Parcul Natural Vânători-Neamț

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Parcul Natural Vânători-Neamț
Categoria V IUCN (Peisaj terestru/marin protejat)
Harta locului unde se află Parcul Natural Vânători-Neamț
Harta locului unde se află Parcul Natural Vânători-Neamț
Localizarea parcului pe harta țării
Parc Natural Vânători Neamţ 06.JPG
Parcul Natural Vânători-Neamț - Spre Vârful Sihla


Informații generale
Poziția Actual Neamt county CoA.png Județul Neamț
 România
Cel mai apropiat oraș Târgu Neamț
Coordonate Coordonate: 47°10′31″N 26°12′03″E / 47.17528°N 26.20083°E / 47.17528; 26.2008347°10′31″N 26°12′03″E / 47.17528°N 26.20083°E / 47.17528; 26.20083[1]
Suprafață 30.818 ha
Înființare 1999, declarat în 2000, delimitat în 2003

Parcul Natural Vânători Neamț este un parc natural, situat pe versantul estic al Munților Stânișoarei în nordul județului Neamț, la graniță cu județul Suceava, în raza comunelor Crăcăoani, Agapia, Vânători Neamț, a orașului Tg. Neamț, și a stațiunilor Bălțătești și Oglinzi.

A fost constituit ca parc natural în anul 1999, pe suprafață de 30.818 hectare, dintre care peste 26.300 hectare fond forestier. Parcul adăpostește o largă paletă de valori naturale, culturale și istorice.

Parcul Natural Vânători Neamț constituie un adăpost pentru o serie de specii rare sau pe cale de dispariție în alte zone: ursul brun, lupul, râsul, vidra, zimbrul - în captivitate la Rezervația de zimbri Dragoș-Vodă, altădată componentă a faunei sălbatice. De asemenea, există aici vulpea, pisica salbatică, cerbul carpatin, căprior, mistrețul, iepurele etc.

Rezervația de zimbri „Dragoș-Vodă” Vânători-Neamț[modificare | modificare sursă]

În anul 1968 a fost înființată Rezervația de zimbri „Dragoș-Vodă” Vânători-Neamț, aflată în raza Parcului Natural Vânători Neamț. Din cronica ocolului Silvic Târgu Neamț, aflăm umătoarele:

"Aici au fost aduse, în anul 1970, 3 exemplare de zimbri, originare din Polonia, cărora li s-au dat numele de Rarău, Roxana și Raluca. În anul 1974 se nasc primele două exemplare de zimbru în cadrul rezervației: Rosina - femelă și Roco - mascul. În același an, rezervația găzduiește filmarea unor secvențe de vânătoare pentru filmele Frații Jderi și Ștefan cel Mare - Vaslui 1475.

Zimbri din Rezervaţia "Dragoş Vodă"

La începutul lunii august a anului 1975, toți cei cinci zimbri, sătui de captivitate, reușesc să rupă gardul șubred al țarcului și ajung pe piscul Brăileanca și în poiana Grajduri, unde consumă din belșug coajă de carpen, fag, frasin și chiar de brad, sortimente care le lipseau în țarcuri. După trei săptămâni, au fost readuși cu mare dificultate în rezervație. La sfârșitul lunii august 1975, moare femela Roxana ca urmare a efortului la care a fost supusă cu ocazia filmării secvențelor de goană pentru filmul Ștefan cel Mare - Vaslui 1475, cumulat cu efortul readucerii în țarcuri și cu o boală mai veche.

La data de 24 noiembrie 1977, au fost aduși din spațiul fostei URSS 5 zimbri caucazieni: Medalist, Mentol, Metocika, Meringhia și Mexicana. În scopul menținerii diversității genetice, după anul 1977, s-au realizat mai multe schimburi între exemplarele de zimbri din rezervațiile existente în România. În anul 1978, după desființarea Rezervației de la Poiana Brașov, se mai aduce un exemplar mascul (Robu) în Rezervația Dragoș-Vodă, astfel încât efectivul de zimbri se ridica la 10 exemplare. Tot în acest an se aduc în rezervație 2 mufloni, un lopătar și fazani de decor - aurii, argintii și comuni.

În anul 1982, s-au transferat la rezervația de zimbri Bucșani-Neagra următorii zimbri: Medalist, Mentol, Metocika, Meringhia și Robu, rămânând în Rezervația Dragoș-Vodă, zimbrul Rarău și zimbroaica Ravena."

Ca urmare a vârstei înaintate, în anul 1997, în Rezervația "Dragoș Vodă" a rămas o singură femelă, în vârstă de 12 ani. Pentru refacerea efectivelor, în 1998 s-au adus de la rezervația de zimbri Bucșani-Neagra trei zimbri: Rodion, Rochita și Rodia. În mai 2005, Rezervația de Zimbri și Faună Carpatină "Dragoș Vodă" de la Vânători a cumpărat de la Grădina Zoologică din Berna (Elveția), patru zimbri: trei masculi și o femelă [2].

În prezent, în Rezervația Dragoș-Vodă se găsesc 4 exemplare de zimbri (2 femele, un mascul și un vițel de zimbru de sex feminin) într-un țarc de aproximativ 4 ha. Tot în cadrul rezervației, se află un număr de trei iazuri (Zimbrilor, Cerbilor și Căpriorilor), bogată în faună piscicolă și loc de popas pentru unele specii de avifaună pentru pasaj, oaspeți de toamnă și iarnă.

Imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Parcul Natural Vânători-Neamț