Albert al II-lea al Belgiei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Eroare Lua în Modul:Wikidata la linia 182: invalid order function for sorting Albert al II-lea, cu numele complet Albert Félix Humbert Théodore Christian Eugène Marie, (n. ,[1][2][3][4] Laeken, Bruxelles, Regiunea Capitalei Bruxelles, Belgia) a domnit ca rege al belgienilor, după moartea fratelui său mai mare, din 1993 până la abdicarea sa în 2013. Este membru al casei regale a Belgiei; în trecut această casă s-a numit Saxa-Coburg-Gotha. Este unchiul actualului Mare Duce al Luxemburgului, Henri.

Biografie[modificare | modificare sursă]

El este fiul cel mic al Regelui Leopold al III-lea (1901 - 1983) și al primei sale soții, Prințesa Astrid a Suediei (1905 - 1935). A depus jurământul pe 9 august 1993 în fața camerelor reunite ale Parlamentului.

La 3 iulie 2013, regele Albert al II-lea a participat la o reuniune a Cabinetului, unde a anunțat că la 21 iulie, va abdica din motive de sănătate. Va fi succedat de fiul său, Prințul Filip al Belgiei. A fost al treilea monarh care a abdicat în 2013, după Papa Benedict al XVI-lea și regina Beatrix a Olandei.[5] Este al doilea rege belgian care abdică, după ce Leopold al III-lea al Belgiei, tatăl său, a abdicat în 1951.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Albert II, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  2. ^ Albert II., Munzinger-Archiv, accesat în  
  3. ^ Albert II, Roi des Belges, The Peerage 
  4. ^ Albert II., Proleksis enciklopedija 
  5. ^ Matthew Price. „Belgium's King Albert II announces abdication”. Bbc.co.uk. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Albert al II-lea al Belgiei