Lorica Gavriliță

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Lorica Gavriliță
Lorica Gavrilita 2.JPG
Profesoara Lorica Gavriliță
Date personale
Născută1928
Bârlad
Decedată7 august 2003
Iași
Naționalitateromână
Activitate
DomeniuAnatomie patologică
InstituțieUniversitatea de Medicină și Farmacie din Iași

Lorica Gavriliță (n. 1928, Bârlad - d. 7 august 2003, Iași) a fost un medic român, profesor de anatomie patologică la Facultatea de Medicină din Iași și rector al Institutului de Medicină și Farmacie din Iași.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Lorica Gavriliță s-a născut în 1928 la Bârlad. A urmat cursurile liceale la Liceul de Fete „Iorgu Radu” din Bârlad obținând diploma de bacalaureat în 1947. A urmat apoi cursurile Facultății de Medicină din Iași, devenind licențiat în medicină în 1953.[1]

S-a format ca anatomo-patolog în Laboratorul Institutului de Cercetări Medicale al Academiei R.S.R. Filiala Iași și la Catedra de Anatomie Patologică a Facultății de Medicină, sub îndrumarea profesorilor Șerban Brătianu și Lazăr Wasserman. Începe cariera didactică în 1958 și devine profesor de Morfopatologie în 1975, ulterior fiind și șef de disciplină. A fost interesată de patologia digestivă (sistemului endocrin difuz gastrointestinal), stomatologică și obstetricală și ginecologică.[1]

A fost prima femeie rector în Iași, conducând Institutul de Medicină și Farmacie din Iași timp de două mandate, în perioada 1982-1990.

In memoriam[modificare | modificare sursă]

Unul din amfiteatrele Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași îi poartă numele.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Maria Sultana Mihailovici, „Lorica Gavriliță”, în Eugen Tarcoveanu, Constantin Romanescu, Mihai Litu, Ctitorii prestigiului - 125 de ani de învățământ medical superior la Iași, Editura „Gr. T. Popa”, UMF Iași, 2004, pp. 422-3.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]