Grand Theft Auto V

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Grand Theft Auto V
Grand-Theft-Auto-V coperta.jpeg
Dezvoltator(i)Rockstar North[*]
Rockstar Games
Rockstar San Diego[*]
Rockstar Leeds
Rockstar Toronto[*]
Rockstar New England[*]
Rockstar London[*]
Rockstar Lincoln[*]
NaturalMotion[*]
Rockstar India[*]  Modificați la Wikidata
Editor(i)Rockstar Games
Take-Two Interactive[*]
SoftClub[*]  Modificați la Wikidata
Distribuitor(i)Take-Two Interactive[*]  Modificați la Wikidata
Producător(i)Leslie Benzies[*]
Sam Houser[*]  Modificați la Wikidata
Compozitor(i)The Alchemist[*]
Oh No[*]
Tangerine Dream  Modificați la Wikidata
SerieGrand Theft Auto  Modificați la Wikidata
Motor graficRockstar Advanced Game Engine[*]  Modificați la Wikidata
Ultima versiune1.46[1]  Modificați la Wikidata
PlatformăXbox 360
PlayStation 3
Xbox One
PlayStation 4
Microsoft Windows  Modificați la Wikidata
Dată lansareXbox 360, PlayStation 3
17 septembrie 2013[2]
Xbox One, PlayStation 4
18 noiembrie 2014
PC
14 aprilie 2015
GenuriJoc de acțiune-aventură[3][4]
Open-world
Shooter first-person  Modificați la Wikidata
ModuriSingleplayer
Multiplayer
player versus player[*]
joc cooperativ[*]  Modificați la Wikidata
MediaBlu-ray
DVD
Steam
Rockstar Games Social Club[*]
Humble Store[*]
PlayStation Store
Microsoft Store[*]  Modificați la Wikidata
ControlTastatură
Mouse
Gamepad  Modificați la Wikidata
Prezență online
Site web
Ratinguri
PEGIPEGI 18[*]  Modificați la Wikidata
USKUSK 18[*]  Modificați la Wikidata
CEROZ (minim 18 ani)[*]  Modificați la Wikidata
ESRBMature 17+[*][5]  Modificați la Wikidata

Grand Theft Auto V (GTA V) este un joc video de tipul open world action-adventure realizat de Rockstar North și publicat de Rockstar Games pe consolele Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4 si PC, a cărui lansare a avut loc pe 17 septembrie 2013 pentru consolele Xbox 360 si Playstation 3, iar pe 18 noiembrie Xbox One si PlayStation 4 [2]. Jocul, cel de-al 5-lea din seria Grand Theft Auto, este cel ce începe a cincea eră a jocului (fapt indicat prin cifra din titlu). Acțiunea se desfășoară în orașul fictiv Los Santos (parodie a orașului Los Angeles) și în zonele înconjurătoare specifice sudului statului San Andreas (parodie a statului California).[6] O altă versiune a orașului Los Santos din statul San Andreas a fost realizată în precursorul din 2004, Grand Theft Auto: San Andreas (joc din a treia eră).

Gameplay[modificare | modificare sursă]

Gameplay-ul din GTA V se bazează pe cel din toate precedentele jocuri de la Grand Theft Auto III încoace: jucătorul își asumă rolul unui personaj văzut din perspectiva third-person sau first-person (doar pe noua generatie) cu care este liber să exploreze lumea pusă la dispoziție fie pe jos, fie controlând un vehicul (terestru, naval sau aerian). Acesta poate să progreseze urmând povestea jocului prin îndeplinirea unor misiuni în care se ajută de arsenalul său de arme.

Numărul din Decembrie 2012 al revistei Game Informer ilustrează cei 3 protagoniști: Trevor, Franklin și Michael (de la stânga la dreapta).

Single player[modificare | modificare sursă]

Schimbarea majoră față de precedentele jocuri ale seriei este în porțiunea single player a Grand Theft Auto V unde jucătorul își asumă rolul a trei protagoniști: Michael, Trevor și Franklin - infractori a căror povești coincid în cadrul misiunilor pe care le fac împreună. În timpul unei misiuni jucătorul poate prelua controlul unui alt protagonist când aceștia lucrează împreună pentru îndeplinirea unui obiectiv. De exemplu, într-o misiune, Michael coboară în rapel pe marginea unui zgârie-nor, Franklin îl veghează cu o pușcă cu lunetă, iar Trevor este pilotul elicopterului cu care vor evada.[7]

Modificarea aspectului protagoniștilor se rezumă la haine, în ceea ce privește abilitățile fizice acestea sunt prestabilite pentru fiecare dintre ei și nu vor putea fi modificate precum în GTA San Andreas. Cu toate că mecanica "romantică" din GTA IV este eliminată, în afara misiunilor, din perspectiva unuia dintre cei trei se poate interacționa cu prietenii sau cunoștințele respectivului. Pentru a contacta persoane sau a folosi servicii precum internetul (cu paginile web fictive din universul jocului) se va putea folosi telefonul similar celui din GTA IV.[7]

Multiplayer[modificare | modificare sursă]

Grand Theft Auto V are precum Max Payne 3, un sistem de clanuri numit "Crews".[8] Acesta permite jucătorilor să își formeze clanuri private cu prietenii sau să se alăture unor clanuri publice. Un jucător poate fi membru a maxim cinci clanuri. Îndeplinirea sarcinilor unui clan va răsplăti jucătorul cu puncte de experiență numite RP (Reputation Points). În modul Multiplayer se pot conecta simultan până la 16 jucători din toată lumea (În special pe sesiunile publice) , dar există și sesiuni private pe care te poți juca cu prietenii. De asemenea varianta Next-Gen pentru PC suportă o limită de 30 de jucători.

Povestea[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

La nouă ani de la un jaf eșuat din Ludendorff, North Yankton, fostul spărgător de bănci Michael Townley trăiește sub protecția martorilor cu familia sa în Los Santos, San Andreas, sub numele Michael De Santa. Când Michael o găsește pe soția sa Amanda în pat cu antrenorul ei de tenis, îl urmărește până la vila acestuia pe care o distruge. Proprietarul acelei vile fiind defapt prietena unui „lord” al drogurilor mexican, Martin Madrazo. Madrazo îi cere să plătească daunele, astfel că Michael și complicele său Franklin Clinton jefuiesc un magazin de bijuterii pentru a putea plăti datoria. Singurul partener care a mai trăit după jaful din Ludendorff, Trevor Philips, află de jaful de la magazinul de bijuterii la o emisiune TV și își dă seama că este mâna lui Michael. Cei doi se reunesc după ce Trevor îl caută pe Michael prin Los Santos.

Viețile personale ale protagoniștilor încep să scape de sub control. Soția și copiii lui Michael decid să îl părăsească, iar încercările de a-și demonstra că nu-și irosește viața îl aduc în conflict cu Devin Weston, un investitor american miliardar care jură că-și va lua revanșa. Franklin își salvează prietenul Lamar Davis de gangsterul Harold „Stretch” Joseph, care a încercat de mai multe ori să-l omoare pe Lamar pentru a crește în ochii fraților săi. Eforturile nesăbuite ale lui Trevor de a-și consolida controlul asupra mai multor domenii ale pieței negre din Comitatul Blaine îl aduc în conflict cu gașca de motocicliști „The Lost”, mai multe găști de latino-americani, dealeri de droguri, mercenari sponsorizați de guvern și conducătorul „Triadei” Wei Cheng.

Agenții Biroului de Investigații Federale (FIB) Dave Norton și Steve Haines îl contactează pe Michael și îi cer să desfășoare mai multe operațiuni cu Franklin și Trevor pentru a submina agenția rivală IAA (Agenția de Afaceri Internaționale).[a] Sub conducerea lui Haines, ei atacă un convoi armat care transporta fonduri destinate IAA-ului și asaltează o bancă pentru a intra în posesia statelor de plată ale tuturor polițiștilor corupți și ale persoanelor publice din Los Santos. Din dorința de a deține și mai mult control, Haines îi obligă pe Franklin și Michael să se inflitreze în sediul FBI și să șteargă din servere toate dovezile care ar putea fi folosite împotriva sa. Michael se folosește de această oportunitate pentru a șterge toate datele legate de activitățile sale infracționale, pentru ca Haines să nu-l mai aibă la mână. Michael, Trevor și Franklin pun la cale cel mai mare jaf: prădarea clădirii Union Depository pentru a jefui lingourile de aur.

După ce se întoarce în Los Santos, Michael se împacă cu familia și încep să locuiască din nou împreună. Între timp Trevor află că un fost complice la jaful din Ludendorff nu se afla la închisoare, ci a fost ucis în timpul jafului și îngropat în mormântul destinat lui Michael. Trevor se simte trădat și astfel apar neînțelegerile din grup care pun în pericol jaful de la Union Depository. Când Michael și Norton, ambii trădați de Haines, sunt prinși într-o înfruntare mexicană între FIB, IAA și firma privată de securitate Merryweather, Trevor îi ajută să scape, menționând că este singurul îndreptățit să-l ucidă pe Michael. Deși nu îl iartă, Trevor încă dorește să participe în jaful de la Union Depository, menționând faptul că fiecare o va lua pe alt drum.

Jaful de la Union Depository are succes, dar Franklin este abordat de două grupuri care îi cer să-l omoare pe Trevor sau pe Michael. Haines și Norton îl consideră pe Trevor un pericol, iar Weston dorește să se răzbune pe Michael pentru trădare. Franklin mai are o alegere; cea în care se alătură lui Michael și Trevor și încearcă să înfrunte împreună inamicii. Dacă Franklin alege să-l omoare pe Michael sau pe Trevor, acesta încetează să îl contacteze pe supraviețuitor și se întoarce la vechea sa viață.[10][11] Dacă alege să rămână de partea prietenilor, trioul încearcă să reziste unei confruntări cu FIB și Merryweather, iar apoi îi omoară pe Weston, Stretch, Cheng și Haines. Cu toți inamicii înfrânți, cei trei nu mai lucrează împreună, dar rămân prieteni buni.[12]În varianta DeadWish Devin Weston este omorât de către cei 3 protagoniști.

Producere[modificare | modificare sursă]

Dezvoltare[modificare | modificare sursă]

Rockstar North a început să lucreze la ''Grand Theft Auto V''⁠(en) în 2009, după lansarea lui Grand Theft Auto IV.[13] Din echipa care a făcut jocul au făcut parte mai mult de 1000 de oameni, printre care se numără nucleul Rockstar North și alți membri ai companiei părinte Rockstar Games și ale studiourilor din Rockstar din întreaga lume.[14] Jocul rulează pe baza motorului Rockstar Advanced Game Engine (RAGE), care a fost îmbunătățit pentru a mări capacitatea de redare a adâncimii câmpului vizual⁠(en).[15] Programele Euphoria și Bullet au fost folosite pentru alte animații și sarcini de redare.[16] Devenind mai familiarizați cu arhitectura consolelor PlayStation 3 și Xbox 360, Rockstar a fost capabilă să se folosească și mai mult de capabilitățile grafice ale acestor console, față de jocurile precedente.[17] Estimările analiștilor cu privire la bugetul de dezvoltare și marketing al jocului au fost în jurul a 170 milioane £ (265 milioane $), făcându-l cel mai scump joc din toate timpurile la acea vreme.[18][b]

În prezent Grand Theft Auto 5 este disponibil pe PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One și pe PC (Windows).

O mare parte din designul open-world și redarea sa au făcut parte din prima etapă de dezvoltare a jocului.[20] Orașul din joc a fost modelat după California de Sud și Los Angeles.[21] Membrii cheie din echipa de producție a jocului au făcut mai multe călătorii prin regiune pentru a-și documenta eforturile cu material video și audio.[17] Echipa a folosit și mai multe proiecții ale Los Angelesului din Hărți Google pentru a crea rețeaua de drumuri a Los Santos.[22][23] Pentru a reproduce răspândirea demografică a Los Angeles, dezvoltatorii au studiat date din recensăminte și au urmărit documentare cu orașul.[15] Dezvoltatorii au considerat că reproducerea orașului a fost cel mai greu aspect din producerea jocului.[13]

Cerinte de sistem[modificare | modificare sursă]

Cerințe minime[modificare | modificare sursă]

Sistem de operare: Windows 10 64 de biți, Windows 8.1 64 de biți, Windows 8 64 de biți, Windows 7 64 de biți Service Pack 1, Windows Vista 64 de biți Service Pack 2* (*Se recomandă utilizarea unei plăci video NVIDIA dacă jocul este rulat pe Vista) Procesor: Intel Core 2 Quad CPU Q6600 de 2,40 GHz (4 CPU)/procesor AMD Phenom 9850 Quad-Core (4 CPU) de 2,5 GHz Memorie: 4 GB Placa video: NVIDIA 9800 GT 1 GB/AMD HD 4870 1 GB (DX 10, 10.1, 11) Placa de sunet: compatibilă 100% cu DirectX 10 Spațiu pe HDD: 65 GB

Cerințe recomandate[modificare | modificare sursă]

Sistem de operare: Windows 10 64 de biți, Windows 8.1 64 de biți, Windows 8 64 de biți, Windows 7 64 de biți Service Pack 1 Procesor: Intel Core i5 3470 de 3,2 GHz (4 CPU)/AMD X8 FX-8350 de 4 GHz (8 CPU) Memorie: 100 GB Placa video: NVIDIA GTX 660 2 GB/AMD HD7870 4 GB Placa de sunet: compatibilă 100% cu DirectX 10 Spațiu pe HDD: 65 GB

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ În Grand Theft Auto V, FIB și IAA sunt parodii ale oFederal Bureau of Investigation (FBI), respectiv Central Intelligence Agency (CIA).[9]
 2. ^ Media analyst Arvind Bhatia estimated that the development budget exceeded US $137 million.[19] Reporterul Marty McLaughlin de la The Scotsman a estimat că bugetul combinat pentru dezvoltare și marketing depășește 170 de milioane de £ (265 de milioane de $).[18]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ https://support.rockstargames.com/hc/en-us/articles/360000767647-GTAV-Title-Update-1-43-Notes-PS4-Xbox-One-PC-  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 2. ^ a b Grand Theft Auto VIII Is Coming 9.17.2013 (www.rockstargames.com)
 3. ^ http://www.imdb.com/title/tt2103188/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 4. ^ http://store.steampowered.com/app/271590/Grand_Theft_Auto_V/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 5. ^ Grand Theft Auto V (în engleză), Entertainment Software Rating Board, accesat în  
 6. ^ GRAND THEFT AUTO V Official Announcement (www.rockstargames.com)
 7. ^ a b GTAV Game Informer issue detailed (www.rockstarnexus.com)
 8. ^ Multiplayer Crews Revealed on IGN - Play from Max Payne 3 to Grand Theft Auto V (www.rockstargames.com)
 9. ^ Chick, Tom (). „Is Grand Theft Auto V the most relevant story about torture since Zero Dark Thirty?”. Quarter to Three. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 10. ^ Rockstar North (). „Grand Theft Auto V” (v1.0). Rockstar Games. Nivel/zonă: Something Sensible.  Mai multe valori specificate pentru |editură= și |publisher= (ajutor)
 11. ^ Rockstar North (). „Grand Theft Auto V” (v1.0). Rockstar Games. Nivel/zonă: The Time's Come.  Mai multe valori specificate pentru |editură= și |publisher= (ajutor)
 12. ^ Rockstar North (). „Grand Theft Auto V” (v1.0). Rockstar Games. Nivel/zonă: The Third Way.  Mai multe valori specificate pentru |editură= și |publisher= (ajutor)
 13. ^ a b Hill, Matt (). „Grand Theft Auto V: meet Dan Houser, architect of a gaming phenomenon”. The Guardian. Guardian Media Group. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 14. ^ French, Michael (). „Inside Rockstar North – Part 2: The Studio”. Develop. Intent Media. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 15. ^ a b Bertz 2012, p. 93.
 16. ^ Morgan, Thomas (). „Face-Off: Grand Theft Auto 5”. Eurogamer. Gamer Network. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 17. ^ a b Bernstein, Joseph (). "Way Beyond Anything We've Done Before": Building The World Of "Grand Theft Auto V". BuzzFeed. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 18. ^ a b Villapaz, Luke (). 'GTA 5' Costs $265 Million To Develop And Market, Making It The Most Expensive Video Game Ever Produced: Report”. International Business Times. IBT Media. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 19. ^ Sinclair, Brendan (). „GTA V dev costs over $137 million, says analyst”. GamesIndustry.biz. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 20. ^ „Rockstar North's Aaron Garbut on the making of Grand Theft Auto V – our game of 2013”. Edge. Future plc. . Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 21. ^ Schreier, Jason (). „Grand Theft Auto V Rolls Back to San Andreas”. Wired. Condé Nast. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
 22. ^ Bertz 2012, p. 91.
 23. ^ French, Michael (). „Inside Rockstar North – Part 4: The Art”. Develop. Intent Media. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]