Central Intelligence Agency

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Pagina „CIA” trimite aici. Pentru alte sensuri vedeți CIA (dezambiguizare).
Central Intelligence Agency
Seal of the Central Intelligence Agency.svg
Prezentare generală
Fondată[1]  Modificați la Wikidata
CompetențăStatele Unite ale Americii[1]  Modificați la Wikidata
SediuLangley, Virginia[2][3][4][4]  Modificați la Wikidata
Angajați21.575  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter
Internet Movie Database
Instagram
canal YouTube
LinkedIn

Agenția Centrală de Informații (în engleză Central Intelligence Agency, abreviat CIA care se pronunță si ai ei) este un serviciu secret extern al Statelor Unite ale Americii, înființat în anul 1947. Pe lângă activitățile de spionaj, de strângere și de analiză a informațiilor despre guverne străine și persoane, cu scopul de a le pune la dispoziția instituțiilor statului american și statelor partenere, CIA întreprinde și acțiuni sub acoperire („Covert Operations“) în străinătate.

Spre deosebire de NSA, CIA acționează mai mult prin resurse umane (Human Intelligence) decât prin interceptare (Signal Intelligence). În perioada războiului rece, principalul său adversar era KGB, care s-a transformat după destrămarea Uniunii Sovietice în serviciul secret intern rus FSB (rusă Федеральная служба безопасности Российской Федерации; română: Serviciul de Securitate Federal), omologul FBI și serviciul de informații externe SVR "Служба Внешней Разведки", omologul CIA. Serviciul secret se află sub jurisdicția președintelui Statelor Unite. Unitatea este controlată în plus de către un comitet al serviciilor secrete format din membrii Senatului și ai Camerei Reprezentanților, însă spre deosebire de alte servicii secrete americane, Agenția Centrală de Inteligență nu trebuie să-și facă public bugetul. Criticii consideră acest fapt a fi o încălcare a constituției americane.

Sediul CIA este amplasat în Langley, Virginia.

În România[modificare | modificare sursă]

Pe 13 mai 2018, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că CIA a operat un centru secret de detenție în București, capitala României. Într-o altă decizie din 13 mai 2018, CEDO a stabilit că au fost încălcate mai multe drepturi fundamentale din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul Al Nashiri v. Romania, printre care se numără interzicerea torturii, dreptul la libertate și securitate, dreptul la viață, abolirea pedepsei cu moartea și altele.[5][6][7][8] Atât închisoarea operată de CIA în România cât și cele din Thailanda, Lituania și Polonia au fost închise în anul 2006.[9]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b National Archives Identifier, accesat în  
  2. ^ https://www.cia.gov/legacy/headquarters/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ GeoNames, accesat în  
  4. ^ a b Hărți Google, accesat în  
  5. ^ Curtea Europeană a Drepturilor Omului. „Romania committed several rights violations due to its complicity in CIA secret detainee programme” (PDF). Accesat în . 
  6. ^ Caitlin Behles (). „European Court of Human Rights Finds Romania Complicit in CIA Detention Program”. Accesat în . 
  7. ^ Galindo, Gabriela (). „European court finds Romania and Lithuania complicit in CIA torture”. Politico (în engleză). Accesat în . 
  8. ^ Traicu, Andreea (). „Existența închisorilor CIA în România, investigată de procurori din 2012. Iliescu și Băsescu, audiați. Martorii au infirmat existența unor astfel de baze pe teritoriul țării noastre”. Mediafax. Accesat în . 
  9. ^ Apuzzo, Matt (). „Inside Romania's secret CIA prison”. Independent (în engleză). Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]