Alianța Civică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Alianța Civică
Ac logo.gif
Înființare 1990
Tip organizație neguvernamentală
non-profit
Locație București, România
Website aliantacivica.ro

Alianța Civică este o organizație neguvernamentală din România, cu sediul la București, creată în anul 1990, în scopul dezvoltării societății civile din România.

Între anii 1990 - 1996 Alianța Civică a jucat un rol important în democratizarea societății românești organizând numeroase acțiuni civice ca de pildă seminarii, demonstrații, etc. Deși nu a fost un partid politic și nu a candidat vreodată ca entitate separată în alegeri, numeroși membri ai Alianței Civice au fost propulsați în diferite funcții în stat și în administrațiile locale ca parte din decizia organizației de a se implica activ în viața politică din România. Printre ei se numără și Emil Constantinescu ales președinte al României în anul 1996.

Istoric[modificare | modificare sursă]

A fost înființată la data de 7 noiembrie 1990[1] prin sentința civilă nr. 2274 a judecătoriei sectorului 1. Începând cu aceea dată specialiștii Alianței Civice lucrează la Carta Alianței Civice care va fi lansată cu ocazia Convenției Naționale a Alianței Civice din 14 - 15 decembrie 1990, de la București. Tot atunci se lansează deviza "Nu putem reuși decât împreună". Prin statut Mandatul de președinte se exercită prin rotație. Primul președinte ales fiind Marian Munteanu președintele Ligii Studenților din Universitatea București, aflat în greva foamei după eliberarea din detenția la Jilava. Printre președinții Alianței Civice s-au numărat scriitoarea Ana Blandiana și Prof. Dr. Șerban Rădulescu-Zoner.

La scurt timp Marian Munteanu fiind în dezacord cu majoritatea membrilor consiliului de conducere (dominat de GDS), a demisionat din funcția de președinte [2] și, după alte câteva luni, s-a retras din Alianța Civică [3]

În 1991 o parte din membrii Alianței Civice au constituit Partidul Alianța Civică, condus de criticul literar Nicolae Manolescu, partid care în anul 1998 s-a unit cu Partidul Național Liberal.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Alianța Civică, nucleul "societății civile" din România, 5 noiembrie 2010, jurnalul.ro, accesat la 12 decembrie 2010
  2. ^ Florin Gabriel Mărculescu, Conferința de presă a Alianței Civice, România liberă, 18.12.1990.
  3. ^ Marian Munteanu și-a depus demisia din funcția de președinte al Alianței Civice, Evenimentul, 28.12.1990.

Legături externe[modificare | modificare sursă]