Sophie de Pomerania

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Sophie de Pomerania
Dronning-Sophie.jpg
Date personale
Născutăc. 1498
Stettin (Szczecin)
Decedată13 mai 1568
Kiel
ÎnmormântatăCatedrala Schleswig
PărințiBogislaw X, Duke of Pomerania[*]
Anna Jagiellon[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriAnna of Pomerania, Duchess of Lubin[*]
Barnim XI, Duke of Pomerania[*]
George I, Duke of Pomerania[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuFrederic I al Danemarcei
CopiiIoan al II-lea, Duce de Schleswig-Holstein-Haderslev
Elisabeta, Ducesă de Mecklenburg
Adolf, Duce de Holstein-Gottorp
Anne
Dorothea, Ducesă de Mecklenburg
Frederic, episcop de Hildesheim și Schleswig
CetățenieFlag of Norway.svg Norvegia
Flag of Denmark.svg Danemarca
Flag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațieconsort[*]
hymnwriter[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriregină consoartă[*]
ducesă[*]
Familie nobiliarăCasa de Oldenburg
Casa de Griffins
Regină consort a Danemarcei și Norvegiei
Domnie1523–1533
Încoronare13 august 1525

Sophie de Pomerania (germană Sophia von Pommern; 1498–1568) a fost regină consort a Danemarcei și Norvegiei ca soție a regelui Frederic I al Danemarcei. Este cunoscută pentru că a condus independent fief-urile sale Lolland și Falster, castelele din Kiel și Plön și câteva sate din Holsten în timpul domniei ca regină sau ca văduvă.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născută în Stettin (Szczecin) ca membră a Casei de Pomerania, ea a fost fiica ducelui Bogislaw al X-lea de Pomerania și soția sa, Annei Iagello.

După decesul primei lui soții, Anna de Brandenburg, în 1514, ea s-a căsătorit cu Prințul Frederic al Danemarcei, mai târziu regele Frederic I al Danemarcei. Nu se cunosc multe detalii despre personalitatea ei. Nu se știe să fi jucat vreun rol politic. Se crede că era interesată de religie: psalmul german «Gott ist mein Heil, mein Hülf und Trost» ('Dumnezeu este mântuirea mea, ajutorul și mângâierea mea'), se crede că a fost scris de ea.

Sophie a devenit regină consort a Danemarcei și Norvegiei după ascensiunea soțului ei la tron în 1523. Ea a fost încoronată la 13 august 1525. După încoronare i s-au acordat Lolland și Falster, castelele Kiel și Plön și câteva sate din Holsten pentru venituri. Regina Sophie nu a trăit la curtea daneză ca regină ci a locuit separat de soțul ei, pe proprietatea ei din Kiel și și-a tratat domeniile ca fiefuri independente, lucru care a cauzat dezacorduri cu soțul ei în timpul domniei acestuia. Conflictele au continuat în timpul domniei succesorului lui până la moartea ei.

În 1533, a devenit văduvă și s-a mutat la castelul Gottorp împreună cu copii, evitând să se implice în alegerea noului rege. În timpul războiului civil din 1533–36, domeniile ei au fost ocupate. În 1538, noul rege i-a cerut să părăsească Gottorp din cauza costurilor și s-a retras la Kiel. Sophie de Pomerania a cerut dreptul de a conduce independent fiefurilor sale însă în 1540 a fost obligată să accepte superioritatea regelui.