Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Universitatea de Medicină și Farmacie
„Grigore T. Popa” din Iași
Sigla instituției

UMF IASI by IuliaSilentia.jpg
Universitatea de Medicină și Farmacie
„Grigore T. Popa”, Iași
Nume latin UNIVERSITAS MEDICINÆ ET PHARMACIÆ IASSYORUM
Înființată în 1879
Tipul Universitate de stat
Număr facultăți 4
Listă de facultăți
  • Facultatea de Medicină
  • Facultatea de Medicină Dentară
  • Facultatea de Farmacie
  • Facultate de Bioinginerie Medicală
Rector Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu
Sediul Str. Universității nr.16, cod 700115, Iași, România
Ziua universității 1 Decembrie
Website UMF Iași

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, fondată in 1879, este unul din cele mai vechi așezăminte de învățământ superior din Romania.

Universitatea poartă numele lui Grigore T. Popa, om de știință cu renume internațional în domeniul neuro-endocrin și, de asemenea, titular al catedrei de Anatomie Funcțională și Embriologie. Cercetările sale au dus la descoperirea sistemului port hipofizar.

Sediul său principal se află în Palatul Calimachi, datat 1793 și aflat pe lista monumentelor istorice cu codul IS-II-m-B-04085.

În 2011 a fost clasificată în prima categorie din România, cea a universităților de cercetare avansată și educație.[1][2]

Organizarea universității[modificare | modificare sursă]

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, dispune de 4 facultăți și 4 colegii universitare:

Cu un corp didactic format din 800 cadre didactice, pregătește aprox. 9000 de studenți în 7 categorii de specialități, dintre care 4 într-un domeniu nou (unic în țară) - bioingineria. Pregătirea continuă, prin învățămant postuniversitar înglobează peste 3500 studenți, doctoranzi, oferind peste 90 de cursuri postuniversitare/an. Dată fiind necesitatea instruirii continue, s-au inițiat și cursurile la distanță.

Universitatea dispune de o Bibliotecă Centrală Medicală, cu peste 470.000 volume, computerizată, cu acces la informații on-line, de biblioteci de specialitate la fiecare disciplină, săli de lectură, 28 laboratoare.

Practica medicală universitară și cercetarea clinică se desfășoară în cele 55 clinici de specialitate organizate în 12 spitale clinice universitare, în cele 2 policlinici universitare, în Centrul de Cardiologie (unic în Moldova), precum și în Centrul de Dializă.

Facultatea de Medicină[modificare | modificare sursă]

Facultatea de Medicină oferă studenților posibilitatea pregătirii în vederea specializărilor de bază, precum și aprofundarea domeniilor de actualitate. Acest lucru este posibil prin opționalele care le sunt propuse studenților și prin cursuri postuniversitare.

Facultatea de Medicină Dentară[modificare | modificare sursă]

Facultatea de Medicină Dentară este prima de acest fel fondată în România. Ea asigură pregătire pentru studenții profilului Medicină Dentară cât și pentru profesii complementare stomatologiei (asistenți, tehnicieni dentari).

Facultatea de Farmacie[modificare | modificare sursă]

Facultatea de Bioinginerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Clasificarea universităților din România: Care sunt cele mai bune instituții de învățământ superior, mediafax.ro, accesat 2011-09-12
  2. ^ Cele mai bune și cele mai slabe universități din România, realitatea.net, accesat 2011-09-12

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]