Milan I al Serbiei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Milan I
Rege al Serbiei
MilanIDeSerbia--dasknigreichse03kaniuoft.jpg
Date personale
Născut22 august 1854(1854-08-22)
Mărășești, Moldova
Decedat (46 de ani)
Viena, Austro-Ungaria
ÎnmormântatMănăstirea Cruședol Modificați la Wikidata
Cauza decesuluipneumonie Modificați la Wikidata
PărințiMiloš Obrenović
Elena Maria Catargiu
Frați și suroriAlexandru Al. Ioan Cuza Modificați la Wikidata
Căsătorit cuNatalia Obrenović
CopiiAlexandru I al Serbiei
Prințul Serghei
George Obrenovic (nelegitim)
CetățenieFlag of Serbia (1835–1882).svg Principatul Serbiei
Flag of Serbia (1882–1918).svg Regatul Serbiei Modificați la Wikidata
Etnie sârb Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Ortodoxă Sârbă
creștinism ortodox[*] Modificați la Wikidata
OcupațieMilitar Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titlurirege[*]
Familie nobiliarăCasa Obrenović
Rege al Serbiei
Domnie6 martie 1882 – 6 martie 1889
PredecesorEl însuși ca Prinț
SuccesorAlexandru I
Prinț al Serbiei
Domnie10 iunie 1868 – 6 martie 1882
PredecesorMihailo Obrenović III
SuccesorEl însuși ca Rege
Semnătură
Kralj milan potpis.jpg

Milan Obrenović (n. ,[1] Mărășești, Vrancea, România – d. ,[1] Viena, Austro-Ungaria[2]) a fost din 1868/1872 până în 1882 ca Milan Obrenović al IV-lea, Prinț al Serbiei și din 1882 până în 1889 ca Milan I, rege al Serbiei.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Milan s-a născut la 22 august 1854, în conacul familiei mamei sale de la Mărășești.[3]. S-a născut în exil, în Moldova, în timpul în care în Serbia domnea Casa de Karađorđević. Milan a fost fiul lui Miloš Obrenović (1829–1861), un nepot al prințului Miloș Obrenovici, mama lui o nobilă română din Moldova, Elena Maria Catargiu (cunoscută în Serbia ca Marija Obrenović). Bunicul patern al lui Milan a fost Jevrem Obrenović (1790–1881), fratele faimosului prinț sârb Miloș Obrenovici. Milan a avut o singură soră, Tomanija.

La scurt timp după nașterea lui Milan, părinții lui au divorțat. Doi ani mai târziu, la frageda vârstă de șapte ani, Milan și-a pierdut tatăl, care a servit ca mercenar în armata română și a căzut în 1861 în luptă împotriva turcilor lângă București; mama Maria a primit custodia legală. Mama sa a dus o viață lipsită de griji după moartea soțului ei și ca rezultat ea a arătat un interes scăzut copilului ei din căsătoria cu Miloš, astfel că s-a ajuns la un acord pentru tânărul Milan pentru a fi adoptat în mod legal de către vărul său Mihailo Obrenovici al III-lea, care devenise prinț conducător al Serbiei. Maria a trăit un stil de viață luxos aristocratic, devenind curând amanta domnitorul Alexandru Ioan Cuza cu care a avut doi copii - Sașa și Dimitrie.

Milan a fost mutat la Kragujevac la vârsta de șase ani, unde a fost îngrijit de educatori și guvernante. A urmat apoi Lycée Louis-le-Grand din Paris. A fost căsătorit cu Natalija Keško, de care a divorțat în 1888 din cauza numeroaselor afaceri și diferențe politice.

După ce unchiul său Mihailo a căzut victimă unei tentative de asasinat în 1868, Milan, încă minor, a fost desemnat succesorul tronului princiar sârb. Până la împlinirea majoratului, în 1872, prim-ministrul și liderul liberalului sârb Jovan Ristić, prințul regent, a condus îndatoririle tânărului prinț. Ristić a păstrat regența chiar și după ce Milans a împlinit vârsta majoratului și a fost în cele din urmă înlocuit de liderul conservatorilor, Milutin Garašanin, fiul lui Ilija Garašanin. De-a lungul vieții, Milan Obrenović a rezistat rolului său de prinț constituțional sârb, ceea ce l-a adus în conflict serios cu elitele politice ale țării și, în final, a determinat căderea sa.

Zeci de ani mai târziu, odată ce Milan a devenit rege, detalii din viața personală a mamei sale au fost adesea folosite de către oponenții săi politici, în special de liderul Partidului Radical Popular Stojan Protić, care a mers până la acuzația falsă că tatăl regelui Milan este de fapt Alexandru Ioan Cuza.

În perioada lui Milan, au apărut primele partide politice din Serbia: Partidul radical sub Nikola Pašić (1881), liberalii sub Jovan Ristić și Milans dețin Partidul Progresist (Srpska Nepredna stranka). Milan a consolidat sistemul militar din Serbia și a forțat transformarea armatei dintr-o miliție în armată permanentă.

Planul lui Milan pentru dezarmarea oamenilor, au condus în 1883 la revolta țăranilor timerici, care a fost alimentată de radicalii lui Pašić. Cu toate acestea, revolta a fost strivită și Pašić a trebuit să fugă în Bulgaria pentru o perioadă scurtă de timp pentru a nu fi executat.

Deși politica externă a lui Milan s-a bazat inițial pe Rusia, aceasta a determinat atitudinea neprietenoasă a lui Alexandru al III-lea, cu ocazia unei vizite la Sankt Petersburg, în 1881, pentru a solicita asistență cu Austria-Ungaria. În 1881, fără cunoștința și consimțământul guvernului său, Milano a încheiat un acord secret cu Austria-Ungaria, în care Serbia s-a angajat, printre altele, să nu întreprindă pași de politică externă fără aprobarea Austro-Ungariei și să nu admită nicio propagandă împotriva monarhiei Dunării. Criticii guvernului sârb au văzut acordul ca pe o restricție nejustificată a suveranității, ceea ce a făcut din Serbia un stat vasal al Austro-Ungariei. Ca răspuns la semnarea acordului, Mihailo Piroćanac, președintele Consiliului de Miniștri, a venit cu o ofertă, demisia întregului guvern, dar Milan nu a acceptat.

Serbia a intrat într-o rivalitate acerbă cu Principatul Bulgariei, care era autonom din 1878 și al cărui prinț german Alexander von Battenberg, cu sprijinul Rusiei, a contestat rangul Serbiei. Când Bulgaria s-a unit cu Rumelia în 1885, Milan a văzut ca o pregătire pentru o campanie militară bulgară în Macedonia, și a declarat război Bulgariei. El a pierdut, cu toate acestea, la 7 noiembrie 1885, decisiva bătălie de la Slivnitsa împotriva bulgarilor și abia a scăpat de un dezastru militar, care a fost evitat doar cu ajutorul Austro-Ungariei.

În timpul guvernării lui Milan, principatul sârb a obținut definitiv independența de Imperiul Otoman, în urma participării sale de succes la războiul ruso-turc din 1878 și la pacea ulterioară de la San Stefano. Ca urmare a proclamării României, regat, cu un an înainte, Regatul Serbiei a fost proclamat la 6 martie 1882; Cu această ocazie, împăratul Franz Joseph I l-a felicitat personal pe Milan.

În 1887, susținătorii Partidului Radical au încercat să-l asasineze pe Milan. Mai degrabă nepopular poporului, el a pierdut în fața publicului european, compromitându-și căsătoria cu nobila rusă Natalija Keško cu unele legături amoroase (printre care Jennie Churchill). În cele din urmă, a divorțat în 1888. Din căsătoria cu regina Natalija a ieșit fiul și viitorul moștenitor al tronului Aleksandar Obrenović. În martie 1889, în urma unui conflict violent între rege și guvernul ales, Milan a abdicat, în favoarea fiului său Aleksandar Obrenovic și a plecat din Serbia.

În 1893, Milano s-a întors din străinătate, și și-a recăpătat puterea prin sprijinul corpului de ofițeri și influența crescândă asupra fiului său. La 7 iulie 1899, un membru al Partidului Radical întreprinde din nou un atentat. În 1897, Alexandru I l-a numit chiar comandant-șef al armatei sârbe. Reînflorirea lui Milan a fost însă de scurtă durată, deoarece el a fost împotriva căsătoriei fiului său cu Draga Maschin, astfel a pierdut în 1900 orice influență asupra lui și a trebuit să părăsească Serbia din nou.

Milan s-a mutat la Viena, unde la scurt timp după aceea s-a îmbolnăvit de o severă pneumonie, care, în opinia medicilor imperiali, i-a lăsat puține șanse de supraviețuire. Milan I a murit la 11 februarie 1901 ca urmare a bolii. Trupul său a fost adus în Serbia și îngropat în Krušedol la Irig.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Milan I al Serbiei”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ „Milan I al Serbiei”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  3. ^ [Magazin istoric, Volumul 42,Edițiile 1-6, 2008]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Milan I al Serbiei