Șef de stat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Acest articol se referă la termenul politic. Pentru alte utilizări, vedeți Șef de stat (dezambiguizare).
Nu confundați cu Șef de guvern.

Un șef de stat este una din cele mai înalte poziții oficiale într-un stat suveran. Șeful statului este învestit cu puteri de a acționa ca reprezentant al tuturor locuitorilor națiunii acelui stat. Șefii de stat sunt de cele mai multe ori persoane fizice care ocupă poziția. Într-o monarhie, monarhul conducător este de fapt șeful statului, deși s-ar putea ca titlul său să nu fie rege sau regină. Într-o republică acest titlu este deținut de un președinte, deși s-ar putea să fie numit și altcumva.

În patru din statele membre ale Organizației Națiunilor Unite, toate din Europa, poziția de șef al statului este deținută de un grup de oameni, Consiliul Federal al Elveției, Președinția republicii Bosnia și Herzegovina, cei doi co-prinți ai Andorrei și cei doi Căpitani regenți ai Republicii San Marino. [1] Rolul, funcțiile și puterile efective ale șefului statului pot varia semnificativ, de la pur ceremoniale la exercitarea maximă efectivă a puterii învestite.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Chiar și în cazul Elveției sau al Bosniei și Herțegovinei unul din membrii grupului este ales ca reprezentant al grupului, funcționând de fapt ca un președinte.


Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Șef de stat