Grigore Osipov-Sinești

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Grigore Osipov-Sinești
Date personale
Născut1907
Sinești, Basarabia
Decedat1989
Naționalitateromână
CetățenieFlag of Romania (1965-1989).svg România Modificați la Wikidata
Activitate
DomeniuChirurgie Buco-Maxilo-Facială
Cunoscut pentruÎnființează în 1935 la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași primul centru de chirurgie maxilo-facială din România

Grigore Osipov-Sinești (n. 1907, Sinești, Basarabia - d. 1989) a fost un medic stomatolog român, ce a deschis în 1968 la București primul centru de parodontologie din România (Centrul de Parodontologie Bucur). În anul 1935 înființează în cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași primul centru de chirurgie maxilo-facială, devenit ulterior Centrul de Chirurgie Buco-Maxilo-Facială. Pe acest nucleu se va dezvolta în 1945 Facultatea de Medicină Dentară. Este autorul unei metode de operare originale, care îi poartă numele. A contribuit la cunoașterea parodontopatiilor esențiale, în acest sens a scris și lucrarea Parodontopatia esențială. Concepția originală de interpretare și tratament prin biostimulatori os-minerale. A fost confirmat Membru al 'Academiei de Parodontologie' a Americii, pentru contribuția sa adusă la tratarea parodontopatiilor și pentru cercetările sale originale în acest domeniu. Alte lucrări:; Teme stomatologice particulare.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Metodologie paradontologică științifică și practică, București, Editura Medicală,1976;
  • Parodontopatia esențială : concepție originală, de interpretare și de tratament prin biostimulatori de omoimplante din "os-minerale", București, Editura Medicală,1976.

Vezi și[modificare | modificare sursă]