Endocrinologie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Endocrinologie

Ilustrație care prezintă organele endocrine primare ale unei femei
SistemEndocrin
Boli semnificativeDiabet, boli tiroidiene, hiperandrogenism
Teste semnificativeTeste ale funcției tiroidiene, glicemie
SpecialistEndocrinolog
GlosarGlosar de medicină

Endocrinologia (de la endocrin + sufixul ologie) este o ramură a biologiei și medicinii care se ocupă de sistemul endocrin, de bolile sale și de secrețiile sale specifice cunoscute sub numele de hormoni. De asemenea, este preocupat de integrarea evenimentelor de dezvoltare cum ar fi proliferarea, creșterea și diferențierea în metabolismul, creșterea și dezvoltarea, funcțiile țesutului, somnul, digestia, respirația, excreția, starea de spirit, stresul, lactația, mișcarea, reproducerea și percepția senzorială cauzate de hormoni. Specializările includ endocrinologie comportamentală[1][2][3] și endocrinologie comparativă.

Sistemul endocrin este format din mai multe glande, toate în diferite părți ale corpului, care secretă hormoni direct în sânge, mai degrabă decât într-un sistem de conducte. Prin urmare, glandele endocrine sunt considerate glande fără conducte. Hormonii au multe funcții diferite și moduri de acțiune; un hormon poate avea mai multe efecte asupra diferitelor organe țintă, și, invers, un organ țintă poate fi afectat de mai mult de un hormon.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ en Nelson, R. J. 2005. An Introduction to Behavioral Endocrinology, Fourth Edition. Sinauer Associates, Sunderland, MA.
  2. ^ en „Introduction to Behavioral Endocrinology”. idea.ucr.edu. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ en „Behavioral Endocrinology”. www-rci.rutgers.edu. Arhivat din original la . Accesat în .