Ang Lee

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ang Lee

Ang Lee ( chineză 李安; pinyin: Lǐ Ān) (n. 23 octombrie, 1954) este un regizor taiwanez.

Ang Lee este un regizor american de origine taiwanesă, născut în 1954, pe 23 octombrie în Chaochou, o regiune agricolă a Taiwanului. A crescut într-o familie în care educația era cea mai importantă, patriotismul și conservatorismul. Tatăl său a fost directorul Liceului în care a studiat, tocmai de aceea, când a picat de două ori examenul la o Universitate taiwaneyă celebră, deyamagirea acestuia a fost profundă.

S-a înscris într-un colegiu - Școala Națională de Artă (devenită în prezent Universitatea Națională de Artă din Taiwan) - și chiar dacă tatăl său dorea ca el să devină profesor, Lee și-a urmat drumul și înclinația sa regizorală. Filmul The Virgin Spring (1960) a lui Ingmar Bergman l-a marcat și a reprezentat punctul său de plecare pentru întreaga carieră.

Este un regizor multipremiat. Filmul Ultima dorință a câștigat la Festivalul de film de la Veneția (2007) trofeul Leul de Aur și a fost nominalizat la Premiul BAFTA (2008) pentru Cel mai bun film străin.

Brokeback Mountain, un film foarte apreciat, i-a adus lui Lee Oscarul în 2006 pentru Cel mai bun regizor, Golden Globe (2006) tot pentru Cel mai bun regizor și Premiul BAFTA (2006) pentru Cel mai bun regizor.

Pentru pelicula Ospățul de nuntă, la care a fost regizor, scenarist, producător, a câștigat la Festivalul internațional de film din Berlin (1993) trofeul Ursul de Aur.

Legături externe[modificare | modificare sursă]