Sari la conținut

Arhiducesa Eleonore de Austria (1582–1620)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Portret al Arhiducesei Eleonore, de Frans Pourbus cel Tânăr, ca. 1603.

Eleonore de Austria (n. 25 septembrie 1582, Graz - d. 28 ianuarie 1620, Hall în Tirol), a fost membră a Casei de Habsburg.

Ea a fost fiica lui Carol al II-lea, Arhiduce de Austria (1540–1590), (fiul împăratului Ferdinand I) și al Mariei Anna de Bavaria. Fratele ei mai mare, Arhiducele Ferdinand, i-a succedat tatălui lor ca Sfânt Împărat Roman în 1619.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născută la Graz la fel ca toți frații ei, Eleonore a suferit de prognatism.[1] A fost considerată inteligentă dar capricioasă în special din cauza sănătății ei fragile după ce a suferit de la variolă în copilărie.

Împreună cu surorile ei Arhiducesa Gregoria Maximiliana și Arhiducesa Margareta, Eleonore a fost o posibilă mireasă pentru viitorul rege Filip al III-lea al Spaniei. După ce portretele lor au fost trimise la curtea spaniolă, totuși Eleonore nu a fost aleasă.[2] După aceasta, ea a fost implicată în mai multe proiecte de căsătorie cu prinți italieni, dar nici unul nu a fost dus până la capăt.

În cele din urmă, împreună cu sora ei mai mare Maria Cristina de Habsburg (care s-a întors în Austria după căsătoria ei dezastruoasă cu Sigismund Báthory), în 1607 Eleonore a intrat la mănăstirea Haller (Haller Damenstift),[3] unde a și murit la vârsta de 37 de ani, după ce și-a petrecut ultimii ani oarbă.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ German Society for Racial Hygiene, Archiv für Rassen- und Gesellschafts-Biologie, einschliesslich Rassen- und Gesellschafts-Hygiene, vol. VIII, p. 779. On-line
  2. ^ Karl Acham, Kunst und Geisteswissenschaften aus Graz, vol. II, Böhlau Verlag Wien, 2009, p. 88.
  3. ^ Jahrbuch für Europäische Geschichte 2007, vol. VIII, Oldenbourg Wissenschaftsverlag, 2007, p. 35. On-line