Referendum

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Cuvântul referendum, cuvânt originar din limba latină, substantiv neutru în limba română (un referendum, două referendumuri), este folosit pentru a desemna procesul de consultare directă a cetățenilor unei țări în legătură cu un text de lege de o importanță cu totul deosebită sau asupra unei situații de importanță națională. Referendumul este o formă de democrație directă, în contrast cu democrația reprezentativă.

Ca procedură legislativă general acceptată, în cazul referendumului consultarea cetățenilor se face prin chemare la vot direct, pe buletinele de vot existând doar două opțiuni, Da sau Nu. Rezultatul referendumului este exprimat prin numărarea tuturor voturilor valabile exprimate și publicarea rezultatului final, în forma votului direct exprimat individual, sub forma unui Da sau Nu.

Pentru a determina rezultatul final majoritatea referendumurilor, cu excepții notabile care au nevoie de o lege specială care să menționeze excepția, necesită doar o majoritate simplă (mai mult de jumătate din totalul voturilor valabile exprimate). Rezultatul este ori un Da în favoarea situației, planului, proiectului sau legii, ori un Nu.

Confuzia între „referendum” și „plebiscit”[modificare | modificare sursă]

Uneori cuvintele „referendum” și „plebiscit” sunt folosite ca și cum ar fi sinonime, dar ele sunt termeni juridici cu înțeles diferit. Sensul exact al celor două cuvinte depinde de jurisdicția și de limba în care sunt utilizate.

Tradițional, cuvântul „plebiscit” are o conotație negativă, desemnând un vot popular neliber și incorect organizat din punct de vedere democratic. Printr-un plebiscit, masele populare, supuse dezinformării și manipulării anumitor grupuri de interese, impun reprezentanților lor aleși (Parlamentul) anumite hotărâri de moment, prin presiune și un „vot de mase” inițiat „de jos în sus” (dictatură populară). Plebiscitele sunt utilizate, de obicei, pentru a oferi putere sporită unei anumite guvernări: deși, aparent, plebiscitul are loc „la inițiativa cetățenilor indignați”, adevăratul inițiator „din umbră” este puterea politică (guvernul), care dorește să-și legitimeze unele acțiuni excepționale, nedemocratice, printr-un vot popular masiv.

Cuvântul „referendum” desemnează practica de a supune aprobării populare, prin vot direct, o măsură legislativă inițiată de autoritâțile legitime ale unui stat sau ale unei regiuni, în cadrul unui proces democratic liber și corect organizat. Întrebarea adresată cetățenilor, care constituie obiectul votului la referendum, este formulată de autorități; referedumul reprezintă un vot popular inițiat și organizat „de sus în jos”.

În unele jurisdicții cu sistem de drept de tip anglo-saxon, cuvântul „plebiscit” este folosit pentru a desemna consultările populare care au ca obiect schimbarea formei de guvernământ (schimbări radicale), iar cuvântul „referendum” desemnează consultările populare directe pe alte teme de interes național.

Referendumuri în România[modificare | modificare sursă]

Referendumuri și plebiscite care au avut loc în România:

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • "Istoria României în date", Editura Enciclopedică, București, 2003

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]