Arhiducesa Maria Elisabeta de Austria (1680–1741)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Maria Elisabeta de Austria

Arhiducesa Maria Elisabeta de Austria (n. 13 februarie 1680, Linz – d. 26 august 1741, Mariemont) a fost guvernator al Țărilor de Jos Austriece între 1725 și 1741.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Maria Elisabeta a fost fiica împăratului Leopold I și a celei de-a treia soții, Eleonore-Magdalena de Neuburg. A fost bine educată, vorbea fluent latina, germana, franceza și italiana. Nu s-a căsătorit niciodată. A fost sora împăraților Iosif I și Carol al VI-lea.

În 1725 a fost numită de către fratele ei succesorul Prințului Eugen de Savoia ca regentă a Țărilor de Jos Austriece.

Maria Elisabeta a fost descrisă ca un administrator puternic și o regentă populară. Politica ei independentă nu a fost întotdeauna apreciată la Viena. Ea a suspendat Compania Britanică a Indiilor de Est în 1727 și a închis-o în 1731.

A avut mijloace financiare suficiente la dispoziție pentru a susține o curte elaborată, ceea ce a stimulat cultura și muzica. Printre altele, ea l-a patronat pe Jean-Joseph Fiocco, maestru ei di cappella care i-a dedicat câteva oratorums între 1726 și 1738. Arhitectul Jean-Andre Anneessens a proiectat pentru ea palatul Mariemont, locul unde și-a petrecut verile.

A murit brusc la Mariemont, la vârsta de 61 de ani. Înmormântată inițial la Bruxelles, a fost mutată în 1749 în Cripta Imperială din Viena, lângă fratele ei Carol.