observat că jocul va „face legătura între prezentul și viitorul jocurilor” și l-a declarat „închiderea acestei generații și valoarea de referință pentru următoarea”. Simon Miller de la VideoGamer.com l-a considerat „swansong-ul final pentru acest ciclu de consolă”, care ar „arunca o umbră lungă pe următorul”. La trei zile de la lansare, jocul s-a clasat pe locul doi pe lista „Top 25 Xbox 360 Games” a IGN. Editorul Ryan McCaffrey a considerat că scara și detaliile deschise ale lumii au reușit majoritatea altor jocuri Xbox 360. El a numit jocul „un triumf atât pentru jucători, cât și pentru mediul însuși, și merită succesul său scăpat”. În noiembrie 2013, Hardcore Gamer a plasat jocul pe locul trei pe lista „Top 100 de jocuri din generație”. Aceștia au menționat mecanica îmbunătățită de fotografiere și conducere față de predecesorii săi și au considerat proiectul de protagoniști multipli „o schimbare binevenită a ritmului” care ar putea deveni un reper de joc din generația a opta. În decembrie, The Daily Telegraph a listat jocul printre „cele mai bune 50 de jocuri ale generației de console”. Aceștia au numit-o „behemoth cultural” care „va fi moștenirea durabilă a Rockstar”.

În ianuarie 2014, calculatoarele și jocurile video s-au clasat pe locul patru pe lista „Jocurile generației 20–1”. Editorul Rob Crossley a spus că, pentru prima dată, Rockstar a creat o lume deschisă „extrem de frumoasă”. El a descoperit că jocul s-a eliminat cu proiectarea repetitivă a misiunii Grand Theft Auto IV și s-a concentrat în schimb pe un joc distractiv. În mai, IGN a clasat-o pe locul opt pe lista lor „Top 100 Jocuri ale unei generații” și a numit-o „pod imens, răvășitor și ambițioasă pentru a genera [a opta] generație de jocuri de consolă”. Luna următoare, s-a plasat pe locul trei pe lista „Top 100 Jocuri ale unei generații” de la IGN, votată de cititorii site-ului. În luna august, Game Informer a clasat-o pe locul trei pe lista "Top 10 Games Action The Generation". Aceștia au comparat calitatea jocului cu cea a predecesorului său, dar au crezut că setarea lui de personaj, ansamblul misiunilor și multiplayer a înlocuit plasarea Grand Theft Auto IV pe listă. Au scris despre drama absurdă a poveștii și despre vastitatea lumii deschise și nu au „regretat nici o secundă” petrecută în joc. În noiembrie, Edge a numit-o cel de-al cincilea joc din generația sa și a comentat că „niciun alt studio de jocuri nu este chiar îndrăznit să încerce un joc mondial deschis în tradiția sa, deoarece pur și simplu nu există posibilitatea de a se măsura la standardele sale”. În 2015, publicația a calificat cel de-al doilea cel mai mare joc video din toate timpurile. Jocul s-a clasat pe cele mai bune liste de jocuri determinate de public; a fost al optulea pe lista „Cele mai mari 100 de jocuri video din toate timpurile” din Empire și a cincea pe lista „Top 100 Jocuri” a lui Good Game, votată de publicul respectiv al revistei și programului. A fost cel mai tweetat joc din 2015, în ciuda lansării cu un an mai devreme.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ În Grand Theft Auto V, FIB și IAA sunt parodii ale organizațiilor guvernamentale din viața reală Federal Bureau of Investigation (FBI), respectiv Central Intelligence Agency (CIA).[12]
 2. ^ În update-ul "The Diamond Casino & Resort" pentru Grand Theft Auto Online, lansat în iulie 2019, este confirmat că finalul 3 al jocului este cel adevărat.
 3. ^ Media analyst Arvind Bhatia estimated that the development budget exceeded US $137 million.[22] Reporterul Marty McLaughlin de la The Scotsman a estimat că bugetul combinat pentru dezvoltare și marketing depășește 170 de milioane de £ (265 de milioane de $).[21]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Steam 
 2. ^ PlayStation Store 
 3. ^ Microsoft Store 
 4. ^ Humble Store 
 5. ^ https://support.rockstargames.com/hc/en-us/articles/360000767647-GTAV-Title-Update-1-43-Notes-PS4-Xbox-One-PC-  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 6. ^ a b Grand Theft Auto VIII Is Coming 9.17.2013 (www.rockstargames.com)
 7. ^ http://www.imdb.com/title/tt2103188/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 8. ^ http://store.steampowered.com/app/271590/Grand_Theft_Auto_V/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 9. ^ a b Grand Theft Auto V, Entertainment Software Rating Board 
 10. ^ GRAND THEFT AUTO V Official Announcement (www.rockstargames.com)
 11. ^ Multiplayer Crews Revealed on IGN - Play from Max Payne 3 to Grand Theft Auto V (www.rockstargames.com)
 12. ^ Chick, Tom (). „Is Grand Theft Auto V the most relevant story about torture since Zero Dark Thirty?”. Quarter to Three. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 13. ^ Rockstar North (). „Grand Theft Auto V” (v1.0). Rockstar Games. Nivel/zonă: Something Sensible.  Mai multe valori specificate pentru |editură= și |publisher= (ajutor)
 14. ^ Rockstar North (). „Grand Theft Auto V” (v1.0). Rockstar Games. Nivel/zonă: The Time's Come.  Mai multe valori specificate pentru |editură= și |publisher= (ajutor)
 15. ^ Rockstar North (). „Grand Theft Auto V” (v1.0). Rockstar Games. Nivel/zonă: The Third Way.  Mai multe valori specificate pentru |editură= și |publisher= (ajutor)
 16. ^ a b Hill, Matt (). „Grand Theft Auto V: meet Dan Houser, architect of a gaming phenomenon”. The Guardian. Guardian Media Group. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 17. ^ French, Michael (). „Inside Rockstar North – Part 2: The Studio”. Develop. Intent Media. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 18. ^ a b Bertz 2012, p. 93.
 19. ^ Morgan, Thomas (). „Face-Off: Grand Theft Auto 5”. Eurogamer. Gamer Network. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 20. ^ a b Bernstein, Joseph (). "Way Beyond Anything We've Done Before": Building The World Of "Grand Theft Auto V". BuzzFeed. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 21. ^ a b Villapaz, Luke (). 'GTA 5' Costs $265 Million To Develop And Market, Making It The Most Expensive Video Game Ever Produced: Report”. International Business Times. IBT Media. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 22. ^ Sinclair, Brendan (). „GTA V dev costs over $137 million, says analyst”. GamesIndustry.biz. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 23. ^ „Rockstar North's Aaron Garbut on the making of Grand Theft Auto V – our game of 2013”. Edge. Future plc. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 24. ^ Schreier, Jason (). „Grand Theft Auto V Rolls Back to San Andreas”. Wired. Condé Nast. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 25. ^ Bertz 2012, p. 91.
 26. ^ French, Michael (). „Inside Rockstar North – Part 4: The Art”. Develop. Intent Media. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]