Epidemiologie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Epidemiologia este știința, ce studiază și investighează cauzele și distribuția maladiilor. Studiile epidemiologice au ca scop identificarea și evaluarea factorilor de risc pentru o anumită boală din partea unor substanțe sau produse chimice.

Definiție: epidemiologia este știința medicală care, prin cooperări multidisciplinare, se ocupă cu identificarea factorilor de agresiune pentru sănătate, cu stabilirea mijloacelor și metodelor de neutralizare a acțiunii lor asupra grupurilor populaționale cu risc crescut, cu depistarea și lichidarea proceselor epidemiologice, a stărilor de boală și cu elaborarea programelor de protecție globală a sănătății umane.

Prin cunoașterea temeinică a epidemiologiei s-a putut ajunge la aplicarea corectă a profilaxiei bolilor infecțioase, epidemiologia constituind elementul fundamental pe care s-au construit legile de prevenire a bolilor infecțioase.

Epidemiologia studiază și repartiția bolilor pe zone geografice, pe anotimpuri. Pentru producerea unor boli sunt necesari o serie de factori epidemiologici considerați pricipali (microorganismul, macroorganismul, mediul exterior) și o serie de factori secundari (climatici, sociali).

Istoria epidemiologiei[modificare | modificare sursă]

Epidemiologia a început în antichitate, odată cu lucrarea lui Hippocrate, Despre aer, apă, și locuri. Gândirea epidemiologică a fost apoi influențată de marii filozofi medievali și moderni, precum Francis Bacon și David Hume.

Mari epidemiologi[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]