Ioan al II-lea al Castiliei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Ioan al II-lea al Castiliei
Burgos - Cartuja de Miraflores - Tumba de Juan II de Castilla.jpg
Rege al Leonului și Castiliei
Domnie 25 decembrie 1406 – 20 iulie 1454
Predecesor Henric al III-lea al Castiliei
Succesor Henric al IV-lea al Castiliei
Căsătorit(ă) cu Maria de Aragon
Isabela de Portugalia
Urmași Caterina, Prințesă de Asturia
Eleanor, Prințesă de Austria
Henric al IV-lea al Castiliei
Isabela I a Castiliei
Alfonso, Prinț de Austria
Casa regală Casa de Trastamara
Tată Henric al III-lea al Castiliei
Mamă Caterina de Lancaster
Naștere 6 martie 1405
Toro, Zamora
Deces 20 iulie 1454 (49 de ani)
Valladolid
Înmormântare Mănăstirea Miraflores

Ioan al II-lea (6 martie 1405 - 20 iulie 1454) a fost regele Castiliei din 1406 până în 1454. A fost fiul lui Henric al III-lea al Castiliei și a soției sale, Caterina de Lancaster, fiica lui Ioan de Gaunt, Duce de Lancaster.

El l-a succedat pe tatăl său pe 25 decembrie 1406, la vârsta de un an și zece luni. Mama sa, Caterina și unchiul său, Ferdinand, au fost co-regenți în timpul minorității sale. Când Ferdinand a murit în 1416, mama sa a fost regent unic până când a murit în 1418.

A fost una dintre cele mai mari nenorociri a Castiliei ca domnia sa lungă, de 49 de ani, a trebuit să fie acceptată de unul dintre cei mai puțini capabili regi. Ioan a fost amabil, slab și dependent de cei din jurul său. Nu avea nici un interes în afară de distracții, cum ar fi vânătorile și turneele.

El a fost în întregime sub influența favoritului său, Álvaro de Luna, până la a doua sa soție, Isabella din Portugalia, care a obținut controlul asupra voinței sale slabe. La îndemnul ei, el l-a respins pe preferatul și credinciosul său prieten, un act care a provocat multe remușcări. El a murit la 20 iulie 1454, la Valladolid.

Ioan al II-lea a declarat legile Valladolid, care au restricționat activitatea socială a evreilor. Printre cele mai notabile prevederi a fost, sublinierea evreilor care trebuiau să poarte haine distinctive și le-a interzis să dețină funcții de administrare.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Chisholm, Hugh, ed. (1911). "II, John". Encyclopædia Britannica (11th ed.). Cambridge University Press