Toba de tinichea (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vezi Toba de tinichea (dezambiguizare).
Toba de tinichea
Die Blechtrommel

Afișul filmului
Titlu originalDie Blechtrommel
Genfilm de război
dramă
film bazat pe un roman[*]  Modificați la Wikidata
RegizorVolker Schlöndorff
ScenaristVolker Schlöndorff
Jean-Claude Carrière
Franz Seitz
Adaptat după romanul Toba de tinichea de Günter Grass
Bazat peToba de tinichea  Modificați la Wikidata
ProducătorFranz Seitz
Anatole Dauman
StudioJadran Film  Modificați la Wikidata
Director de imagineIgor Luther[*][[Igor Luther (Slovakian cinematographer (1942-2020))|​]]  Modificați la Wikidata
MontajSuzanne Baron[*][[Suzanne Baron (French film editor)|​]]  Modificați la Wikidata
MuzicaMaurice Jarre  Modificați la Wikidata
NaratorOskar Matzerath[*][[Oskar Matzerath (fictional character from The Tin Drum and The Rat by Günter Grass)|​]]  Modificați la Wikidata
DistribuțieDavid Bennent
Mario Adorf
Angela Winkler
Daniel Olbrychski
Katharina Thalbach
Charles Aznavour
Premiera3 mai 1979 (RFG)
11 aprilie 1980 (SUA)
Durata142 min.
Țara Franța[1][2][3]
 Germania[4][1][2][3]
 Polonia[3]
 Iugoslavia[3]  Modificați la Wikidata
Filmat înGdańsk[5]
Berlinul Occidental[5]
Zagreb[5]
Paris[5]
München[5]
Normandia (regiune administrativă)[5]  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiGdańsk[6]
Cașubia[6]
Paris[6]
Normandia[6]  Modificați la Wikidata
Limba originalăgermană
poloneză
rusă
italiană
cașubiană
PremiiPalme d'Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes (1979)
Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin (1980)
NominalizăriPremiul Oscar pentru cel mai bun film străin ()
International Submission to the Academy Awards[*][[International Submission to the Academy Awards (A film submitted for Academy Awards consideration by a country's approved organization (jury or committee).)|​]] (Republica Federală Germania, )  Modificați la Wikidata
Încasări25.000.000 de Marcă germanăi
4.000.000 de dolar americani  Modificați la Wikidata
Prezență online

Toba de tinichea (în germană Die Blechtrommel) este un film german din anul 1979, regizat de Volker Schlöndorff. El este o adaptare cinematografică a romanului cu același nume al lui Günter Grass. Din punct de vedere stilistic, este o comedie neagră.

Filmul a câștigat trofeul Palme d'Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes din 1979[7] și Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin (1980).

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

David Bennent joacă rolul lui Oskar Matzerath, copilul unei familii de origine cașubiană din zona rurală a Orașului Liber Danzig, născut în anul 1924. El își prezintă cu umor rudele, explicând modul în care bunicul său fiind urmărit de poliție s-a ascuns sub fustele bunicii sale pe un câmp de cartofi. Filmul oferă, de asemenea, o privire asupra nașterii sale, începând de la ieșirea în afara uterului, exprimându-și nemulțumirea de a se fi născut.

La împlinirea vârstei de trei ani, Oskar a primit o micuță tobă de tinichea. La acel moment, considerându-se mai matur decât specimenele jalnice ale umanității adulte pe care le vede în jurul lui, el decide să se oprească din creștere în semn de protest. Prin urmare, se aruncă pe scările care duc în pivniță și se oprește din creștere. Ori de câte ori lumea din jurul lui devine un pic prea greu de suportat, băiatul începe să bată în tobă; când cineva încearcă să-i ia jucăria departe de el, el emite un strigăt ascuțit care sparge geamurile ferestrelor. Pe măsură ce Germania evoluează către nazism și război în deceniile '30 și '40 ale secolului al XX-lea, Oskar continuă să bată cu sălbăticie în toba sa. Numai după invazia sovietică de la sfârșitul războiului, când singurele sale rude supraviețuitoare au fost ucise, el decide să crească din nou.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Colectiv de producție[modificare | modificare sursă]

Controversă[modificare | modificare sursă]

Filmul conține o scenă în care Bennent, pe atunci în vârstă de 11 ani și interpretând un pitic de 16 ani, linge praf efervescent (Ahoj-Brause, un praf de șerbet) din buric, face sex oral cu o fată de 16 ani și, în cele din urmă, are și relații sexuale cu ea (rolul fetei este interpretat de actrița Katharina Thalbach, care avea 24 de ani la acea vreme).

În 1980, Consiliul Cenzorilor din Ontario - Canada a cenzurat această scenă din adaptarea cinematografică a Tobei de tinichea și apoi a interzis-o pe motiv de pornografie infantilă.[8]

În mod similar, la 25 iunie 1997, ca urmare a unei decizii a judecătorului Richard Freeman al Tribunalului Statal, care a vizionat doar o scenă izolată din film, Toba de tinichea a fost interzis în Oklahoma County, Oklahoma, pe motiv de încălcare a legilor statale prin prezentarea de obscenități și scene de sexualitate pedofilă. Toate copiile din Oklahoma City au fost confiscate și, de asemenea, cel puțin o persoană care a închiriat filmul pe casetă video a fost amenințată cu darea în judecată. Michael Camfield, liderul organizației locale a Uniunii Libertăților Civile Americane, a intentat un proces împotriva departamentului de poliție pe 4 iulie 1997, argumentând că i s-a confiscat ilegal caseta video și i s-au încălcat drepturile.

Aceasta a condus la o serie de audieri cu privire la meritele filmului ca un întreg față de scena controversată, precum și a rolului judecătorului ca cenzor. Filmul a fost reabilitat și majoritatea copiilor au fost returnate după câteva luni.[9][10] Până în 2001, toate cazurile au fost soluționate, iar filmul este disponibil în mod legal în Oklahoma County. Acest incident a fost prezentat în filmul documentar Interzis în Oklahoma care este inclus în varianta DVD Criterion Collection din 2004 a Tobei de tinichea.[11]

Recepție[modificare | modificare sursă]

Filmul "Toba de tinichea" a fost unul dintre filmele germane cele mai de succes din punct de vedere financiar din anii '70 ai secolului al XX-lea. El a fost distins cu următoarele premii:

Enciclopedia cinematografică germană Lexikon des internationalen Films notează acest film cu 4 stele din 5 și îl descrie astfel: „Cu prilejul celei de-a treia aniversări a zilei sale de naștere, Oskar Matzerath, care s-a născut în 1924 în Orașul Liber Danzig, refuză să mai crească și să facă parte din lumea adulților. Copilul etern își exprimă protestul împotriva naziștilor și a aliaților acestora bătând într-o tobă de tinichea și abia după sfârșitul războiului Oskar ia decizia de a crește din nou pentru a avea un cuvânt de spus. Adaptare cinematografică, pusă în scenă într-un mod strălucit și în mare parte fidelă, a romanului lui Günter Grass. O ecranizare de succes opulentă și cu o mare forță senzuală. Filmul a fost distins cu «Oscarul» pentru „cel mai bun film care nu este vorbit în limba engleză.”.[12]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Filmportal.de, accesat în  
  2. ^ a b Lexiconul german al filmelor internaționale, accesat în  
  3. ^ a b c d Unifrance, accesat în  
  4. ^ Academy Awards Database, accesat în  
  5. ^ a b c d e f Filmportal.de, accesat în  
  6. ^ a b c d Toba de tinichea 
  7. ^ „Festival de Cannes: The Tin Drum”. festival-cannes.com. Accesat în . 
  8. ^ „[[The Current (radio program)|The Current: Whole Show Blow-by-Blow]]”. CBC Radio. . Arhivat din originalul de la . Accesat în .  Conflict URL–wikilink (ajutor)
  9. ^ [PUBLIB:3847] "Tin Drum" seized as obscene in Oklahoma (fwd) Arhivat în , la Wayback Machine.. lists.webjunction.org, 21 iulie 1997.
  10. ^ A Fiasco in the Making. BubbaWorld.com.
  11. ^ Trivia for Banned in Oklahoma. Internet Movie Database.
  12. ^ de Toba de tinichea în Lexikon des Internationalen Films

Legături externe[modificare | modificare sursă]