Lorica Gavriliță

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Lorica Gavriliță
Lorica Gavrilita 2.JPG
Profesoara Lorica Gavriliță
Date personale
Născută 1928
Bârlad
Decedată 7 august 2003
Iași
Naționalitate română
Activitate
Domeniu Anatomie patologică
Instituție Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași

Lorica Gavriliță (n. 1928, Bârlad - d. 7 august 2003, Iași) a fost un medic român, profesor de anatomie patologică la Facultatea de Medicină din Iași și rector al Institutului de Medicină și Farmacie din Iași.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Lorica Gavriliță s-a născut în 1928 la Bârlad. A urmat cursurile liceala le Liceul de Fete „Iorgu Radu” din Bârlad obținând diploma de bacalaureat în 1947. A urmat apoi cursurile Facultății de Medicină din Iași, devenind licențiat în medicină în 1953.[1]

S-a format ca anatomo-patolog în Laboratorul Institutului de Cercetări Medicale al Academiei R.S.R. Filiala Iași și la Catedra de Anatomie Patologică a Facultății de Medicină, sub îndrumarea profesorilor Șerban Brătianu și Lazăr Wasserman. Începe cariera didactică în 1958 și devine profesor de Morfopatologie în 1975, ulterior fiind și șef de disciplină. A fost interesată de patologia digestivă (sistemului endocrin difuz gastrointestinal), stomatologică și obstetricală și ginecologică.[1]

A fost prima femeie rector în Iași, conducând Institutul de Medicină și Farmacie din Iași timp de două mandate, în perioada 1982-1990.

In memoriam[modificare | modificare sursă]

Unul din amfiteatrele Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași îi poartă numele.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Maria Sultana Mihailovici, „Lorica Gavriliță”, în Eugen Tarcoveanu, Constantin Romanescu, Mihai Litu, Ctitorii prestigiului - 125 de ani de învățământ medical superior la Iași, Editura „Gr. T. Popa”, UMF Iași, 2004, pp. 422-3.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]