Habitat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Habitatul (din latină, habitat = locuiește) este teritoriul locuit de o vietate,care ii ofera toate conditiile de existenta alcatuind si mediul ei de viata.

1. O suprafață locuită, în mod natural, de o populație sau de o specie de plante sau animale. Habitatul în care coexistă mai multe specii de plante sau animale se numește biotop.

2. Prin extensie, habitatul se poate referi și la ansamblul condițiilor de mediu care determină existența unei comunități într-un loc sau pe o arie.

Habitatul este rezultatul interacțiunii factorilor edafici, climatici, antropogeni și biotici. În natură vietățile nu au o răspândire uniformă. Știucile viețuiesc în apa curgătoare a râului, pisica sălbatică - în hățișurile pădurii, iar urșii albi- pe întinsurile înzăpezite ale Arcticii.Cu alte cuvinte, fiecare organism își are propriul său loc de viață,numit și habitat. Habitatul nu trebuie confundat cu biotopul,care reprezinta locul ocupat de o biocenoza intr-un ecosistem, și nici cu arealul,care inseamna spatiul geografic in care este raspindia o specie. In acelasi habitat pot vietui organisme de diferite specii, fiecare avind rolul sau bine determinat,numit nisa ecologica.