Frunză, Moldova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Frunză
—  oraș  —
Map
Frunză (Moldova)
Poziția geografică în Republica Moldova
Coordonate: 48°24′27″N 27°35′55″E ({{PAGENAME}}) / 48.40750001°N 27.5986111211°E

ȚarăRepublica Moldova Republica Moldova
RaionOcnița
Fondare1966

Guvernare
 - PrimarArcadii Bejan (PSRM[1], 2023)

Suprafață
 - Totalkm²
Altitudine221 m.d.m.

Populație (2014)[2]
 - Total790 locuitori

Cod poștalMD-7108
Prefix telefonic271

Prezență online

Frunză (în rusă Фрунзе, Frunze), este un oraș din raionul Ocnița, Republica Moldova. Este o stație de cale ferată pe tronsonul OcnițaMoghilău. Este unul din cele mai rurale orașe din Moldova.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Amplasare geografică[modificare | modificare sursă]

Orașul Frunză este situat în partea de nord a Republicii Moldova la hotar cu Ucraina pe linia de cale ferată OcnițaMoghilău. Orașul este amplasat la o distanța de 240 km de Chișinău și 11 km de orașul Ocnița, centru administrativ.

Resurse naturale[modificare | modificare sursă]

Suprafața totală a localității este de 261 ha dintre care suprafața orașului este de 42,5 ha. Cea mai mare parte din teritoriul orașului este ocupat de terenurile destinate industriei – 98 ha. Localitatea practic nu dispune de terenuri agricole. Orașul Frunză este o localitate monoindustrială și economia lui se bazează pe fabrica de zahăr existentă în teritoriu.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Orășelul Frunză este unul dintre cele mai tinere orașe din republică. Istoria sa începe în anul 1966 când lângă una dintre cele mai mari fabrici de zahăr din Republica Moldova încep să se construiască case de locuit. Însă statutul de localitate de tip orășenesc îi este conferit în anul 1973, printr-un decret al Sovietului Suprem al RSS Moldovenești. În oraș funcționa o întreprindere unică de producere a acidului citric, care se exporta în diverse țări. În anul 1994 orășelul obține statut de oraș.

Populația[modificare | modificare sursă]

Populația totală a orașului Frunză este de 2.000 persoane, dintre care 1.100 sau 55% sunt ucraineni, apoi moldoveni și ruși. Restul 2% din populație fac parte din alte minorități naționale. Majoritatea populației este ocupată în industrie.

Administrație și politică[modificare | modificare sursă]

Componența Consiliului local Frunză (9 consilieri), ales la 5 noiembrie 2023,[3] este următoarea:

  Partid Consilieri Componență
  Partidul Socialiștilor din Republica Moldova 6            
  Liga Orașelor și Comunelor 3            

Economie[modificare | modificare sursă]

Baza economiei locale o formează industria alimentară, reprezentată de fabrica de zahăr și fabrica de producere a acidului citric. Datorită faptului că orașul Frunză este o localitate mică și are o economie monoindustrială, în localitate este foarte mic numărul de întreprinzători. Principalii agenți economici care activează în teritoriu sunt societatea pe acțiuni „Frunză”, asociația de consum, gospodăria comunală locativă, precum și circa 10 societăți cu răspundere limitată.

Infrastructură[modificare | modificare sursă]

Lungimea totală a drumurilor este de 8 km dintre care 4 km sunt drumuri de importanță națională și restul 4 km de importanță locală. Prin oraș trece calea ferată Chișinău–Ocnița.

Educație[modificare | modificare sursă]

Sistemul de învățământ și cultură al orașului este format din gimnaziul din localitate, școala muzicală, casa de cultură și biblioteca orășenească.

Sănătate[modificare | modificare sursă]

Ocrotirea sănătății este asigurată de un centru medical. De asemenea în oraș funcționează o secție staționară de neurologie.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Alegerea Primarului Local. 05.11.2023. Circumscripția electorală orășenească Frunză”. Comisia Electorală Centrală. . Accesat în . 
  2. ^ Rezultatele Recensămîntului Populației și al Locuințelor din 2014: „Caracteristici - Populație (populația pe comune, religie, cetățenie)” (XLS). Biroul Național de Statistică. . Accesat în . 
  3. ^ „Alegerea Consiliului Local. 05.11.2023. Circumscripția electorală orășenească Frunză”. Comisia Electorală Centrală. . Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Ioniță Veaceslav : Ghidul orașelor din Republica Moldova/ Veaceslav Ioniță. Igor Munteanu, Irina Beregoi. - Chișinău,: TISH, 2004 (F.E.-P. Tipografia Centrală). 248 p. ISBN 9975-947-39-5

Vezi și[modificare | modificare sursă]